Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

  1. Hopeful

    Hopeful Популарен член

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    997
    Likes Received:
    1,467
    Ова е мојот најнов начин.
    Го сечам лебот на парчиња, па секое парче на пола. Ги мачкам лепчињата со кечап, им рендам малку сирење одозгора, ставам четвртинки маслинки и наросувам со оригано.
    Дури ги подготвувам лепчињата, мачкам едно тавче со масло и го ставам во рерна да се загрее. Потоа ги редам во тавчето и ги потпекувам околу 15-20 минути, додека да станат крцкави.
     
    Mama25, Hipica and london-girl like this.
  2. london-girl

    london-girl Истакнат член

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Messages:
    144
    Likes Received:
    56
    Правам мини пици со кашкавал,салама и оригано.
     
  3. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,122
    Likes Received:
    81,622
    Gender:
    Female
    На кришките лепче намачкајте малку сенф, поросете со мелен црн пипер и оригано или сушен магдонос, изрендајте краставичка - не е битно дали конзервирана или свежа (мене повкусно ми е со конзервираните корнишони), ставете по неколку тркалца чајна врз секое парче и кечап на крај.
    Ги ставате во тепсија претходно намачкана со малку маслиново или обично масло, па може и путер доколку немате масло и ги печете на 200 степени десетина минути.
    Добивате бејкролс, многу повкусен од купечкиот, фала Богу. :)

    П.С. Многу е поубаво кога наместо кечап ставате тркалца патлиџан. Се потпекува и станува многу убав, па секако и дава многу поубав вкус.
    Кога ставам патлиџан, редам по друг редослед, т.е. патлиџанот го ставам над ренданата краставичка за да не ми „бега“ тркалцето домат кога грицкам. :lol:
     
    cvetce93, Lella, Hipica and 1 other person like this.
  4. gingerchild

    gingerchild Популарен член

    Joined:
    Aug 19, 2011
    Messages:
    1,495
    Likes Received:
    4,994
    Gender:
    Female
    Ме мрзи да листам низ темиве, имаше еден чуден рецепт за двопекче такво ко зачинето, нешто се мрцкаа у зејтин со зачин па се потпекуваа? :?: Де некој? :D
     
  5. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Ние често си правиме домашни брускети:
    - Најпроста верзија е со топен маргарин или маслиново масло и малку солца. Лебот со остар нож се сече на што потенки кришки. Кришките се сечат на покрупни (или поситни) коцки. Со четче се премачкуваат одозгора и одоздола со маслото (и додадената сол по желба) и се печат во загреана рерна додека поруменат убаво (но да не изгорат);
    - Втора варијанта правам на следниот начин: Блендирам неколку излупени маслинки со кечап, додавам масло и оригано и со четче ги мачкам лепчињата;
    - По желба и во двете варијанти може да се додаде сушен лук, кромид и сл.
     
    Mishela, ines.h and gingerchild like this.
  6. homealone

    homealone Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    1,286
    Likes Received:
    361
    Gender:
    Female
    Јас најчесто го сечам на кришки го премачкувам со путершили маргарин и одозгора ставам , кечап, шунка , кашкавал , краставички ,оригано зависи кој што сака и ги потпекувам во релана и си имаме мини пици
     
  7. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Се сече лепчето на коцки и се става во подмачкана тава. Одозгора се посипува со матени јајца и млеко и се остава додека да упијат убаво. Потоа одозгора се става се како за пица кечап, оригано, кашкавал, маслинки, салама..... и се пече.

    Оригинал пица, пробајте многу е вкусно.
     
  8. tropix4e

    tropix4e Истакнат член

    Joined:
    Nov 11, 2011
    Messages:
    192
    Likes Received:
    141
    Многу често останува леб од претходниот ден и затоа што јас не сакам кога ми се распаѓа лебот во истиот момент кога ќе го допрам си правам вака:
    -сечам неколку кришки од лебот
    -ги ставам на тостер
    -му ставам тенко сечено сирење, оригано, сол, коријандер, суво лукче и италијанската мешавина(не знам што точно има во неа, знам само дека на пакувањето пишува италијанска мешавина)
    Ова многу често го правам во лето со тенко сечен домат.
    Абе милина 8)
     
  9. Sunchild

    Sunchild Истакнат член

    Joined:
    Dec 21, 2012
    Messages:
    197
    Likes Received:
    361
    Топеница! Стар специјалитет за кој мајстор е татко ми:
    -Во поголемо тенџере се става малку зејтин, лебот се дроби на ситни парчиња и се динста. Можете да правите и варијации на вкусот со било што:ситно сецкано лукче, оригано, сусам или само обична сол.
    Се јаде со прилог од вкусно,домашно(по можност)сирење и кисело млеко или павлака. :P
     
  10. Lovy1

    Lovy1 Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Messages:
    1,118
    Likes Received:
    826
    Gender:
    Female
    Убаво е, да исечиш кришки леб, во тепсија..
    И да ставиш маргарин одозгора, салама, сирење.. И кечап :D
    Да го ставиш во рерна, да се испече малце, и ги вадиш.. Брзо, едноставно и вкусно е :D
    Пица лепчиња мислам ги викаат
     
  11. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Истото го правам и јас,само што ставам + или салама,или свински врат... :)
     
  12. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,122
    Likes Received:
    81,622
    Gender:
    Female
    Имав исушено лепче, а случајно си најдов и интересен рецепт, па си приготвив прекрасен појадок. :mm:

    Крцкави лепчиња со сланина и прелив од лукче
    *Преземено од „Мои рецепти“
    [​IMG]
    Состојки
    6 тост лепчиња
    200гр. ленти чадена сланина
    200гр. маринирани шампињони
    50гр. сирење пекорино
    1 лажица магдонос
    1 чешне лук
    Прелив
    4-5 чешниња лук
    3лажици вински оцет
    2 лажички вода
    1,5 лажичка маслиново масло
    по потреба сол
    Подготовка
    Во тефлонска тава ставете ги лепчињата да се подзапечат, додека станат крцкави.
    Лентите сланина ставете ги во тава и пржете ги се додека станат крцкави.
    Во тавата во која сте ја пржеле сланината ставете ги шампињоните и кратко пропржете ги.

    Потоа пригответе го преливот, така ,што во мал подлабок сад ставете го истолченото лукче,водата, оцетот, маслото. Посолете по вкус и измешајте.

    Секое лепче премачкајте го со чешне лук. Одозгора ставете од лентите сланина, печурките, парчиња пекорино и малку магдонос. Нанесете по малку од преливот и послужете.


    П.С. Немам јас тефлонско тафче, одлична работа ми заврши и моето обично, само убаво ќе го намачкате со путер или маслиново масло. Никогаш не ми загореле. :)
    Имав пармезан кој ми заврши работа наместо ова пекорино - какво и да е, а дефинитивно се поубави и повкусни со сланина. Јас немав доволно и пола од дозата направив со сланина, пола со пилешка салама.
    Ќе пробам следниот пат и со чадена свинска печеница. :)
     
    Dog-lover and Hipica like this.
  13. kikav

    kikav Популарен член

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    2,034
  14. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    јас кога имам стар леб дома од него правам пирошки лебот го наводенувам со млака вода да се размеси одново,и во тестото ставам салама сусам и сирење,потоа земам мн мали топчиња и правам пирошчиња долги колку прст од рака и не мн дебели се ваљаат о презла и јајце и се пржат мн се вкусни и од еден цел ладен леб излегуваат мн уубави се за мезе
     
    tace73 likes this.
  15. Nefertitii

    Nefertitii Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2013
    Messages:
    153
    Likes Received:
    239
    Најчесто си правам нафора .Го пропржувам со зејтин и вегета и на крај му рендам сиренце . Ем вкусно ем практично :)
     
    Mama25 likes this.
  16. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,469
    Likes Received:
    37,704
    Gender:
    Female
    Од стариот леб најчесто правиме тост.
     
  17. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,076
    Го ронам и го оставам на прозорот за да јадат птиците :)
     
    Nefertitii likes this.
  18. Xepp

    Xepp Истакнат член

    Joined:
    Jan 14, 2012
    Messages:
    556
    Likes Received:
    428
    Гледав пред малку на TLC еден десерт со вчерашен леб. Го насече лепчето на подебели парченца, ја отстрани кората, а во друг сад стопи чоколадо и одозгора истури рум и експресо кафе и на крај по малку ставаше шеќер од око. Во друг сад ги нареди парчињата леб и ги прели со смесата. Откако убаво впија од чоколадото ги стави во шоља за сервирање стави парче лепче и одозгора едно како хопла, незнам баш што беше, може и шлаг крем. Стави и бадеми одозгора и повторно едно лепче хопла и бадеми. И на крај чоколаден прелив. Вкусно ми изгледаше, треба да порбам, а ако некој пробал нека каже какво е :D
     
  19. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    18,506
    Gender:
    Female
    јас го мачкам со маргарин од двете страни и му ставам вагета и го ставам на фолија и го печам на шпоретот на мала температуа додека не зарумени, пробајте испаѓаат како на скара да се печени :)
     
  20. Name

    Name Популарен член

    Joined:
    Jun 5, 2010
    Messages:
    1,433
    Likes Received:
    881
    Gender:
    Female
    Леле колку добри идеи има тука, ова мора цела тема детално да се испита :D

    Еве што јас правам.
    Ова ми е едно од јадењата кога ептен сум во брзање.

    2 кришки леб сечам на залчиња и го ставам во чинија. Сипувам одозгора јогурт, да се натопат убаво залчињата, за пола минута се меки, одозгора ставам некој зачин, во последно време ставам од еден се вика бибер и лук мислам, многу е вкусен. И го кркнувам одма. Ем брзо, ем лесно. Попара се вика ова инаку :)