Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што со исушеното лепче...

Дискусија во 'Рецепти' започната од katka-slatka, 7 јули 2010.

  1. Hopeful

    Hopeful Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Ова е мојот најнов начин.
    Го сечам лебот на парчиња, па секое парче на пола. Ги мачкам лепчињата со кечап, им рендам малку сирење одозгора, ставам четвртинки маслинки и наросувам со оригано.
    Дури ги подготвувам лепчињата, мачкам едно тавче со масло и го ставам во рерна да се загрее. Потоа ги редам во тавчето и ги потпекувам околу 15-20 минути, додека да станат крцкави.
     
    На Mama25, Hipica и london-girl им се допаѓа ова.
  2. london-girl

    london-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    56
    Правам мини пици со кашкавал,салама и оригано.
     
  3. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.016
    Допаѓања:
    81.358
    Пол:
    Женски
    На кришките лепче намачкајте малку сенф, поросете со мелен црн пипер и оригано или сушен магдонос, изрендајте краставичка - не е битно дали конзервирана или свежа (мене повкусно ми е со конзервираните корнишони), ставете по неколку тркалца чајна врз секое парче и кечап на крај.
    Ги ставате во тепсија претходно намачкана со малку маслиново или обично масло, па може и путер доколку немате масло и ги печете на 200 степени десетина минути.
    Добивате бејкролс, многу повкусен од купечкиот, фала Богу. :)

    П.С. Многу е поубаво кога наместо кечап ставате тркалца патлиџан. Се потпекува и станува многу убав, па секако и дава многу поубав вкус.
    Кога ставам патлиџан, редам по друг редослед, т.е. патлиџанот го ставам над ренданата краставичка за да не ми „бега“ тркалцето домат кога грицкам. :lol:
     
    На cvetce93, Lella, Hipica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. gingerchild

    gingerchild Популарен член

    Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Пол:
    Женски
    Ме мрзи да листам низ темиве, имаше еден чуден рецепт за двопекче такво ко зачинето, нешто се мрцкаа у зејтин со зачин па се потпекуваа? :?: Де некој? :D
     
  5. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Ние често си правиме домашни брускети:
    - Најпроста верзија е со топен маргарин или маслиново масло и малку солца. Лебот со остар нож се сече на што потенки кришки. Кришките се сечат на покрупни (или поситни) коцки. Со четче се премачкуваат одозгора и одоздола со маслото (и додадената сол по желба) и се печат во загреана рерна додека поруменат убаво (но да не изгорат);
    - Втора варијанта правам на следниот начин: Блендирам неколку излупени маслинки со кечап, додавам масло и оригано и со четче ги мачкам лепчињата;
    - По желба и во двете варијанти може да се додаде сушен лук, кромид и сл.
     
    На Mishela, ines.h и gingerchild им се допаѓа ова.
  6. homealone

    homealone Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    Пол:
    Женски
    Јас најчесто го сечам на кришки го премачкувам со путершили маргарин и одозгора ставам , кечап, шунка , кашкавал , краставички ,оригано зависи кој што сака и ги потпекувам во релана и си имаме мини пици
     
  7. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    Се сече лепчето на коцки и се става во подмачкана тава. Одозгора се посипува со матени јајца и млеко и се остава додека да упијат убаво. Потоа одозгора се става се како за пица кечап, оригано, кашкавал, маслинки, салама..... и се пече.

    Оригинал пица, пробајте многу е вкусно.
     
  8. tropix4e

    tropix4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 ноември 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    Многу често останува леб од претходниот ден и затоа што јас не сакам кога ми се распаѓа лебот во истиот момент кога ќе го допрам си правам вака:
    -сечам неколку кришки од лебот
    -ги ставам на тостер
    -му ставам тенко сечено сирење, оригано, сол, коријандер, суво лукче и италијанската мешавина(не знам што точно има во неа, знам само дека на пакувањето пишува италијанска мешавина)
    Ова многу често го правам во лето со тенко сечен домат.
    Абе милина 8)
     
  9. Sunchild

    Sunchild Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    361
    Топеница! Стар специјалитет за кој мајстор е татко ми:
    -Во поголемо тенџере се става малку зејтин, лебот се дроби на ситни парчиња и се динста. Можете да правите и варијации на вкусот со било што:ситно сецкано лукче, оригано, сусам или само обична сол.
    Се јаде со прилог од вкусно,домашно(по можност)сирење и кисело млеко или павлака. :P
     
  10. Lovy1

    Lovy1 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    826
    Пол:
    Женски
    Убаво е, да исечиш кришки леб, во тепсија..
    И да ставиш маргарин одозгора, салама, сирење.. И кечап :D
    Да го ставиш во рерна, да се испече малце, и ги вадиш.. Брзо, едноставно и вкусно е :D
    Пица лепчиња мислам ги викаат
     
  11. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Истото го правам и јас,само што ставам + или салама,или свински врат... :)
     
  12. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.016
    Допаѓања:
    81.358
    Пол:
    Женски
    Имав исушено лепче, а случајно си најдов и интересен рецепт, па си приготвив прекрасен појадок. :mm:

    Крцкави лепчиња со сланина и прелив од лукче
    *Преземено од „Мои рецепти“
    [​IMG]
    Состојки
    6 тост лепчиња
    200гр. ленти чадена сланина
    200гр. маринирани шампињони
    50гр. сирење пекорино
    1 лажица магдонос
    1 чешне лук
    Прелив
    4-5 чешниња лук
    3лажици вински оцет
    2 лажички вода
    1,5 лажичка маслиново масло
    по потреба сол
    Подготовка
    Во тефлонска тава ставете ги лепчињата да се подзапечат, додека станат крцкави.
    Лентите сланина ставете ги во тава и пржете ги се додека станат крцкави.
    Во тавата во која сте ја пржеле сланината ставете ги шампињоните и кратко пропржете ги.

    Потоа пригответе го преливот, така ,што во мал подлабок сад ставете го истолченото лукче,водата, оцетот, маслото. Посолете по вкус и измешајте.

    Секое лепче премачкајте го со чешне лук. Одозгора ставете од лентите сланина, печурките, парчиња пекорино и малку магдонос. Нанесете по малку од преливот и послужете.


    П.С. Немам јас тефлонско тафче, одлична работа ми заврши и моето обично, само убаво ќе го намачкате со путер или маслиново масло. Никогаш не ми загореле. :)
    Имав пармезан кој ми заврши работа наместо ова пекорино - какво и да е, а дефинитивно се поубави и повкусни со сланина. Јас немав доволно и пола од дозата направив со сланина, пола со пилешка салама.
    Ќе пробам следниот пат и со чадена свинска печеница. :)
     
    На Dog-lover и Hipica им се допаѓа ова.
  13. kikav

    kikav Популарен член

    Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
  14. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
    јас кога имам стар леб дома од него правам пирошки лебот го наводенувам со млака вода да се размеси одново,и во тестото ставам салама сусам и сирење,потоа земам мн мали топчиња и правам пирошчиња долги колку прст од рака и не мн дебели се ваљаат о презла и јајце и се пржат мн се вкусни и од еден цел ладен леб излегуваат мн уубави се за мезе
     
    На tace73 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nefertitii

    Nefertitii Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    239
    Најчесто си правам нафора .Го пропржувам со зејтин и вегета и на крај му рендам сиренце . Ем вкусно ем практично :)
     
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.221
    Допаѓања:
    36.738
    Пол:
    Женски
    Од стариот леб најчесто правиме тост.
     
  17. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Го ронам и го оставам на прозорот за да јадат птиците :)
     
    На Nefertitii му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Xepp

    Xepp Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    428
    Гледав пред малку на TLC еден десерт со вчерашен леб. Го насече лепчето на подебели парченца, ја отстрани кората, а во друг сад стопи чоколадо и одозгора истури рум и експресо кафе и на крај по малку ставаше шеќер од око. Во друг сад ги нареди парчињата леб и ги прели со смесата. Откако убаво впија од чоколадото ги стави во шоља за сервирање стави парче лепче и одозгора едно како хопла, незнам баш што беше, може и шлаг крем. Стави и бадеми одозгора и повторно едно лепче хопла и бадеми. И на крај чоколаден прелив. Вкусно ми изгледаше, треба да порбам, а ако некој пробал нека каже какво е :D
     
  19. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.351
    Допаѓања:
    17.938
    Пол:
    Женски
    јас го мачкам со маргарин од двете страни и му ставам вагета и го ставам на фолија и го печам на шпоретот на мала температуа додека не зарумени, пробајте испаѓаат како на скара да се печени :)
     
  20. Name

    Name Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    881
    Пол:
    Женски
    Леле колку добри идеи има тука, ова мора цела тема детално да се испита :D

    Еве што јас правам.
    Ова ми е едно од јадењата кога ептен сум во брзање.

    2 кришки леб сечам на залчиња и го ставам во чинија. Сипувам одозгора јогурт, да се натопат убаво залчињата, за пола минута се меки, одозгора ставам некој зачин, во последно време ставам од еден се вика бибер и лук мислам, многу е вкусен. И го кркнувам одма. Ем брзо, ем лесно. Попара се вика ова инаку :)