Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

  1. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    јас од усусено лепЧе или ке направам некој тост,па со млеко ако го ајдеме или го рендам на рендалЧе и потоа го употребувам за бело месо :)
     
  2. levely

    levely Популарен член

    Joined:
    Jun 10, 2011
    Messages:
    914
    Likes Received:
    902
    Најчесто си правам тост кога нема некој да ми направи :lol: .Инаку мајка ми има еден рецепт колку што сум ја гледала со сега го крши лебот на ситни парчиња и го става во едно за во рерна :tmi: (го заборавив како с е викаше ) Ааа да и му става пециво и некои зачини за пица и после го јадеме со јогурт или сиренце :mm:
     
  3. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,170
    Likes Received:
    21,159
    ЈАс сувото лепче го правам во неколку комбинации
    1. Пржено лепче (сечени кришки потопени во млеко и јајца, кога не се со млеко се помрсни и не ни се допаѓаат)
    2. Додаток за во ќофте
    3. Тост
    4. Лепчиња печени со бешамел сос (Лепчињата сечени на кришки и одозгора им ставаш по една лажица бешамел сос. Сосот го правам по своја рецептура :D . На тавче ставам обично масло, се загрева, ставам 3-4 лажици брашно, пропржувам, додавам сосема малку пиво или вино, иако може и без тоа. Цело време мешам со дрвена лажица. Додавам сирење, и што имам дома, салама, врат, кулен, маслинки. Може и ништо од сувомеснато, доволно е само сирење. Додавам чубрика и црн бибер. Цело време по малку додавам млеко. Тавчето е тргнато од рингла оти да не се зафати. Млеко се додава додека смесата не стане хомогена, ниту течна нуту ептен густа. Како таква ставам по 1-2 лажици врз кришките леб и ги ставам да се печат во претходно загреана рерна.)
     
  4. charliee

    charliee Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2012
    Messages:
    816
    Likes Received:
    716
    Gender:
    Female
    ги правам ко пици,ги редам во тава и врз нив рендам кашкавал салама редам печурки и кечап или правам затворена пица лебот само го отворам и редам се како претходново го затварам се потпеува и прекрасно е :D
     
  5. B.Bulka

    B.Bulka Истакнат член

    Joined:
    Feb 19, 2013
    Messages:
    105
    Likes Received:
    842
    Од сувиот леб се прави најубавата попара со вода :D да со вода, звучи штуро ама всушност е многу вкусна. Епа вака: ставете вода да зоврие и посолете ја, а лебот издробете го на парчиња, и ставете го во зовриената вода, и промешајте 2-3 минути за да не загори, а и добро да се соединат состојките. Настрана ставете малку зејтин добро да се загрее и чвркосајте ја попарата и измешајте. Препорачувам да ја сервирате со рендано сирење одозгора ;) Ќе го имате најбрзиот и највкусниот појадок :) Епа наздравје
     
    k.r.i.s.t.i likes this.
  6. k.r.i.s.t.i

    k.r.i.s.t.i Истакнат член

    Joined:
    May 19, 2011
    Messages:
    99
    Likes Received:
    50
    :clap: Се сечќавам на ова кога бев мала баба ми правеше често вака ,а ова го нарекуваше „ТОПЕНИЦА“!!!!!! :clap:
     
    SunnyGirl2 and B.Bulka like this.
  7. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    582
    Likes Received:
    3,417
    Лебот се сече на средни парчиња.Секое се мачка со разматени јајца со сол.Се пржи во врел зејтин .Се сервира со јагрут , патлиџанче , сиренце .Ние ги викаме рибанки.Многу се вкусни.
     
  8. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,837
    Likes Received:
    101,366
    Gender:
    Female
    Јас го правам како колач,децава го обожаваат.Значи го ситнам лебот на коцки го ставам во намастена тава,матам неколку јајца во зависност од количината на лебот додавам во јајцата -ако сакам солена варијанта-јогурт,сирење и се што се најде по фрижидерот,сусам ако имам, посипувам одозгора благо промешувам и фрлам во рерна.Варијанта 2 -блага-матам јајца додавам шеќер по вкус,ванила,морско оревче или цимет,во зависност то имам, може и слатка павлака ,посипувам и печам.Многу леб имам спасено вака.
     
    eliesaab and vinozito1 like this.
  9. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2011
    Messages:
    2,013
    Likes Received:
    856
    Го сечкам на рибанчиња, ги премачкувам со малку маргарин, па потоа со ќечап. Додавам малку оригано и сусам, рендам кашкавал, додавам шунка, ги потпечувам и пици за мерак :D
     
  10. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    си го дробам (кинам) на парченца колку залак и со загреана тава со зејтин го попржувам со малку сиренце мммм може со јогурт да го послужиш
     
    Wild-GirL likes this.
  11. Flower27

    Flower27 Популарен член

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Messages:
    1,531
    Likes Received:
    4,182
    Gender:
    Female
    Јас си правам кубети :D
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    -си го пржам увалкани парчиња со јајца и во загреано масло
    -пишав погоре - го кинеш на парченца и го запржуваш со зејтин и сиренце
    -како додаток во ќофте
    -сув леб-со манџа
    -пици-редиш парчиња леб во намрсен плек и одозгора ставаш кечап и се др.
    -во фурна- редиш во намачкан плех парчиња леб и го јајца и сиренце го пиливаш и потпечуваш

    не ми текнува повеќе...кога ке ми текне веднаш ќе пишувам ;)
     
  13. L-a-r-a22

    L-a-r-a22 Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2013
    Messages:
    1,337
    Likes Received:
    10,771
    Gender:
    Female
    Го сечам на рибанки, им ставам кашкавал, салама, кечап, сирење и ги подпечувам, или
    Ги мачкам ајвар, одгоре ставам рендан кашкавал и ги подпечувам. преубави се
     
  14. canary

    canary Истакнат член

    Joined:
    Feb 23, 2013
    Messages:
    133
    Likes Received:
    60
    Мајка ми од исушеното лепче прави лепче пржено бо јајце. Значи си матиш јајца и сол, ги потопуваш лепчињата внатре и ги пржиш во масло. Преубави се со сиренце, чајче, мармаладче.. :lol:
    Јас со исушеното лепче правам french toast. Слично е како ова со јајцава само што му ставаш и млеко, шеќерче, солче, путер и по избор цимет, мед, сладок сируп и сл. И ги пржиш исто, превкусни се.
     
  15. charliee

    charliee Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2012
    Messages:
    816
    Likes Received:
    716
    Gender:
    Female
    денес и јас пробав да направам домашни кубети од исушено лепче...превкусни се :D
     
  16. Jenniffer

    Jenniffer Популарен член

    Joined:
    Mar 27, 2013
    Messages:
    2,375
    Likes Received:
    7,417
    Gender:
    Female
    Мајка ми го прави топеница... (не верувам дека знаете што е тоа) :rofl:

    Го сечка на мали, ситни парчиња и со малку зејтин и сирење/ урда го запржува.

    Исто така некогаш го прави и со јајца, превкусно е. :mm:
     
    expert likes this.
  17. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936

    знаеме,знаеме ;) кога е за јадење да видиш како знаеме ,не не прашувај многу за работа ;) многу е вкусно знаам си го правам и со неисушено лепче ммм ме настрви
     
  18. krEM4Eto

    krEM4Eto Популарен член

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    4,277
    Gender:
    Female
    Дома кај мене обично за презла се чува.. Не останува леб исушен :$ :wasntme:
     
  19. Perina

    Perina Истакнат член

    Joined:
    Jun 1, 2013
    Messages:
    758
    Likes Received:
    321
    Исушеното лепче станува пржено лепче! :D Со сиренце и патлиџанче... мх мх :inlove:
     
  20. Boleyn.7

    Boleyn.7 Популарен член

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    375
    Likes Received:
    425
    За лесен појадок, би било совршено. :)
    Се сече на парчиња , се мачка со маргарин или намаз, му се додава на секое парче леб, одозгора врз лепчето, парче салама и парче кашкавал и така подготвени , се ставаат сите кришки во рерна. Може после тоа да се стави вегета или зачин по избор. И после тоа си имате убав и лесен оброк, а и вкусен. ;)
    Bon apettite! :hai: