Форумџика на годината

Што со исушеното лепче...

Дискусија во 'Рецепти' започната од katka-slatka, 7 јули 2010.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    јас од усусено лепЧе или ке направам некој тост,па со млеко ако го ајдеме или го рендам на рендалЧе и потоа го употребувам за бело месо :)

2. levely

levely Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    902
    Најчесто си правам тост кога нема некој да ми направи :lol: .Инаку мајка ми има еден рецепт колку што сум ја гледала со сега го крши лебот на ситни парчиња и го става во едно за во рерна :tmi: (го заборавив како с е викаше ) Ааа да и му става пециво и некои зачини за пица и после го јадеме со јогурт или сиренце :mm:

3. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    21.014
    ЈАс сувото лепче го правам во неколку комбинации
    1. Пржено лепче (сечени кришки потопени во млеко и јајца, кога не се со млеко се помрсни и не ни се допаѓаат)
    2. Додаток за во ќофте
    3. Тост
    4. Лепчиња печени со бешамел сос (Лепчињата сечени на кришки и одозгора им ставаш по една лажица бешамел сос. Сосот го правам по своја рецептура :D . На тавче ставам обично масло, се загрева, ставам 3-4 лажици брашно, пропржувам, додавам сосема малку пиво или вино, иако може и без тоа. Цело време мешам со дрвена лажица. Додавам сирење, и што имам дома, салама, врат, кулен, маслинки. Може и ништо од сувомеснато, доволно е само сирење. Додавам чубрика и црн бибер. Цело време по малку додавам млеко. Тавчето е тргнато од рингла оти да не се зафати. Млеко се додава додека смесата не стане хомогена, ниту течна нуту ептен густа. Како таква ставам по 1-2 лажици врз кришките леб и ги ставам да се печат во претходно загреана рерна.)

4. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    ги правам ко пици,ги редам во тава и врз нив рендам кашкавал салама редам печурки и кечап или правам затворена пица лебот само го отворам и редам се како претходново го затварам се потпеува и прекрасно е :D

5. B.Bulka

B.Bulka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    842
    Од сувиот леб се прави најубавата попара со вода :D да со вода, звучи штуро ама всушност е многу вкусна. Епа вака: ставете вода да зоврие и посолете ја, а лебот издробете го на парчиња, и ставете го во зовриената вода, и промешајте 2-3 минути за да не загори, а и добро да се соединат состојките. Настрана ставете малку зејтин добро да се загрее и чвркосајте ја попарата и измешајте. Препорачувам да ја сервирате со рендано сирење одозгора ;) Ќе го имате најбрзиот и највкусниот појадок :) Епа наздравје

На k.r.i.s.t.i му/ѝ се допаѓа ова.
  6. k.r.i.s.t.i

k.r.i.s.t.i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2011
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    50
    :clap: Се сечќавам на ова кога бев мала баба ми правеше често вака ,а ова го нарекуваше „ТОПЕНИЦА“!!!!!! :clap:

На SunnyGirl2 и B.Bulka им се допаѓа ова.
  7. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Лебот се сече на средни парчиња.Секое се мачка со разматени јајца со сол.Се пржи во врел зејтин .Се сервира со јагрут , патлиџанче , сиренце .Ние ги викаме рибанки.Многу се вкусни.

8. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    100.722
    Јас го правам како колач,децава го обожаваат.Значи го ситнам лебот на коцки го ставам во намастена тава,матам неколку јајца во зависност од количината на лебот додавам во јајцата -ако сакам солена варијанта-јогурт,сирење и се што се најде по фрижидерот,сусам ако имам, посипувам одозгора благо промешувам и фрлам во рерна.Варијанта 2 -блага-матам јајца додавам шеќер по вкус,ванила,морско оревче или цимет,во зависност то имам, може и слатка павлака ,посипувам и печам.Многу леб имам спасено вака.

На eliesaab и vinozito1 им се допаѓа ова.
  9. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Го сечкам на рибанчиња, ги премачкувам со малку маргарин, па потоа со ќечап. Додавам малку оригано и сусам, рендам кашкавал, додавам шунка, ги потпечувам и пици за мерак :D

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.559
    Допаѓања:
    5.904
    си го дробам (кинам) на парченца колку залак и со загреана тава со зејтин го попржувам со малку сиренце мммм може со јогурт да го послужиш

На Wild-GirL му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.180
    Јас си правам кубети :D

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.559
    Допаѓања:
    5.904
    -си го пржам увалкани парчиња со јајца и во загреано масло
    -пишав погоре - го кинеш на парченца и го запржуваш со зејтин и сиренце
    -како додаток во ќофте
    -сув леб-со манџа
    -пици-редиш парчиња леб во намрсен плек и одозгора ставаш кечап и се др.
    -во фурна- редиш во намачкан плех парчиња леб и го јајца и сиренце го пиливаш и потпечуваш

не ми текнува повеќе...кога ке ми текне веднаш ќе пишувам ;)

13. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Го сечам на рибанки, им ставам кашкавал, салама, кечап, сирење и ги подпечувам, или
    Ги мачкам ајвар, одгоре ставам рендан кашкавал и ги подпечувам. преубави се

14. canary

canary Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Мајка ми од исушеното лепче прави лепче пржено бо јајце. Значи си матиш јајца и сол, ги потопуваш лепчињата внатре и ги пржиш во масло. Преубави се со сиренце, чајче, мармаладче.. :lol:
    Јас со исушеното лепче правам french toast. Слично е како ова со јајцава само што му ставаш и млеко, шеќерче, солче, путер и по избор цимет, мед, сладок сируп и сл. И ги пржиш исто, превкусни се.

15. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    денес и јас пробав да направам домашни кубети од исушено лепче...превкусни се :D

16. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Мајка ми го прави топеница... (не верувам дека знаете што е тоа) :rofl:

Го сечка на мали, ситни парчиња и со малку зејтин и сирење/ урда го запржува.

Исто така некогаш го прави и со јајца, превкусно е. :mm:

На expert му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.559
    Допаѓања:
    5.904

знаеме,знаеме ;) кога е за јадење да видиш како знаеме ,не не прашувај многу за работа ;) многу е вкусно знаам си го правам и со неисушено лепче ммм ме настрви

18. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.276
    Дома кај мене обично за презла се чува.. Не останува леб исушен :$ :wasntme:

19. Perina

Perina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    321
    Исушеното лепче станува пржено лепче! :D Со сиренце и патлиџанче... мх мх :inlove:

20. Boleyn.7

Boleyn.7 Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    425
    За лесен појадок, би било совршено. :)
    Се сече на парчиња , се мачка со маргарин или намаз, му се додава на секое парче леб, одозгора врз лепчето, парче салама и парче кашкавал и така подготвени , се ставаат сите кришки во рерна. Може после тоа да се стави вегета или зачин по избор. И после тоа си имате убав и лесен оброк, а и вкусен. ;)
    Bon apettite! :hai: