Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

  1. Barbie20

    Barbie20 Популарен член

    Joined:
    Aug 22, 2012
    Messages:
    676
    Likes Received:
    10,722
    Gender:
    Female
    А некој да ми каже како ги правите кубетите? :)
     
  2. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,465
    Суво лепче сечиш на мали коцкички(како кубетите купечки шо се). Релната ја загреваш на 200 степени, а во едно тавче(било какво) ставаш неколку капки зејтинче колку да има за да не запечат. Исечените коцкички ги ставаш во тавчето ги посолуваш со различни зачини(сол, веѓета, чили, сушено лукче, бибер...), какви што сакаш ти. Ги ставаш во релната, ги печеш околу 15-20 минути, а на секои 4-5 минути ги промешуваш.
    Навистина се прекрасни, изгледаат како купечките кубети, ама се многу, многу повкусни! ;) :) :)
    Не одзимаат многу време, а има да се изнагрицкаш.
    Поздрав. :hai:
     
    Barbie20 likes this.
  3. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,273
    Или го правиме со јајца или правиме пирошки.
    Посебно пирошките се многу убави :mm: .

    Пирошки од стар леб
    Потребно: 1 леб, 3-4 јајца, 150 гр. рендано сирење, 150 гр. коцкички шунка, 100мл. млеко или јогурт, малку масло (може и оригано да добиете вкус на пица).
    За поховање: 2 јајца, брашно, презла, масло.
    Подготовка: Лебот се дроби со раце да дојде како трошки, потоа се додаваат сите преостанати состојки и се меси . Откако убаво се измеси се прават пирошките. Прво се валкаат во брашно, па јајце, па презла и се пржат во загреано масло.
     
    ♡BuBaLe♡ and tofi like this.
  4. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,604
    Gender:
    Female
    Има тема за кубетиве пробај да ја најдеш.
    Инаку не знам до што е, јас ги правев и на 170 ми беше релната или така некако, и за помалку од 15 мин беа готови. Среќа што ги промешував па видов инаку ке ги изгорев (додуша беа некои изгоренки). Така да внимавајте.
     
  5. tofi

    tofi Истакнат член

    Joined:
    Nov 7, 2012
    Messages:
    102
    Likes Received:
    13
    И јас често правам пирошки од стар леб,многу се вкусни и брзо се прават .
     
  6. H.e.L.e.N

    H.e.L.e.N Истакнат член

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    559
    Likes Received:
    218
    јас најЧесто си правам лебЧе со јајца од стариот леб така највкусно ми е :)
     
  7. PinkiePeperutka

    PinkiePeperutka Активен член

    Joined:
    Jul 3, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    2
    Најчесто правам тостови или ги ставам на самата рингла па после со путерче, буковец и сирење ммм :rofl:
     
  8. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225
    Правам француски тост со темно чоколадо и портокал :D

    Баш ваков :D
    [​IMG]
     
    irena.1 likes this.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Лепчиња со јајце - пржени-недопржени, поубаво амин.
    (вчерашниот леб со маргарин намачкан и, само маргарин ...ми е милион пати повкусен него ли тазе леб. Ха.)
     
  10. PinkiePeperutka

    PinkiePeperutka Активен член

    Joined:
    Jul 3, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    2
    Брускети

    се премачкува лебчето со путер и се додава оригано,копар и магданос. Се остава да се потпече во рерна. Потоа се додаваат ситно исечкани домати, сол и маслинов зејтин.
     
  11. SunnieMalik

    SunnieMalik Истакнат член

    Joined:
    Jul 5, 2013
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Pred nekolku dena napraviv neshto neznam ni jas shto..Zemav edno tavce i staviv puter..Nasecev leb i go staviv vo puterot da se isprzi..Staviv mnogu puter...No namesto da se isprzi vo puterot,lebot beshe pecen ^_^ Znam deka sum mala i imam samo 14 godini...Hahah taka si go zamisluvav no izleze pechen -.-
     
  12. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female
    Како го правиш кажи ми?
    вака вкусно ми изгледа
    јас инаку обожавам комбинација на чоколадо и портокал
     
  13. Serpentina

    Serpentina Истакнат член

    Joined:
    Aug 25, 2012
    Messages:
    306
    Likes Received:
    137
    Да прашам...Томато Брускетите , се како препечено лепче со коцкички домат многу ситни и мислам дека ситно сечкан магдонос иде...дали може со исушен леб или како ? Некој да знае да правел ? :)
     
  14. Moon.Girl

    Moon.Girl Истакнат член

    Joined:
    Aug 17, 2013
    Messages:
    143
    Likes Received:
    156
    Јас со исушеното лепче најчесто правам кубети или кришки јајца :)
     
  15. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225

    Правам смеса од белка од јајце, сок од половина портокал, малку екстракт од ванила , цимет, малку сол ( доволна е за три вакви тост лепчиња ).
    Ги потопувам сосем малку во истата ( само површински, не ги квасам цели ) , и потоа ги
    " печам " врз тефлонско тавче кое го премачкувам со капка - две масло ( значи не ги пржам стандарно :D ) , од двете страни по 3 - 4 мин . секоја , колку да заруменат, и потоа дур се уште топли ги попрскувам со малку рум и им рендам одозгора темно чоколадо со портокал што е ( ова најчесто http://www.atlantic.hr/media/images/product/Selection-narandza/selection_narandza.jpg ) .
    Дека сеуште се топли, чоколадата одма се топи и излегува баш како на сликава, плус се крцкави од надвор, а меки сочни внатре :)
    По желба можеш да ги сервираш со парчиња портокал од останатата половина ( мада мене ми се поубави само со чоколадо :) )


    Исто така многу ја сакам и мојата " Нутела " варијанта на истиве.
    Наместо сок од портокал додавам малку млеко во смесата, а потоа наместо парчиња портокал , врз растопеното чоколадо ставам сецкани лешници :)
     
  16. smurffi

    smurffi Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    714
    Likes Received:
    378
    Gender:
    Female
    Ние обично исушените лепчиња ги топиме во јајца и потоа ги пржиме.
     
  17. Malena85

    Malena85 Активен член

    Joined:
    Aug 8, 2013
    Messages:
    50
    Likes Received:
    32
    Има две опции,или се пржат со јајца(одличен доручек во комбинација со јогурт),или пак се мачкаат со маргарин,се става кашкавал и салама(или некој друг сувомеснат производ) и се печат 5-10 минути :)
     
  18. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female

    Целата комбинација ми звучи многу вкусно :)
    дефинитивно ќе пробам, па ќе пишам како ми испаднало
    фала
     
    Divajn likes this.
  19. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Го потопувам со вода за да е меко и им го давам на врапчињата и гулапчињата..

    Ако имам млеко им го натопувам на маченцата од комшиите..

    А, за дома, си го прават како пржени лепчиња, со јајце и малку млеко..
     
  20. Nana19

    Nana19 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    2,141
    Likes Received:
    2,753
    знАам неколку рецепти за исушено лепче

    1.Прзжени кришки
    се сечат кришки , се валкаат во јајца и се пржат


    2.се редат кришки лепче во плекче се мачкаат со ајвар.пинџур што сакате и одозгора редите се што имате чајна кулен кашкавал сирење, салама го ставате во рерна неколку минути и бон апетит