Што ќе се случи ако испиеш Кока Кола?

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Doberman, Jan 26, 2011.

1. lara-s

lara-s Истакнат член

Ne pijam koka Kola a ni drugi gazirani pijaloci ni vkusot ne mi e nesto privlecen a i toa sto e stetna polna so seker podobro bi izela cokolado otkollku da pijam koka kola...

2. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

До пред неколку години, течеа водопади од Кока Кола и Спрајт!
    И така слушајќи како е штетна, предизвикува зависност, ги унишстува коските, решив да не конзумирам повеќе! И така неколку години јас газирано пијам само на празник на софра!
    Искрено сега, ми се пие ми се плаче, ама нема!
    Пијам многу вода, чај и цедени сокчиња, анд Им Глад :drunk: :rock:

Name likes this.
  3. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

По 45 минути: Твоето тело го зголемува производството на допамин, со што се стимулираат центрите за уживање во мозокот. Ова е инаку сосем истиот принцип на кој функционира хероинот.

ЈАС ВЕЌЕ СО КОКА-КОЛА.. КРАЈ! :D

4. anamariia.x3

anamariia.x3 Популарен член

УФ Кока Кола :puke:

Пред некој месец лудував по неа,обожавав Кока Кола,но сеа прочитав неколку работи на интернет а и од лично искуство-секој пат ме боли стомак по кока кола и ми иде да повратам.Толку се сите зависни од неа?Зошто?Зависноста е до тој степен што се споредува и со цигари,дрога,алохохол...Има нешто,мора да има ама бидејќи е американски производ никој не смее да даде приговор на тоа.Кока колата има такво својство да го одзема калциумот,фосфорот и сите други метали кои ги содржат забите и коските.Не за џабе,ако ставиме заб или месо во кока кола,за два три дена отиде.Некаде имам читано дека во кока колата и пепсито ставале мртви фетуси,а мора да има нешто чим Обама реагирал до нив да се направат испитувања..што нормално испаднале негативни пошо знаеш Кока Колата е ептен здрава за пиење.

5. ocila

ocila Истакнат член

Јас немам ништо почуствувано од горе споменатите а секој ден пијам кока кола

6. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Сега скоро ич не пијам Кока Кола. Секогаш пијам Швепс, кој многу луѓе не го поднесват зарди горчливиот вкус, ама мене ми е преубав. Како и да е, сите газирани пијалоци се штетни и не се препорачуваат многу да се користат. Се обидвам да одбегнувам газирани пијалоци, пијам ретко

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

не ми се допајга баш вкусот али кога пијам пијам малце не многу оту не ја сакам мн :)

8. ilipili

ilipili Популарен член

Откако постојат индикации дека “содата и засладените пијалаци се главен извор на калории во Американската диета,”[66] нутриционистите советуваат дека Кока-Кола и другите безалкохолни пијалаци може да бидат штетни ако претерано се консумираат, особено за малите деца и во балансираните диети каде употребата на безалкохолните пијалаци повеќе и штети отколку што и угодува на диетата. Истражувањата покажале дека редовните корисници на вакви пијалаци имаат пониско ниво на калциум, магнезиум, аскорбинска киселина, рибофлавин и витамин А.[67]

Пијалокот исто така бил критикуван за употребата на кофеин, поради можноста од физичка зависност.[68] Се воспостави и врска помеѓу редовното пиење кола, каде што Кока-Кола го зазема првото место, и остеопорозата кај постарите жени (но не и мажи).[69] Ова се поврзувало со присуството на фосфорна киселина, а се открило дека ризикот е ист кај кофеинските и безкофеинските коли, диеталните и засладените коли.

Според фондацијата Рамацини, употребата на Кока-Кола се поврзува и со зголемувањето на туморите.[70] Иако биле поднесени бројни тужби против Кока-Кола почнувајќи од 1920-тите, во кои се наведувало дека киселоста на пијалаците е штетна, ниеден доказ не го поткрепило ова тврдење. Во нормални услови, научните докази покажуваат дека киселоста на Кока-Кола не предизвикува моментална штета.[71]

Постои загриженост и за употребата на високо -фруктозен сируп од пченка наместо шеќерна гликоза или фруктоза, со цел да се намалат трошоците. Причината за загриженоста е што пченката која се користи за производство на сируп од пченка може да потекнува од генетски модифицирани растенија.[72] Некои нутриционисти предупредуваат дека високо-фруктозниот сируп од пченка може да предизвика дебелина и дијабетес од тип 2.[73]

Во Индија постои голема контроверзија за пестицидите и другите штетни хемикалии во флашираните производи, вклучувајќи ја и Кока-Кола . Во 2003, Центарот за науки и животна средина (CSE), невладина организација од Њу Делхи, тврдела дека газираните води произведувани од преработувачите во Индија, вклучувајќи го и мултинационалниот гигант ПепсиКо и Кока-Кола, содржат токсини како линдан, ДДТ, малатион и хлорпирифос - пестициди кои можат да предизвикаат рак и слабеење на имунолошкиот систем. Меѓу производите што биле тестирани се Кока, Пепси и неколку други безалкохолни пијалаци, повеќето од нив произведени во компанијата “Кока-Кола”. CSE открил дека безалкохолните пијалаци кои се произведуваат во компанијата Пепси, во Индија, имаат 36 пати повеќе остатоци од пестициди од дозволеното според законите на Европската Унија; додека безалкохолните пијалаци на Кока-Кола имаат 30 пати повеќе од дозволеното. CSE тврдел дека биле тестирани истите производи во САД и дека не биле најдени такви остатоци.[74] Откако биле објавени наодите за пестициди во 2003, продажбата на Кока-Кола опаднала за 15 %. Во 2004, парламентарниот комитет на Индија ги повлекол наодите на CSE, и еден владин комитет бил задолжен за формулирање на првите стандарди за пестициди во безалкохолните пијалаци во светот. Компанијата “Кока-Кола ” одговорила дека погонот за филтрирање вода ги отстранува потенцијалните штетни материи и дека нејзините производи се тестирани за пестициди и мора да ги исполнат здравствените стандарди пред да бидат дистрибуирани.[75] Во индиската држава Керала, продажбата и производството на Кока-Кола, но и на другите безалкохолни пијалаци, биле забранети, но подоцна Врховниот суд ја повлекил оваа забрана тврдејќи дека само федералната влада може да забрани прехранбени производи. Кока-Кола била обвинета и за прекумерна употреба на вода во Индија.[76]

Компанијата “Кока-кола“ е критикувана за нејзините бизнис политики, како и за разните ефекти врз здравјето причинети од нејзиниот производ.
    Кока-кола како спермицид

Во 2008г. Нобеловата награда Иг (пародија на Нобеловата награда) по хемија ги награди Шири Умпиер, Џозеф Хил и Дебора Андерсон за откритието дека Кока-кола е ефективен спермицид,[77] а наградени беа и Ц.И.Хонг, Ц.Ц.Шие, П.Ву и Б.Н. Чианг кои го тврдеа спротивното.[78][79]
    Од овие причини многу ретко пијам Кола Кола,па и од кога прочитав што му прави на организмот :emo: Јас обично си пијам Спрајт,но во глобала сите газирани сокови се штетни за организмот,па претпочитам да пијам вода во големи количини и свежо исцедени природни сокови.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Абе да знам дека ќе умрам нема да прекинам да пијам Кока Кола :D

Порано пиев по пола литро да ден, како норма ми беше. Сега не пијам секој ден, ама ако ми тргне можам и 2 литра да испијам сама. Ништо друго не ми е толку слатко. У животов колку Кока Кола сум испила, сите ми викаат дека треба да ме земат за заштитно лице. Мајка ми вика требало стан да ме частат хахахаха :D

10. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Абре поглуп,погаден сок од Кока Кола нема. Не го пијам, едноставно неможам да го смислам. :puke:

11. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Ќе се врати во нормала притисокот... иначе без таква потреба не би пиела...

12. aaaaa

aaaaa Популарен член

Не пијам Кока кола. И никогаш не сум пиела. Имам пробано, да ама не ми е нешто wow иа и црни сокови не сакам воопшто. Пијам Швепс и тоа многу. Швепс рулз :rock: :drunk:

Beauchamp likes this.
  13. Alesii

Alesii Популарен член

Јас воопшто не конзумирам Кока Кола..не затоа што сакам туку затоа што морам ради мојава диета :@

14. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Сите викаат дека ич не е здрава, мене ништо од тоа не ми се случува.Пијам и се ок ми е :^)
    Некои викаат дека штетело на црниот дроб, ама незнам ..
    Мене ништо не ми се има случено иако пијам :)

15. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

16. Lux

Lux Форумски идол

17. Angela12345

Angela12345 Истакнат член

Едноставно ми се дуое стомакот и изгледа како да сум пиела 100 литри сок а сум испила само 1 чаша :)

18. Hkikica

Hkikica Истакнат член

Coca Cola сум приметила дека го купуваат кога некој го боли стомак ..
    Лично јас многу ,многу ретко .

19. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Не пијам Кока Кола, незнам зошто не ми зе допаѓа многу. Од сокојте најмногу го пијам Швепсот, не за џабе е само за искусни :P

20. sweet-star

sweet-star Популарен член

Ни јас не пијам кока-кола,прво зашто не ми се допаѓа(многу блага ми е),а второ зашто е штетна.
    Може да се напијам некогаш пола чаша,ама ретко.

tea4e likes this.