Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шумливи таблети

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од mackice, 6 февруари 2011.

1. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    123
    Абе баш слушав на една емисија, и кажуваа дкеа не треба да се претерува со витамините(суплементи) затоа што прекумерно внесување на некои минерали и витамини и не е толку добри, и мислам баш таа докторката кажуваше за витамин А дека не треба да се претерува со суплементи на витамин А, и да се земаат во умерени кои4ини и да се земаат суплементи само ако се открие недостаток од некој витамин или минерал, зна4и во мали коли4ини додатоци да се земаат може, ама ништо не е добро ако се претера, оти нели и пише на пакет4ињата да не се надминува препора4аната доза... :)

2. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    да доволно е една таблета дневно и било сосема доволно, а не шетело.

На Sunday-Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Конзумирам мултивитамини, од портокал на KRUGER што се, Германските, не секој ден ама кога ми текне 1 дневно си пијам, не се штетни.

4. Tanny

Tanny Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    401
    порано многу пиев сега пијам но не многу :lol:

5. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Најчесто си купуваме со брат ми во зима, за заштита на имунитетот. Инаку не практикувам многу да ги пијам, поарно ќе си растворам домашно сокче. Какви користиме... :?: Појма немам. Брат ми ги купува затоа што наводно се разбирал тој, од таа гранка докторска бил :D :D

6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Во 24 часа Здравје имам прочитано дека се штетни, е сега колку е вистина и дали е така, незнам. Изгледа таков вештачки начин на внесување на витамини во организмот е штетен.
    Не пијам шумливи таблети сега, порано да, ама сега не. Немам таква потреба а и нешто посебно не ги обожавам

7. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    И тука важи се што е претерано е штетно. НЕ се штетни сите организмот ги исфрла ако се во вишок освен К, А , Д , и Е витаминот на ои треба да се внимава малку повеќе.
    Инаку за оние кои имаат камен во бубрегот не се препорачува секојдневна употреба или ако пијат да го разредат, да ставаат по пола таблетка зошто може да се наталожи вишокот во бубрезите

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.588
    Допаѓања:
    106.428
    мислам дека се штетни поради тоа што има внатре аспартам.

9. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Околу она со свежото овошје, треба да се изеде неколку килограми овошје за да се внесат витамините кои ги има во една таблета. Плус сум чула дека два килограма лимони се исто како едно апче, па сега видете. Исто е најверојатно и со шумлививе.
    Лани овој период делкав по 4 чашки дневно од малинка. Знам дека не чини, ама ај. Посебно дека не спиев до девет наутро обавезно пиев чашка накај 5-6, да ме врати во живот, после откако ќе станев и се` така. :D Чак и му ги испив тие со Калциум на брат ми за скршената нога, ама од тие по едно, максимум две пиев. :D
    Освежувачки ми се многу, треба пак да си земам. :D

10. Sunshine.love

Sunshine.love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    10
    Најмногу ги сакам шумливите таблети на кругер, особено оние од портокал. Секој ден пијам по 1-2 :)

11. Arya

Arya Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    јас скоро месец пиев а, ц, е, цинк и селен и баш во тој период (може и коинциденција) почна многу да ги паѓа косата, многу повеќе од вообичаено што ми паѓала еднаш годишна на пр. и тогаш прекинав.
    пак ќе повторам, може нема врска со нив, но е и да има некоја поврзаност сигурно е ради цинкот или ради селенот, така што сега (пола година од кога преќинав со а, ц, е, цинк и селен) пијам само мултивитамин (најчесто а, ц, е), една таблетка дневно бидејќи неверувам (и нигде не сум чила) дека таа доза може да ти наштети

12. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Шумливите таблети се лекови,не се пијат на своја рака,колку за освежување.

13. Tanny

Tanny Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    401
    Шумливите таблети ги пијам за освежување, кога ме боли главата и сл.

14. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Пијам кога обично имам недостаток на некој витамин, или онака за освежување.. Најдобри ми се, калциум со витамин ц и магнезиум :)

15. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    3.626
    Не сум љубител на шумливи таблети... Некаде прочитав дека никакви витамини не содржат во нив па сега не знам...Ретко пијам и не ми се нешто омилени... |(

16. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ги мразам. Одвратни ми се, бљак. Не ги пијам, чуден вкус имаат. Освен оние шумско овошје :lol:

17. NB86

NB86 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    68
    Пијам секој ден од сабајле магнезиум и калциум. Калциум морам да ги пијам поради тоа што не јадам ништо млечно, а тоа содржи најмногу калциум.

18. Seznajka2

Seznajka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    119
    Секој ден ги пијам со калциум и витамин Ц

19. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    пијам по една на ден..тие мултивитаминот од каммм..ммм ...најубави се идам да си направам едно :rock:

20. love.summer

love.summer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    24
    Пијам,но не секојдневно.Ги обожавам од портокал со витамин Ц и од малина.