Абе баш слушав на една емисија, и кажуваа дкеа не треба да се претерува со витамините(суплементи) затоа што прекумерно внесување на некои минерали и витамини и не е толку добри, и мислам баш таа докторката кажуваше за витамин А дека не треба да се претерува со суплементи на витамин А, и да се земаат во умерени кои4ини и да се земаат суплементи само ако се открие недостаток од некој витамин или минерал, зна4и во мали коли4ини додатоци да се земаат може, ама ништо не е добро ако се претера, оти нели и пише на пакет4ињата да не се надминува препора4аната доза...
Конзумирам мултивитамини, од портокал на KRUGER што се, Германските, не секој ден ама кога ми текне 1 дневно си пијам, не се штетни.
Најчесто си купуваме со брат ми во зима, за заштита на имунитетот. Инаку не практикувам многу да ги пијам, поарно ќе си растворам домашно сокче. Какви користиме... Појма немам. Брат ми ги купува затоа што наводно се разбирал тој, од таа гранка докторска бил
Во 24 часа Здравје имам прочитано дека се штетни, е сега колку е вистина и дали е така, незнам. Изгледа таков вештачки начин на внесување на витамини во организмот е штетен. Не пијам шумливи таблети сега, порано да, ама сега не. Немам таква потреба а и нешто посебно не ги обожавам
И тука важи се што е претерано е штетно. НЕ се штетни сите организмот ги исфрла ако се во вишок освен К, А , Д , и Е витаминот на ои треба да се внимава малку повеќе. Инаку за оние кои имаат камен во бубрегот не се препорачува секојдневна употреба или ако пијат да го разредат, да ставаат по пола таблетка зошто може да се наталожи вишокот во бубрезите
Околу она со свежото овошје, треба да се изеде неколку килограми овошје за да се внесат витамините кои ги има во една таблета. Плус сум чула дека два килограма лимони се исто како едно апче, па сега видете. Исто е најверојатно и со шумлививе. Лани овој период делкав по 4 чашки дневно од малинка. Знам дека не чини, ама ај. Посебно дека не спиев до девет наутро обавезно пиев чашка накај 5-6, да ме врати во живот, после откако ќе станев и се` така. Чак и му ги испив тие со Калциум на брат ми за скршената нога, ама од тие по едно, максимум две пиев. Освежувачки ми се многу, треба пак да си земам.
јас скоро месец пиев а, ц, е, цинк и селен и баш во тој период (може и коинциденција) почна многу да ги паѓа косата, многу повеќе од вообичаено што ми паѓала еднаш годишна на пр. и тогаш прекинав. пак ќе повторам, може нема врска со нив, но е и да има некоја поврзаност сигурно е ради цинкот или ради селенот, така што сега (пола година од кога преќинав со а, ц, е, цинк и селен) пијам само мултивитамин (најчесто а, ц, е), една таблетка дневно бидејќи неверувам (и нигде не сум чила) дека таа доза може да ти наштети
Пијам кога обично имам недостаток на некој витамин, или онака за освежување.. Најдобри ми се, калциум со витамин ц и магнезиум
Не сум љубител на шумливи таблети... Некаде прочитав дека никакви витамини не содржат во нив па сега не знам...Ретко пијам и не ми се нешто омилени...
Пијам секој ден од сабајле магнезиум и калциум. Калциум морам да ги пијам поради тоа што не јадам ништо млечно, а тоа содржи најмногу калциум.