е-Бонтон - правила за добро однесување на интернет

Discussion in 'Кафе-муабети' started by Femina, Dec 14, 2012.

1. Femina

Femina Администратор Staff Member

Како што можеби веќе сте прочитале, фондацијата „е-Македонија“ започна со реализација на проектот „е-Бонтон”, со цел создавање на правила за убаво однесување во е-комуникацијата и подигнување на јавната свест за начинот на кој луѓето комуницираат на интернет.

Фемина ја поддржува оваа иницијатива, па еве специјална тема во која би можеле да напишете по некое правило и предлог за убаво онлајн однесување. Истото може да се однесува на форумот, но и генерално на комуникацијата на интернет (социјални мрежи, e-mail, чет и сл.) :)

Ве молам секое правило да го пишувате во одделно мислење, а доколку некој пред вас веќе напишал нешто слично, едноставно кликнете „Ми се допаѓа“ на неговото мислење.

Па, да помогнеме во креирањето на прирачникот. :)
    Меѓу другото, правила може да се испраќаат и тука: http://ebonton.mk/Home/BontonPravila

Eli23, angelche16, eloves and 15 others like this.
  2. ocila

ocila Истакнат член

Преубав е овој проект..јас сега си ја завршив работата...

3. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Хм, убаво што и Фемина го поддржува е-бонтонов...Најубаво ќе беше да имаше правило сегде да се пишува на кирилица (македонскава поддршка) како и на Фемина, иако ова не верувам дека некогаш би се реализирало зашто 50% ја немаат оваа навика ни пак имаат на компјутерите немаат македонска поддршка.
    Исто би било убаво да нема заканување преку интернет од типовите: “Леле , ако те начекаам..’’ итн. итн. што сум ги сретнувала на други форуми.Или пак да не се прават плагијати , и онака противзаконски е , и да викаш дека ти си ги напишал, односно да треба да се напише и изворот...Се на се интересна тема, а и корисна :!:
    Сега ќе испратам и на е-бонтон нешто што ми текна... :)

4. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Прекрасна тема, навистина убаво што Фемина ја поддржува иницијативата :) Мислам дека е потребно да се создаде овој е- бонтон, со цел да има некаков правилен редослед во однос на оставање нели коментари на интернет, кои не би биле несоодветни, бидејки и треба да се внимава на начинот на однесување воопшто, не само на интернет.Секако дека секој би се искажал, онака како што сака, но сепак не е само да се каже нешто, а истото тоа да изгледа прилично лошо, со тоа се создава одбивност од страна на оној кој сака/л да прочита онаму каде што е поставен коментарот.Би било добро да се стави љубезноста према другите луѓе како правило, нешто што мислам дека дополнително би требало да ја има во тие правила на тој е - бонтон, затоа што нељубезноста е таа што ја создава таа одбивност. Отприлика тоа е тоа што сакам да го кажам во врска со темава :)

angelche16, Katerinceee and ilipili like this.
  5. simpaticnaa

simpaticnaa Истакнат член

Значи едно најголемо БРАВО за проектот,јас се мислам дали да поставам некое правило :wasntme:

6. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Убаво и браво што Фемина го подржува ова ама мислам дека е џабе сето тоа ...

Сигурен сум дека нема ништо да смени со тоа ... пак 90% од правилата ќе бидат злоупотребени и непочитувани

Треба со ХАмшик да ги тепаш додека не научат правилно да се понашаат на фацебук и остатокот од мрежите

7. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

8. erica

erica Популарен член

Супер..сите ке ги почитувам :* :)

9. Skromna

Skromna Истакнат член

.. :D ......хахаха....појма немав дека има и е-бонтон-правила за добро однесување на интернет...
    8) ние не го почитуваме оној класичниот бонтон па камоли овој е....правилата се пишуваат и спроведуваат,да,ама и постојат за да бидат кршени....хахаа......се шалам само онака....мислам дека проблемот е во нашата свест,воспитувањето и квалитетот на живеење....сето тоа си го носиме секаде,нашето однесување и постапки....без оглед на се,мислам дека интернетот и се она придружно треба да го сватиме како извор за информации,и забава...така да не треба да има навреди и исмејувања посебно на социјалните мрежи,на туѓите профили ,не се убави лажните преставувања,покажувања на ниски страсти...сето си има место,време и прилика за покажување,така да онлајн и не е баш убаво.. :devil: ...
    . :rock: ..без оглед на се сите сме различни под ова небо,така да не можиме да очекуваме и исто разбирање на правилата ......мене на пр не ми треба бонтон,од мала си знаам како треба да се однесувам во однос на другите и тоа си го практикувам секаде,и во реалност и во виртуелен свет.. :clap: ..

sajmoni likes this.
  10. sm1zla

sm1zla Истакнат член

Паметно!! ЕДНО ГОЛЕМО БРАВО!! :clap: :clap: :)

Gordana10 likes this.
  11. monni.t

monni.t Истакнат член

Треба богами вакво нешто, ама како што кажа Yipman2 повеќето нема да ги почитуваат.
    Едно од мене: никако пишување на „w“ наместо „в“ или „р“ ( прочитав некаде промена од „в“ во „w“ - гласовна промена наречена дебилизирање :D ).

QueenElena and sweet-star like this.
  12. bubili61

bubili61 Истакнат член

Бравооооо за бонтонот :clap: :*

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Благодарение на овој е-бонтон ... имав изработена прекрасна семинарска по предметот Култура на изразување и комуникација. И си добив максимални поени :bow:

п.с. само мислам дека ни 50% ова нема да влијае на некои луѓе

ocila likes this.
  14. herera

herera Активен член

Навистина бравоо за бон - тон правилата за интернет :clap: :clap: :inlove: :inlove:

15. simonna.a

simonna.a Форумски идол

би додала немој да го секниш носот над тастурата ама ќе звучи многу глопаво,шо би рекла една блага душа...

theowndemon and Mr. Right like this.
  16. Dust

Dust Game Over

Овој бонтонот добро ќе им дојде на девојките од клановите 8-|