Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

„Обратен“ расизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Directioner005, 11 септември 2022.

1. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    На Aнонимус_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.250
    Државата не прави доволно за Ромите.
    Да беше така, немаше да има просјаци.Да беше така, нивните здруженија немаше да бараат повеќе.

На staycalm, Angie1432 и Srckata28 им се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Оф топик, ама мене Пинокио ми беше ептен страшен за гледање. Посебно сцените каде што го киднапираат за во театар и кога се здружува со багабонтите со кои пие, дува и на крај халуцинира. Цртан за деца. :D

На Аргентина *, Bezimenka90, Ajronmen и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Ама расистите сметаат дека Ромите генетски се предодредени да бидат мрзливи.

Не е исто Индиец роден и израснат во Лондон и Индиец од Мумбај. Општеството игра голема улога како некој се однесува.

На Srckata28 и WildMk им се допаѓа ова.
  5. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.405
    Колку извртувате работи немам коментар. Никаде не го негирав расизмот и не кажав дека не постои. Има добри
    и лоши луѓе. Има расисти и нерасисти.
    Меѓутоа, ако си поборник да нешто се смени, ако бараш да не бидеш дискриминиран, да си еднаков, треба да почнеш од себеси-не дискриминирај!
    Не поддржувај нешто што не би сакал да ти го прават тебе, колку и тоа да ти одговара лично. Двострано е. Толку е просто. Поддржувањето на менување на раса е расистичко. Без разлика за која раса станува збор.

Актерката не снима документарец за својот живот. Секоја актерка подлежува на промени со цел да наликува на ликот што го глуми. Ариел ја глуми, Ариел е џинџер белкиња. А лепотата на актерката никој не ја оспорува.

Ај малце пореално да гледаме на работите. Исклучоци се образованите роми, софистицираните роми, ромите кои чесно го заработуваат лебот(за жал).
    Немаме само ние како држава проблем со вклучување на роми, за еве да кажеме нас не не бива. Во цел Свет важат за “проблематичен” народ.
    Не знам ти колку се движиш околу роми, за себе знам дека 80% ако не и повеќе од ромите со кои јас сум учела/соработувала/нудела работа/давала храна се токму онакви како што ги опишувам. И нормално детето ќе нема каде да живее ако невработената мајка и татко станале родители на 15 години, а моментално имаат 10 деца, распослани по улициве. И јас ќе немав каде да живеам ако моите родители се воделе по нагони, а не памет. И моите деца нема да имаат каде да живеат ако ги имам 10 а немам ни за едно да издржувам.
    Точно е дека не им се дава шанса за убав живот, ама не од државата, туку од самата нивна заедница. Што уште да направи државата ајде кажи ми?

На Alm., najjacha, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Како те дискриминираат тебе?
    Оти Ариел во новиот филм не е од бела раса?

Ах бе...

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ич не ми е јасно, што е ова што се случува...?
    21 век, се расправаме со расизам и Рамноземјаши.
    Досега требаше да ги имаме научено овие работи.

Место напред, назад одиме.

На staycalm, crimson, Aнонимус_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.405
    Да, оти поддржуваат менување на раса на лик. Ако Блек Пантер го глуми белец, ќе бидат они дискриминираните? Како може едното да е расистичко, а другото не?
    Не прави тоа што не сакаш тебе да ти го прават!

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Ама како ги најде виновни цела црна раса за одлуката на некој бел човек од Дизни да биде Ариел со темна боја на кожата, не можам никако да ти ја најдам логиката.
    Според тебе зошто Блек Пантер не бил бел глумец треба сега сите припадници на црната раса да се дигнат на протест зошто некое чиче одлучил да биде Ариел темно кожа?
    Значи тие не барале, некој така одлучил, да повторам уште еднаш на ќерка ми за кого и е наменет филмот со оглед на годините воопшто не ја интересира дали Ариел е бела или црна, тоа нас повозрасните не соблазнува.

На ane.bella и WildMk им се допаѓа ова.
  10. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Немам конкретно некој став за ликот на Ариел но сосема ја разбирам девојката што ја отворила темата и имам и додадам кон тоа.

Расизам постои меѓутоа многу е погрешно, барем во денешно време, дека на тоа се подложни и вечни жртви истите раси. Си земам за право да тврдам бидејќи сум била во близок контакт (колеги колешки, цимерки) со разни раси. Можам да кажам дека нивниот расизам кон белата раса е многу поизразен. Имав цимерка од азиска земја со која не можев да бидам во ист стан поради некои работи (многу беше бучна, постојано носеше некој дома итн). Кога побарав од работодавецот друго сместување, ме обвини типката за расизам. Не сум сакала со неа во ист апартман поради тоа што била од друга раса. Друга колешка имаше цимерка црнкиња. И таа на истата карта, ако ја види дека нешто чисти и беше агресивна на некој начин, демек се гадела од неа поради бојата на кожа. Глупости....
    Исто и на работа, не можеше да им се укаже на некои на грешка на пример. Одма со тоа дека им се прави расизам а уствари е обратно. И со други со кои што сум споделувала искуства сите имаат што да кажат.
    Сум била едниствена бела во тим на индијци имаше унапредување во процедура од претходниот претпоставен и наредниот кој Индиец направи реформи, го направи тимот само од индијци, моето унапредување заврши во канта а го доби индиец по само две недели по вработувањето. На прва прилика и мене ме дислоцираа во друг оддел.

Така да не се само белите лошите.

Конкретно за во Америка знаеме низ кои нечовечни услови минувале црнците, без никакви права, напротив испод секое ниво им бил животот. Но збориме за во денешно време, тоа и те како е сменето, во сите сфери се присутни. Филм, музика, медицина итн. Живеев еден период таму и воопшто не сум осетила дека се дискриминирани за било што.
    Расисти имало и ќе има но тоа се индивидуални случаеви со своја перцепција кои немаат влијание на општествената слика.

На Alm., _beautyy_, elimkd и 5 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Блек Пантер знајш на што е референца?

Иначе, не мора да го гледаш новиот Ариел, гледај си го стариот цртан и готово.

12. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    стави крај на расизам со една реченица секоја чест!!!!

На staycalm, WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Јас сум против расизам ама од сите страни. Било што било во минатото, збораме за денес. Интересно е што многу ретко црнец се условува со РАСИСТ без оглед што и да направи или да рече. Лошото е што некако РАСИСТ се однесува најчесто за белци.

14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Наивно размислуваш.

Ај вака, да го споредиме патот на некој рандом сиромашен Ром во Македонија кој што оди по контејнери и ти, млада жена просечна Македонка.

Нормално, не мислам буквално ти лично зашто не те познавам, ама еве ќе земам за пример просечна македонка од средна класа.
    Значи прво пред да се родиш: редовни контроли на плодот, суплементи, консултации со лекари, спремање за дете. Каква е ситуацијата кај таа Ромка што го раѓа своето шесто дете? Прво, големи се шансите дека нема гинеколог, автоматски нема никаква пренатална грижа за плодот. Нема пазење на алкохол и цигари, нема пазење на било што што може да му наштети.

Океј, се раѓате и двајцата.

Што се случува понатаму? Ти, те пазат и те гледаат, редовни контроли на педијатар, редовни вакцини, правилна исхрана, следење на раст и развој. Ромот, пак ништо од тоа. Расте онака како што им е традиција, како што знаеле бабите и прабабите.

Океј, идеме сега во школо. Ти, се спремаш по пропис, твоите пресреќни ќе идеш во школо и ќе учиш. Ти купуваат сѐ што сакаш и имаш стимулација да учиш. Кога ќе се вратиш дома твојата обврска е да напишеш домашна, а мајка ти и татко ти се грижат да си ги исполнуваш задачите. Ромот пак ништо од тоа. Стимулација за едукација од дома? Хмм од кого би ја добил, од родителите кои не завршиле ни осмо? Поттик за учење и совладување на материјалот? Слабо. Додади и бучна средина кај што на куп живеат многу повеќе луѓе од што треба и е невозможно да се обезбеди средина за развој на тоа дете.

Односот во школо. Додека тебе наставниците знаат да ти попуштат ако ти треба, а врсниците воглавно те прифаќаат(ако исклучиме булинг) тоа другото дете веќе се има соочено со некаква форма на дискриминација, само поради бојата на кожата. Дали гледање попреку, дали директна дискриминација, не е битно, има осетено. Учев со нив, знам како лошо се понашавме сите.

Ќе стигнеме до средно, истата песна. Тоа дете веќе нема никаква навика за учење, нема можности да напредува и всадено му е дека образованието не е за луѓето како него и автоматски, нема да просперира понатаму. Ќе гледа да заврши побрзо и да најде некоја ниско платена работа, ако е женско ќе се омажи. Ти од друга страна, си поддржувана и поттикнувана да завршиш факултет и да се осамостоиш, а тинејџерскиот живот го живееш онака како што треба, не се замараш за ништо, уживаш буквално.

Двајцата доаѓате до крај на средно. Значи, двајцата сте на иста позиција со многу различна позадина.

Како може тогаш да очекуваш дека двајцата дека ќе го имате истиот пат понатаму кога до тогаш си имала многу повеќе можности со самото раѓање?

Да, баш заради тоа им даваат да се запишат полесно на факултет и им даваат стипендии.

Заради тие привилегии кои голем дел од нив ги немаат, за да можат да се интегрираат повеќе и да имаат можност да дојдат на позиции што не се чистачки и продавачки. Цела земја ги третира како инфериорна маса на луѓе, тебе ти смета што им дале социјална помош. Оф мори мајко.

Квалитетот на нашиот живот е одреден од многу различни фактори, социјални и биолошки, а ти земаш добар дел од социјалните и ги игнорираш затоа што не се согласуваш. Ама ако не се согласуваш не значи дека не постојат.

Тоа што валидни препреки кои луѓето ги искусуваат ти ги класифицираш како некакво глумење жртви само кажува за тебе колку си игнорантна. Некој друг треба да прави дупло повеќе од тебе за да го постигне истото што и ти, ама нормално дека не приметуваш кога одбиваш да научиш што значи зборот привилегија. Не сме еднакви на планетава, глумење дека сме може да практикуваш само поради тоа што не доживуваш неправда или не ти се замара. Сиромаштија, болест, боја на кожа буквално секаде ќе те стават еден чекор поназад.

И друго, ако на пример ти се погоди мизогинист надреден кој го користи фактот што си жена и доживуваш дискриминација а можеби и вознемирување, тогаш немој да го кажуваш тоа, да не испадне дека уживаш во улогата на жртва. :)

Последна измена: 12 септември 2022
    На WildMk, Bezimenka90 и Srckata28 им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Шо поише треба да праи? пример?

На Alm., Directioner005 и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    И јас се прашувам... како граѓани ги имаат истите права како и ние: образование, здравствено и се со ред. Јас имав двајца другари во средно, супер дечки. Не учеа со мене, една година помали беа. Си живееа како и сите ние останати, имаа дом, образование, родителите им работеа, учеа, завршија средно како и сите останати. Државата им го имаше обезбедено истото како и мене. Никогаш нема да ги заборавам иако се разидовме, ама многу убави спомени имам со нив, супер дружба.

17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Кај нив е друг универзум мислам.
    И јас во средно имав Роми, не учеа ништо реално, пукаа петарди и пееа цело време.
    Не предизвикаа никогаш проблем во школо, ама се гледаше дека не идат у школо за да научат, него да се прошетаат.
    Расистички звучела или не, мене ми се најдолна класа у нашево општество.А лоша слика иам створено за нив преку оние што просат на улица.Кога ќе ги видам со децата у раце ми иде да ги удрам со нешо.
    Шо праиш дете ако не моеш самата да се издржаваш?Нема полошо нешто од тоа да го осудиш детето на таков мизерен живот.Уше ги користат за жал да нѝ е демек, а кузнае со шо ги дрогираат сиротите за да спијат толку.
    Пари ако им дадеш на децата, или зимаат лепак да дуваат, или ги ноат на нивните.
    Онде на кеј после Маџир Маало ми е језиво коа проаѓам со точак.Буквално по 10 души се накрцани.
    Како државата да помогне на лица чија свест е испод секое ниво?

На Alm., Rama, Directioner005 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Стани ти режисер, продуцент, па ќе кажуваш во твојот филм што и како.
    Делата на Ханс Кристијан Андерсен се public domain низ целиот свет.
    Можеби на писателот не би му се допаднал анимираниот филм од 1989, како ќе знаеш.
    Tој напишал трагична приказна, а не таква каква што Дизни ја завршиле за да се радуваат децата, и пропратно направиле дополнителни измени во целата.

На elimkd и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Истото сакам да го кажам.... државата им ги дава истите права, но и обврски како на секој граѓанин. Изборот е да се живее нормален живот (како во случаите спомнати во мојот пример), или да се одбере да не се работи, да не се учи и цел живот да се бара права и пари без работа.
    Тука е тој обратен расизам... јас сум ром и имам право да барам без да вложам (даноци, образование, работа и сл)... а може да биде - јас сум ром, но сум ист како и сите, можам да учам, да работам, да се остварам во животот. Искрено за второто ги имаат сите права од државата и можат ако сакаат. Јас сум сигурна дека ако се појави ром во IT компанија со завршен соодветен факултет и желба за работа нема да го одбијат туку така оти е ром.

На Alm., Directioner005 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Дури и поише од шо треба имаат реално.У средното јас кај шо учев, знам дека за нив границата за приемни бодови или не постоеше или беше на минимум.
    Пример ако ти требаат 60 бода џа упис, на нив им требаа помалце од 20.
    Ќе ме извинат дека не добиваат третман како Македонците.Добиваат, ама не го користат.А тие шо живеат по улици, ќе се истребеа ако не се репродуцираа како глувци, и државата ќе можеше да им обрне внимание на оние шо не се фантоми.
    Државава сирота е зафатена со крадење и уништување на народот, до нив им дошло.Задња рупа свирала се

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.