„Тажно беж родителство“

Дискусија во 'Дете' започната од Lilit, 18 февруари 2023.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.725
    Допаѓања:
    77.007
    Кај мене не постојат женски и машки бои. На девојчето мое омилена боја и е сина :D Сакам шаренило. Сакам и неутрални бои, ама пак и тие ги комбинираме со некоја вивидна боичка, па да не речам и дреч :DСобите и кај двајцата се баш детски, со боја, со шарени играчки и сл. Ова беж родителство и кај нас сум го приметила. Ај за облеката не се фаќам толку, ама се во беж од соба до играчки... па кога ќе видам и цел профил во бледи беж бои и ефект исти блед на секоја можна слика за уште побледо да е :?:

На mssuniquee, azelea, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.275
    Допаѓања:
    189.716
    Еден врвен идеал...скоро па како во Кина. Хм...

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Има научници кои прават испитувања, па други ги побиваат итн. не навлегувам во тоа. Ама дека новороденче препознава фарби, тешко веројатно.

Ја не реков дека има токсични облеки во неутрални бои, има и те како, и бели! Пишав дека ја така го облекувам ама сепак пазам и на тоа.

Осудувачки е оти се гледа една страна на паричката, мене не ме тангира, сметам дека доволно литература и сл. користам за воспитување и генерално за правилен раст и развој на деца, зошто ете преозбилно го сфаќам тоа и сакам да помогнам колку можам.

Исклучиво био за деца, без омекнувач. Избегнуваме пластика колку е можно, посебно за дете и за храна! И додека не се фатиш за нешто трето, не може да се огради потполно никој од штетни влијанија, отрови и сл. ама може да редуцира колку може и сака.

За коментарот за монтесори играчките само ќе ти кажам дека не само родители го користат, општо прифатен по градинки и школи е (на запад) и има обуки за воспитувачи и наставници, така да исто не ме тангира вакво размислување.

На Hatula, Angie1432 и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  4. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Не, буквално како што реков со милениуми, до пред едвај некои (100 и нешто) години. Исто како што и облекувањето на бебиња/деца во ''бебешка''/''детска''облека и бои е релативно нова ствар.

https://lisalouisecooke.com/2019/02/13/baby-clothes/
    Baby clothes were not colorful or eye-catching. Traditionally, baby clothes were white so they could be easily bleached.

With the advent of washing machines in the mid-1800s and the expanded availability of store-bought fabrics, baby clothes began having a bit of hue to them. Initially, there were no colors assigned to either sex, but this changed in the mid-1800s.

И нема што да пишувам накнадно, проучувам и чекам и заслужам одобрение од тебе ваљда ако на тоа мислеше? Јас веќе се изјасниив по ова прашање, кој разбра разбра, кој не , негов проблем. Одобрение не ми е потребно ни преобраќање, како ни ''едуцирање'' ако веќе не бев доволно јасна да се појаснам.

И се повеќе е јасно дека овде не се работи за бебињата, колку дискусијава ги тангира милениумските сеедуцирани и сеекспертни мамички со се сите нивни едиствени проблеми неразбрани од другите генерации, со самоубеденост дека светот се врти околу нив и почнал од кога они се родиле/ откако родиле. Them millenials.

Иначе дискусијава може да биде и интересна и поопширна (и навистина едуцирачка), како и секогаш да не беа самопрогласените, сеприсутни експерти на се што се знаат и нема што понатаму да дискутираат, туку идеме право на ''едуцирање''(читај наметнување мислење).

Не дискутирам, само си мислам гласно*
    Иначе трендов нели од Скандинавиа дојде(со се интериор декор) а таму нели најсреќни луѓето беа( а децата се луѓе ваљда) со се студии и научни докази?:?: Слава науци!

Последна измена: 20 февруари 2023
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Кај и да е нема ни да им даваме име.
    Нека одлучат ко ќе пораснат како ќе се викаат.
    До тогаш дете 1 и дете 2

На Coco31, senjorita-v, JoyJoy и 11 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.968
    Џендер неутрални, ма! Хелооу :fubar:

На VDT2906, andrejko82, Harper и 2 други им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    па да бе.
    да не беа таквите немаше да знам дека сум проста.

На senjorita-v, JoyJoy, MeowMeow и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Не, не се работи за мое одобрение, како што реков, не ме интересира ти како ќе си го растеш детето, мене ме интересира моето.
    Па затоа ти викам, кога ќе имаш личен интерес во работиве, ќе ги сфатиш поинаку. До тогаш, ете, во камено дома растеле во сива естетика и топ испаднале децата. Нема проблем

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.104
    На толку интересна облека со разни патерни и уникатни додатоци, да облакаш бебе/дете во неутрални бои е тажно. Истото важи и за декорирање на собата, играчките, приборот, што год.

Иначе, ќерка ми секој пат кога ја облакав во сино или зелено, ја викаа батко. Па ставав шноли за да се знае дека не е батко.

На oblace1, JoyJoy и lovely91 им се допаѓа ова.
  10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Во мое време џендер неутрал беа жолта и портокалова. Times change изгледа.
    Имав едни плави тренерки и фејв ми беа :makeup:

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Децава ми пораснаа во наследена гардероба, па незнам дали има тоа некаква врска со развојот.
    Сигурно има, ќе дознаеме :)
    Ќерче мало, иако цела во розе,ја правеа машко до 3,5 г оти коса немаше.
    Беж ни за себе несакам, не па за деца. Малава е пинк лејди, сите нијанси на розе се на неа. Големава е "голема" и у црно сака да се носи |(. ЈБГ сметам дека ништо не може да с.ебе дете/ адолесцент, како социјални мрежи, ама ние сме први што имаме се, ФБ, тик ток, инста....
    Така што у беж или не, нека трча надвор и нека се ваља во кал, потешко ќе го испереме, ама барем ќе се научи што се бои.

На oblace1, JoyJoy, Celltica и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Не е толку за родот, колку што е за matching outfits мајка-дете и инста естетика. It's not that deep. И секако, ко секој тренд и овој за десетина години нема да биде толку актуелен. Генерации се менуваат и не секоја ги сака истите работи.

И мислам дека секогаш по интернет ги забележуваме работите кои на некој начин нѐ тригернуваат. На пример, ако ви бодат очи повеќе родови, секако дека работи поврзани со тоа повеќе ќе ви го поттикнат мозокот да размислувате на таа тема.

На пример, Џефри Стар, маж, кој се декларира како маж, а се облака и шминка ко женско, во едно интервју кажал дека they/them се глупости. Во коментари ниту еден немаше што се спротистави на тоа. И сега треба да мислам дека цел свет е хомофобичен?

Мене па ми излегуваат мајки од некои заборавени стејтс во Америка, каде што таткото е цело време на работа, а мајката со едно дете во рака, со другата лазања прави. :D

Муабетот ми е дека интернетот е огромно место на кое може да најдете буквално сѐ.
    Тоа што беж трендот е во пик, не значи дека е пресуден за сите и дека е тука да остане.

На violetblue, JoyJoy, VDT2906 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Да добивав паричка секој пат кога некој за ќерче ќе ме праша "Колав е баткото?", до сеа ќе се обогатев.
    Нејсе, мразам дречливи бои од дното на душата и никад ниту јас ниту ќерче нема да бидеме облечени во такво нешто. (Барем додека јас и ја бирам облеката)
    Далеку од тоа дека и е беж облеката, ама гледам да е неутрално и универзално, чак многу пати ми се случило од машки оддел да и купам по нешто. Едноставно не сакам све ми бое лепо стое ко циганче некое па затоа прв избор ми е сива и бела боја со исклучок на Црна бидејки не ми е за дете таа боја. Е сеа дека е само во тие 2 бои не е. Носи и розево и сино и сите бои доколку не се дречави и ми се свиѓало парчето облека.
    На тема играчки дома ни е се шарено во сите бои без разлика дали е кујна или мрежа за фудбал. Си игра и со кукли и со камиони зашто сметам дека нема женски и машки играчки. Исклучок од ова ми се сите видови пушки и пиштоли зашто смета дека играчки без поента кои ги учат децата на насилство.
    Лично овој тренд на беж бои многу ми се свиѓа и од секогаш сум ја сакала таа палета на бои за разлика од шареила на сите страни како да си на ЛСД 24/7.

На baguf4e, dunika, mssuniquee и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.194
    Outgroup homogeneity во акција. Ако другите се против мене за скроз рандом тематика, значи се против мене и за сè друго за што имам мислење.

Ако видам нешто што ми оди на нерви (беж играчки) значи сигурно тие луѓе практикуваат и друго нешто што ми оди на нерви (џендер-нутрал родителство). Мислам, озбилно ли мислите дека мајките што ги следите на инстаграм се за недавање имиња на деца и дека стварно тренд во бои за детски играчки промовира дете 1 и дете 2? Или можеби само барате изговор да го истурите незадоволството што вториве работи ви го предизвикуваат и барате начин ги материјализирате тие измислени луѓе за да ги нападнете зашто реалноста е дека постојат само во хипотетички ситуации, а не во реалниот свет?

Ама возот отиде, и секако дека од рандом тема за влијание на боите врз развојот на детето мора да се премине на "лошите либералци", како што е и стандардна практика веќе.

На JoyJoy, Lianna Anna, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Јас едно знам. Боја ок.
    Ама да имам бебе нема шанса да го облекувам во оние, не знам ни како се викаат, со лепенки маици. Пример лупам Снежана, или не знам, Супермен.

Мене лично ми се грди, уште како дете не сакав јас да ги носам, кога ќе ми подареа таква облека - не ја носев, ден денес немам блуза со некаков таков принт.

Играчки се друга работа, зборам САМО за облека.

Чисто да доловам на што мислам дека лично ми е многу грдо:
    SmartSelect_20230220_131550_Gallery.jpg

И што би одбрала
    SmartSelect_20230220_131555_Gallery.jpg

Бојата не е беж, ама тие принтовите не ги можам, ни себе не се облакав така, ни дете не би облакала.

Пастелни бои се повеќе, не е САМО беж, а и не мислам дека е баш толку длабоко.

За развојот на едно дете е потребно многу повеќе од бојата на облеката. Навистина, најважни се играчките и не знам дали постои некој што само дрвени необоени играчки дава, ама се' е можно.

На baguf4e, senjorita-v, RAK91 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Изгледа ќе бидам беж досадна и тажна мајка :wasntme:

Другарка ми е бремена, девојче, и баш пред некој зборевме како ќе ја облекуваме :D

Еве јас што и' праќав :)
    ed276efa7f3c47c82122f75ac94e13de.jpg 4e8604d71d8ab42f5b94f7068650e9d9.jpg 2ccb5a98119751d5272e38db5daa6468.jpg ee043e46a1cc88a7e289a19557408212.jpg 0ce7f3ac3c18e34cc4d93bdc4d83dda9.jpg 9fef3d053d99f8e0dfbd4f3c036e633b.jpg

На baguf4e, senjorita-v и mssuniquee им се допаѓа ова.
  17. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    “Тажно беж родителство” Дали сериозно отворивте цела тема за ова? Што ви е проблемов со боиве не сте ми јасни, јас до сега немам прочитана една “беж” мајка да плука по шаренила а од друга страна вие другите напнавте. Како ви се замара со вакви работи не сте ми јасни, абе и дома и во плакар ќе му влезете на човек.

Па и за Монтесори, како педагог ми се плаче кога ве читам…

На baguf4e, MacenceEna, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.457
    @CameliaMiller твоите слики не се беж :D

Зборуваме за ова
    Сликите се од ист профил.Да не ставам повеќе ама се е во ова боја
    07034841-7DD8-4EE5-9AC3-1FF14DF17046.jpeg

362E8A54-05BC-42F2-8905-695F0CE5BAD8.jpeg

На Lilit, Harper, JuLleE и 7 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.968
    Е како не плукаат? Еве погоре една мајка ги нарече цигани оние кои носат шарени бои.

Иначе, друг е муабетот за боите и е многу покомплексен, ама вас изгледа не ви се чита, затоа ;)

На Emy867, oblace1, JoyJoy и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Јас многу убаво знам кој е муабетот и колку е комплексен, а разликата помеѓу тебе и мене е што моето знаење не се базира на неколку статии постирани од некојси форумски лик.
    Терајте си со муабетот, јас немам намера да трошам енергија на истиот со понатамошно коментирање на темава ;)

Последна измена: 20 февруари 2023
    На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.