Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

МПЦ- бизнис корпорација или верска институција за народот?

Дискусија во 'Религија' започната од Hipster, 5 март 2015.

?

Нов тарифник на МПЦ, ја оправдувате ли одлуката за поскапување на верските обреди?

1. Да

7,4%
  2. Не

92,6%
  1. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    @galapce мила, уште на старт реков дека сите сме луѓе, дека сите сме различни и дека сите не сме исти. Мислам дека тоа беше доволно, за да се даде доволна карактеристика за сите, вклучувајќи ги и отците.
    Да, дискутираме за добродетели, но ете мила и сама гледаш како би размислувале луѓето.
    Нели сме во тема духовност, ајде да зборуваме на тоа ниво.
    Ако некој не направи добро дело, го осудуваме. Но ако направи, тогаш нели се фали тој човек. Тоа е таа сурова реалност. Што сигурно и она што го напоменав околу црковните кујни, сега излезе дека е фалба, а не е. Тоа е само една реалност која е добродетел, а една добродетел се крие од мнозинството за да се избегне човечката слава и воздигнување.
    И да мила, она што го напомена е точно. Оној кој е сиромашен сигурно тоа ќе го разгласи. Но сиромашниот нажалост денес не се вклопува во друштвото на преостанатиот народ. Тој сиромашен нема човек за разговор, а не да каже на некој. Зашто на тие личности секој гледа или малку од високо или со сожалување. Но кој од нас поразговарал искрено со нив?!
    Ќе се навратам кај свештенството.
    Што ако тој епископ се покаил длабоко во срцето, па тоа го сторил (продавањето на џипот) како одраз на неговото покајание. Но мила и сама кажа, ете можеби ја изгубил довербата кај луѓето, но тој во душата си е смирен.
    Поената ми е, дека ние луѓето гледаме надворешно со нашите телесни очи, но никој не го гледа духовното. А тоа во случајот е покајанието на човекот. И не само за отците, туку севкупно. АКо еден човек е убиец, сите ли сме?! Не сме. Или пак сите во здравството се како еден лекар, на кој не му е важно за неговите пациенти, туку се грижи за само како да дојде и да изнуди од некој финасии. Ете тоа мила е оваа генерализација која се прави и кај целото свештенство.

Да сумирам.
    И јас се согласувам, нека се’ биде доброволно.
    И отецот кон верниците, но и верниците кон отецот.
    Доброволно ќе доаѓа отецот кај народот, но и доброволно народот да возвраќа. Некој со маркет, бесплатно да му дарува храна (постојано, нели и отецот нема да му земе пари), бесплатно да му стават на бензиска гориво, бесплатно здравство во секој домен, од лекарства, од прегледи, од не дај Боже операции... Значи не зборувам на државно ниво, како што државата го има здравството, зборувам за приватни поединци т. е. ние. Се согласуваме или и ова не важи?
    Се’ се врти во круг.
    Нормално секој со својот став, немам ништо повеќе да додадам.
    Се одјавувам од дискусијата :).

п.с. Единствено од срце морам да и пружам рака на една феминка @zvecarka , што и покрај се’ прочита една личност која меѓу редови го оцрнува православието. Навидум кротко и околу темата, ама со други помисли. Не зборувам за ценовници, свештенство или слично, зборувам за нејзината храбра одбрана на православието.
    Секоја чест:bow:!

На Mama25, Abeja и Orthophill им се допаѓа ова.
  2. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    23.982
    Ќе се обидам да не навлегувам во темата, сметам дека не сум компетентна да се изнесувам во детали поради моето оскудно познавање на темата Приходи на МПЦ, ама пред сè да кажам дека се сметам себеси за верник.
    Да се надоврзам на мислењето на Хипстер, битно е да ги почитуваш оние однапред одредени стандарди во религијата, или да бидеме попрецизни - Десетте Божји Заповеди, а да не ги правиме седумте смртни гревови.
    За жал, религијата толку се испреврте, толку се измодернизира во последниве години што јас лично сум убедена дека луѓето се водат според девизата: ќе правам шо ми душа сака, во недела ќе оставам 500 ден. пред икона, ќе ми прости Господ.
    И секој ден така.
    Лично познавам човек кој има милиони на сметка (под ова не мислам на валута во денари) и никогаш не помогнал на никого. Иако, да нагласам - нему му "паднаа од небо" (ете, и ова го има во МК), што нели својствено не "се мачел" за нив, а и потекнуваше од семејство со нормални приходи. Нема помогнато на човек, дури напротив. Нема да говорам за неговите недела, ама зборот ми беше дека типот сам си признал дека колата од 60.000€ + ја дал на некој си владика. Да си ги исперел гревовите.
    Прашањето ми беше: Што прават поповите во ваков случај?
    И друго, лично се знам со поп кој работи во гратче на југот од нашата земја и ми има кажувано дека секој Велигден собирал по 7-8000 евра и со обезбедување си одел дома?
    Што се прави со тие пари? Каде се дава отчет? А, колку заработуваат за празници поголемите градови во споредба со ова?
    Не сум иронична, живо ме интересира.

На okcenzi, galapce и Hipster им се допаѓа ова.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Типов да ти кажам ептен се заебал, пред да даде толку пари може требало да прочита дека не постои кај нас перење на гревови.
    Значи не знам како никој не сфаќа дека освен Бог никој друг нема да ни суди, така да кога постиме, бараме покајение итн, не го правиме тоа за простување на гревови, за нив кога ќе дојде судниот ден ќе си одговараме, ово нели за тие што веруваат во тоа, јас лично сум скептична, мислам дека кога ќе умреме тоа е тоа.
    Попот нема таква моќ да простува гревови, не е Бог, не е одбран од Бог, тој е обичен човек исто како и ние што сме.

На galapce и senza.parole им се допаѓа ова.
  4. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    23.982
    Епа, баш на тоа мислев, бе битерче.
    Зошто владикава не му кажал да ја продаде, па да ги донира парите некаде?!
    Ние луѓето сме грешни, точно е тоа, ако он е индиферентен кон некој што нема, зошто при секојдневните разно-разни разговори со поповите некој не успеа да го одврати од ваквите мисли??? Ги има многу луѓе вака, убедени дека се во право. Ама, зошто владикава прифатил ваков поклон? Зборуваат ли вработените во црквата дека треба ние луѓето меѓусебно да си помагаме или само дај синко на црквата, помогни ја?!

На bittersweet му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Ако веќе бришете, исчистете ја темава од прикаски и препукувања за други вери, нека остане само тоа што е во врска со темата. Мислам, ако веќе уредувате, правете го тоа како што треба, бидејќи премногу глупости се вмешаа кои се повеќе провокаторски за да се оцрни една вера за сметка на друга.
    Како православен христијанин гласав на анкетата, нема потреба да судам, има кој да ни суди на сите за гревовите. Ќе платам за верските работи, како што јас сакам да бидам платена за мојата работа така е и со црковните лица. Ако тоа некој го злоупотребува-Господ нека му суди, нема јас што да се замарам.
    Црковната такса ви смета што ја зголемиле, ама цигарите и бензинот кога ќе поскапат, сите молчите, мора да се пушат цигари, макар и сто евра кутија да биде, ама тешко е да се одвојат пари за венчавка, крштевка, а само на цигари еден човек месечно троши најмалку 50 евра.
    Убаво е да си бунтовник ама не ограничен.

На tessie, Mama25, Serafima и 2 други им се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @Serafima ne se razbirame.I sama velis deka parite so koi plakame 6000 za vencavka ne odat vo djebot na svestenoto lice,zosto togas da plakame?
    Velis da bideme huani kon niv.Dali ako ne go prifakame ova so cenovnicite ne pravi ne humani kon niv?
    Sekako deka ne.Ova so benzinskata pumpa e apsurdno.
    Kolku sto poveke se vrtime vo krug so muabetive,izgleda poveke se odalecuvame.
    Ke probam so edna recenica...
    Ne mi se dopaga nacinot na koj
    se "prezentira"nasata religija vo hramovite posveteni na nasiot Bog.

Smetam deka toa i gi odalecuva se poveke onie sto se kolebat pa duri i onie koi veruvaat, i od samata religija.

Zosto nie koi go delime ova mislenje sme pretstaveni kako da nepravedno gi stavame vo ist kos site svesteni lica.
    Zosto sme pretstaveni kako da nie ne komunicirame duhovno vo temava?
    Kako da nie ne znaeme sto se slucuva so parite sto gi sobira crkvata?
    I nie znaeme po nesto.
    Okolu ona so komuniciranjeto so lugeto koi primaat pomos od crkvite?
    Tocno deka tie sto primat pomos malku potesko se otvaraat.Zarem draga tie se otvaraat samo kon vas?

Site si napisavme sopstveni viduvanja za ovaa tematika,veruvale ili ne i nie imame bar po nekoe iskustvo.

Nemozam da prifatam deka me uslovuvaat da platam ako sakam brakot da mi bide validen pred boga.
    Nemozam da prifatam deka za da mi bide deteto krsteno povtorno treba da platam.
    Religijata e izbor,ne biznis.
    Religijata e humanost ne odreden cenovnik.

Pravime sporedba izmegu nas i svesenite lica.
    Ako tie bile humani kon nas zosto nie ne sme bile?
    Zarem treba da se sporeduvame?
    Ne e humanost ako se meri na kantar.
    Ne se cuvstvuvam ne humana sprema svestanite lica koga napravile edna vencavka da kosta pola Makedonska prosecna plata.

На anel, Hipster, Sunflowers и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.683
    Не е во ред поскапувањето. Многу сум против. Мене тоа аздисување на поповите, навредите на владиката Петар за жените, а и владиката Тимотеј не е подобар, ме одвраќаат од одење во црква. Кога црквата донирала за некој сиромашен, болен?Мора ли владика да вози скап џип?

На okcenzi, Sunflowers и EvAngelos им се допаѓа ова.
  8. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Првиот дел од ова писание не одговора на темата, а ние Православните немаме право да бидеме надвор од истата. Тоа го имаат само другите.
    Црквата донирала и донира, ама таа не е политичка партија, па да донирањата ги објавува на ТВ или по весници. Владиката Јосиф Тетовски почна со кампања на рекламирање, ама за среќа на време се откажа. Во Прилеп имаше едни деца братче и сестриче, нема да ги спомнувам по име, особено што за жал починаа. На кои постојано им се помагаше и им се плаќаа патувањата во странство и болничките лекувања. Сведок сум дека секогаш кога основано (со медицинска документација) се побара материјална помош, црквата секогаш префрла сума колку што може. Особено на оние кои го примаат дома свештеникот. Знам за неколку случаи кои што свештениците им помогнале да се извлечат од зависноти како дрога и крадење, знам за случај на кој Црквата им плаќа кирија на едно семејство.
    Владиката не мора да вози џип, ама пожелно е да има нормална и здрава кола. Зошто? Повеќето владици имаат повеќе градови под своја диецеза, села уште повеќе. Како ќе стигне во некое планинско село да ја освети црквата (во 7 или 8 часот) или да служи ако нема добра кола? Со хеликоптер? Исто така треба често да патува и во Скопје на Синод, по други работи поврзани со црквата... Исто како што на пример еден пратеник мора да зема платни трошкови во висина на гарсониера на годишно ниво. В црква никој не мора ни да оди, но данок секој мора да плати.

Последна измена: 7 март 2015
    На Mama25, Serafima, Abeja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.683
    Нека е исправна кола, да. Ама епархијата има џип, мерцедес итн. Многу селски цркви ги гради народот. Кај е тука епархијата? Не ги оправдувам. Ќе поскапуваат венчавки и крштевки, а сајтот на епархијата ќе го преведуваат на 4 странски јазици и ќе плаќаат преведувачи. Па тоа нели е луксуз и непотребно трошење? Нека одат тие пари за сиромашните.

10. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    За колите кажав што имаше за кажување, се` друго ќе биде само повторување. И убаво пишавте епархијата има џип, мерцедес итн, кои ги користи, но не ги поседува епископот. Исто како што и министерот за социјални работи ги користи возилата на министерството.
    Уште една работа. Македонија е секуларна држава, а Црквата не е социјална институција. Иако ете помага колку што се може. Ние имаме министерство за социјална работа, тоа треба првенствено да води грижа за сиромашните, Црквата и останатите верски заедници, фирмите и граѓаните се второстепени. Основната улога на Црквата не е социјалната мисија, туку верската; особено во социјални и секуларни држави каква според Уставот е Република Македонија.

Според мене веб страниците не се никаков луксуз. Треба да ги има секоја епархија, па дури и секоја парохија. За жал ние сме многу далеку зад РПЦ и СПЦ во тој поглед. Зарем луксуз е секоја недела да слушнам што мојот епископ проповедал? Не, мене тоа ми е потребно. Преводите исто така се потребни. Ако мислите на Кумановската епархија, таму живеат православни Македонци и Срби, исто има многу Албанци, а рускиот јазик е затоа што најмногу верници православни се Руси. Се надевам дека наскоро ќе има превод и на ромски и на грчки.

Последна измена: 7 март 2015
    На Mama25, Rama и Serafima им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Зошто цело време Серафима ги споредуваш поповите со обичен народ, доктори, механичари, во ред, и тие треба да живеат, но не како сите нас останати. И тие имале пороци, и тие имале маани. Не треба да имаат, тоа е поентата, треба да се поразлични од нас, од нив треба да учиме ние грешниците како не треба. Требало ние да бидеме хумани кон нив, ние да висиме по цели денови во црква за да ако немаме пари ни се смилуваат и ни го крстат детето бесплатно, оти нели сме заслужиле. Така ли треба? Брат за брат, сирење за пари. Не треба на народот некој да му одреди тарифа за да остави пари на икона, да остави пари на поп кога ќе му дојде во куќа, кога ќе му го крсти детето или кога ќе се венча. Си знае народот и си оставаат редовно пари, не се секирај за гориво, и плата за попот, и без тарифа ќе има за него секогаш.Толку олош не направи како да народот тоа чека, бесплатно да е па денар да не остави.
    Тие скромни попови за кои зборуваш живеат веројатно во некои мали села затоа што и сама нагласи дека живеат од неколку свадби или крштевки годишно. Стави го во малку поголем град и ќе го видиме за кратко време. И не се правило ваквите попови туку исклучок а треба обратно да биде.Јас живеев во Мк во мал град па кога го крстев детето имаше закажано 4 крштевки во тој ден и две свадби.
    Не ми смета поп добро да си живее од својата "професија", си учел, завршил, работи, заслужува плата. Но да ги правда некој како немале пари па затоа мора тарифи, или биле хумани оти на некој сиромашен кој по цели денови им се вртка низ црква и им врши разни работи му давале храна, зејтин и бесплатни услуги, ви се молам.

На okcenzi, elanor, Nausicaa и 10 други им се допаѓа ова.
  12. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    100.376
    Кратко кажано,на тој што му излегуваат парите од џеб се буни,на тој што му влегуваат го оправдува тоа.
    Не е ова во животов вака само кај Црквата туку и во многу други професии.

Проблемот овде е што станува збор за Црква и чинам последното нешто морално на светов ,кое не треба да функционира низ призмата на парите.Барем не на прв поглед.

Не е во ред што правите споредби за плаќање на услуги на свештениците со цигари,скапи свадби не знам што.На крајот на краиштата секој кој си ги заработил ,а знаеме како се заработува,има право да си ги троши парите како сака и колку сака.

Нас не теши нашата фолклорна навика кога се трошат пари само за убаво да е .И тогаш сме спремни да платиме не 6000 туку и 12000.Ама не е тоа ...како да кажам нормално.
    Исто сум слушнала и изјави од типот,последен денар да е ќе го дадам кога попот осветува вода или нешто слично.:^)

И тоа што кажувате за посиромашна парохија,јас не знам дека некој поп останал цел живот во една парохија,туку се менуваат.Што значи се пружа можност на секого да заработи.
    Како и се во животот не сакам кога некој ме условува,а особено со ценовници од кои нема отстапување.
    Јас не знам навистина како функционира Црквата и како е решен статусот на свештените лица,ама таа како институција мора да си изнајде начин да си ги реши финансиските проблеми.Зарем не е доволно ако сите свештени лица уплаќаат на пример пари на сметка па од таму да се дели плата со платено здравствено и пензиско?Не кажувајте дека не е можно ,само во тој случај ќе се стави на испит и нивната чесност?!Што значи проблемот не е само финансински туку е многу поширок.Апсолутно немам против да си земаат плата и да се осигурани,и тие и нивните семејства ама не на ваков начин.

И додека Црквата да се заштити и да си привлече верници,да си најде начин да опстои а да не биде наметливо,граѓаните ќе си плаќаат кој со солзи во очите, кој со насмевка.За убаво нека е!

На artemidis, bittersweet, Hipster и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.683
    Познавам човек на кого во сообраќајка му загинаа двајца блиски. На попов истиот ден немале да му дадат цела сума и му платиле 80%, а другите се договориле во црква да му ги однесат. Утре сабајле попот ѕвонел парите да ги донесат остатокот. Човечки ли е поп така да постапи? За што за 1000 денари? Човеков со месеци плата не земал, двајца му починаа наеднаш, а попот немој епархијата ќе пропадне за тие пари.

На okcenzi и EvAngelos им се допаѓа ова.
  14. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Мислам дека кога се критикува некој, треба да се каже името, презимето и евентуално денот кога настанал пропустот. За да можеме да ги провериме фактите.
    И треба да знаеме, дека за се` што мислиме дека нашиот свештеник направил пропуст имаме кај да се жалиме. Тоа е архијерејскиот намесник. А, ако не добиеме помош од намесникот, тука е владиката.

15. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Баш така Бриџит, испадна дека сме бунтовници за да се гагаме во црква. Па и ограничени.
    Никој не рече тука дека треба да биде бесплатно, никој верник ама гарантирам никој не оди во црква за да се проведува, да потроши време или да се изживува, и сите на паричен начин се заблагодаруваме на свештениците за тоа што се таму, божји лица.
    Дали имаме или немаме сите оставаме пари. А пред бога сите сме исти, сиромашни или богати, оставале 1000ка или 100 денари, сите на крај на исто место ќе завршиме.
    Јас ова не го сфаќам како бунтовништво, туку напротив само со пишување на форуми се гледа колку ние како нација сме небунтовни и безкичмењаци, кои само пишуваат, зборат, кукаат тајно и анонимно, а на дела не нема никаде.

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.087
    А малце да се следи примерот на дискусија на Серафима и Хипстер за промена? Имаше и други вакви ликови низ дискусијата (всушност, за среќа благо мнозинство беше), но ги спомнав нив затоа што почесто дискутираа, останативе може да ги утнам несакајќи.

Со најмалку напаѓања кон спротивставената страна, а сепак најмногу кажаа. А сепак со благо спротивставени ставови.

Ако земеме да го навредуваме Православието и да ја ставаме под знак прашалник неговата суштина и вистинитост, демек сме подобри, поправични? Ни тоа, ни тоа. Уште помалку пак, се дава позитивна слика за заедницата на којашто припаѓате со негирање на Православието доколку истата е поразлична.

Серафима спомна зошто не се спомнуваат со иста ревност добрите дела... Како беше онаа изреката доброто дело го запишав на песок, лошото го вдлабив на камен или така нешто. Плус тоа, доброто ретко е проследено со голема галама па тешко е забележливо. Човекова природа, тоа е.

Искрено, промената на цените ми прави разлика и не ми е драга. Но, тука е приоритизацијата и манифестации на практикување на верата коишто ги има разни. Молитвата, следењето на богослужбата, исповедта, причестувањето се бесплатни. И уште многу други нешта коишто јас како ни оддалеку доволно упатена личност не ги знам.

И конечно, како што на доблесен свештеник/духовник не му е на прва приоритетна листа тарифата доколку човек не е во можност и е на мака, така и на доблесен верник не му е важно дали постои повод или не, доколку има можност и желба материјално да ја помогне духовната заедница во којашто е истиот член. А исклучоци има и во двете групи.

Обостраното разбирање и добрата намера знаат да направат чуда.

Последна измена: 8 март 2015
    На Mama25, Serafima, Hipster и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @tessie so se drugo se soglasuvam i mi e krivo sto se zastrani temava vo toj pravec,ama jas ne sum "clen"na odredena religija.
    So ovie cenovnici i gledanje na rabotive na toj nacin,nema da me odalecat mozebi od religijata ama od crkvata sigurno.
    Neka prodolzat da sobiraat "clenarini",no dokolku nemam razbiranje za ovaa nivno usmeruvanje na religijata,toa ne me pravi polos,ili pogresen vernik od samite svesteni lica koi podrzuvaat cenovnici vo Bozjiot hram,a i ostanatite vernici koi isto razmisluvaat.
    Djabe platam i 12000 za mojata vencavka ako utre denta go izneveram soprugot ili ubijam nekogo.

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.087
    Не мислев на тебе, туку на оние коишто одеа оф топик и го напаѓаа Православието, колку било веродостојно и сл. Инаку, секој има право на мислење за новата состојба со ценовникот што и е темата на муабет. Се надевам подобро се разбираме сега. :)

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Razbrav za koi mislis,za istite za koi i jas mislam deka ja prenasocija temata.Samo sakav da go prokomentiram ona so clenuvanjeto.:)

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    @galapce во православието не постојат "членови", ние не мораме да правиме "членови", ние се раѓаме православни, сме си православни со традиција а не со одење од врата на врата како чергари и молење за "членови", бидејќи без одредената квота на нови "членови" ќе секнат и странските донации, па ќе мора како кај нас да истакнат ценовник.

На Daydream, faye, danichap и 3 други им се допаѓа ова.