@deliza овации од мене за баклавата Барам и онакво смајли што се поклонува, ама не можам да најдам. И такви ендо милион. Прекрасно изгледа, респект! Може рецепт? http://forum.femina.mk/attachments/12006472_971028102978057_248898888018466453_o-jpg.220684/
@Leo-nora уште од одма да ти кажам дека тортата е многу лесна и брза а за вкусот ќе кажеш кога ќе ја направиш и пробаш 1л млеко 4пудинга од ванила еурокрем 1чоколадо 1маргарин 1кесенце шеќер во прав 2-3кроасана бисквити кокос Се вари пудинг и се остава убаво да се олади. Маргаринот и шеќерот во прав се матат заедно додека не се соединат.Чоколадото се топи на пареа. Пудингот и смесата од маргаринот се соединуваат заедно додека не се добие еднолична смеса. Филот се дели на два дела. Во едниот дел го додаваш темниот дел од еурокремот и растопеното чоколадо а во другиот дел го додаваш делот од преостанатиот еурокрем. И си почнуваш со филување Јас најпрво ставам кокос на површината долу за да не ми се лепи и да е полесно за сечење. Редиш ред бисквити па бел фил па кроасан сечен на парченца па црн фил па пак бисквити и тераш нагоре додека имаш фил На крај можеш да ја филуваш со шлаг крем но јас моментално немав и затоа ја оставив само со фил и така е убава Би те советувала да си земеш уште 2 кроасана за да има 2 реда со корасан ќе биде повисока и повеќе ќе се осеќа вкусот на кроасанот. Чекам слика да видам што си направила
обарено пилешко,го динсташ во: Пола главица кромид,две лукчиња,магдонос и зачини. На крајот му додаваш голема лажица кари,и вода да се залие.
@lunicka рецепт за шампитата??? Мене ми личи за шампита, ја обожавам и баш ме брига што има илјада калории ...
Не е шампита ледени коцки се. 6 јајца 6 л.шеќер 6 л.брашно 3 л.мелени ореви (јас не ставив не можев да ги најдам во фрижидерот) 2 л.какао (немав какао ставив една лажичка нес кафе) 1 пециво Матиш и печеш Правиш шербет од 250 гр вода и 250 гр шеќер,го попаруваш пандишпанот. Фил- 1.5 л. млеко 10 л.густин 20 л.шеќер Го вариш филот кога ќе се олади додаваш 300 гр.маргарин Прелив 100 гр чоколада 3 л. зејтин 2.л млеко Топиш и посипуваш Во фрижидер убаво да олади...сечеш и се комираш од убавина
@lovemme може рецепт? Исто и од на @Val-Dim кроасаните ако може рецепт многу вкусно изгледаат а прочитав и дека лесно се правеле.
@sesilija многу ме изнасмеа со прошетувањето до кујна ... Еве го рецептот... К р о а с а н и Тесто 2 јајца 2 лажички шекер 2 мали шољи слатко млеко (ладно) 2 мали шољи кисело млеко (или јогурт) 1 свеж квасец 1 лажичка сол *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер) Се замесува тесто и веднаш се дели на осум дела. Од секој дел се расукува кора и се мачка со растопен маргарин. Се редат корите една врз друга и од сите се сука една голема кора - колку поголема толку подобро!!! Потоа големата кора се премачкува со остатокот од маргаринот и се сече на четири дела. Секој од нив повторно се сече на седум дела (4 x 7 кроасани). Се обликуваат кроасаните кои може да се филуваат со сирење, шунка, кашкавал... или да останат празни. Се редат во подмачкан плех со маргарин на поголемо растојание за да не се слепат при печење ( дозата е „таман“ за два пеха од шпорет!). Се оставаат 2 часа да надојдат и се печат!!! Добар апетит!!!
@toogood, јас се извинувам што доцнам со одговорот, ама немав прилика порано да го напишам рецептов. Канелони Потребно: 1 пакување канелони 2 мали павлаки ~200 g шунка (или друго сувомеснато по желба) ~250-300 g кравји кашкавал (вакумиран, рендан) неколку листови едамер или гауда за одозгора печурки по желба магдонос томатело или домашен доматен сос зачини Меркиве отприлика ги напишав, бидејќи јас не го искористувам целото палување канелони, а вие може според количеството да си ги прилагодувате. Без гајле, и да ви остане од полнењето (ситно сецкана шунка, рендан кашкавал, сецкан магдонос, павлака, бибер), можете да го ставите врз канелоните. Како оди постапката? Прво го правам полнењево што го опишав погоре, за да ми биде подготвено. Потоа ги обарувам канелоните во солена вода, по 2-3 минути, со мешање, за да не паднат на дното и да се залепат. Зависи и од јачината на самиот шпорет - не дозволувајте да омекнат и да ја изгубат формата. Потоа, ги ставам во сад на страна. Секоја канелона (со малку мака, ама се исплатува на крај ) ја полнам со филот. Никогаш не сум погодила точно фил да има: или ми недостасувало малку, или ми било премногу, ама и за двата проблеми има решение. Полнетите канелони ги редам во подмачкано тавче со маслиново, а и самите одозгора ги премачкувам со маслиново со помош на четка, за да не се лепат една за друга. На крај ги прелевам со томатело во кое има зачини по желба (ставам само сол и бибер, босилек/оригано). Врз тоа ставам свежи сецкани печурки. Ги печам на 200 степени, најмалку половина час (ќе се види и по печурките). Една-две минути пред да ги извадам, им редам од листовите едамер/гауда и враќам да се растопат. Бон апетит!
Мислам дека брашното не е спомнато бидејќи ставала од око, т.е. онолку колку што е потребно за да се замеси тесто од состојките што ги има наброено, нема логика да нема брашно.
Уффф... Се извинувам за пропустот!!! Така е кога се брзав и рецептот Ви го напишав пред да одам на работа!!! Секако дека има брашно!!! По рецептот потребно е 800 гр брашно, но тоа зависи од видот... Јас за моите кроасани потрошив 900 гр брашно, а остатокот до 1 кг ми „отиде“ на посипување по работната површина кога ги расукував корите!!! Еве го целосниот рецепт... К р о а с а н и Тесто 2 јајца 2 лажички шекер 2 мали шољи слатко млеко (ладно) 2 мали шољи кисело млеко (или јогурт) 1 свеж квасец 1 лажичка сол 800-900гр брашно *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер)
Сигурна сум дека @MacenceEna нема да ми замери, знам дека таа ги правеше по друг рецепт, ама овој е одличен лесен и брз, само да си знаеш, мора точно да се придржуваш до процесот на правење на смесата, и до грамажата на состојките за да ти излезат како што треба. Пожелно е да имаш подлога за печење за макарунс, ама и обично тавче со хартија за печење ќе ти заврши работа, Лорејн убаво објаснила што и како во видеово.
Сум ги правела според рецептот на Лорејн,и проблемот ми беше со грамажата на белките, па затоа прашав да не има различен рецепт. Фала ти во секој случај