1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. mimi****

    mimi**** Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Пол:
    Женски
    F
    Fala:*
     
    На Adina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    На Soncka :) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    На Dreams11 и irenna им се допаѓа ова.
  4. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
  5. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.888
    Допаѓања:
    89.358
    Пол:
    Женски
    @Leo-nora уште од одма да ти кажам дека тортата е многу лесна и брза а за вкусот ќе кажеш кога ќе ја направиш и пробаш :)

    1л млеко
    4пудинга од ванила
    еурокрем
    1чоколадо
    1маргарин
    1кесенце шеќер во прав
    2-3кроасана
    бисквити
    кокос

    Се вари пудинг и се остава убаво да се олади. Маргаринот и шеќерот во прав се матат заедно додека не се соединат.Чоколадото се топи на пареа. Пудингот и смесата од маргаринот се соединуваат заедно додека не се добие еднолична смеса. Филот се дели на два дела. Во едниот дел го додаваш темниот дел од еурокремот и растопеното чоколадо а во другиот дел го додаваш делот од преостанатиот еурокрем.
    И си почнуваш со филување :)
    Јас најпрво ставам кокос на површината долу за да не ми се лепи и да е полесно за сечење.
    Редиш ред бисквити па бел фил па кроасан сечен на парченца па црн фил па пак бисквити и тераш нагоре додека имаш фил :D
    На крај можеш да ја филуваш со шлаг крем но јас моментално немав и затоа ја оставив само со фил :) и така е убава :)

    Би те советувала да си земеш уште 2 кроасана за да има 2 реда со корасан ќе биде повисока и повеќе ќе се осеќа вкусот на кроасанот.

    Чекам слика да видам што си направила :lol:

    [​IMG]
     
    На kjukli, Val-Dim, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.953
    Допаѓања:
    1.264
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Фала ти Викчеее, штом ја направам ке се пофалам со сликичка :P Позз
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Ginger^ Пилешкото со Кари ?
    Рецепттттттт плизз ? Фала многу :bow:
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    обарено пилешко,го динсташ во: Пола главица кромид,две лукчиња,магдонос и зачини. На крајот му додаваш голема лажица кари,и вода да се залие.
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    На Esmeralda-MD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.783
    Допаѓања:
    100.177
    Пол:
    Женски
    Не е шампита ледени коцки се.
    6 јајца
    6 л.шеќер
    6 л.брашно
    3 л.мелени ореви (јас не ставив не можев да ги најдам во фрижидерот):D
    2 л.какао (немав какао ставив една лажичка нес кафе)8)
    1 пециво
    Матиш и печеш
    Правиш шербет од 250 гр вода и 250 гр шеќер,го попаруваш пандишпанот.
    Фил-
    1.5 л. млеко
    10 л.густин
    20 л.шеќер
    Го вариш филот кога ќе се олади додаваш 300 гр.маргарин
    Прелив
    100 гр чоколада
    3 л. зејтин
    2.л млеко
    Топиш и посипуваш
    Во фрижидер убаво да олади...сечеш и се комираш од убавина
     
    На girl-miri, Annath, Val-Dim и 3 други им се допаѓа ова.
  11. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Пол:
    Женски
    Последна измена: 6 октомври 2015
  12. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    @sesilija многу ме изнасмеа со прошетувањето до кујна (y)...
    Еве го рецептот...

    К р о а с а н и
    Тесто
    2 јајца
    2 лажички шекер
    2 мали шољи слатко млеко (ладно)
    2 мали шољи кисело млеко (или јогурт)
    1 свеж квасец
    1 лажичка сол

    *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер)

    Се замесува тесто и веднаш се дели на осум дела. Од секој дел се расукува кора и се мачка со растопен маргарин. Се редат корите една врз друга и од сите се сука една голема кора - колку поголема толку подобро!!! Потоа големата кора се премачкува со остатокот од маргаринот и се сече на четири дела. Секој од нив повторно се сече на седум дела (4 x 7 кроасани). Се обликуваат кроасаните кои може да се филуваат со сирење, шунка, кашкавал... или да останат празни. Се редат во подмачкан плех со маргарин на поголемо растојание за да не се слепат при печење ( дозата е „таман“ за два пеха од шпорет!). Се оставаат 2 часа да надојдат и се печат!!!

    Добар апетит!!!
     
    На vitamina, SwanMay, Lovely и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Пол:
    Женски
    @toogood, јас се извинувам што доцнам со одговорот, ама немав прилика порано да го напишам рецептов. :angel:

    Канелони

    Потребно:
    • 1 пакување канелони
    • 2 мали павлаки
    • ~200 g шунка (или друго сувомеснато по желба)
    • ~250-300 g кравји кашкавал (вакумиран, рендан)
    • неколку листови едамер или гауда за одозгора
    • печурки по желба
    • магдонос
    • томатело или домашен доматен сос
    • зачини
    Меркиве отприлика ги напишав, бидејќи јас не го искористувам целото палување канелони, а вие може според количеството да си ги прилагодувате. Без гајле, и да ви остане од полнењето (ситно сецкана шунка, рендан кашкавал, сецкан магдонос, павлака, бибер), можете да го ставите врз канелоните.

    Како оди постапката?
    Прво го правам полнењево што го опишав погоре, за да ми биде подготвено. Потоа ги обарувам канелоните во солена вода, по 2-3 минути, со мешање, за да не паднат на дното и да се залепат. Зависи и од јачината на самиот шпорет - не дозволувајте да омекнат и да ја изгубат формата. Потоа, ги ставам во сад на страна. Секоја канелона (со малку мака, ама се исплатува на крај :P) ја полнам со филот. Никогаш не сум погодила точно фил да има: или ми недостасувало малку, или ми било премногу, ама и за двата проблеми има решение. Полнетите канелони ги редам во подмачкано тавче со маслиново, а и самите одозгора ги премачкувам со маслиново со помош на четка, за да не се лепат една за друга. На крај ги прелевам со томатело во кое има зачини по желба (ставам само сол и бибер, босилек/оригано). Врз тоа ставам свежи сецкани печурки. Ги печам на 200 степени, најмалку половина час (ќе се види и по печурките). Една-две минути пред да ги извадам, им редам од листовите едамер/гауда и враќам да се растопат.

    Бон апетит! :pizza:

    Collage.jpg
     
    На Ecka1999, victoria7, НаталиЛили и 14 други им се допаѓа ова.
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Без брашно е?
     
    На Esmeralda-MD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Мислам дека брашното не е спомнато бидејќи ставала од око, т.е. онолку колку што е потребно за да се замеси тесто од состојките што ги има наброено, нема логика да нема брашно.
     
    На Esmeralda-MD, Annath и kjukli им се допаѓа ова.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    34.451
    Пол:
    Женски
  17. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.354
    Уффф... Се извинувам за пропустот!!! Така е кога се брзав и рецептот Ви го напишав пред да одам на работа!!! Секако дека има брашно!!!
    По рецептот потребно е 800 гр брашно, но тоа зависи од видот... Јас за моите кроасани потрошив 900 гр брашно, а остатокот до 1 кг ми „отиде“ на посипување по работната површина кога ги расукував корите!!!
    Еве го целосниот рецепт...
    К р о а с а н и
    Тесто
    2 јајца
    2 лажички шекер
    2 мали шољи слатко млеко (ладно)
    2 мали шољи кисело млеко (или јогурт)
    1 свеж квасец
    1 лажичка сол
    800-900гр брашно

    *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер)
     
    На zhap4e, papillonP, simoncelicius и 4 други им се допаѓа ова.
  18. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и MacenceEna им се допаѓа ова.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.284
    Пол:
    Женски
    Сигурна сум дека @MacenceEna нема да ми замери, знам дека таа ги правеше по друг рецепт, ама овој е одличен
    лесен и брз, само да си знаеш, мора точно да се придржуваш до процесот на правење на смесата, и до грамажата на состојките за да ти излезат како што треба. Пожелно е да имаш подлога за печење за макарунс, ама и обично тавче со хартија за печење ќе ти заврши работа, Лорејн убаво објаснила што и како во видеово.
     
    На Esmeralda-MD, kjukli, Peppermint и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Сум ги правела според рецептот на Лорејн,и проблемот ми беше со грамажата на белките, па затоа прашав да не има различен рецепт. Фала ти во секој случај :hug: