Смеса за декорација на торти - Fondant

Discussion in 'Рецепти' started by Miss.Waldorf, Nov 28, 2011.

  1. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,584
    Likes Received:
    5,929
    Гo прaвев oнoј сo мед.
    Сo штo дa ги лепaм фигурите?
    Кoлку време мoже дa стoе вo феижидер?
    Зoштo ми се крши,рoне, фoндaнoт?
    Сo кaкoв нoж дa јa сечaм тoртaтa- нaвлaжнет или сув?
    -_-:)
     
  2. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    1,510
    Likes Received:
    54,344
    Gender:
    Female
    Јас правев за првпат од тој со мед и не ми се верува колку брзо и колку ибаво се медеше и се обликува. Колкувреме може да стои во фтижидер за повторно да се искористи. Знам дека треба да се загрее малку колку да се пушти пред употреба но колку долго може да стои. Фала
     
  3. guguence

    guguence Популарен член

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    291
    Likes Received:
    320
    Gender:
    Female
    каде можам да купам фондан?
     
  4. Dadusicka

    Dadusicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Messages:
    1,510
    Likes Received:
    54,344
    Gender:
    Female
    На бит пазар на самата автобуска во продавничката за торти
     
  5. Ana1912

    Ana1912 Истакнат член

    Joined:
    Dec 3, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Female
    Јас фонданот го правев од шеќер и локум, ми се погоди и фигурите не се распаднаа :D
     
  6. Lady95

    Lady95 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2015
    Messages:
    41
    Likes Received:
    14
    Gender:
    Female
    Zdravo feminki, jas redovno pravam torti i najomileni mi se onie so fondan,gi obozhuvam. Jas pred da go naucham receptot za fondan ii jas barav recepti na youtube, google...I na kraj se reshiv da kupam gotov (industriski) fondan, ne go plativ skapo..Koga pochnav da rabotam so nego, beshe teshko mene kolku i da priklavav sheker ili nisheste toj pak se lepeshe, nitu se razvlekuvashe nitu nishto samo raspukuvashe.. I sluchajno na forumov vidov recept za fondan so lokum i sheker vo prav no ne beshe tolku dobar. I nakraj reshiv da pojdam i da prasham vo nekoja slatkarnica, i tie mi kazhaja eden preubav recept i sekogash samo nego go koristam, a receptot e ovoj:
    - lokum so vkus na limon (toj e najubav);
    - nisheste (gustin) sostojkite se po potreba
    priprema:
    -lokumite gi mesite so raka i go dodavate gustinot ili nishesteto nema vrska,isto e ;) i koga ke se dobie posakuvaniot rezultat,na chista masa stavash nisheste i mesish so raka, isto kako obichnoto testo...potoa od testoto razvlekuvash tenka kora. A vo vrska so boenjeto na fondanot mnogu podobra e tchnata boja..Jas sum prezadovolna od ovoj fondan i interesnoto e toa shto ima ist vkus kako fondanot na tortite od slatkarnicite..pozz i isprobajte go, predobar e ;) :D
     
    irenna, SwanMay, ♡BuBaLe♡ and 2 others like this.
  7. #Пепи

    #Пепи Истакнат член

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    153
    Likes Received:
    351
    Gender:
    Female
    Ќе пробам и ќе ве известам за резултатот.
    Инаку фала за рецептот :):^:
     
  8. realGirl

    realGirl Популарен член

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    6,698
    Gender:
    Female
    Со што се премачкува тортата пред да се обложи со фондан?
     
  9. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,318
    Gender:
    Female
    Со путер крем
    Дозирање оди
    125 путер, 200 шеќер во прав, 3 лајци млеко. Се мати убаво
     
    SwanMay, Hoj and realGirl like this.
  10. realGirl

    realGirl Популарен член

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    6,698
    Gender:
    Female
    Ти благодарам. Сама одлучив да си ја правам тортата за 18 роденден бидејќи во слаткара ми бараат 2000 денари, а дома за 1000 денари ми излегува да ја направам и тортата и украсувањето. Ќе го правам фонданот со глицерин, се надевам дека ќе ми испадне како што сакам.
     
  11. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,318
    Gender:
    Female
    Сум го правела и тој но не бев задоволна колку од овој
    1 желатин, 20 мл вода, 50 гр путер, 50 гр мед, 600 гр шеќер во прав
    Да набабри желатинот во вода 10 мин. Путерот и медот да зовријат, тргаш од оган и додаваш желатин. Додаваш шеќер и мешаш, постепено замедуваш дури дојде ко пластелин.
    Ако сакаш помош, совет било шо на оваа тема пиши ми пл, јас со ова работам
    IMG_20160704_123950_1467924598662.jpg
    Ова ми е најтазе
     
    Kaja991, NarCis@, irenna and 9 others like this.
  12. realGirl

    realGirl Популарен член

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    6,698
    Gender:
    Female
    Ти благодарам, во сабота планирам да ја направам тортата и украсувањето ако ми затреба нешто ќе ти пишам во лп. Инаку прекрасно изгледаат мафините и другите торти кои ги имаш украсувано прегеска ги видов кога ја разлистував темата. Секоја чест.:clap:
     
    Kaja991 and ♡BuBaLe♡ like this.
  13. lore**dana

    lore**dana Активен член

    Joined:
    Aug 5, 2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    13
    da prasam nesto.na primer figurite,treba vo razni boi,cvekinja plavi zolti violetovi rozevi,listovi zeleni.i kako sega,dvois malku od fondanot stavas boja go mesis i pravis figura???
     
  14. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,200
    Gender:
    Female
    Да. Ќе си направиш топчиња од онолку бои колку ќе ти требаат, па од нив ќе си вадиш, месиш, обликуваш....
     
    lore**dana likes this.
  15. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,318
    Gender:
    Female
    a472a8f85d44fdfa8d17ec8891d617805a60eac7.jpg

    Најново дело од фонданот со мед, маргарин и желатин. Боите се во прав, ги мешав со малкуцка вода и ги вмесував во делче фондан.
     
    NarCis@, irenna, ZojaP and 9 others like this.
  16. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,906
    Likes Received:
    108,059
    Gender:
    Female
    Мојата најнова торта правена за роденденот на ќерка ми

    [​IMG]
     
    irenna, ZojaP, Ctete and 7 others like this.
  17. tanja11991

    tanja11991 Истакнат член

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Messages:
    419
    Likes Received:
    597
    Gender:
    Female
    Serafima na sobna temperatura go ostavas fondanot da otstoi ili vo frizider?
     
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,318
    Gender:
    Female
    Јас го оставам во најлонска кеса на собна температура, при работа малку се замесува и со самата топлина од дланките се опушта убаво. А ако правам фигури кои ми се за после некој ден потребни ги чувам во фриз, така праев со прасенцата и птиците од тортата погоре, а оној за обложување најдобро да е тазе и на торта не од фриз или фрижидер, веќе кажа Серафима за тоа. Месам на маса обложена со најлон од оние дебел прозирен и си попрсјувам со малку нишесте, исто ко со брашно при месење. Ако додавате бои а се во прав, прво разредете ги со малце вода и додајте во делче фондан, притоа додавајќи по потреба шеќер...
     
    Serafima likes this.
  19. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Vo sabota ke slavime rodenden na sinko, tortata resiv da ja pravam jas zasto ovde mi barat nad 100 evra. Tortata ke ja pravam pred toj den a fondanot ke go stavam utroto na rodendenot za da ne mi popusti ( neli taka velat stoejki popustal) ili ne? Sakav da prasam za kremata od puter da ja stavam odma koga ke ja zavrsam tortata i da stoi vo frizider ili dr.den pred ga go stavam fondanot? Dali ako fondanot go napravam vo cetvrtok vo sabota veke ke bide zdrven i nema da se raboti dobro? Ke go pravam predvreme zasto mi e prv pat pa da vidam kakov ke bide a i da gi napravam prvo figurite pa da ne gubam vreme na rodendenot i za niv. Inaku ke go pravam toj so med i puter. Samo na edno mesto procitav so 600gr. seker a na dr.so 900 gr, koj e tocniot recept? Pomagaj BuBaLe.
     
  20. Hoj

    Hoj Активен член

    Joined:
    Dec 8, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    61
    Gender:
    Female
    Женски јас имам купечки фондан..е сега ме интересира колку време стои свеж?
    Пример роденденот е на 15 јануари..кога треба да ја направам тортата?