15% од девојчињата не можат да купат влошки бидејќи се скапи, па користат весници

Discussion in 'Општи дискусии' started by SeaMermaid, Jul 18, 2019.

?

Дали треба да се намали даночната стапка од 18% на 5% на производите за менструална хигиена?

1. Да

241 vote(s)
    73.9%
  2. Не

3 vote(s)
    0.9%
  3. Треба да се преземат други мерки

82 vote(s)
    25.2%
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Abe so vi e?
    Ne se luksuz vloskite.

Mene mi trebaat dolgi, oti onie obicnite, samo klitorisot ke mi go pokrijat.
    Pola metro imam da pokrijam

Iv531 likes this.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Имате менструални гаќи у дм, 1200 денари. Се перат и на рака. Нема на чему.

3. olly14

olly14 Истакнат член

Ne zazemam nicija strana cisto samo komentar da dadam na temata. Jas imam mnooogu obilen ciklus, prvite 3-4 dena trosham po edno paketce na den od po 10 ili eden paket vir na den, i da, imam alarm i navecer na 3 casa i stanuvam da se proveram bidejki navistina e strashno ako ne go storam toa nautro se budam kako scenata na kum so konjot so beshe :) megju drugoto ciklusot mi trae 8-10 dena, od 4 ili 5 den do kraj koristam edno duplo pakovanje night ili dve od onie za trudnici vir. Sum se proverila i na ginekolog, piev apcinja i hormoni no ne se sredi. Rodiv dva pati i ushte mi e takov ciklusot i tolku obilen. Taka da muabetot mi e deka mozno e da trosat tolku 3 zeni. Ako koristat i tamponi i dnevni i volku uloski da mozno e

4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Ај научете разлика меѓу менструација и циклус па елате пак

Lavender4, dea.18, Jane Doe. and 4 others like this.
  5. Noranora

Noranora Истакнат член

Никој не рече дека не може, ама дека мора да се стриктно тоа не мора, ете скапо и е нека смени др влошки, не ДАЈ боже да не може да си ги дозволи нема да купи никакви пошто само always постојат? Вир колкави се па уште две ако стаиш од гаќи искачаат
    Тоа беше целата поенгс

6. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Таа не знае што и одговара да носи другите ќе и солат памет ?

7. Agness

Agness Истакнат член

Ја разбирам фрустрацијата на членките на кои им се скапи влошките или пак тие што мораат само одреден бренд да користат заради должината или капките, ги разбирам и тие што имаат некаква си мака па секојдневно носат влошка. Сочувствувам и разбирам.

Се согласувам и дека треба да се сите влошки поефтини и лесно достапни за сите. И за тие што не можат да си дозволат ниту едно пакетче месечно и за тие што купуваат по 3 4 пакетчиња за индивидуален корисник. Или да има доволно избор на скапи и ефтини, за секој џеб.

Но, да бидеме реални, ако на една девојка и требаат секој месец по 6 пакетчиња од сите видови на влошки, тоа е изолиран случај и не треба цената на сите производи да се базира на тој случај.

Дали е фер? Можеби не.
    И паста за заби е потреба, некој ќе помине со најобична од 80 денари 3 месеци, а некој треба да четка по 3 пати на ден со специјална скапа паста за заби. Па дали сите пасти треба да се ефтини поради тој изолиран случај? Сметам дека не.

Доволно е само да има и ефтини производи кои ќе може секој да си ги дозволи. Идеално би било најдобриот производ да е најефтин ама не е така.

Ова е само мое мислење, се надевам нема да се налутите. :)

8. Noranora

Noranora Истакнат член

Па она рипна да збори како се скапи не другите.
    Јас ако кажам за нешто дека е скапо значи не можам да си го дозволам. Логиката ми е мене таа. Кај тебе ако е друга ондак ок.

Feminka22 likes this.
  9. olly14

olly14 Истакнат член

I koja e poentata sega da go iskomentiras ova, koga site ja razbraa poentata na postotot ??
    Navrediv jas nekogo za da potenciras deka sum nedoobrazovana ili neinformirana ???
    Nemase potreba isrkeno, nisto loso ne kazav za nikogo

-црноока- likes this.
  10. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Она кажа дека се скапи, не побара мислење некој да и каже колку и се потребни и од која причина, тоа она си знае не вие.

11. olly14

olly14 Истакнат член

Nora potpolno te razbiram shto sakas da kazesh, voopsto ne ja komentirav cenata jas. Nekoj imase spomnato deka ne e mozno tolku da krvaris ili deka bilo bolest. Sakav da kazam deka e mozno, jas sum takov slucaj a ne sum bolna, proverena sum, se e ispitano, eve 18g e vekje taka.

WildMk and Luciferka like this.
  12. Noranora

Noranora Истакнат член

Мене ми е се тоа разберливо, не ми е разберливо на совет да промени ако и се, скапи да ми враќа што ме напаѓаш и ред др работи.

olly14 and Alexandrite like this.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Има секакви случаеви и исклучоци фала Богу. Но, во 20 жени дали една е со таква пообилна менструација. Затоа во вакви случаеви кога трошиш пример 4-5 дупли паковки за менструација е малку чудно и треба да се реагира. Барем да се испита, исто како што си испитала ти.

Инаку, секако треба да се намали и цената и ДДВ-то на продукти за хигиена, прескапи се за наш стандарт.

14. Bridget

Bridget Форумски идол

БоУжее... И се напнавте на жената мислиш фамилијарно 2000 даваат за сунѓерчиња за садови пошто се од Луи Витон. Јас користам само олвејс пошто други не ми држат ни саат време првите два дена пост ковид, и не, нема подобри а поевтини, сите сум ги пробала. И преместете ја дискусијава во друга тема, ептен безвезе ми е тука да зборам за циклус, ко на сред митинг се осеќам.
    Толку е, секојдневни ако користиш, јака менструација ако имаш, 500 ден ко ништо. 3 жени дома, не е мала сума.
    Ако не можат да си дозволат секако дека ќе се снаоѓаат некако, поентата е да не мора да се снаоѓаш и да броиш во новчаник дали имаш доволно за нешто што мора да го користиш секој месец пошто си жена. Не е пудра па купи си поевтина или бб крема. Не е чанта па купи од пазар не мора марка. Без осет сте.

15. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

На напишана поплака дека се скапи хигиенските влошки, дека има обилен циклус и дека сите имаат различни навики, ја нападнаа со пресметки, со мешање, со праќање на доктори, со недолични коментари.
    Женски форум, 2023
    Жена на жена е.....

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Мислењата од СДК во врска со влошките се преместени овде бидејќи веќе нешто слично е дискутирано во ова тема.
    Ве молам без навреди.

Feminka22 likes this.
  17. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Имаш и на Виолета ноќни долги се и не пропуштаат, има и на Џеса од Дм исто се добри но кај тебе нема Дм, има и во Зегин на Слипи ноќни убави се имаат и црни влошки баш земав да пробам и на акција беа. Screenshot_20230404-015027_Instagram.jpg

18. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Зошто читаш селективно? Уште на почеток кажав сите испитувања направени, резултатите се уредни.

Полесно е да се исмеете и вреѓате на туѓа мака? Имам пари, но ете влошките ми се скапи. Евтините не ми вршат работа, затоа што не се квалитетни. Што ќе ми е влошка што ќе пропушти од дома до работата?

"Ама ти сакаш скапо а сакаш без пари е то тако не иде" де бреее, каде пишав без пари? :) кажав дека се скапи, а не дека сакам без пари. Кажаа дека ќе се намали цената, намалување не значи и без пари.

19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Девојче, кај те исмеав и извреѓав? Цитирај и тоа како што си цитирала ова. Првично твојот пост беше во СДК каде е тешко прегледно. Малку треба да ја смириш топката пред да пишуваш во други теми како имало членки спремни за карање цело време. Примени го и ти тоа :)

Feminka22 likes this.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Има едни на виолета, ептен се долги и впиваат. Пробај ги

GirlRose and Ugly Duckling like this.