Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

15% од девојчињата не можат да купат влошки бидејќи се скапи, па користат весници

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од SeaMermaid, 18 јули 2019.

?

Дали треба да се намали даночната стапка од 18% на 5% на производите за менструална хигиена?

1. Да

241 глас(а)
    73,9%
  2. Не

3 глас(а)
    0,9%
  3. Треба да се преземат други мерки

82 глас(а)
    25,2%
  1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Штoм ти мoжеш сo еднa или две влoшки нa ден и ти трaе сaмo три денa знaчи декa сите се тaкa? Јaс oд кoгa пaметaм сум сo 2 пaкетчињa нa месец и тoa oд пoдoбрите. Прoсек ќе земaме?

На Peperutce1115, SexiLy, Harper и 13 други им се допаѓа ова.
  2. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.559
    Епа неможеш да тврдиш дека со едно пакетче не се поминува циклус. Секој е различен што не значи дека може или неможе

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    170.453
    Сакаш да кажеш дека на 18 часа менуваш влошка ?
    И три дена да ти трае циклусот со 5 влошки стварно не знам како може да се пројде.
    Јас 2 ипол пакетчиња трошам при циклус од 5 дена. Исто не ми е обилна.

На IM.TMKQ, Peperutce1115, Harper и 11 други им се допаѓа ова.
  4. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.559
    Бубо сакам да кажам дека првите два дена додека е пообилно (кај мене е далеку од облино ) користам циклусни влошки како се намалува се префрлам на дневни влошки. Не користам една 18 саати да закачам нешто или да се засмрдам скраја да е.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    А дневните бесплaтни се?

На Harper, Sanjichka007 и Srckata28 им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    170.453
    Влошка е влошка.
    И едните и другите коштаат.
    Дури оние секојдневните се поскапи.
    Значи , не го минуваш месецот со 15 ден за влошки,тоа ми е зборот

На Sanjichka007 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  7. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.559
    Дневните се 100 и нешто денари 80-тина влошки што значи траат и траат

8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    170.453
    Значи исто е. За 120 ден ќе купиш 6 пакетчиња од 20 денарските стандард влошки.
    Друго е темава, затоа да не одиме офф

На cresa-jagoda и black-angel им се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.678
    Допаѓања:
    79.754
    Добро, зошто не сфаќате дека има сиромашни, многу сиромашни луѓе и семејства? Какви одмори, какви кафичи и цигари Марлборо. (facepalm) Видете ја целата реалност околу вас. Ако толку во ваша околина нема, барем на Вести сте виделе луѓе кои живеат во мизерни услови, некои со минимална социјална помош која не им стигнува за ништо, други ни таа помош ја немаат па се снаоѓаат со собирање пластика или железо, или некоја малку платена работа. Да, има таква реалност. Уште на факултет кога бев се запознав со ваква поразителна состојба, преку истражувања. Да, има девојки и жени кои не можат да си дозволат влошки. И ова треба да се прифати и сфати како сериозен проблем. Има евтини влошки, ама ги нема секаде. Јас само во еден маркет имам видено влошки од 40 денари, тие се најевтини таму. На други места се поскапи. Има веројатност дека тие евтините не им се достапни, но има и таква веројатност еден оброк да им е поважен од пакетче влошки, па самите бираат тие пари да ги дадат за храна (пример). Може за било што да ги дадат што им е пред влошките. А мора да бираат, оти парите се толку, или ова ќе се купи или она. Самите бираат да не купуваат влошки затоа што ете сметаат дека некои ткаенини или весници ќе им завршат работа. Едукација фали, очигледно не ја сфаќаат сериозноста од можна појава на инфекции и болести.

На Peperutce1115, Harper, Sanjichka007 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    126.205
    Ама не може секоја девојка да пројде со Бони влошки кои се 22 денари во Кам и Стокомак.
    Има девојки на кои Еври Деј или Олвејс им се единствен спас,но многу од нив имаат преобилно крварење, па им требаат 2-3 пакувања за еден циклус.Јас сум меѓу тие.
    Трошок е,но мора.
    Но,што да прават девојките од сиромашните семејства?
    Со малана социјална помош дали да се плати некоја сметка,дали да се купи нешто за јадење или да се одржува хигиена....
    Многу девојки се принудени да бираат меѓу тие нешта затоа што некој државен кретен си ги пика народните пари во џеб и не го боли уво за други.
    Само со зборување овде не се постигнува напредок.
    Човек треба надвор,во реалноста да се бори.

На Peperutce1115, Harper, Sanjichka007 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не само во племиња, и кај нас.. пред 100 години, жените спиеле со стоката кога имале добиено... оти се 'нечисти'
    ------------

И глупав ви е муабетот: “Не е направено истражување на сите жени во Македонија, туку само на дел. Тоа значи дека не е точно истражувањето.“

Кое истражување ги опфаќа сите луѓе во државата/светот?
    Статистика се прави на репрезентативен примерок.
    Ама и тоа се учи...

На Celltica, Peperutce1115, teddi и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    88.448
    Да.
    За тоа не е ни потребно истражување.
    Ама ај 15% користеле весници,а 75% од испитаните во урбани средини Скопје,Велес, Куманово,за време на циклусот 2-3 дена не оделе на работа/училиште?!

Ајде разбирам нво кампањи ама да ги направеа малку пологични
    "Истражувањата".
    А прашање е ио колку се компетентни здруженија на граѓани да направат квалитетно истражување?!

Прочитајте што напиша девојчево,а е точно.
    Преку грбот на девојките од руралните средини не се води кампања за менструална сиромаштија!

На Rama, Glossy-girl, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Дали има соодветни вц-а во институциите во Македонија, посебно училиштата?
    Дали сите во Македонија се едуцирани за менструацијата?
    Дали сите во Македонија се со приходи колку потрошувачката кошничка (која вклучува сметки за јутилитис и храна)?

На Peperutce1115, Harper, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Мислиш декa сaмo вo рурaлни средини е прoблемoт? Пoстoјaт семејствa кoи не живеaт вo скoрo рaзрушени куќи и шупи некaде вo плaнинa туку вo грaд и изгледaaт кaкo дa немaaт прoблем гoлем сo финaнсии a пo дoмa не знaеш кaкo им е. Мислиш некoјa ќе кaже -денес нaместo влoшкa стaвив крпa? Нo тoa oдрaз нa нештo другo е и другa темa, тукa нa oвaa темa сме зa влoшки и менструaцијa, и aкo пoстoи oргaнизaцијa кoјa би пoмoгнaлa и едуцирaлa, зoштo ти би негирaлa прoценти, пa и пoмaлку некa се. Бaшкa штo и дa сaкaш дa негирaш, кoнкретни брoјки требa дa имaш. "Не ми се верувa" не е дoвoлнo.

Преку грбoт нa сирoмaшните? Акo не Лилa дa јa стaвиме вo кaмпaњa oти немa пaри зa влoшки. Сигурнo немa еднa девoјкa дa јa земaт кaкo пример сo име и презиме.

На Celltica, Peperutce1115, Harper и 7 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    И една жена да е, премногу е.
    94865465.jpg

На Peperutce1115, Harper, PaLaVa и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Вецињата по образовните институции се многу гнасни. Во основно пак некако беше почисто ама во средно многу беа гнасни но бев приморана затоа што имам обилна менструација и морав да мењавам влошки многу често. Јас користам еври деј затоа што тие се најдобри според мене , тажно е тоа што користење квалитетни влошки се смета за луксуз ,јас некогаш првите денови од добиеното не одев во училиште поради големи болки ,секогаш кога имам добиено морам да купам и Кафетин менструал затоа што без нив неможам да функционирам. Данокот навистина треба да се намали но искрено не верувам дека ќе се случи тоа.

На Peperutce1115, Harper, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нека ми каже која седнува на шоља во јавно вц, и на колку места во институија, може да си дозволи да седне на шоља во јавно вц?

Не знам како е сега, ама кога бев средно, учев во Таки Даскало во Битола... во старата зграда.
    Едно вц беше и за машки и за женски, немаше врати, немаше шољи, имаше дупки, гнасно, усмрдено и распаднато, како и цела зграда.. да не прам муабет.
    А за сапун и тоалетна... научна фантастика!
    Ако ти остани гомце или крв на раката, вода само.. под услов да не се расипани 'сите' 2 чешми во вц-то.

На Celltica, Peperutce1115, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Реков и погоре да, за жал има. Ама не е решението делење бесплатни влошки. Еве влошки ќе дадеме. Ако и треба аналгетици за ублажување на болката, а тоа не се дели гратис? Зголемување на стандардот, куповната моќ и едукацијата е она кон кое треба да се стремиме, а не тук таму по нешто да поделеме и со тоа да ги прекриеме реалните проблеми со кои се соочува населението.

На zuto и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    А како да го премостиме времето додека да се зголеми стандардот, куповната моќ и едукацијата?
    Ќе мора да бидат без влошки, додека не постигнат ниво, на кое сами ќе можат да си дозволат?

Факт е дека за мал милион работи имаме проблем со ниска едукација и ниска куповна моќ...
    Кој се родил сиромав, нека му ја мисли...

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Ништо не се сменило од тогаш @WildMk еве јас пред пет години завршив средно и така беше вц со дупка тоа за пуштање вода кое работи кое не во вц имаше две чешми од кој некогаш едната работеше а сапун тоа научна фантастика никогаш немало освен во тоалетите за професорите.

На WildMk и nextredstyle им се допаѓа ова.