2. A book that you've read more than 3 times - Баш минатата година ја прочитав последен пат, овој пат на македонски. Оваа ми е една од омилените книги општо и се започна кога едно попладне во средно го загледав филмот од '66-та и бидејќи премногу ми се допадна, истражив и научив дека првенствено е книга и тоа на прекрасниот Ray Bradbury.
3. Your favorite series - Имам читано 3-4 книги од Хари Потер, имам читано добар дел од volume 1 на Шерлок Холмс, имам читано пар книги од Толкиен, вклучувајќи го само првиот дел од Господарот. Така да, иако ништо не ми е комплетирано, ќе кажам Господарот бидејќи го обожавам Толкиен.
5. A book that makes you happy - уште една моја опсесија. Книгава ја имам прочитано и на англиски и на македонски и ја имам ислушано во аудио форма едно 10 пати, всушност секој пат кога патувам и ми треба начин да се релаксирам, си ја пуштам книгава. Го обожавам Керуак и како писател и како карактер, ја обожавам Бит генерацијата, обожавам се' што е книга и филм и докуметарец поврзано со него. Поготово оваа книга ме развеселува многу.
Day 17 - Favorite quote from your favorite book. “There is neither happiness nor unhappiness in this world; there is only the comparison of one state with another. Only a man who has felt ultimate despair is capable of feeling ultimate bliss. It is necessary to have wished for death in order to know how good it is to live.....the sum of all human wisdom will be contained in these two words: Wait and Hope.” - Alexandre Dumas, "The Count of Monte Cristo"
6. A book that makes you sad - се мислев помеѓу оваа и "Flight to Arras" (или "Воен пилот" на нашки), ама "Ноќен лет" дефинитивно порастревожува. Егзупери навистина бил пилот и во најмалку 3 книги (тие што јас му ги имам читано) раскажува за убавината да се биде пилот и хорорите на војната кои буквално г полудуваат. Го обожавам, сите книги му се прекрасно поетични и меланхолични.