Друг проблем со повеќето сингл ликови е тоа што мама, тато, баба, дедо, вујна, чичко цел живот го фарбаат како израснал во убаво момче, прав лепотан, па типчето се трипа и оди да брка манекенки и шмизли од Црнокрак и јаде корпи како магаре и дома анализира што погрешно рекол во пристапот. Многу луѓе имаат тотална погрешна перцепција колку се убави, затоа што некој цел живот ги лаже. Во случајот најблиските, па така му креираат некоја лажна реалност дека може да води манекенки и просечните девојки за него се понижување.
Супер изгледам, дефинитивно над просек. Со три професии, мед. сестра (по средно), професор по англиски и плус судски преведувач, амбициозна и креативна. Работам по струка, солидна плата, стамбено обезбедена, своја кола. Натпросечно интелигентна (менса, не е самооцена), сакам сф, хорори, гејмерка, а од друга страна и опседната со шминки и мода. Готвам совршено (не преувеличувам!) А сингл. И сигурна сум дека е поради тоа што машките се плашат од силни жени, за кои се свесни дека вредат многу повеќе од нив.
Што е за тебе квалитетно машко во физичка и психичка смисла? Каков тип мажи преферираш? И зошто си сингл? Дали се обидуваш или чекаш од небо да ти падне? Ако уживаш во самотија тогаш тоа е сосема друга тема. Некои луѓе сакаат да бидат сами цел живот и тоа е нивен избор. Така функционираат подобро.
Што конкретно, дека мажите се плашат од силни жени или тоа дека вредам повеќе од нив...? Зошто веднаш ти проработе тој рефлекс за дискредитација? Не го напишав постов како личен оглас со цел да ми пише некој, едноставно форумов поради тоа што е анонимен го сметам за место каде што можам да бидам потполно искрена. И не сум самобендисана и не преувеличувам, едноставно така стојат работите. @Jovanotti, веројатно машки со високи морални вредности пред се, а за другото, не знам, некој со кој би се нашла отприлика на иста бранова должина. Не знам, немам баш зацртано некој прототип, ќе знам кога ќе запознаам некој со кој ќе проценам дека би можело да функционира. Моментално сум сингл поради тоа што многу ми е подобро така отколку по секоја цена со било кој за да не бидам сама. Имав други приоритети периодов, така да и не бев нешто многу фокусирана на љубовен план, немаше да оди. Сосема се сложувам дека некои луѓе функционираат подобро сами, можеби и јас сум една од тие иако супер функционирам и кога сум во врска. Веројатно не сакам цел живот да бидам сама, ама па и не ме плаши самотијата, исполнет ми е животов и без партнер. Едноставно не се преоптоварувам со тоа многу, ако биде, ќе биде.
Не е точно дека сите убави девојки се зафатени. Има еден куп што се сингл. Еве јас имам две другарки, убави, згодни, образовани, вработени, културни, и тешко им е да фатат дечко и кога ќе фатат тие пак се сами. Немаат со кого да отидат на викенд, немаат со кого за Нова година, затоа што партнерот не се замара да отидат некаде, туку и се јавува на 31 декември неколку часа пред дочек и и вика ајде кај мене или тебе ќе седиме. Умреа оние времиња кога дечко бркаше девојка со недели, месеци додека да се фатат, кога дечко частеше пијачка, кога дечко не доцнеше на состанок. Деновиве се договоримве друштво на кафе, а патем и еден дечко кој ме напнува да се запознаеме затоа што му се допаѓам со нас ќе дојде. Ние седнавме тој како падобранец доцни. Нема веќе толеранција, почит, нема ништо, тоа е.
Јас те сфаќам. Сите имаме некои критериуми за партнер и тоа не е грев. Еве јас сакам да сме иста вера, националност, да сме тука некаде на години да не биде тоа голема разлика меѓу нас. Ако не го најдам тоа што го барам во партнерот, јас само се измачувам себе си.
Ако уживаш во својата самотија, сакаш да бидеш сама и да се посветиш на кариерата тогаш јас нема што тука да надополна. Сепак тоа е твој избор и прави го тоа во што мислиш дека ќе бидеш среќна отколку да исполнуваш некоја социјална норма и да бидеш несреќна.
Ne se plashat mashkite od uspeshnite i privlechni zheni. Da ne zaboravime i da ne diskriminirame deka kako shto postojat takvi zheni postojat i mazhi takvi(i toa dolgo vreme pred niv). Problemot e drug. Svetot se menuva za zhal. I vo ljubovta e isto kako i na pazarot...masovna produkcija e toa toa hsto na mnogumina im gi bode ochite. Se odi na kvantitet namesto na kvalitet kako porano. Zoshto so edna kvalitetna osoba cel mesec koga mozhe so 5-6 po razlichni. Za zhal toa e vistinata deneska. I ne e samo takva za zenite tuku i za mazhite e isto. Poveketo pomladi osobi deneska si mislat deka ako smenat shto poveke seksualni partneri ke im porasne zlatna medalja na genitaliite. Toa e...
Јас мислам дека на нормален човек, колку и да се плаши од силни жени, би му ласкало ако таа е заинтересирана за него. Но, веројатно проблемот е што тешко се наоѓа “јунак“ да ги задоволи високите критериуми на таквите жени, така да потенцијалните кандидати се мерат во промили.
Јас мислам дека многумина се плашат, еве @LollySky наведе некои податоци за неа, дека е успешна вработена, интелигентна, има кола и сл., и сега незнам кој маж би прифатил да биде во врска со неа ако и тој го нема сето ова, тука е стравот бидејќи се појавува чувството на нижа вредност, на пример ако тој е невработен нормално е и финансиската состојба да му биде послаба, и непријатно ќе му биде ако таа плаќа пијачки, јадења, одмори и сл., тука е и колата, женското има кола, а машкото нема, обично е обратно, или и двајцата имаат коли, овде исто ќе се јави чувството на нижа вредност, а да не зборувам за озборувања од народ и зезање од страна на неговите другари, како на пример дека таа него го издржува, го шета со нејзина кола и тн. Ти кажа дека има и обратни ситуации каде што постојат успешни мажи кои ги имаат сите овие работи, и тоа е точно само што во денешно време е многу понормално мажот да има работа а жената да нема, мажот да има кола а жената да нема, и тука никој не гледа никаков проблем, жените во никој случај не се чувствуваат помалку вредни, па тие најчесто и бараат вакви мажи кои се во добра финансиска состојба.
Факт е дека машките се плашат од силни жени и поуспешни од нив. А и ретко сега да видиш маж кој има храброст. Жените и повеќе храброст имаат од мажите
Потполно се разбираме, ти благодарам на искреноста, истото ми го кажале и другари. Проблем е тоа пусто его, иако навистина нема причина за комплекси. Животот е тркало, ако некој денес има нешто, не значи дека доживотно ќе биде така, а и обратно, ако некој нема ништо, а има памет во глава, ќе знае да си створи во иднина. Материјалното воопшто не го дефинира човекот, битна е душата и карактерот. А зошто би требало јас прва да му приоѓам на некого? Сте се размазиле вие машките Jaс сум малце традиционална во тој поглед, а и доста срамежлива, досега немам направено прв чекор. Така е! Girl power
@LollySky Не гледам причина зошто некое машко би имало комплекс да пријде и разговара со девојка која има повисок економски и социјален статус од него? Ако некое машко е вредно, се труди и сака да створи нешто без разлика колку е неговата плата тоа поголем дел од девојките ќе го препознаат и ќе му дадат шанса. Можеби не треба ти да приоѓаш на некого, но можеби треба да промениш места на излегување и да видиш каде највеќе одговара за тебе, затоа што секој кафич или ресторан има свој психолошки карактер и привлекува одредена група на клиенти. Штом велиш дека изгледаш натпросечно тогаш не гледам причина зошто би имала ниска самодоверба да стартуваш некој кој ти се допаѓа? Не испуштај можности.
Не ми пишува мене на чело нели каков ми е статусот, работата е што понатаму се јавуваат ваљда тие комплекси на нижа вредност, не знам. Не знам од каде заклучи дека имам ниска самодоверба, едноставно не сум навикната јас прва да приоѓам, поприродно ми е машките да прават прв чекор. Иако веројатно пропуштам добри шанси поради тоа. Ама убаво реков веќе, машките се скилавиле во последно време
Скоро најголем дел од жените се материјалистки и тоа е факт, но живееме во кризна економија и на многу машки самодовербата им е намалена. Секако тука мора да се има во предвид физичкиот изглед. Многу важен фактор. Тоа машко што изгледа просечно и има ниска самодоверба многу често се повлечени и немаат храброст за нови порази во животот. Секоја девојка има свој критериум за убавина и што им се допаѓа, па не е само тоа на некој да приоѓаш. Мора и да се допаднеш физички. Ако не се допаѓаш физички некому никогаш нема да ти даде шанса. Факт!
Да има мн матријалистки ама има и матријалисти. Ама има и такви кои ни се битни првин да биде човек и да има карактер, а не ми е гајле дали имал кола или не. Колата не го дефинира човекот, ако тој е нечоек шо сака нека има, џабе му е. Многу ме нервираат така машки кои се фалат, имал кола нз шо, филмови. И не е се до физикиот изгледа, да на прв поглед можиш да привлечиш физички, ама после тоа не е клучно ич. И затоа се вика машко за тој да се приближи кон девојка, а не да чека на девојката. Сега се дојде измешано.