Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

40 денови по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од lenkich, 20 ноември 2013.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.103
    Допаѓања:
    36.282
    @Luna91 нема поента да седиш дома на пеколни температури. Паметно си постапила, за да не ти се качуваат на глава. Еднаш и дозволив (не знам ни самата зошто), ама затоа вториот пат и забранив пристап. На раат си седев со синко.

На Novaaa и Luna91 им се допаѓа ова.
  2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Во првиот месец во Систина следуваат 4 прегледи за бебето, па секако тоа мора да се вади од дома. Е ако го носам во болница, секако дека можам тоа и до парк да го направам, ризикот е помал :)

На kukla21 и Luna91 им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.753
    Мене еднаш свекор ми ми кажа зошто сме ја носиле на доктор нели не се изнесувало бебе до 40 дена. Ама добро, не е за маана, така му кажале дека не се излегува од дома до 40 дена

4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.162
    Допаѓања:
    17.652
    А ако ги прашаш зошто, одма ќе речат - не знам, така останало. Нема појак одговор :D.

На bertold, Abc07, vitamina и 12 други им се допаѓа ова.
  5. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Јас мислам дека тие 40 дена што старите ги практикувале и некој дел од младината се за да си се опорави мајката од пораѓајот , било да е лесен или тежок пораѓај не е битно , исто и бебето е сеуште кревко малечко и склоно највеќе на инфекции и бактерии па затоа :^) друго не ми текнува...

Јас за првото практикував 40 дена дома и сите традиции (адети) ама дете се уби од вриштење со 6 месеци , а со второ и трето не практикувам ништо од тоа и фала богу живи и здрави :)

На mssuniquee и *Ench@nted* им се допаѓа ова.
  6. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    Tie 40 dena se ostanati od porano a i lekar ke vi kaze deka do togas se formiraat organite se ucat samostojno da rabotat... ali ne znaci da ne izneses dete nadvor... a za doagjanje gosti doma pa bas i ne mora

На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.080
    кои органи се формираат кај бебето после пораѓај?

На Abc07, ane.bella, LiliBoz и 12 други им се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И тоа замисли само македонските доктори го знаат :^)

На TheSecret, Kitten, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.285
    Се формираат КЛИНОВИТЕ како клучни органи против кои треба да се забае за брзо време... тоа ти е нешто како слепо црево, го имаш ама не ти треба само зијан ти прави :D :D :D да се нашалиме малку на сметка на 'така рекле старите'

На SummerGirl, kukla21, forumce и 4 други им се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.103
    Три се , бар така беше пред година ипол сега ако смениле нешто.

Инаку на темава јас синко на неполн месец во сити мол го шетав :D леле кога ке ми текне он во количка спие, ние количката по скали, и наеднаш дете го нема :o он се смкнал надоле ке излеташе од неа :tmi:
    Шетавме исто така во парк, низ центар, не го држев дома , август месец убаво време ние дома :shake:

На ❤️Sneze❤️, *Ench@nted*, darcy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Се породив во февруари, го изнесов на неполн месец на прошетка низ населба. Недела дена беше убаво времето и после падна снегот во март баш кога почна календарската пролет ако ви текнува и пак дома. Ќе си пукнам што послушав стари и не излегував и кога беше темно. Ама ако излезев болни ќе паднеа. Мислам дека ќе застанеа пред врата и ќе ја држеа да не ја отворам :P Цепки. Шала на страна првите недели јас не бев во состојба. Си треба време за закрепнување кој како сака нека рече. Блазе на оние што на една недела излегле. Јас на 11 ден прв пат седнав на газ:D не па да излезам. Ама тоа јас, а не адети старски што слушаме. Многу ме интересира по други земји на запад на пример, како не им снемало млеко, а излегле пред 40 навечер боже сачувај? :P

На ivance.., SummerGirl, kukla21 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.794
    Hahahaha se iznasmeav i jas

Postot na clenkata koja ja zapocna diskusijata bese napisan vo majcini moabeti pa jas tamu i ja citirav a toa sto posle e prefrlen tuka e druga rabota. Bezrazlika sto temata e 40 dena ili neznam 100 dena ako saka neka bide pak ke kazam ne izlaganje so meseci od doma kako sto pisa ona samata ne samo prvite 40dena nego meseci za mene e nenormalna nezdrava psihicka sostojba i kraj koj se slozuva ok koj ne pak ok nisto ne mi menja vo zivotot femina :D toa sto sum majka ne me pravi zatvorenik i rob na deteto i domot!
    Koga sme kaj navredi, spored clenkata koja go zapocna ova doteranite majki koi izleguvaat bar na densko kafe so decata se nesto najnajloso, najnajnemajki i gi nerviraat "majkite" ko nea koi decata im se samo izgovor za svojata mrza da stanat da se sredat i na vakov nacin lecat kompleksi. Ete mene licno mi e ubavo koga ke vidam mlada majka so dete sredena doterana. Pa na kraj kraeva toa dete ima tatko koj moze bar eden saat da go pricuva ako nisto drugo neli.
    Na Liliboz moze i e cudno dete da nosi na frizer ama mene ne mi e, pola saat za da se isfeniram ili isisam sigurno nema da dise neznam kakvi lakovi i sprejovi za kosa e sea mozebi mislela vo slucaj koga pravis frizuri za na svadba na primer toa e drugo ama ete ima lugje koi barem ednas mesecno si odat onaka da isfeniraat kosa, ili pak da go zemam so mene bilo kade i da odam a nemam na koj da go ostavam ili pak ednostavno nekam da go ostavam sakam i nego da si go zemam nekade i toj da vidi svet, da smeni sredina, da se izluftira od doma receno. A koga setate vo citi mol ili dzambo vo sezona na virusi ok e neli ama koga se raboti za licno zadovolsto kako frizer, kozmeticar, depilacija aauu najnemajka si a zosto? zosto spored nekoi tuka cim imas dete treba da mu bides rob i ko zombi da setas.
    Tolku od mene na temava mislam i poveke kazav pa koj kako svati neka svati ednostavno mene zivotot ne mi se vrti zatvorena vo cetiri zida sin mi ima uste mnogu da vidi tamu nadvor vo svetot a jas nema toa da mu go zabranam

Последна измена од модератор: 9 мај 2018
    На Masnicka.5, JoyJoy, ❤️Sneze❤️ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Збориме за новороденче што уште не прогледало, незнам како да ти објаснам. Ок е новороденче да се шета со количка на отворено секогаш кога времето е убаво, ако мајката е опоравена од пораѓајот и го може истото. Се останато што набројуваш лично секоја мајка треба да си одлучи дали е исправно или не, не е ни мое ни твое да паметуваме или навредуваме, или да одредуваме психичка состојба на некој, не е во ред.

На SummerGirl, Marija_Magdalena, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Брее каков совет и даде. На фризер каде што има киселини да вдишува бебе. Браво, немам коментар :clap:

15. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.627
    Ја па не ја ни читам си скролам кон другите коментари

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    и како ти е планот што се одлучи :D

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.103
    Допаѓања:
    36.282
    Обавезно пред 40 дена со детето на баење. (facepalm)

На jacqueline.s и m.i.g им се допаѓа ова.
  18. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.627
    :D се одлучив една пролетна генералка да напрам во домов (стан) да исперам завеси, прозорци, позади кревети и така :D

На emkaemka и LiliBoz им се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.794
    Haha gledam decata vo amerka site otrueni se sto gi setaat od prv den sekade, ama aj sekoj za sebe si znae sto pravi. Eve jas utre mesto da cistam denot ke so go pominam so sin mi i mm vo zoloska pa na rucece vo nekoe kafance. A da i ke se doteram normalno i maz i dete ke doteram hahaha. :D

На Luna91, m.i.g и ❤️Sneze❤️ им се допаѓа ова.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мами после пораѓај кога прв пат ги изнесовте бебуши надвор?