40 денови по породувањето

Discussion in 'Бебе' started by lenkich, Nov 20, 2013.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Правите од мравка слон.
    Никој не го спомена тоа што вие го образложувате.
    Верувам па членката до толку не мислеше дека до година не се носи по гости.
    Ама со епидемијата,моментално никаде не го носам.

crazylady, Coco31, Harper and 4 others like this.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Bree ama ja napdanvte clenkata. Sigurno ne mislese bas do godina. A nekoja spomna gosti do 40 dena. Epa neka mi izvini ama na toa bebe sto nema ni mesec najmalku sto mu treba e copor okolu nego.

baba Rada likes this.
  3. Petra777

Petra777 Популарен член

Не се искажав добро . Јас читам и се интересирам за мојот случај т.е прематурче. Препорачливо е до 3мес посети само од најблиски. Исто важи и до година, да се шета на отворен простор, каде ризик од инфекции е намален.
    Низ муабет и сестрите во болница ми го кажаа истото, не само за прематурчиња туку за сите бебчиња до прва година.
    Имаше и мајка со бебе родено во термин, и дошле на посета пријатели па се вратиле во болница со грип и завршија на интензивна, проблеми со дишењето.
    Не сум луда нити па сум таков тип да си го чува детето во стаклено ѕвоно. Нити сум асоцијална, би побудалеа без друштво.
    Нокти, коса,што? Ај не претерувајте, тоа не спомнав.

crazylady, LadyC and M&M like this.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Само во Македонија деца не се шетаат до 40 дена, не се носат по молови, строго дома или надвор од цивилизација. Во Македонија се седи дома пред и после вакцина, се прави кс секој месец и тоа на сопствена желба, се лечат по фб групи. Децата се третираат како посебен род и како такви се растаат и видете тие се најмајки.
    Само нови правила си измислувате.
    Погледнете надвор малку, деца на минус 10 ги оставаат надвор да спијат, дете од 3 дена го шетаат надвор па и по молови имам видено. На 3 месеци го однеле во Египет на одмор. И пак се поздрави од нашиве деца.
    Кај нас децата дишат отров, ама за тоа мајките само на фб се гласни. За тоа треба да се грижеме а не за шетањето по молови.
    И вакцинирајте си ги децата оти сите болести ќе се вратат.

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Од една во друга крајност отидовте :)

Dalia93, eli25 and M&M like this.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Bree kako ni go kaza ej. Aj za sledno ke znam eve, I prviot den ko ke dojdeme od bolnica ke viknam copor doma :)

eli25 and baba Rada like this.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Може и треба само во Мк. Оти родителите на децата во посалам земји растеле во здрава околина, јаделе здрава храна, повеќе свесност имале за пушење и пиење, дишеле здрав свеж воздух, па и бебињата кога ќе се родат живеат во една таква околина плус гени си влечат од предци и имаат појак имунитет. Ние растевме во соби задушени од цигари оти нормално беше да се пуши дома, оди натерај ги надвор на тераса цигара да запалат. Со антибиотици од мали за се и сешто и манџи на 6 месеци „да не му стане нешто на детето ако гледа а не касне". Па уште надвор да не изнесувале на -10. Не велам дека не се претерува ама различни се околностите. Сега новите генерации посвесни се, ама пак, кај ќе носиш бебе на шетање со воздухов?

Petra777, Chantal, Harper and 4 others like this.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Освен воздухот во Скопје, што друго е поинакво кај нас? Демек ние не знаеме за здрава исхрана?
    Да зборувам за себе и најблиски. Дете доев до 2 год, антибиотик не давам, јаде прилично здраво, не се пуши дома, а го вадам и на -10 и шетам по молови, гости, др. Се што прават и мајките надвор.
    Ама овде веќе се претерува, дете строго дома ако не лоша мајка си.
    Не живееме во Африка.
    А за пиењро немој. Знам колку не пијат и не пушат во др земји. Ама тоа е друга тема.

An-na, WildMk, kikin and 2 others like this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Што знаеме ние за здрава исхрана и здрав живот ај не претерувај, последниве генерации да, реков, почнаа да пазат ама генерации наназад како се живеело, ти како си израсната? Без цигари дома, со овесни каши за појадок, свежо овошје и зеленчук во текот на целата година, маслиново масло и манџи со домашен доматен сос без запршка, месо од проверени добавувачи, леб од не знам какво брашно само бело не, редовно одење на море и планина, редовно спортување, па и за воздухот велиш -освен воздухот. Освен? Ок, ситница.

10. baba Rada

baba Rada Популарен член

И..што..ете мене не ми фали ништо фала богу..поздрава сум од многу млади..:?:

11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бабе добро е што си поздрава, ама за младиве не е. Нешто нив им фали значи.

baba Rada likes this.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Зошто тогаш не си дремнуваш надвор на минус 10 редовно со таков имунитет? Ем здраво, ем ти јака можеш да издржиш...

mal.ecka, eli25 and Petra777 like this.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Само во Македонија ти солат памет како да си го гледаш детето и како да си го живееш животот. Само во Македонија те осудуваат зошто правиш така како што правиш, пошто никому не му одговара. Само во Македонија друг ти го бере гајлето што правиш со твоите деца, пошто очигледно немаат свое гајле за берење |(

Bella*, ane.bella, Klarijana and 17 others like this.
  14. baba Rada

baba Rada Популарен член

Имунитет на постарите генерации е направен од здрава храна, чист воздух, непрскано овошје и зеленчук, чисто месо без триста салтаници внатре, пилешко без хормони....гумени чизми, волнени ракавици. ѕиври..немаше водоотпорни алишта и чевли, па сме седели со мокри нозе по неколку саати....не сме знаеле што е здраво, да, не ни требало да знаеме оти се беше здраво...И најважно, сите бевме 70% физички поактивни....Тоа дека се пушело пред носот на децата си во право, но барем можеле да се пролувтираат собите..а сега со што да прочистиш воздух кога не смееш прозор да отвориш...Ех, кога ќе ми текне, доктор те прегледува а си пуши во ординација, се пушеше и на гинекологија во родилна сала....(facepalm)

manako1 and sofi2107 like this.
  15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

И јас сум од тие ненормалните мајки што ги зборите и не си го носам бебчето по молови за мој кеиф, шетаме скоро секој ден кога дозволуваат временските прилики ( читај кога не е загадено). На гости одиме и ни доаѓаат ама не ја носам по собиранки како слави и родендени, сега на слава имаше 3 месечно бебе, кој кива, кој кашла бебето штафета, епа ако немам кој да ми ја причува не одам. Може грешам ама ете јас така сметам и така правам. Ќе ја носам кога ќе разбира и кога на неа ќе и биде интересно.

WildMk, Dalia93, Coco31 and 6 others like this.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Педијатрите препорачуваат новороденче да не се носи во молови. Може да се шета надвор, на чист воздух, во парк. Иако нели, знаеме каква е ситуацијата плус со воздухот.
    Нема потреба новороденче да се мкне по мол со толку народ. Ако слушаме педијатри за вакцини, не знам како би биле најмајки и овој совет да го послушаме. Ама во денешно време секако и секоја е најмајка, таа што го чува дома, таа што го шета во мол исто така, зашто она не се плаши од болести и не дреме дома со детето, сите сме најмајки зависи како си гледаме на работите, нема потреба од карање. :D

Dalia93, Coco31, mal.ecka and 6 others like this.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Ee draga moja, treba da go celicis pa ti. Sekade so tebe. (fingers) Duri I otkako ke se rodi, odma vo mol da go odneses. Eve na nekoi clenki decata nikogas ne bile nastinati, a moevo nezno. Sto da se pravi. Ima mnogu majki sto znaat da zboruvaat sto I ne e za kazuvanje

Coco31, eli25 and mimiiiii like this.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

За свеки јас сум намќор мајка оти не го носам или не и го давам детето да го носи нс 3-4 куќи во ден(колку што таа поминува во денот).
    Сум се затворила дома,надвор го шетам,не да влезам некаде кафе да се напијам.:@

crazylady and TeddyGrey like this.
  20. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Ич не се замарам за околината. Секоја мајка си знајт шо е најубо за своето чедо.
    Обожавам ко ќе ми се мешет, одма ги сечам.
    Колку бабишта по пат ми каж ет умој како детето не ми било соодветно облечено или кј дум тргнала на дожд и снег да го рашетавам.
    Секој во својот двор да си гледат.

crazylady, mamaJana, WildMk and 3 others like this.