Да, ама сега на оние со 1 и пол месечното бебе што фати морбили, Цацко им е крив. Муабетот е, ќе преминувам пешачки на црвено, и така има шанса да ме собере кола кога преминувам на зелено.
Малата уште нема 40 дена. Не сум ја носела некаде посебно меѓу луѓе и по продавници, ама оди со мене ако е почист воздухот. Ако не, дома на тераса ја изнесувам на кратко да види природно светло. Ама затоа дома имаме гости од прв ден. Кој е/бил болен не доаѓа, ама преку 15 луѓе ни влегоа дома. Едноставно не сакам да ја изолирам сосема. Едвај чекам малку сонце, да шетаме на подолги интервали.
Јас не би толку луѓе да примам во овој хаос што е. Кај нас сега ни бабите ни дедовците не доаѓаат,се мешаат во народ и лесно може нешто да пренесат. Ни се најавувават луѓе за малото да го видат но на сите им откажувам кој сака нека се љути не мие гајле.
Така и треба. Има вируси на претек. Во вакви периоди, не само до 40дена, и до 2-3 години дечиња, не треба да се мешаат многу со луѓе.
Ако не сакаш да примаш луѓе, нормално дека нема лутење. Јас уште пред да останам трудна знаев дека не сакам да чекам 40 дена за гости. Штом можев нормално да функционирам, се јавив на најблиските да дојдат, понатаму и на пријатели. На сите им реков "ако си добар повели". Кој бил настинат си кажа, рековме ќе дојде кога ќе оздрави сосема. Си имаат луѓето осет, а и јас убаво си прашав. Бебето се погоди мирно, јас брзо станав на нозе, кога се е во ред јас не сум сметала дека е проблем да се има гости. Едната баба настина, па испадна бронхит, самата рече не доаѓа сега иако претходно беше тука скоро секој ден. И без гости, ете од потесната фамилија можеше да биде беља. Јас сум одела на гости кај новородено кога сум била викната, дали пред или по 40 дена небитно. Секој сам си одлучувал кога сака тоа да биде.
И кај нас имаше блиски гости до 40 дена, фала Богу супер поминавме, уште имаме на секои 2 дена гости настинати не идеа.
Алал да вие што не се плашите, но јас многу паничам и поубаво е периодов да не се меша со никој. Тргам од тоа ако нешто му стане кај ке го носам сегде е ужас и бетер ќе му биде. Сепак се работи за бебиња без имунитет. Додека не бидна се ова доаѓаа родителите но сега ни они нема.
Мене ќе ме утепате ако кажам И за двете ќерки имав луѓе пред 40 дена, баби и дедовци нормално, брат, золва, прадедо и прабаба, и најдобрата другарка со маж и. А со помалово пак кога наполни точно 40 дена бевме во игротеката во Сити мол да си поигра големата, а ние си седевме. Но мора да напоменам дека двете ми се родени во топлото кога нема толку вируси, значи ова се случувало јуни и јули.
Mojata pred nekojden kerkicka ja nosevme I na imenden kaj deverot ama ima veke dva I pol meseci ona a do 40 dena gosti nemav samo sestra mi I deverot I tolku kazav pred vreme oti gosti nesakam do 40 dena
Мајки кажете искуство од првото изнесување на бебе после 40дена, дали плачеше, како го прифати воздухот надвор, носевте ли млеко, го доевте ли надвор... Ние за една недела планираме да го прошетаме синчето незнам како ќе реагира
40дена бевте затворени дома? Греота е бебето да седи дома само, треба да се изнесува секој ден по барем половина час надвор кога нема ветер и дожд. Ние од недела дена шетавме, бебче поубаво си спие, немаше плачки надвор, си го доев и уште си го дојам кога ќе огладне, за секој случај си носам чајче за ако во моментот баш нема кај да седнеме за доење па да го залажам додека најдам место.
Имаме огромна тераса и таму сме по цел ден во количка од првиот ден го изнесов, но ме интересираше за надвор, за бучавата, возењето во количка по нерамнини, за тоа што ако плаче... инаку на тераса некогаш е мирен и си седи, а некогаш не сака, плачи.
Ние завчера прв пат излеговме. Бебе денес е 11 дена и денес бевме на кафе со неа, си спиеше во количка, штета е да не се искористи убавото време. И вчера бевме надвор на кафе па заплака , земав ја доев и пак си заспа па продолживме со шетање За есен и зима не би седела по кафичи до мало бебе, каде се пуши, па и грипови , есен зима само надвор на воздух па колку сака нека е ладно
Моето баш ужива во бучава и си заспива, досега не сме имале проблем(2месеци сме), баш пред недела дена имаше свадба у комшии и отидовме да ја видиме невестата нели, и само што почнаа тапаните бебушко одма заспа
Ние 40 дена на 14.2 правиме и освен на контрола не сме излегле од проста причина што врие од вируси и надвор е нонстоп загадено.
И нас не фати студот. Не дека јас се држев до тие 40 дена. Сакав да си ги заштитам децата. Многу беше ладно.
Ако седев 40 дена дома ќе збеснев. 8 дена после породувањето се осетив одлично и излегов да пазарам. Вечерта и на именден отидов. Бебето не е многу шетано дека ладно ама кај мајка и свекрва го носам често. Прв пат на сликање за нова година го изнесов на неполни 3 недели. Сите блиски дојдоа уште првата недела, нормално кој беше со вирус или грип дојде некој ден по оздравувањето. И сега ако е некој болен не иди. 100% изолација е невозможна. И да седам јас само дома, мм оди на работа, со куп луѓе се меша така да ако е за пренесување нешто прво од него ќе му биде пренесено после од другите. Секој што се јавил и изразил желба да ми го види детето не сум го одбила. Сметам дека со разумни луѓе се дружам и никој не би дошол ако има настинка, вирус, грип..
Бебето ми е старо 14 дена и од 8 миот ден почнав да го изнесувам надвор некогаш по 10 минути некогаш по пола саат . Гледам дека ужива кога е надвор и сака да спие. Јас си функционирам нормално и ако треба нешто да завршам слободно одам на пократко време надвор. Исто и по првата недела почнаа да доаѓаат и гости, го учам да спие на галама , а не никој да не го види ниту чуе 40 дена. Според мене сваќања останати уште од турско време . Овдека кај што живеам шетањата се задолжителни затоа што на секое бебе му треба чист воздух и кратки прошетки, исто и на мајките. Па 40 дена затворена во 4 зида со цицката и со пампресите депресијата ми е неизбежна.