Децата што се родени во други земји кај што не важат тие 40 дена или пак ги иставаат децата на -, шетаат сегде, голи ги тераат во болница по ходниците да ги возат нешто им фали? Мислиш дека стакленото ѕвоно е добро по здравје? Ќе ојачаш имунитет со 10 пара ѕиври на него, 30 степени дома и никако ни на тераса? Ја сум скроз спротивно од тоа, беба еднаш не ми има ќивнато, можеби за други сум луда ама и пред 2 месеци, пред да воведат вондредна состојба ( 2 месеци беше беба) ја макнев по аеродроми. Рилекс, повеќе знам деца што се нон стоп настинати од претерано чување ама секој за себе, ова само еден коментар. Слободно нека става се во уста, слободно нека се меша со други, слободно на снег да се натопи, слободно нека кисне во вода на лето,тоа е мое мислење.
Добро ако се работи за тоа кој како се осеќа, дали му е потребен сон или пак свеж воздух е друго. За вадење на бебе имам едно мислење ама за мајката како таа ќе се осеќа така. Јас на пример дома се осеќав подепресивно, барем едно кругче и бев како нова. Беба спиеше тогаш и можев на раат да излезам
Не само што е спремно да се вади надвор туку и задолжително мора да биде на воздух 30 мин на ден. Само во случај на олуја се седи дома. Од 30 минути се зголемува на саат време до вториот месец и така натаму постепено.
Седењето дома до 40 вклучува и правило бебето да не се изнесува надвор откако ке се стемни. Зошто? Јас кога се породив беше пеколно жешко, земјата гореше. Навечер малку од малку температурата паѓаше и само тогаш имав прилика да го изнесам надвор.
Од кај го извади ова со 30 пара ѕиври, па 30 степени по дома глупости. Муабетот е за новороденчиња и молови, на нив им е потребно свеж воздух, а не и гужви тоа секој педијатар ќе ти каже.
Знам добро за кого е муабетот, поставив неколку прашања, доколку не знаеш да одговориш оправдано. Сум видела и новороденчиња со све и свашта на нив од облека затоа го спомнав тоа, а околу шетањето.. да свеж воздух им треба тоа е точно (некои 40 дена не излегуваат ни на тераса) ама тоа немој да го мешаш со луѓе е балканска работа. Прашав во странство нешто им фали? На моево бебе нешто му фали? Дај жити се, кивнало одма паника, не излегувај до 40 дена на вечер млекото ќе ти секне, нека не го види некој бебе уроци ќе го фатат. Породена сум на страна и многу добро знам како функционираат и што мислење имаат педијатрите.
И јас се породив среде лето, само навечер излегувавме, преку ден пекол, па купивме клима, абе коа ке ми текне...
Се сетив на една случка две три недели откако се породив. Доаѓа вујна на мм и коа си одеше јас и викам " ајде чао", и кога почна таа испаничена нееемој, немоој , не се вели чао ќе ти замини млекото. И викам јас ако замини ќе купиме ново, знајш дека е на вештачко. Ме погледна неубо, и си замина
Бебе требало по молови и аеродроми да се носело за да јачало имунитет. Господеее боже. Ќе јача имунитет на воздух, на ливада, на кеј, до дрвца, со птици околу, сонце да го допре малку, а не со неприродни светла и звуци од аеродроми и молови. Не го 'отепувајте' само што родено. Не мислам дека треба да се седи 40 дена дома. Ни за бебето, а особено не за мајката. 40 дена без излегување, каква убава основа за пост натална депресија.
12 дена од како сум породена природно, сецната, крварев до пред некој ден сега само како кафеаво боја како кафе со млеко нз како да објаснам, нормално ли е?
Јас веќе 36 дена како сум породена, исто природно и сецната. Крварев исто две недели пообилно додека испаѓа конците а потоа како да престана со ваков исцедок како што го опишуваш. Но потоа пак почнав да крварам и тоа наутро и преку ден по малку а ноќе ништо. И еве уште имам таков кафеаво розев исцедок, таман ќе помислам готово нема веќе и ете пак....
Да изгледа ти престанува скорз или па ќе те одмори некој ден. Јас до 40 точно крварев ама последното ми беше така кафеавко.
Женчиња знам дека и со Константин крварев повеќе од 40 дена, ама не памтам колку точно . Има ли некоја друга која исто крварела подолго од 40? 40 правевме во неделата, јас уште те немам, те имам крв од време на време.
Нормално е, опушти се. И јас 50 дена со втората крварев. Ќе се среди, ништо страшно и до 60 дена да крвариш.