1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

40 денови по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од lenkich, 20 ноември 2013.

1. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Мене не ми било срам кога го доев син ми во јавност, сепак не правиш ништо лошо, туку си го храниш своето дете.

На Kaetana и dromka им се допаѓа ова.
  2. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Немаш потреба од страв. Нормално дека ти треба пешачење на свеж воздух а исто и на бебето ќе му дојде супер. Ние излеговме после 2 дена откако се вративме од болница и после тоа или секој или секој втор ден. Секоја прошетка ми годеше ептен. И јас се породив со царски.

Ќе темпираш да излезете одма откако е цицана и ќе гледаш да се задржиш максимум саат и пол. Впрочем ти знаеш најубаво на колку време цица, ама саат и пол треба да е ок. Исто и пелената ќе ја смениш пред излегување и два саати мин. немаш гајле. Јас ја доев неколку пати и надвор кога бевме излезени повеќе од два и пол саати. Ќе ја покриеш убаво и на рамото ќе ставиш пеленка да не ти се гледа градата, ништо комплицирано. Гледај да носиш кошула или сл. за да не ја креваш блузата од доле т.е да ти биде попрактично.

На Mala_plava, dromka, Bicka77 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.594
    Каде сакаш.
    Јас си отидов сама без бебе. Додуша не отидов на 40те дена туку покасно оти тогаш бев во изолација.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.505
    Допаѓања:
    23.739
    Заши да ти е срам да доиш во јавност? Па ти провоцираш никого, ти само храниш душа на едно мало бебенце кое е гладно и зависи од тебе. А од искуство ти кажувам дека на жена шо дои дете надвор, никој не ја ни погледнува. Е сега со многу мало бебе е многу потешко ако не сака во количка да заспие или да седи будно така, јас со малава моја од 2 месец до 5ти никако со количка не шетав, се на почетов во марама ми спиеше, а после тоа кенгур.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Pelena se menja vo kolicka, a za doenje nema sto da ti e sram ama toa e individualno. Pokrij se so edna tetra i teraj taka

На marija99992 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.933
    Допаѓања:
    36.049
    Не се замарај воопшто. И пред 40 дена се шета и нема да бидеш ни прва ни последна што менува надвор памперс и дои.

На Kaetana, dromka, minne992 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    26.167
    Јас ви се чудам како издржувате 40 дена да седите затворени баш после пороѓај кога хороните вријат?
    Озбилно ме интересира зошто останал таков адет да не се излегува ?
    Јас исто сум породена царски и на неделата излегов дури се подкрепнав .. бебе каде одиме го земаме де со кола де со количка
    И се уште немаме 40 дена правено 8-|

На bertold, Mala_plava, Bicka77 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Jas voopsto ne planirav da gi sedam doma ama nekako na pocetokot mnogu stresno mi bese iskacanjeto...da ne ja pecelo sonce, dali ke imam senka ako ja fatat grcevi neli mora vo race da ja zemes. Mojata znae da se rasplace i zajde za 2sek. Guzvi da ne bile, da ne e ladno da ne duva... ama i na cel stres iskacav vo park posabajle kaj 10 guzvi nema senki kolku sakas, kaj moite si odevme vo kuka ziveat tamu niz dvor ili na terasa vozduh da ja fati. Posle nekolku iskacanja mi dojde infoto vo glava deka ne e strasno :D

На minne992 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    neznam za adeti zosto ostanale jas ne veruvam vo adeti megutoa spored mene ova za 40 dena e do nekade pametno bidejki bebeto e seuste mnogu malo za da doagaat luge da go gledaat bacuvaat itn. Ili pak za iskacanje se izmislilo ova bidejki da seuste e mn malo da ne go akaat majkite mn nadvor porano, taka da ovoj adet e eden dobar za razlika od nekoi drugi gluposti i ne gledam nisto loso da sedam doma 40dena. Sepak si ja iznesuvam vo dvor na vozduh, neka se oformi bebe malce pa ke setame.. I jas edvaj cekam

На Anyshka, Bicka77, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    26.167
    Мене пак дека трето и не го трнтрам многу :D
    И да мрка му правам чај и си пие по малку ама појке време во количка и кола си спие дембелче едно :D
    Како ти стресно ... постресно ми е дома да сум затворена и да скренвам со умов
    Си викам ако му се плаче и дома да е ке плачи така да исто ми се фаќа
    А за ладно и ветар и јас се плашам по малку дека е зафркнато времево и еве го грчи со нос 8-|

На IRBBB и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Pa ti klucnoto info deka ti e treto ne go kazuvas:D:D
    Stresno od sto e se novo za mene...pa primer prvoto iskacanje se slikam pod cresine u park duvna vetre cvetce pravo u kolicka sreka ne padna na beba i dur se smestime vo kola bebe vo transporter kolicka vo gepek ni vleze osa vo kolata ke umrev....doma se si znam koe kade mi e i sto kade treba da mu pravam na bebe. Baska moeto vristi gazot ako i go brisam so vlazni maramici saka topla voda i pamuk a toa nadvor e komplicirano malce....kako i da ova bese prvite 2-3 setnji sea.vise i taa.prka malku i ja se olabaviv i osata ja zaboraiv. Inace mesec i pol e beba ne e ne znam kolku golema

На gjoker4e и minne992 им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Абе ќе си седиш дома 40 дена ако има кој да те тинтари и замени во обврските. Ами ако си сам со две деца, тешко дека дома ќе си седиш. Големото требаше во градинка да се однесе, па да се земе. Сака да поигра надвор. Не можеш и него 40 дена да го осуди затворено. Ако сакаш да јадеш треба да испазариш и слично. Периодот се погоди мм се на пат.
    Плус не се веќе тие времиња да ти го гушкаат и бацуваат. Луѓето толку се одродија никој туѓо дете не рецка. Некој па ако нема осет ќе му речеш и готово.

На mamaJana, baby-star, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Ovie 40 dena stvarno se magicni izgleda....moevo bebe predtoa grcevi gasovi vristenje, izvadi ja nadvor place se plasi ili sto i da bese ne znam nikako nejke da spie, kaj moite isto samo gleda levo desno se premoruva dojdi si doma horor. Projdoa 40 ko drugo dete...ok sea ne bas od 41 den ama tuka negde...veke kapki za grcevi ne davam, iznesi ja nadvor zaspiva odma vrati ja doma spie, aj sto ne gleda pa ni se smeska cudo....najvise me raduva sto mozam labavo da si setam so nea a ne da cekam samo koga ke vresne

На Grasiela**, K.e.ll.y, Chuchanov и 4 други им се допаѓа ова.
  14. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    338
    Здраво мамички, мене ме интересира нешто настрана од адетите за 40дена.. кога прв пат го однесовте бебо на педијатар? Пред да наполни 40 дена или одпосле? И кога е првата ревакцина ако може да ми каже некој?

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.109
    Кога излеговме од болница ми дадоа картонче каде пишуваше кои вакцини ги има примено бебето, на кој датуми да го носам на вакцини и исто пишуваше да го однесам на педијатар после 7 дена од денот на раѓање, да се измери бебе, да се пресмета колку напреднало и секако како прворотка консултација со педијатар, потоа го носев секој месец на рутински преглед и консултација се до 6тиот месец, по 6ти месец го носев на секој два месеци до годината и по годината ми рекоа само доколку има потреба.
    Јас сум тип на човек кој слепо следам и почитувам препораки од стручно лице, иако ова беше период кога короната зема најголем замав, без разлика на тоа го носев

На dromka и mmacichka им се допаѓа ова.
  16. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Јас првиот месец не ја изнасав многу надвор не заради адети, туку многу ладно беше, минус температури, снег.. само за педијатар носење и до двор на 10/15 мин. Некако страв ми беше да не настине, прво бебче ми е. А сеа секаде ја носам, дури вчера за прв пат и во маркет влегов со неа ( избегавав оти многу народ, гужви). Гледам кога излегувам прво да ја преслечам и надојам. Ама ја имам доено и во парк, ни се покривав ни ништо, си го хранам детето, нема никаков срам тука. Ако за некој е срамно нека си гледа во него, не во мене. Да не е поубаво да ми плаче за јадење. За пелена немам менувано, ама ја имам пресоблекувано во количка, се иповрати и мокра беше.

На Lea.Messi и Trpkovska им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Прв пат на педијатар на 7 дена. Да го прегледа,измери и да даде совет за доење или ако е потребно да се вклучи ад.
    Моето слабо напредуваше првите денови,па го следеше на 5-6 дена.
    Прва вакцина е на 2 месеци.

18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Може ќе звучам себично ама мислам дека ќе ме разберете што сакам да кажам.
    Уште малку ќе се породам и уште од сега ми е страв од ова седење дома.
    Јас не можам да седам дома повеќе од 2-3 дена, а секако да сум здравствено во ред. Само кога имам проблеми со здравјето сум така дома. Премногу сум активна.
    Ме фаќа паника, туку од тоа што знам дека психички ќе ме уништува ако морам да одседам долг период дома.
    Дури имам и некои обврски во предвид и горе доле ќе има месец, неполн месец кога ќе треба да ги завршам.
    Дали може нешто да му се случи ако се изнесува порано? Не прашувам од аспект на адети и суеверија, туку здравствено.
    Не живеам во место каде можам да го прошетам онака во околина, на 10-15 мин.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.574
    Немој да седиш дома. Не е убаво ни за тебе, ни пак за бебето. И тоа треба да се запознае со околината. Само постепено.

Препорака од педијатар имав да го изнесувам од прв ден дома. Прво наутро пред 9ч. Првиот ден надвор да е 5-10 минути, а секој нареден по +5 минути. Така, сѐ до кај 3та недела, кога излегувањето ќе биде 1ч.
    После тоа да воведам уште една прошетка, попладневна, после 17ч. Прв ден, 1ч наутро, 5-10 мин после пладне. И пак да зголемувам секој ден по 5 минути, па до 40 дена да стигнам до две прошетки од по 1ч.
    Ова со тајмингот е заради ув зрачењето.

Син ми насабајле спие до 11ч и секако не планирам да го разбудам за да го шетам (и јас спијам додека спие тој), па заради тоа ја имаме само попладневната прошетка. Секој ден го изнесувам. Ако е поладно или дува ветер, пократко, ама го изнесувам макар и низ маало. Ако е потопло, го шетаме в парк, некогаш и по саат и пол.
    После прошетка спие убаво како јагне.

На Mala_plava, minne992, kostovaivana и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Аха епа тогаш прекрасно за мене.
    А дали возење во автомобил може лошо да влијае? (возење од 10 мин).

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.