40 денови по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од lenkich, 20 ноември 2013.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.137
    Допаѓања:
    26.018
    Кај нас и мачкаат со брашно по образите :rofl: јас како што појма неам од адети тетка ми кога ја зашлака од нигде никаде со брашно

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    2.851
    Хахах прв пат слушам за мачкањево со брашно. Па греотка се ќе се уплаши малото.

Јас обично сум паковала во малечко украсно ќесенце и сум го давала на родителите :)

Не знаев ни јас искрено и кога бев прв пат и кај моите и кај свекрвата ми дадоа така пс така научив, кога ќе ми дојде сега сефте бебенце ако се сетам ќе сварам јајце ако не паричка секако ќе го почестам.

Ми е зборот нема правила кој како смета така :)

На farahfarah му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sasha25

Sasha25 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    19
    Здраво. Ни се најавија кумашините на гости (како дел од нивното одење во 3 куќи според адетот), кога бебето ќе прави 40 дена. Има ли нешто што треба домаќинот да даде на бебето? Подарок и пари им дадовме кога бебето се роди, но дали има нешто што останало по традиција да се даде или направи?

4. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    693
    Допаѓања:
    1.765
    Може да купите некое подароче за бебето, и нормално кафе, благо, сокче.

На Sasha25 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    702
    Кај нас на југот се дава јајце, лепче, и шеќер на бебче (ставено во салфетка малку леб и шеќер, не по цело кило :rofl:), зошто не ме прашувај, само знам дека таков е адетот :D

6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.549
    Луѓе мајка ми ме полудеее.
    Некни ми се јавува да сум ставела тетратка ,пенкало ,молив ,гума ,метличе под перница викам не ставам.
    Па дури и зошто.
    викам неписмена да остане (смајлишосекрсти) ,жено ни перница нема детето сега каква тетратка што ти е..
    После и се јавувам рандом и кажувам дека сум флила ѓубре ова време беше.
    Ти ли најде да фрлаш ѓубре ,зарем на зајдисонце ѓубре се фрла ќе ти запре млекото :headbang: .
    Денес комшиите дојдоа дека не можеа на мекици да дојдат ми се јави баш тогаш и кажав дека јас не седам не можам мм седи надвор со нив.
    Леле не чини пак на зајдисонце луѓе прибирате (facepalm)
    Викам не знам како да му речам дошле на врата еј не мојте мама вели не чини а зошто не чини не знаеме...
    Добро не ми викај :?:
    Не знам уште што веќе не смее :D
    Еве лепенкава од прва вечер има гости и се па ништо не му е ни на деца ни на неа:D
    Само шубиња да ми става :(
    Ааа и сношти касното ми пиша дека денес не требало да се бањаме никој оти бил празникот врти удри ни перење ни бањањее ни па нешто се работи :headbang:

Последна измена: 24 јуни 2025
    На Puffy2019 и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.137
    Допаѓања:
    26.018
    Господе Боже
    И шетав, и гости идеа и ѓубре фрлав и алишта на вечер спростирав и чао велев, децава живи и здрави ми се и до 2г доени. И не само моиве туку и сите други деца што родителите не се глупирале, кажи и молим те да не те замара оти не чиниТ.

На VDT2906, happygirl, Meddy и 3 други им се допаѓа ова.
  8. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    143
    So prvoto slusav glupandrii.. I togas setav ama ne kako so vtoroto alistata za prvoto do zajdisonce sobira me hahahahaha koga kje mi tekne ziv horror doma nikoj ne mi dojde sega za vtoro I setav I gosti doagjaa alistata vnatre gi suss za da ne ja slusam mojta luda svekrva jas za vtoroto odjebav sve uste pred da se rodi I'm kazav pravam kako sakam ako vi odg okej ako ne ne mi ni doagjajtee.. 40 dena oni horror gi pravat ako I'm dozvolis toa vreme denes e pominato

На tambelina и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  9. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.549
    Не знам со првото мисламм не ми праваше вака или дека 2 недели беше во болница па веќе не беа 6 недели туку само 4 и не се осеќав вака. Ем не можеш да излезеш ем те јадат од околу.
    Еве денес 32 степени покажува надвор термометарот дома 28 свекрвата оти бил прозорот отворен икала малата. По цели денови икалаа како било нормално толку да штуца (facepalm)
    Си седнав и си плачам знам дека не е толку трагично ама многу работи ми се собрани да ми се рика на цел глас а се воздржувам од големата не сакам да ме гледа таква.

На farahfarah и tambelina им се допаѓа ова.
  10. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    550
    Давај црвен картон слободно нека си оди, за коментари не ти треба никој

На farahfarah и tambelina им се допаѓа ова.
  11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    91.825
    Не преќутувај и одговори и оти таквите не застануваат да паметуваат.
    На бебето му треба смирена и среќна мајка. Ти најдобро знаеш дека не ика од прозорецот што е отворен плус со 28температура во соба е многу топло.

На farahfarah и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    17.933
    За све се води сметка освен за психичкото здравје на мајката тој период. Ако им дозволиш имаат измислено правило за секоја ситница. Затоа одма сечење од старт. Ако нема медицинска причина не треба да се регистрираат. На 30 степени, да затвориш прозор без клима е сулудо.
    Бебе е нормално да ика често, и нема врска со надворешен фактор.

На VDT2906, Puffy2019, tambelina и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.549
    Па пред бањање и 1час по ми рекоа да не пуштам клима...
    Инаку и јас мислам жешко дека и е цело време ама и докторка ми рече да ја облекувам со долги.. и клима час пред и час по бањање да не пуштам

14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.956
    Детето на долги, прозорот затворен, клима правите пушти изгаси (повеќе изгаси отколку пушти)...ќе му разматите мозокот на бебчето од жешко.
    Не знам стварно кој е тој доктор што ти кажал на пеколни тт дете на долги (па и што дека е новороденче), ама ич не е за слушање.

Наутро и приквечер како ќе си ја шетам... Ако треба со количката преку преку неа и преку син и ако ја слуша ќе поминам и ќе си излезам.

Последна измена: 25 јуни 2025
    На Puffy2019, farahfarah, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.549
    Утре ќе ја носиме на педијатар тука не ја познавам докторката ама помлада е се надевам ќе даде поубави совети ќе го земам и мм внатре да слуша па нека се расправа дома ако сака. Јас не можам веќе..

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.356
    Не знам зошто воопшто облекување на бебето треба дома да биде предмет за расправа?Мајка си или што на бебето?

На H.VAGA, farahfarah, BellaBibi и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.956
    А ќе чекате докторката да ви каже оти 40 дена не се дреми дома?
    Тоа доктор не го кажува.

Не да викаш не можам веќе, земи кажи си, не е еден ден да го истрпиш. Они ако сакаат нека се наоблечат во бунди по дома и нека не излегуваат и 400 дена, ти гледај за тебе и за децата да биде како ТИ ќе кажеш!

На farahfarah, happygirl, Luna91 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    17.933
    Јас се чудам како трпите и ќутите. Јас тој период бев толку заштитнички настроена, што малку нешто да знаев дека не е ок за бебињата, мислев ќе ги задавам.
    Да варам бебе внатре и да го преоблекувам да угодам на некој. Аха сигурно. Мајка си ,згрми малку!

На MeowMeow, farahfarah, BellaBibi и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    91.825
    И тогаш и ден денес еве 5 месеци веќе, среќа и сами живееме ама за да паметуваат тука се нон стоп.Еве на секое идење свекрвата само му вели:пак си баба бос :rofl: и дур го држе му ги држи и нозете за да го топли(facepalm)

На farahfarah, BellaBibi и tambelina им се допаѓа ова.
  20. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.549
    Не за 40 туку за облекувањето да каже. Со мајками се разбрав со свекрвата не можам ние 5г за поголемата не се разбравме сеа 8 дена за малото не очекувам.