Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

40 денови по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од lenkich, 20 ноември 2013.

1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.386
    Допаѓања:
    126.539
    Utre ke ja setnam malata:inlove:
    Vnukickata so dusa ja ceka,so nea ke spiela
    Popot rece ili darce ili pari na ikona i sveki da se zapalime.
    Edvaj cekav da pominat ovie 40 dena a sega koga pominaa nekako cudno se cuvsvuvam...ladno e pa pak po doma poveke ke bideme.

На stevemila, vitamina, emkaemka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.975
    Допаѓања:
    36.199
    @mal.ecka ова што ќе го пишам не се однесува лично на тебе.
    Ми стигна известување па ја отворив темава.
    Бебе не се чува 40 дена дома. Кога се создал човекот сигурно не го чекала куќа, дом. Живеел надвор. Измислица на народот е седењето дома, а глупоча на народот следењето на истото. Не велам да се однесе во кафич или во трговски туку надвор на свеж воздух, на светлина, ако е ладно на пократко време.
    40 ДЕНА НЕ СЕ СЕДИ ДОМА
    НЕКА ВИДАТ БЕБИЊАТА КАЈ ДОШЛЕ
    НЕКА ДИШАТ НЕКА ВИДАТ СВЕТЛИНА
    А
    Од п...а до дома не ги носиме во кучарка. Извинете на изразов. Надвор се до кола па од кола до дома. Полошо е да се чува во кола и дома отколку надвор.

На SofiMar_, Kaetana, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.262
    Допаѓања:
    112.420
    Не мора да се седи само дома може да се излегува, ама до зајдисонце да сте дома со бебето. Лично јас одев до кај мајка ми кога излегувавме за на советувалиште (а одевме почесто поради пад на килажата и слаб напредок) ама до зајди сонце се враќав дома.
    Иначе за да видат кај дошле имаат време на претек:)

На Skorpija25, mal.ecka, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.156
    А што е работата со зајдисонцето?
    Каква врска има? :?:

На SofiMar_, mimiiiii, Kaetana и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.783
    Допаѓања:
    33.680
    Јас мислев дека 40 дена неизлавање е чиста глупост. Ние малата само што се роди немаше ни 20 часа ја прошетавме со кревечето во болницата. Беше јули.После пак ја шетавме надвор оти лето, а дете плака ли плака.Сега ако некогаш имам второ може не 40 ама повеќе дена би си седеле дома.Многу се мали и се плашат.

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.262
    Допаѓања:
    112.420
    Појма немам, така требало:|

На gjoker4e и duffi им се допаѓа ова.
  7. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.097
    Јас си седам дома и малата секако. Не планирам на вирусиве и воздухов никаде да ја изнесувам освен ако нема потреба. Ако е итно јас може да излезам ( еве сега се спремам за на продавница за пелени за големава да земам :) ) инаку ама ич не би провирила ни нос од врата. Е сега да беше пролет/ лето друга приказна ама вака...

На gjoker4e, mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  8. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Народни верувања дека ке заоѓало од плачење. Ние првпат излеговме кога беше две недели бидејки беше сред лето шетавме наутро и навечер. Ниту плаче ниту зајдува многу е мирен што значи останале верувања од старите.

На Luciferovog zlo♧, eli25, forumce и 5 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.386
    Допаѓања:
    126.539
    Da ne bese zima i jas memase da ja cuvam doma..ama period na virusi podobro doma.Mene ima koj da mi nabavi se sto treba pa nemav potreba da izlezam...edno vreme me fati kriza ama brzo mina.

На duffi, EuHenIa, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.162
    Да беше друго годишно време ќе беше нешто поинаку, но вака..

40те дена излегување надвор од влезна врата ни беше само секоја недела на контрола, но баш и првиот пат имавме два термини со растојание од 1ч па седевме во кафич ^_^ инаку контролите ни беа секогаш поручек, 17/18ч..

Е сега излегување на тераса речиси секој ден, кога 5-10минути, кога и половина час се греевме на сонцето, тераса голема па и се возевме со количката :sun:

На Sofronko, mal.ecka, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    На мене ми рекоа после зајдисонце и мајка и бебе дома. Јас 40 дена излагав после зајдисонце во секое време кога имав потреба од истото.
    Живи и здрави останавме чисто информативно да си знаете. :)

А на ова што ми го попуваа слатко и се изнасмеав од душа :rofl:

На bittersweet, SofiMar_, Kaetana и 12 други им се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.537
    Jas ne veruvam vo takvi babini devetini.Da ne bevme vo takva situacija ko so bevme ke si ja setav.Vremeto bese toplo.Za zajdisonce,i mene mi pregovaraa.Malata bese dve nedeli vo Sk na intenzivna a jas doma.Normalno si funkcionirav kako i prethodno.Si odev vo market,kaj moite.E koga ja zemavme setanjeto ni bese od doma do pedijatar i nazad.No nasiot slucaj bese drug.Bebe rodeno pred vreme,ne primeni vakcini i ni kazaa nikakov kontakt so luge.Pa si bevme doma sami.Ama zatoa sega nadoknaduvame so setanje

На Kaetana, Melinda85, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Брат ми роден во зима, па од практични причини кои веќе сте ги пишале, не е шетан навечер, и пак зајдуваше од плачење. Ама не е ради Сонцето или Месечината, почна да плаче кога го болеа непцата и му излегуваа заби, престана кога процесот на растење заби заврши.

На Kaetana, eli25, stevemila и 3 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Навечер не излагав зашто мраз фати. На 40 само ќути сончево се погоди после само на контрола еднаш месечно и толку. Без абер да шетаме само зашто 40 поминале.

На eli25, stevemila, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    17.657
    Јас се породив во лето. Бев дома онолку колку што ми требаше да се соземам и да закрепнам од породувањето. Тоа беа некои 10 дена. После тоа си функционирав најнормално. Шетав со малата и тоа најчесто приквечер кога не беше толку жешко. Бев кај моите и пред тие 40 дена. Па еве сме. Здрави и живи.

На Kaetana, PUPICA, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Na sestra mi bebeto se rodi vo sredata I oni denes si cekaa imenden na zetot gosti imase eden kup iako bebeto e rodeno pred 5 dena si funkcionirat najnormalno

На manako1, gjoker4e, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ни јас не верувам во такви работи. Ми требаше две недели да се вратам во нормала па потоа почнавме со шетање. Беше јули жешко па излегував приквечер накај 8 кога ќе подзаладеше. Некогаш само шетавме, некогаш и ќе седневме на кафе. Ми идеа и дома гости блиски луѓе, седеа и откако ќе се стемнеше (ми велеа навечер не се примало луѓе) . Исто одевме и до кај мајками, кумовите и блиски другарки. На малата баш и годеше тоа, преку ден цел ден дома жешко пекол седевме во спална климата да дува во дневна, да не и дува дирекно но сепак да лади. Сите кои ми кажуваа некакви бабими деветини учтиво им кажував дека секој има право да си верува во тоа што сака, јас не верувам и не правам така. Свекрва ми на почеток се лутеше ама си се помири потоа. Инаку што не се изнаслушав: не вели чао ќе ти секне млекото(јас ни капка млеко немав) алиштата да не ги сушам наопаку (ќе повраќало детето и немало да расти), алиштата пред зајдисонце да ги приберам дома, ние требало дома до зајдисонце. Освен домашните откако ќе се стемни дома други луѓе не. Да не му се велело маче на бебето или да му се правело мјау, да не се мерело дома со метро, да не се гледало во огледало. Сите овие ми се од свекрвами за некои дури ни сама нема објаснување кога ќе ја прашав е зошто така, креваше раменици и викаше така останало.
    Среќа само на збор што велеше. Има некои во креветчињата им ставаат триста глупости. Огледала, книги, метли. За лакви не работи имам слушано дури да се чуди човек.

На Troi, Kaetana, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Сега разбрав зошто не се викало "чао" (facepalm)

На Troi, Luna91, stevemila и 6 други им се допаѓа ова.
  19. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.097
    Леле а јас само што ја извадија од стомак и реков маче на мама :( и сега.... :) :) абе ајде не ми се верува.

На Skorpija25, Luna91, stevemila и 5 други им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.932
    Допаѓања:
    123.481
    Нас првата шетња на зајдисонце ни беше :rofl:
    Во ремедика ми рекоа секој ден по 20-30 мин надвор бебе.
    И сега шеткаме не се минус температури. Бебе соодветно облечено и одма заспива, ко бајче.
    Од ептен бебе на секое излегување на воздух се смирува и одма заспива :)

На Kaetana, stevemila, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.