Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

450 породилно (пеленска револуција)

Дискусија во 'Бременост' започната од jovana03, 13 октомври 2016.

?

Дали сте за продолжување на породилното отсуство?

1. Да

2. Не

Можеш да ги видиш резултатите само откако ќе гласаш.
  1. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630

На Libra88, Ano и Katerina2017 им се допаѓа ова.
  2. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2017
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    150
    Da, i jas pretpostavuvam deka biznis sektorot kje reagira i nema da odobri taka lesno a isto i ministerstvo za trud i socijala, da se stavi na kanter kolku kje se optovari budzetot so prognozi so se...pa dali kje moze finansiski da go izdrzat toa... daj boze da bide izglasano - taka se kacuva natalitet :)

На Libra88 и Ano им се допаѓа ова.
  3. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2017
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    150
    Ima nekoj informacija kolku bi traela postapkata okolu celata procedura? kaj nas iskustveno se nosat novi zakoni i izmeni na clenovi vo zakoni preku nokj, no pretpostavuvam deka ovaa vlada sega prvo kje konsultira biznis sektor i trud i socijala...pa kolku moze da se vleckaat ovie pregovori...

4. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Dobro utro,mamicki, gldam sega Vesti na TV i slusam za izmenite vo zakonot za porodilno...Ajde daj Boze da ne fati i nas, majkite koisto sme veke izlezeni na porodilno. :)Pozdrav i ubav vi den!

На Kaetana, 24.07, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Законот не делува ретроактивно и ќе бидат опфатени мајки кои ќе се породат откако ќе се усвои. Сите други се по стар закон.

6. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Денес Законодавно-правната комисија ја отфрли иницијативата како неуредна, поради тоа што истата барала измена на законот за породилно отсуство, а таков закон не постои, а породилното отсуство е регулирано со Законот за работните односи. Претпоставувам дека сега треба одново да се поднесе иницијативата. Будно ќе ја следам групата на фб, за да видам што чекори ќе се преземат понатаму, и секако да го дадам мојот потпис, доколку повторно се собираат потписи.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тупаџии овие од Сдсм. До вчера се прифаќаа сега нешто глумат експерти и по процедура ќе тераат.

На sunmoonstars и joy1 им се допаѓа ова.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Испадна значи некако несериозно, дека не бил воопшто консултиран правник туку се било на своја рака направено. Штета. :(

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.447
    А баш мислев ќе изгласаат :doh:

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    ЗАКОНОДАВНО-ПРАВНАТА КОМИСИЈА,ЈА ОДБИ ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ПОРОДИЛНОТО
    http://kanalvis.com/?p=5858

11. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Јас баш и не се надевав многу на одлуката и како таква ја прифатив,далеку сме од европа каде породилното трае девет месеци но потоа родилките имаат и други бенифити кој што не ја загрозуваат положбата на работодавецот а и прават услуга на родилката.

12. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Мене како што пратам на групата на фб мислам дека е нешто замачкано бидејки пред да ја поднесат иницијативата имаат пишано пост дека поднсуваат предлог измена на Закон на работни односи, а после тоа комисијата ја отфрла како нерегуларна дека во истата пишувало Закон за породилно(што не постои)
    После сето ова, постови како ќе се бориме, сме победиле.....празни муабети така да не верувам многу во озбилноста на иницијаторите т.е. тие што ја поднеле и сеа најверојатно ќе се иде на донесување на нов Закон за породилно што апсолутно нема потреба ако сакаат може за еден ден да донесат одлука за промена на член во Законот за раб.односи.(коа може преку ноќ да се донесуваат одлуки да промена на претседател итн итн-да не бидам сватена погрешно зашто за нас трудниците да не може)

И исто така официјално пишале дека нема да важи за тие трудници што се веќе ма боледување? А зошто за нив да не важи ?Они казнети се? Зашто уствари се бориме ?Гледам дека немаат амбиција за тоа да се борат....се на се...ми изгледа на голема фарса.Толку потписи чекање за разгледување а поднесена "нерегуларна" иницијатива.

На fina erika и Stara им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мислам коментарот не е на место. Ја следам групата од почеток и не верувам дека нешто матат жените. Пропустот е направен во ДИК колку што разбрав.
    Неблагодарно е да се плука по нив кога ја истрчаа цела работа. Стасаа до собрание. А ние што направивме?

На Ano и duffi им се допаѓа ова.
  14. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Сами си потврдија дека пропустот е нивни и од страна на претседателот на Комисијата не бил прифатен предлогот и човекот бил правник дека нормално е да си бара валиден документ.Ние што направивме ? се потпишавме групата брои огромен број на членови жени мајки кои се засегнати за ова прашање.Не плукам по никого ама по собраните потписи кои допринесоа за иницијативата не сериозно е да се поднесува невалиден документ кој у старт нема да помине од основен правен аспект....јас не сум правник и не сум се заангажирала јас да истрчам во Собрание меѓутоа кога веќе се нафатиле да ја бркаат работата требало да се информираат и да ја бркаат работата по пропис.....значи џабе е нивното трчање до Собрание и џабе се нашите потписи.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Кои потписи?! Од толкава група, 200 потписи. Сите чекаме други да ни трчкаат, па и маани се наоѓаат.

16. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Да ама знај дека жените од другите градови не се потпишува а прашуваа да се организира и кај нив и оно да се потпишат меѓутоа немаше потреба,така беше кажано дека потписите од општините од Скопје ќе се доволни......и дека нема потреба од другите.никој не чека од никого, јас не стаив нож под грло на друг да основа група ама кога веќе некој се нафатил на тоа и добил огромна подршка од толкава група како што викаш не треба треба да се настапува несериозно и да се падне на прва пречка ради неинформираност и не стручност.дај боже да сум грешка времето ќе покаже

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас кога ништо не правам не се бунтувам. Или се вклучувам и засукувам ракави. Вака, на подарен коњ заби не се бројат. Јас вака гледам на работите.

18. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    За да остане некој на породилно прво треба да е во работен однос. Да им дадеме на младите работа, за да не ни бегаат во странство.

На ♡BuBaLe♡ и fina erika им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не е само до работа. Отворени работни места има, ама никој не сака за 10000 да работи, или нешто што не му е на струка, и така тоа... Додека даваат мама и тато нема ни да работи :wasntme: Туку не е тоа темата. И во образованието се потребни реформи, да не може секој да се запише на факултет и да го заврши. И работничка класа ни треба, не сите академски граѓани да бидеме. Реформи колку сакаш треба, ама сите со иницијативи почнаа, секој си бара што сака.
    Жените подолго породилно, студентите на правните факултети и за нив да биде бесплатно возењето во автобус, машиновозачите поголеми дневници... Знаат дека новата влада е под лупа и на сите им се брза. Еве ВМР-Овците критикуваат за одбиената иницијатива, за што и да одбијат ќе ги критикуваат, за што и да одобрат пак ќе ги критикуваат. Да се состави иницијативата како што е ред и повторно да се поднесе. И ќе биде прифатена.

На JuLleE, cresa-jagoda, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  20. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Во глобала се согласувам со тебе А ти би работела за 10000 денари?Јас не бидејќи си ги знам квалификациите и студентите не тупат глава цели 4 години на факс,и ги малтретираат професорите итн.итн да не редам сега,и тој утре сигурно сака да се вработи и да зима солидна плата за да опстои со фамилијата ако ти поминеш месец со 10000 денари плата дојди и кажи ми и не подценувам никого но 10000 плата е малку и за тој што е хигиеничар.Еза жал таква е нашата држава младите немаат сатисвакција и бегаат во странство.И БЕ МОЛАМ НЕ МИ ГО ПРЕМЕСТУВАЈТЕ МИСЛЕЊЕТО

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.