Da, i jas pretpostavuvam deka biznis sektorot kje reagira i nema da odobri taka lesno a isto i ministerstvo za trud i socijala, da se stavi na kanter kolku kje se optovari budzetot so prognozi so se...pa dali kje moze finansiski da go izdrzat toa... daj boze da bide izglasano - taka se kacuva natalitet
Ima nekoj informacija kolku bi traela postapkata okolu celata procedura? kaj nas iskustveno se nosat novi zakoni i izmeni na clenovi vo zakoni preku nokj, no pretpostavuvam deka ovaa vlada sega prvo kje konsultira biznis sektor i trud i socijala...pa kolku moze da se vleckaat ovie pregovori...
Dobro utro,mamicki, gldam sega Vesti na TV i slusam za izmenite vo zakonot za porodilno...Ajde daj Boze da ne fati i nas, majkite koisto sme veke izlezeni na porodilno. Pozdrav i ubav vi den!
Законот не делува ретроактивно и ќе бидат опфатени мајки кои ќе се породат откако ќе се усвои. Сите други се по стар закон.
Денес Законодавно-правната комисија ја отфрли иницијативата како неуредна, поради тоа што истата барала измена на законот за породилно отсуство, а таков закон не постои, а породилното отсуство е регулирано со Законот за работните односи. Претпоставувам дека сега треба одново да се поднесе иницијативата. Будно ќе ја следам групата на фб, за да видам што чекори ќе се преземат понатаму, и секако да го дадам мојот потпис, доколку повторно се собираат потписи.
Испадна значи некако несериозно, дека не бил воопшто консултиран правник туку се било на своја рака направено. Штета.
ЗАКОНОДАВНО-ПРАВНАТА КОМИСИЈА,ЈА ОДБИ ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ПОРОДИЛНОТО http://kanalvis.com/?p=5858
Јас баш и не се надевав многу на одлуката и како таква ја прифатив,далеку сме од европа каде породилното трае девет месеци но потоа родилките имаат и други бенифити кој што не ја загрозуваат положбата на работодавецот а и прават услуга на родилката.
Мене како што пратам на групата на фб мислам дека е нешто замачкано бидејки пред да ја поднесат иницијативата имаат пишано пост дека поднсуваат предлог измена на Закон на работни односи, а после тоа комисијата ја отфрла како нерегуларна дека во истата пишувало Закон за породилно(што не постои) После сето ова, постови како ќе се бориме, сме победиле.....празни муабети така да не верувам многу во озбилноста на иницијаторите т.е. тие што ја поднеле и сеа најверојатно ќе се иде на донесување на нов Закон за породилно што апсолутно нема потреба ако сакаат може за еден ден да донесат одлука за промена на член во Законот за раб.односи.(коа може преку ноќ да се донесуваат одлуки да промена на претседател итн итн-да не бидам сватена погрешно зашто за нас трудниците да не може) И исто така официјално пишале дека нема да важи за тие трудници што се веќе ма боледување? А зошто за нив да не важи ?Они казнети се? Зашто уствари се бориме ?Гледам дека немаат амбиција за тоа да се борат....се на се...ми изгледа на голема фарса.Толку потписи чекање за разгледување а поднесена "нерегуларна" иницијатива.
Мислам коментарот не е на место. Ја следам групата од почеток и не верувам дека нешто матат жените. Пропустот е направен во ДИК колку што разбрав. Неблагодарно е да се плука по нив кога ја истрчаа цела работа. Стасаа до собрание. А ние што направивме?
Сами си потврдија дека пропустот е нивни и од страна на претседателот на Комисијата не бил прифатен предлогот и човекот бил правник дека нормално е да си бара валиден документ.Ние што направивме ? се потпишавме групата брои огромен број на членови жени мајки кои се засегнати за ова прашање.Не плукам по никого ама по собраните потписи кои допринесоа за иницијативата не сериозно е да се поднесува невалиден документ кој у старт нема да помине од основен правен аспект....јас не сум правник и не сум се заангажирала јас да истрчам во Собрание меѓутоа кога веќе се нафатиле да ја бркаат работата требало да се информираат и да ја бркаат работата по пропис.....значи џабе е нивното трчање до Собрание и џабе се нашите потписи.
Да ама знај дека жените од другите градови не се потпишува а прашуваа да се организира и кај нив и оно да се потпишат меѓутоа немаше потреба,така беше кажано дека потписите од општините од Скопје ќе се доволни......и дека нема потреба од другите.никој не чека од никого, јас не стаив нож под грло на друг да основа група ама кога веќе некој се нафатил на тоа и добил огромна подршка од толкава група како што викаш не треба треба да се настапува несериозно и да се падне на прва пречка ради неинформираност и не стручност.дај боже да сум грешка времето ќе покаже
Јас кога ништо не правам не се бунтувам. Или се вклучувам и засукувам ракави. Вака, на подарен коњ заби не се бројат. Јас вака гледам на работите.
За да остане некој на породилно прво треба да е во работен однос. Да им дадеме на младите работа, за да не ни бегаат во странство.
Не е само до работа. Отворени работни места има, ама никој не сака за 10000 да работи, или нешто што не му е на струка, и така тоа... Додека даваат мама и тато нема ни да работи Туку не е тоа темата. И во образованието се потребни реформи, да не може секој да се запише на факултет и да го заврши. И работничка класа ни треба, не сите академски граѓани да бидеме. Реформи колку сакаш треба, ама сите со иницијативи почнаа, секој си бара што сака. Жените подолго породилно, студентите на правните факултети и за нив да биде бесплатно возењето во автобус, машиновозачите поголеми дневници... Знаат дека новата влада е под лупа и на сите им се брза. Еве ВМР-Овците критикуваат за одбиената иницијатива, за што и да одбијат ќе ги критикуваат, за што и да одобрат пак ќе ги критикуваат. Да се состави иницијативата како што е ред и повторно да се поднесе. И ќе биде прифатена.
Во глобала се согласувам со тебе А ти би работела за 10000 денари?Јас не бидејќи си ги знам квалификациите и студентите не тупат глава цели 4 години на факс,и ги малтретираат професорите итн.итн да не редам сега,и тој утре сигурно сака да се вработи и да зима солидна плата за да опстои со фамилијата ако ти поминеш месец со 10000 денари плата дојди и кажи ми и не подценувам никого но 10000 плата е малку и за тој што е хигиеничар.Еза жал таква е нашата држава младите немаат сатисвакција и бегаат во странство.И БЕ МОЛАМ НЕ МИ ГО ПРЕМЕСТУВАЈТЕ МИСЛЕЊЕТО