Богами ако имам дете за гледање и друг излез нема ке работам и за 10000.Ако веќе сопругот заработува доволно тогаш е друга прича и можам да бирам.
Порадо би работела за 10000 денари од колку да седам дома и да чекам се на моите. Знам девојки што земале по 7000 плата на каса во маркет, исто факултетски образовани, па сега земаат сигурно 4 или 5 пати повеќе, без врски и без работа во државна администрација. Мора некако да почнеш, да стекнеш искуство и работни навики. Мајка ми сакала ли да работи за 5000 во конфекции, или за 7000 цел ден во вода? Најлесно е "не сакам да работам за 10000" и да чекаш на другите.
Девојчиња - темата е иницијативата за продолжување на породилното отсуство. Ве молам држете се до темата.
На сител кажаа дека се поднело предлог за измени на законот за работни односи, од страна на ВМРО. Ќе го убрза ли процесот тоа?
А што е со бизнис заедницата? На интервјуто на МТВ, Заев објасни дека први треба да се провери буџетот, да се разговара со бизнис заедницата, па дури тогаш да се донесе законот.
Дали таа ќе се согласи, тоа ми беше прашањето. Ме интересираше целиот процес како ќе се одвива и дали може бизнис заедницата да не се согласи. И што доколку не се согласи?
Исто како што ќе укинеа такса за МТВ, ама нешто не им се слуша сега. Ништо нема да биде од ова со породилното, ама ајде. Не ни е прв пат, навикнати сме на лажги.
Затоа и реков - ќе видиме колку биле искрени во тоа дека се согласни. Не се свесни дека се полнат со нефативни поени. Ене избори во октомври ќе има.
Ако укинат такса за МТВ веднаш, треба од буџетот пар да даваат. Мора да се направи ребаланс на буџетот. Баш сте ми чудни, не ви пречеше 11 години да ве ебат во здрав мозок сега за една недела се буните.
Па ако едните биле нечесни, не значи на овие да им се гледа низ прсти заради првите. Намерите ако им се чесни, нема потеба од бунтување. Ама брзо полетаа.
Јас мислам дека и да се донесе нема да важи одма,туку од наредна буџетска година. Ама моја логика е тоа...
@kukla21 на бизнис заедницата ќе и пречи отсуството на вработените кое ќе треба да го покрива, кое во суштина и сега е проблем. Јас сум сведок дека до пред некое време и кај мене ги враќаа порано од породилно под принуда. @Luna91 ние и вака и онака влегуваме и со породилно и во наредната буџетска година. Затоа се вика прво скок, па после ОП, Ама ајде времето ќе покаже, иако некако освен за екстерново, за се останато ми изгледа дека одеднаш ќе најдат изговор дека не може да се спроведе.
@Ano за мене тоа се само несериозни фирми. Замена ако на време се најде, нема никаков проблем. Ама за тоа треба планирање и организација. Башка имаше некои бенефиции за ангажирање замена за време на бременост.
Јас се согласувам потполно со тебе. За жал покрај малите ова се случува и во големи фирми. Зборувам за фирма со повеќе од 400 вработени. За среќа кај нас барем работите се променија на подобро во овој поглед. Јас искрено се надевам дека конечно ќе се донесе мерка за олеснување на идните мамички. Останува да следиме и доколку е потребно да дадеме наша подршка на целата иницијатива. @Luna91 ајде да видиме каква среќа ќе имаме. Ако не барем за вторите да ни се посреќи.
Мене ме интересира продуктивноста на жена која еве да речеме во скоро 5 години ќе има три деца и за секое породилно по една година. За што оди на работа? Ваљда за дома да седи, м? Оти има и такви...
Ти ова озбилно прашуваш?! Па ако не ајде ќе се вратиме еден век назад и домаќинки ќе седиме. или кој сака фамилија нека седи дома, а кој сака кариера нека не раѓа деца.