Од пред два часа веста колку што видов. Ама не знам дали е стапен на сила законот. Во групана на фб ништо нема...
Aa toa nekoj sto e po navlezen u ovaa rabota Ali ne mi se veruva da e brzo kaj nas u makedonijava, se znae se se vleckaat rabotite...
Од она што го гледав на групава... Прво поднесоа барање до ДИК за продолжување на породилното на 18 месеци.Бидејќи неуки, поднеле иницијатива за измена на Закон за породилно - кој не постои. Мајките не знаеле дека одат на порадилно согласно со Законот за работни односи и барале да се измени закон кој не постои. Дојде во Собрание пред некој месец, се чекаше нели влада и... на комисија го одбија барањето како неуредно оти бараат измена на закон кој е непостоечки, со ветување дека ќе им дадат, ако поднесат праваилна изницијатива. Пратениците од ВМРО викаат океј, ние ќе поднесеме тогаш на следна седница. На следна седница по тој предлог доаѓа одговоров од Мила Царовска, министер за труд и социјала кој е надлежен орган за Законот за работни односи. Мајкиве на групава викаат ако, нас тоа не не обесхрабрува, одбиен е оти е на предлог на ВМРО, нас тајно ни рекоа ние да поднесеме ќе дадат. Им требаат 10 000 потписи кои се собираат само во работно време. И сега пак собираа потписи, пак беа во Собрание, и сега треба да собрат 10 000 потписи со ЕМБГ за да биде точка на дневен ред. Им оди тешко, веројатно нема да успеат, а и да успеат не верувам дека Мила ќе рече пред 6 месеци имаше финансиски импликации сега сме океј. Според мене, треба да е подолго, но за да не биде лошо по кариерата на мајката и таткото да земе породилно.
Девојки, незнам колку сте во тек со настаните, но на групата на Фејсбук се прошири информација дека одобрена е иницијативата, и одредени се датумите за потпишување. Подетално може да видите на страната на 450 дена породилно (пеленска револуција), или на следниов линк: http://www.shilomagazine.com.au/mk/сесесеџ Ајде ние да се организираме и да помогнеме за нешто што е од круцијално значење за сегашните и идните мамички, а тоа е што повеќе да трае породилното отсуство. 10 000 потписи се потребни да помине овој референдум. Заедно можеме!!!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1924946874445202&id=1747929128813645 Мамички да излеземе и да гласаме,за да останеме повеќе од 9 м со нашите мали душички
Потписите ќе се собираат во секој град во ДИК. Со л.карта или пасош, слично како за гласање кога одиме
Од кога може да се потпишеме во ДИК? Комплет сите од дома ќе ги носам. Не видов датум. Одамна не сум видела вака ревносно да се труди некој
Да, да и јас моиве ќе ги носам!! Мама вика: дај Боже да користиш побрзо породилно, па и јас некој бенефит да видам од тие 450 дена
http://novatv.mk/referendum-za-zgolemuvane-na-porodilnoto-otsustvo-na-18-mesetsi/ Мајки да се потпишеме сите, да си останеме дома подолго со нашите бебчиња
мислам дека се важи потпис само на лице место не вака виртуелно мене линкот не ми работи. инаку продолжението важи за веке породените или за тие што ке се породат по усвојуванје на законот?