За гласови се правеа паметни "новава влада" ама исто сра.е се како и другиве очигледно. Не само за породилното за многу работи, ама нема веќе гласање, кој ќе излажат пак не ми е јасно. Пробија рокови, си тераат по свое и ќе видите нема да го изгласаат, ако воопшто го стават на гласаење.
Немаше ветување дека ќе се зголеми породилното. Не знам ни од каде ви текна да барате зголемување на породилното. И арно што ќека има милион поважни работи да се средат во државава и има милион начини да се подобри состојбата на жените. Ова стварно е небитно.
Да со тоа што жените ќе бидат дискриминирани при барање на работа, состојбата во градинките нема да се смени, мајките после породилно во одредени фирми ќе добиваат откази и слично. Како седење дома до 18 месеци ќе подобри грижа за деца стварно не ми е јасно. Мајката ќе мора кога тогаш да се врати на работа. Клучот е да се подобри поддршката откако ќе се врати на работа не да седи дома.
Од ова се гледа дека многу работи не ти се јасни, се разбира дека ќе се зголеми грижата за децата ако мајката е подолго време со детето. Ти мајка си или не , мене твоето размислување не ми е во ред и многу е погрешно што породилното отсуство го поврзуваш со отказ од работа и ти и многу други пред тебе, жалосно.
Ваква иницијатива во ваква држава нема да успее, за каков закон зборувате? Прво, државата нема да дозволи измена, а и некогаш доколку се изгласа ова, проблемот со вработување ќе биде уште посериозен. Не знам зошто воопшто би помислиле дека некој работодавец ќе вработи жена ако се изгласа овој закон, знаејќи дека после породување би имала толку долго отсуство? И со овие 9 месеци, жените на прво интервју одговараат прашања од типот: мажена ли сте? имате ли деца? планирате ли да имате деца?
Имам две деца, моментално сум на породилно. Вработена сум како програмер (софтверски инженер). Да не се урочам ама професионалниот живот ми е подобар од добри 95% жени во државава, во секој аспект. Првиот пат кога бев на породилно, кога се вратив на работа после 9 месеци апсолутно врска немав од проектот. Значи за 9 месеци кои ме немаше мене, толку нов работи имаше и толку многу беа сменети старите работи што јас бев бетер од студент, Деца кои беа дојдени во фирмата години после мене беа многу понапреднати со знаење. Поучена од искуството, за време на ова породилно работам од дома, не дека некој тоа ми го побарал, туку за да не заостанувам. Не, не е 450 дена породилно вистински чекор. Вистински чекор е оправање на градинките во скапанава ни земја.
Ако не можеш со друго прашај дали сум мајка така ли? Да мајка сум на мнооогу чекано бебе и со многу мака добиено. И тоа нема ама апсолутно никаква врска со моето размислување. Истражувања примери од жени што пишуваат по форуми и лично искуство ми укажува дека за жал во нашава земја породилно и отказ одат некогаш рака по рака. Плус сите земји што сакаат да унапредат грижа за деца и намалување на родив јаз во плати како и намалување на дискриминација на жени одат на породилно што го делат двајцата родители. Таков пример е Шведска. И на крај еве ќе седи мајката дома 18 месеци и што потоа? Законот магично ќе ги подобри условите во градинките за да се подобри грижата за детето? Или можеа тие магични мајки што ќе седат дома 18 месеци ќе го научат детето само да се грижи за себе после 18 месеци па ќе му оставаат пари, клуч од дома и инструкции со што да се занимава додека мама е на работа.
Ајде мајки,со среќа нека ни е на сите да видиме што ќе биде денес ( оставете ги другите нека си зборуваат што сакат ако не сакат дома да се со малите бујрум на работа )
Едно е да однесеш дете во градинка ако нема кој да го чува на 9 месеци а друго е на 18 или 19 месеци има разлика и тоа голема разлика.Пред се имунитетот и ред други работи.Баш би сакала да го продолжат породилното отсуство и јас би сакала па да со го исчувам детето 18 месеци дома кој не му се допаѓа нека повели нека си оди на работа.
Сосема се согласувам, ама на некои "мајки" не им е јасно дека што повеќе се дома со децата толку е подобро за нив поради многу причини што се наведени во форумов