Што се случи мајки?.Бебињава растат, ќе треба на работа да се оди.Колку би било добро барем 12 месеци да сум со моето сонце
И јас си велев барем 12 месеци ама нема ништо а мислам дека нема ни да го продолжат, читав демек работат на подобрување на градинките,а на кое подобрување и јас незнам една воспитувачка на 25 деца очите си ги вадат,не им помагаат ни за јадење ни за ништо што касне самото и тоа е... секогаш кога ја зимам е со голи половинки до кога вака незнам,можи и они не се виновни не може една воспитувачка на 25 деца
Кај нас за жал све останува на зборови а кога ќе преиде на дела пак финансиски ќе закашкаат демек работеле и се гижеле за најмалите,како да не, се грижат само за нивно дупе и едните и другите.Катастрофа
А како оди тоа дали знаеш. Каква е процедурата да се земе три месеци неплатено. Ако некој знае нека сподели
да ама само ако детето е болно или има било какви здравствени проблеми и ти треба поврда од педијатар. тоа го имаше и пред 5 години. Не е работата за така. Нека ги дадат и тие 3 месеци ако се неплатени ама без претходно наложени услови.
Не. 3 месеце неплатено породилно не е исто што и боледување за бебе на сметка на болест. Јас зборувам за првото. Како што со сега на породилно, ама земаш пари, тогаш ќе си, ама нема да земаш. Читај ЗРО.
не е боледување туку го продолжуваш породилното уште 3 месеци со потврда од педијатар. И тие 3 месеци не ти се платени.
јас така знам од искуство 3 месеци плус од породилно и тоа неплатено и само со порврда од педијатар ако здравствената состојба на бебето не е добра. ИНаку породилното останува на 9 месеци. Или можеш одмор да си земеш после тие 9 месеци.
Тоа не знам што е. Ако имаш од педијатар боледување тоа фзо ќе го плати. Тоа е боледување. Не збпруваме за исти работи.
Родителското отсуство може да се продолжи како неплатено до три месеци, само до тригодишна возраст на детето и најмногу во три дела, заради грижа на детето. Во законот не е наведен услов како на пр.потврда од педијатар. Тоа е право кое законот и го дава на мајката. А секој работник има право годишно на еден месец неплатено отсуство од работа поради лични причини, само со одобрение на работодавачот, ако не трпи работата поради тоа отсуство. А ако бебето е болно, тогаш автоматски отвараш боледување.
Што се случи ќе има пи продолжување на породилното отсуство или ќе нема ,не сум во тек што се случува а планирам во скоро и втора бременост па да си знам.