1.15 2.Да доживееш неуспех 3.Затоа што мислиме дека можеби ќе не направат среќни. 4.Да 5.Нееднаквоста во правата на луѓето. 6.Среќата 7.Го правам она во што верувам,но не секогаш 8.Ќе се смеам секој ден и тагата нема да присувствува во мојот живот. 9.До највисокиот. 10.Работите на вистинскиот начин. 11.Ќе им кажам дека ми е близок пријател и ќе им покажам дека не се во право. 12.Да ги слуша своите родители и да ги почитува,да има добро образование и да знае да ужива во својот живот. 13.Да. 14.Да. 15.Тоа што сум опуштена во сечие друштво и тоа што сум искрена кон сите. 16.Па..Можеби не се радуваме на исти работи. 17.Па би сакала да отидам во Pamukkale, Denizli,Turkey.Но,ме спречува финансиската состојба. 18.Не. 19.Шпанија. 20.Не. 21.Загрижен гениј. 22.Затоа што така требало да биде и неможам да се променам. 23.Да мислам 24.И двете,но сепак губење контакт со дабар пријател кој живее блиску. 25.Затоа што сум опкружена со прекрасни личности кои ме сакаат и кои ги сакам. 26.Би ги избришала старите спомени. 27.Не. 28.Не. 29.Да се сеќавам и да беше важно. 30.Моментите со мојот брат,бидејќи веќе го нема до мене.Сега е ангел на небото :'( 31.Кога се искачував на една планина. 32.Никогаш. 33.Ништо. 34.Да. 35.Поради останатите луѓе со кои се опкружени. 36.Да. 37.Не. 38.Да работам повеќе ако тоа ме исполнува. 39.Да. 40.Пред неколку дена. 41.Моите родители. 42.Не. 43.Сите сме живи,но разликата е тоа што тие што живеаат вистински го избрале вистинскиот пат и ги прават работите кои ги исполнуваат. 44.Кога стануваш полнолетен. 45.Затоа што мислиме дека ќе бидеме осудувани од другите. 46.Би ги направила работите кои мислам дека ќе ме направат среќна. 47.Само пред 1 секунда. 48.Ја сакам својата фамилија и отворено ја искажувам таа љубов. 49.Зависи ако има добри спомени од тие денови ќе се сеќавам,ако нема тешко 50.Ги донесувам за себе.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? Дваесет и пет. 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? Да се потресуваш од секој неуспех,и тоа да те спречува за да ризикуваш. 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? За да ги усреќиме другите,сепак не сме само ние. Да се вклопиме во овој свет. 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? Зависи. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Да нема глад,болести. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? Го правам она во кое верувам,се научив да го слушам срцето,а не разумот. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? Би го живеела баш онака како тоа што го правам и сега,уживајки во секој миг,и правејки ги другите среќни,без разлика на тоа дали јас сум среќна или не.Повеќе ме исполнува туѓата среќа. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? Не го контролирам,воопшто. Само го правам тоа што го сакам и останататото и го препуштам на судбината. 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? Малите работи се поголеми од големите,така да ги правам малите работи на вистински начин,за да бидам подготвена за големите. А сеуште не сум. 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Секако дека повеќе ќе му се восхитувам на најдобриот пријател,отколку на тројца кои постојано ги критикуваат другите,зад нивниот грб. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? Биди среќен,и прави ги другите среќни. Љуби да љубиш. Живеј го животот. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? Да. 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? Многу пати. 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? Отпечатоците на прстите. Мала шега,сите луѓе се различни,но не верувам дека има некој на светов кој во исто време е во облаци и цврсто на земја,како мене. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? Секој си има своја замисла за среќата. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Не. 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Некое место каде што владее љубовта,но заради тоа што нема такво место,би си седела тука. 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? Не. 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Досега бев првото,но се префрлив на второто и многу ми е поубаво. 22. Зошто си ти тоа што си? Секој е поинаков,и на светов морало да има вакво будалче како мене. 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? Верувам дека сум. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? Губење контакт со добар пријател кој живее блиску. Знам како е,и многу боли. 25. За што си најмногу благодарен? Јас сум тука,живеам. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? Би ги избришала старите,лоши спомени. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? Можно е. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? Не,за среќа. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? Не,и воопшто не е важно. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? Секој момент од детството,ми бил среќен. И многу сум им благодарна на моите родители за тоа. Некои деца нема да го памтат кој убав период од животот по убави работи. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? Секогаш кога сум со него. 32. Ако не сега, тогаш кога? Одма. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? Желбата. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? Подобро погледи полни со чувства,отколку празни зборови. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? Кој војува,не знае за љубов. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? Можно е. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? Не. Што си е сигурно,сигурно си е. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? Се што ме исполнува,е добра идеја. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? Никогаш. 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? Пред две недели,таа идеја усреќи некого. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? Доста тешко прашање. 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? Не. 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? Да живееш вистински - со полни гради,исполнет со љубов и со самодоверба. Сите ние сме живи,но ретко кој ги прави другите среќни и го искористува своето постоење. 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? Беше,пред една недела. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? И грешките се убави. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? Не се ни грижам,дали другите ме осудуваат. 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? Често пати знам да го слушнам. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? Сакам да сакам и да бидам сакана. Да,се што правам,правам од срце. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? Прашајте ме после пет години 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? Ги донесувам и за себе,и за другите.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? - 19 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? - Никогаш да не се обидеме. 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? - Зашто мораме да ги направиме, зашто друго решение не би било подобро. Затоа што или немаме време ( што е жалосно) или немаме средства. 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? - Не. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? - Да ја снема омразата и алчноста. 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? - Да помогнам на беспомошен. Ситници усреќуваат. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? - Го правам она во што верувам. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? - Утро со најсаканите, прошетка, потполнување на нов лист во дневникот, ручек со најсаканите, релаксација со најсаканите, прошетка со најсаканите, вечера со најсаканите, зјапање на ѕвездите. Ако ги изгубам најсаканите, секој нов ден ќе ми биде нова дестинација во светот. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? - Се е случајно, неможе да оди се онака како што сакаме. Но не дозволувам некој да превземе контрола на постапките. 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? - Не постојат вистински работи и начини. Се е релативно од човек до човек. 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? - Аргументите се најдоброто оружје за да смениш нечие мислење. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? - Прави го она што те исполнува тебе но и другите, но размисли за последиците. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? - Без размислување! 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? - Да. 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? - Безброј прашалници во мојата глава, давам важност на нештата што се невидливи за останатите. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? - Секој има различни погледи, желби и потреби. Среќата е релативна кај луѓето. Тоа никогаш нема да се смени. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? - Да купам џип, да ја прошетам секоја планина и да ги посетам сите места на светот. Ме спречува економската ситуација и краткиот живот. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? - Да. Зајчето со кое си спијам веќе 12 години 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? - Норвешка или Шкотска. 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? - Не. Ако работи, ќе работи и со едно притискање. 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? - Загрижен гениј. 22. Зошто си ти тоа што си? - Затоа што не сум она што треба да бидам. Многу работи ми го сменија нормалниот тек на работите. 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? - И пак ќе кажам, секој има различни погледи, желби и потреби од другите. За некои сум, за некои не. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? - Губење контакт со добар пријател кој живее блиску. 25. За што си најмногу благодарен? - За секој нов здив. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? - Никогаш повеќе да ја немам можноста да создадам нови. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? - Да. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? - Не најголемиот, но да, голем страв ми стана реалност, пред неколку години. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? - Воопшто. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? - Секој ручек со мајка ми. Затоа што иако немавме, имавме многу - се имавме една со друга. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? - Кога имав во план да се самоубијам. 32. Ако не сега, тогаш кога? - Никогаш. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? - Ако желбата е голема, ништо. Ако не е - време. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? - Да ! 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? - Различните, а во суштина истите погледи кон нештата. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? - Да. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? - Не. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? - Да работам повеќе, но тоа да ме исполнува. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? - Да, во мојата глава. 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? - Секогаш ми се случува тоа. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? - Дечко ми, а последен - Мајка ми, за со неа да поминам најмногу време. 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? - Не. 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? - Човек може да е живее и неговата душа да умира истовремено. Оној начин на кој нам ни изгледа вистински е правилниот начин да се примени за да живееме вистински. Не постои формула за вистинско живеење. 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? - Што поскоро. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? - Зашто се обидуваме однапред да ја видиме грешката, за да спречиме да се случи. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? - Би отишла на блискиот исток, би кренала војна за луѓето таму да ги добијат своите права. Жените, децата. 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? - Сега. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? - Хармонија. Не секогаш работите отворено ја искажуваат таа љубов. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? - Да, работите што ме исполниле овие денови, ќе ги помнам и по 100 години, 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? - Ги донесувам за себе, но секогаш доколку има некој покрај мене, се советувам со поискусни.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? 22 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? Никогаш да не се обидеш да го направиш тоа 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? Сметам поради околностите 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? да 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Дискриминацијата 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? Адвокат 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? Го правам она во што верувам 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? Па, секој ден ќе го живеам како да е последен 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? според мене до степен кога навистина можам да го исконтролирам, без притисок 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? Да ги направам работите на вистинскиот начин 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Би им рекла дека никој не е совршен и дека секој има различно мислење за секого, па тие нека размислат што ќе зборуваат 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? Да ја слуша мамичка, да не плаче ноќе, да ручка и да не ја загрижува мајка му 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? Да 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? Не 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? Па во принцип сум чудна личност, ама сепак мислам дека убаво пишувам поезија 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? Секој е различен 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? Па мислам дека нема такво нешто 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Не 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Шпанија, Мадрид (го сакам шпанскиот јазик а и луѓето таму) 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? Го притискам, ама знам дека така нема да дојде побрзо 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Среќен глупак, се смеам, уживам и баш ми е гајле 22. Зошто си ти тоа што си? Зошто таква сакам да бидам 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? Мислам да 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? Мислам двете 25. За што си најмногу благодарен? За тоа што живеам, имам родители, семејство и ништо друго не ми треба 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? Не 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? Не 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? Не 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? Не се сеќавам 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? Па што знам, кога добив братче 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? Кога за прв пат појдов на училиште 32. Ако не сега, тогаш кога? Во првата прилика која ќе ми се укаже 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? Се 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? Не 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? Незнам 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? Не 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? Не, парите не се поважни од кариерата и колегите 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? Да работам многу, но да ме исполнува 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? Овој не, ама некој друг, да 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? Вчера 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? Мајка ми 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? Не 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? Разликата е во тоа што ако си жив и си сам тоа е исто како да не си жив, но да живееш вистински значи да имаш поддршка, работа што те исполнува, семејство, пријатели 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? Никогаш не е ниту рано, ниту доцна за да се направи нешто 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? За да не бидеме осудувани 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? Ништо, не ми е гајле што мислат другите 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? Пред 2 секунди 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? Да 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? Можеби, зависи што се случило во тие денови 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? Ги донесувам така како што мислам дека е најдобро за мене, но понекогаш влијаат и семејството, околината...
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? ~ 19 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? ~ Никогаш да не се обидеш 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? ~ Затоа што се плашиме да не бидеме отфрлени од општеството. 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? ~ Не. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? ~ Да исчезне сета омраза на овој свет! 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? ~ Некое хумано дело. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? ~ Го правам она во кое верувам. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? ~ Би ја користела максимално секоја минутка со моите најблиски, би правела нешто што сакам да правам и би пробувала нови нешта и предизвици. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? ~ Сега засега и не го контролирам многу, малолетна сум! 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? ~ Да ги направам вистинските работи. 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? ~ Ќе го одбранам пријателот и ќе им докажам дека не се во право на културен начин. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? ~ Не им дозволувај на другите да те скршат! 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? ~ Да. 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? ~ Да. 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? ~ Претераната љубезност 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? ~ Не размислуваме сите исто и не ги сакаме сите истите работи. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? ~ Сакам да се пријавам на таленр шоу ама многу ми е срам. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? ~ Да, плишано мече. 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? ~ Велика Британија. 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? ~ Кога-како најчесто од нервоза. 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? ~ Загрижен гениј. 22. Зошто си ти тоа што си? ~ Поради моите родители и блиските кои оставиле печат врз моето живеење и ме надградиле како персона. 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? ~ Да. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? ~ Губење контакт со добар пријател кој живее блиску. 25. За што си најмногу благодарен? ~ За покривот над мојата глава и неизмерната љубов која ја добивам од луѓето околу мене. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? ~ Никогаш не би си го избришала минатото. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? ~ Да. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? ~ Да. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? ~ Воопшто не е. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? ~ Единствениот момент кој го паметам за баба ми. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? ~ Кога победив на натпревар. 32. Ако не сега, тогаш кога? ~ Никогаш. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? ~ Гордост и време. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? ~ Да. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? ~ Не е виновна религијата, виновни се оние кои мислат дека се верници а ја отфрлаат истата. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? ~ Да. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? ~ Не. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? ~ Да работам повеќе но тоа да ме исполнува. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? ~ Да, дежа ву. 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? ~ Пред 2 недели. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? ~ сестра ми 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? ~ Не. 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? ~ Да бидеш жив значи да го прифаќаш секој предизвик што ќе ти се пружи, а да живееш вистински значи да ги почитуваш 10те заповеди. 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? ~ Уште на почеток. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? ~ За да ја спречиме грешката. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? ~ Би ја вратила смртната казна за оние што заслужуваат 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? ~ Сега. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? ~ Најмногу сакам моите родители да се гордеат со мене, а се што правам го докажува тоа. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? ~ Ќе се сеќавам на битните моменти. 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? ~ Ги донесувам за себе
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? Најверојатно 13 затоа што се најубави години, кој има толку нека се гордее 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? Никогаш да не се обидеш да го направиш тоа 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? Затоа што животот е еден нема џокер нигу гратис 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? Најверојатно не 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Сакам среќа во цел свет 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? Нз. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? Тоа во што верувам 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? Никако, и така секој ден го живеам како последен 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? Милион проценти 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? Вистинските работи 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Ќе ги поправам и ќе кажам не се во право сепак ми е пријател 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? Железото се кова додека е жешко - Живеј од денес 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? ДА 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? ДА, мислам 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? Мислам на друг начин, гледам на светот со други очи, а во всуштина ништо сите луге се исти 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? Различен карактер 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? Да си признаам дали сум заљубена или не ме спречува стравот од најлошото 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Да, и не е време да се ослободам од тоа 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Париз, мислам дека таму луѓето се добри 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? Да и да 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Сакам среќа 22. Зошто си ти тоа што си? Затоа што сум јас that's why the orange It's orange (затоа што портокалот е портокалов). 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? Да 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? Губење контакт со добар пријател кој живее блиску 25. За што си најмногу благодарен? За се што имам 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? НЕ 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? Можно е може и друг да ја предизвика 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? Да 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? Не многу 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? Поздравот со чичко ми е најпосебен затоа што тоа е наш и на никој друг градење на посебна роднинска врска 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? Кога ми рече дека ме сака 32. Ако не сега, тогаш кога? За 2 секунди ако воопшто постојат 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? Можеби вољата пак да го сторам и да успеам 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? хахах ДА 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? За поголема љубов 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? Можно е но ретко е 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? Неснам сепак тоа е работата од која јадам големо време а сепак и имам пари доволно за да живеам па би можела да отстапам место на некој друг да јаде 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? ПОвеќе работа 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? ДА ДА ДА 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? Пред некој ден 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? Сите или никој 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? НЕ 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? Да бидеш жив значи да имаш тело, твоја сопственост на си полн со успеси а да бидеш вистински значи да бидеш по сите правила и без ниеден прикршок 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? Нема вистинско време 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? Затоа што некој се страшни 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? Би станала мноооогу посреќна и би помагала на сите 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? Сега 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? Сакам среќа и здравје за сите и да работите искажуваат љубов 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? Крај ќе каже 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? јас одлучувам за себе
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? -14 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? -неуспех. 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? Затоа што понекогаш совеста,гордоста не ни дозволува да ги правиме работите што ни се допаѓаат.А за тие што не ни се допаѓаат едноставно-мораме/ 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? -Да. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? -умот на луѓето. 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? -семејството. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? -онаа во што верувам. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? -би ги правела најлудите работи. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? -Неезнам. 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? -ги правам работите на вистински начин (се обидувам) 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? -Нека коментираат,никој не е вистински пријател. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? -да не биде наивно. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? -незнам на кој начин,ако е од семејството ДА,на другиот начин НЕ. 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? -Да. 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? -Што сум многу искрена и добра. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? -Секој си има свој став,а и ми се допаѓа тоа. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? -Да признаам на некого од спротивниот пол,дека го сакам.Ме спречува срамта. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? -Да. 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? -Бразил 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? -Не.Ххаха... 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? -Среќен глупак. 22. Зошто си ти тоа што си? -Заатоа што си имам свој мозок,затоа што така сум се родила о.О ? 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? -Не. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? -Губење контакт. 25. За што си најмногу благодарен? -За тоа што сум родена. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? -Би ги избришала старите,што било,поминало. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? -Да. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? -Да. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? -Не,и не е важно. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? -Не се сеќавам,а и не би издвоила ништо. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? -Во ммоментот кога постигнав една цел. 32. Ако не сега, тогаш кога? -Никогаш. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? -Време. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? -Да. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? -Незнам. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? -Да. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? -Не. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? -Второто. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? -НЕЕЕ!Овој ден ми беше толку посебен... 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? -Немам таков настан. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? -... 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? -НЕЕ! 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? -Разликата е во тоа што,да бидеш жив е само да се мрдаш а да живееш вистински е ЛУДОСТ 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? -Од првиот миг. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? -Затоа што...незнам...се плашиме од последиџите. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? -Незнам 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? -Пред миг. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? -Ја сакам љубовта,и да,ја искажуваат. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? -Не. 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? -Сама.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? -Толку,колку што имам сега. 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? - И двете се лоши,секако дека на човека најмногу му годи кога ќе успее во нешто. Но,ако погрешиш,ако не успееш,тоа би можело да биде прекрасно искуство. 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? - Токму за да успееме да стигнеме до оние кои ни се допаѓаат. Иронично,нели? 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? - Не мора секогаш да значи,но искрено,скоро секогаш премногу ветуваме а малку исполнуваме. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? - Има толку многу работи што треба да се променат тука, што не можам да издвојам само една. Или пак, не можам да се сетам на една работа која би решила повеќе проблеми. Можеби - на луѓето да им биде одземена способноста да лажат. Верувам дека така би можеле да се решат политичките проблеми,а заедно со нив и гладот,сиромаштијата... 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? - Ех,камо да беше...мојот сопруг и нашето бебенце кое ми расте во мешето. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? - Зависи...никому животот не му е совршен. Но гледам да го правам само она во кое веруван. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? - Не мора да значи,ако просечниот животен век е четириесет години,дека ќе живеам само толку,или ако сега е поголем,дека ќе живеам подолго, од каде да знам дали и утре ќе постојам? Само гледам се’ повеќе време да поминувам со саканите,и се надевам на најдоброто. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? - Ако воопшто го контролираш,не е забавно. Но,сега,кога во себе носам дете,се повеќе и повеќе внимавам. 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? - Вистинските работи се всушност,работи направени на вистински начин. 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? - Мразам лажење,па ако се во право ќе се согласам со нив,но потоа ќе му кажам и нему за тој разговор. А ако измислуваат и зборуваат злобно, секако дека ќе го одбранам. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? - Биди среќен/а. И така,ретко кој ќе ти помогне кога не си. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? - Да. 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? - Молам? 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? - Се’. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? - А зошто не би било можно? Секој си има своја претстава за среќата. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? - Пат околу светот..се нема пари. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? - Можеби.. 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? - Со задоволство би го отпатувала светот,но би живеала само тука. 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? - Да,и не мислам дека побрзо ќе дојде. Веројатно тоа е само начин да ја смирам својата нетрпеливост. 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? - Среќен гениј? 22. Зошто си ти тоа што си? - Самото прашање го кажува одговорот,јас сум тоа што сум. 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? - Можеби. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? - Зависи од пријателот. 25. За што си најмногу благодарен? - За тоа што го пронајдов него. И за бебенцето во моето меше. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? - Секако дека да. Не се живее од спомени. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? - А кога умрело мртвото море? 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? - Змиите одамна постојат. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? - Не. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? - Сите моменти тогаш за мене биле најсреќни. Каква будала сум била што сум сакала да пораснам.. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? - 32. Ако не сега, тогаш кога? - Кога ќе посакам јас. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? - Желбата. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? - Не. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? - Веројатно затоа што мислат дека,заради љубовта кон религијата се’ е дозволено. Но,сигурно и не прават нереди затоа што ги љубат другите. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? - Можно е. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? - Не. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? - Да имам помалку работа,и со тоа време да им се посветам на нештата кои ме исполнуваат. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? - Не. 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? - Филмско прашање. Не мора да шеташ по темница за да имаш некоја идеја. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? - Пу,пу, не дај боже. 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? - Би го намалила за да бидам среќна. 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? - Прашајте го Балашевиќ. 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? - И тоа прашајте го Балашевиќ. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? - Некому и не му се учи. ... и другите ме мрзи.
1. 17 2.никогаш да не се обидеш да го направиш тоа 3.па секој нормален човек прави така 4.зависи 5.да нема дискриминирање и омаловажување, туку да бидат сите тотално еднакви 6.моите блиски,они што ги знам и што ми значат да се среќни 7.го правам она што сакам, ако не помине како што треба, ми останува да се обидам повторно или да се помирам 8.не би го сменила 9.од 1 до 10, го контролирам..ве 5 да кажам, сепак повеќе обрнувам внимание кој влегува а кој излегува од мојот живот 10. да ги нправам вистинските и на вистински начин 11. па ако критиките се точни можам да потврдам , бидејки ако имам некоја криика јас му ја кажувам на пријателот,така да нема да биде како зборување позади грб 12.па се пази од денешницава. да слуша што го советуваат , но не да ги послуша сите 13.незнам,може би 14.мислам дека имам видено 15.па.....скоро се, а најмногу начинот на кој го гледам и сфакам животот 16.немаме ист поглед на тие нешта 17.да им признаам нешто на моите родители, ме спречувва нивното рамислување на таа тема 18.не 19.Јапонија, ТОкио или Осака 20.не 21.среќен глупак 22. затоа што еднставно тоа сум јас 23.да 24.губење контакт со добар пријател кој живее блиску 25.затоа што ме родила мајка ми да правам измени во овој свет 26.да 27. 28.не 29.се секавам. не е важно сега тоа 30.кога си играв со татко ми. бидејки се осекам заштитено покрај него и некако тие спомени ми го топлат срцето 31.не сечам се 32.за 5 минути 33.нишо ваљда 34.не 35.ммм......зошто? имам многу долг одговор, кој и да го напишам сма нема да го сфатам а не па друг некој 36.да 37.не 38.да работам повеке и тоа да ме исполнува 39.не 40.вчера 41.татко ми 42.не 43.да живееш витинки е да живееш како ти сакаш,како тебе ти е убаво, а да бидеш жив е ...само да си бидеш жив 44. мислам дека ккога личноста ке си каже СТОП.. и после тоа стоп угледува некои нешта и почнува да ги прави вистинските работи 45.јас не се плашам да напрамм грешка 46.би признала јасно и гласно која сум/би го искасапила секој што ми јаде го**а позади грб а не ја знае мојата пиказна 47.пред 1 минута 48.ги сакам кучињата,сакам мир во светот, некои работи се во тек, па ке видам што ке направам 49.може би 50.ги донесувам за себе, не дозволувам руги да се мешаат во моите работи
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? 18. 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? Да доживееш неуспех 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? каков таков мора да се живее..ги правиме работите кои не праат среќни..а потоа сфаќаме дека то ане сме ние и не ни се допаѓа..но тоа е што е 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? За некои работи да, за некои не. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Дволичноста и Искреноста 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? Кога останатите се среќни јас сум богата 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? го праам она во што верувам..без разлика дали успева тоа или не 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење?... 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? дури и превише 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? ги правам работите на вистинскиот начин 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Ќе пробам да им дадам на знаење дека лугето не се ценат преку изглед туку душевно 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? .. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? ДА 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? да 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? многу многу работи 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? или се работи за љубомора или нешто сум зезнала 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? .. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Да 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Франција, Париз. Хрватска, Далмација. Канада Принц Џорџ 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде?не живеам во жграда и имам фобија од лифтови 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Среќен Глупак 22. Зошто си ти тоа што си? Затоа што секој човек си е уникат 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? да 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? губење контакт со добар пријател кој живее блиску 25. За што си најмногу благодарен? за моето постоење 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови?да 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш?не 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност?да 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега?не е важно ама се сеќавам 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? најсреќен момент од детството..годината кога отидовме цела фамилија и мојот најдобар другар(тогаш ми беше најдобар) на одмор..леле прекрасно беше..на плажа игравме жмурка 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? 32. Ако не сега, тогаш кога?кога ќе порасам 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? голем број другари и другарки 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот?да 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? можеби затоа што двете религии веруваат во неа но не на ист начин 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш?не 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа?не 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува?помалку работа 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега?да 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата?... 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв?мама.тато.бато.даде.димитар 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен?не 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински?жив е секој ама не секој живее вистонски онака како што сака 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? ... 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме?затоа што многу работи ризикуваме 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење?утрово 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа?да најубавиот ден во мојот живот не се заборава се е запишано 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? ги оставам за себе..
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? 16 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? дефинитивно да не се обидеш,без ризик нема добивка 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? оти сме кукавици 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? секогаш,и повеќе од потребното,за жал! 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? насилството 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? да бидат сите луѓе среќни 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? секогаш го правам пна што мислам дека е најдобро. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? би ги убрзала работите би живеела по динамично оти времето брзо лета. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? до преголем но работите секогаш ми бегаат од контрола 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? повеќе да ги направам вистинските работи 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? ќе застанам во негова одбрана се разбира,но прво ќе ги ислушам што имаат да кажат за него. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? би го советувала да не плаче 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? секако декада 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? можеби мојата искреност кон луѓето,мојата емотивност и мојот фантазерски карактер. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? можно е само ако не сакаат љубов . 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? многу нешта,највеќе стравот да не се повредам самата и личноста која најмногу ја сакам 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? да,но никако да се ослободам 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? тоа би била франција,но бидејчи не бирам во случајот швајцарија 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? пааа,имам навика да си притискам по повеќе пати за да се осигурам дека сум го притиснала копчето 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? подобро среќен глупак,во денешно време само глупавите можат да се среќни 22. Зошто си ти тоа што си? затоа што таква ме створил бог 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? секако.не да се фалам ама е така. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? полошо губење контакт со пријател кој живее блиски,што всушност и ми се случи. 25. За што си најмногу благодарен? најмногу за тоа што имав можност да исправам некои грешки,за сите убави шански кои ми биле пружени во животот и за тоа што ја запознав љубовта 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? не би ги избришала старите спомени за ништо на светот 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? мислам дека е невозможно. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? да,за жал и тој страв ме следи уште 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? да многу е важно,сеуште 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? мојот најсречен момент кога ме носеа на шопинг во бугарија.посебен зошто имам убави спомени со смејството таму. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? во моментот кога бев со мојата најголема љубов,се чувствував жива и пресреќна 32. Ако не сега, тогаш кога? сигурно утре 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? веќе го изгубив 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? да. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? затоа што немаат верба во бога и не прават ништо од љубов туку за корист. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? можно е 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? не,навистина сакам да работам .би дала отказ ако таа не ми се допаша,но ќе си најдам друга.сакам да се чувствувам корисно. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? да работам повеќе. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? баш овој ден, да 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? ех,не се ни сеќавам веќе,оддамна беше. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? се знае:мојата најголема љубов,но би нашла време и за останатите . 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? не сакам да бидам славна,ниту пак да си планирам,до каде е пишано да живеам до таму..... 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? разликата е дали само физички или живееш со сите сетила 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? кога ќе се оформи сопствено семејство. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? можеби за да не се разочараме од себеси 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? би ги убила оние кои се неправедни кон сите кои заслужуваат правда. 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? не се сеќавам. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? отворено премногу не но на мој начин се трудам да го покажам тоа во вистинско светло. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? многу памтам,сигурно ќе се сетам барем на некој детал. 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? ги донесувам јас но секогаш ми зависат од другите
1. 2 или 3 годинки. 2. Никогаш да не се обидеш да го направиш тоа. 3. Зошто на секој совек психата во работи различно и секој што нешто направил без разлика дали на крајот тоа би била грешка во моментот мислел дека е правилно. 4. Многу пати. 5. Секој човек да живее среќнои никој да нема финансиски проблеми. 6. Уфф незнам навистина. 7. Го правам она во што верувам, бидејќи зад своите постапки стојам само јас. 8. Ќе се омажев на 10 години за и внуци да си исчекам, помалку би се трудела за заработам. 9. ........... 10. Хмм и едно и друго во зависност од тоа каква полза имам јас од нештото. 11. Не сум размислувала за ова, но би почнала да го зборувам спротивното. Нели рекле пријателот фали го пред други, а насамо критикувај го. 12. Да не се брза да порасне и покасно да прооди да поужива малку додека другите се мачат и трудат околу него. 13. Можеби, ако е вредна таа личност за тоа. 14. До сега не. 15. Довербата и отвореноста спрема некој што оставил добар впечаток, но веќе не. Доволно ме изигра една нова „пријателка„ која мислев дека е здрела личност, а таа да ти била 10 години помала од мене во мозокот. 16. Секој различни нешта го прават среќен. Не сме сите луѓе исти нели?! 17. Прво што ми паѓа на памет е возачка дозвола. До сега ме спречуваа финансиските проблеми, но се надевам дека до лето и јас ќе станам возач. 18. Не баш. 19. Амерка или Канада. Торонто, Њујорк, Лос Анџелес. 20. Не мислам дека ќе дојде побрзо, но дури не дојде постојано го притискам. 21. Ни едно ни друго. Златна средина. 22. Затоа што сум тоа што сум. 23. Се надевам. Тоа други треба да го кажат, не јас. 24. Зависи. Сега би рекла селење на добар пријател, но ако се изгуби контактот со пријателот што е блиску морало да има причина, а ако немало тоа не било добро пријателство. 25. Заради тоа што живеам со луѓето кои ме створиле, што сакам и сум сакана. 26. Никако. 27. Зошто да не. Случајноста постои. Се случило да дознаам нешто од сосема10-та личност „од нигде никаде„ што би се рекло. 28. Не. Пу, пу скраја да е. 29. Неможам да се сетам конкретно на некој ситуација, а штом не се сеќавам значи сега не ми е битно. 30. Најсреќна бев кога ми се роди прв братучед на мојот роденден. Незнам зошто но ете секогаш овој пример го ставам пред сите други. 31. Незнам не ми текнува. 32. Некогаш, а можеби и никогаш. Зависи. 33. Секоја добивка ако е постигната на нечесен начин носи последици. Значи во зависност од добивката зависи и загубата. 34. НЕ ! 35. Незнам. 36. Можно е во некои не толку сериозни работи. 37. Зависи каква работа е во прашање. 38. Секој сака со помалку работа повеќе да заработи па така и јас. До сега ни една разбота не ме исполнувала го немам доживеано тоа чувство. 39. Да. 40. Пред околу 10 дена. 41. Дечкото, другарките, па потоа ќе се вратам дома да се збогувам со моите. 42. Можеби. 43. Секој е жив, но ретко кој знае да го живее животот онака како што треба. 44. Кога веќе дошла „косата до рамена„ и мораш да бираш СЕГА или НИКОГАШ. 45. Ако знаел претходно некој дека планот нема да успее и ќе биде грешка никогаш не би го започнал. 46. Незнам. 47. Пред некој ден. 48. Па мислам дека да. Сакам кога тие што ги сакам ми возвраќаат на ист начин доколу не е така несакам да живеам во заблуда и во лага. 49. Не. Нема некој посебен настан што би го памтела 5 години. 50. Зависи од одлуката. Секогаш ги донесувам сама, но тоа не значи дека не барам совет од некој близок.
1. 2 или 3 годинки. 2. Никогаш да не се обидеш да го направиш тоа. 3. Зошто на секој совек психата во работи различно и секој што нешто направил без разлика дали на крајот тоа би била грешка во моментот мислел дека е правилно. 4. Многу пати. 5. Секој човек да живее среќнои никој да нема финансиски проблеми. 6. Уфф незнам навистина. 7. Го правам она во што верувам, бидејќи зад своите постапки стојам само јас. 8. Ќе се омажев на 10 години за и внуци да си исчекам, помалку би се трудела за заработам. 9. ........... 10. Хмм и едно и друго во зависност од тоа каква полза имам јас од нештото. 11. Не сум размислувала за ова, но би почнала да го зборувам спротивното. Нели рекле пријателот фали го пред други, а насамо критикувај го. 12. Да не се брза да порасне и покасно да прооди да поужива малку додека другите се мачат и трудат околу него. 13. Можеби, ако е вредна таа личност за тоа. 14. До сега не. 15. Довербата и отвореноста спрема некој што оставил добар впечаток, но веќе не. Доволно ме изигра една нова „пријателка„ која мислев дека е здрела личност, а таа да ти била 10 години помала од мене во мозокот. 16. Секој различни нешта го прават среќен. Не сме сите луѓе исти нели?! 17. Прво што ми паѓа на памет е возачка дозвола. До сега ме спречуваа финансиските проблеми, но се надевам дека до лето и јас ќе станам возач. 18. Не баш. 19. Амерка или Канада. Торонто, Њујорк, Лос Анџелес. 20. Не мислам дека ќе дојде побрзо, но дури не дојде постојано го притискам. 21. Ни едно ни друго. Златна средина. 22. Затоа што сум тоа што сум. 23. Се надевам. Тоа други треба да го кажат, не јас. 24. Зависи. Сега би рекла селење на добар пријател, но ако се изгуби контактот со пријателот што е блиску морало да има причина, а ако немало тоа не било добро пријателство. 25. Заради тоа што живеам со луѓето кои ме створиле, што сакам и сум сакана. 26. Никако. 27. Зошто да не. Случајноста постои. Се случило да дознаам нешто од сосема10-та личност „од нигде никаде„ што би се рекло. 28. Не. Пу, пу скраја да е. 29. Неможам да се сетам конкретно на некој ситуација, а штом не се сеќавам значи сега не ми е битно. 30. Најсреќна бев кога ми се роди прв братучед на мојот роденден. Незнам зошто но ете секогаш овој пример го ставам пред сите други. 31. Незнам не ми текнува. 32. Некогаш, а можеби и никогаш. Зависи. 33. Секоја добивка ако е постигната на нечесен начин носи последици. Значи во зависност од добивката зависи и загубата. 34. НЕ ! 35. Незнам. 36. Можно е во некои не толку сериозни работи. 37. Зависи каква работа е во прашање. 38. Секој сака со помалку работа повеќе да заработи па така и јас. До сега ни една разбота не ме исполнувала го немам доживеано тоа чувство. 39. Да. 40. Пред околу 10 дена. 41. Дечкото, другарките, па потоа ќе се вратам дома да се збогувам со моите. 42. Можеби. 43. Секој е жив, но ретко кој знае да го живее животот онака како што треба. 44. Кога веќе дошла „косата до рамена„ и мораш да бираш СЕГА или НИКОГАШ. 45. Ако знаел претходно некој дека планот нема да успее и ќе биде грешка никогаш не би го започнал. 46. Незнам. 47. Пред некој ден. 48. Па мислам дека да. Сакам кога тие што ги сакам ми возвраќаат на ист начин доколу не е така несакам да живеам во заблуда и во лага. 49. Не. Нема некој посебен настан што би го памтела 5 години. 50. Зависи од одлуката. Секогаш ги донесувам сама, но тоа не значи дека не барам совет од некој близок.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? 17 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? Зависи од ситуацијата и квалитетот на проценката. 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? Обусловени сме да го сториме тоа поради ничиј интерес. 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? Понекогаш. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Затворените умови. 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? Во прашањето го има одговорот. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? Зависи. 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? Не верувам дека тоа зависи од мене. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? Минимално. 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? Вистинските работи. 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Ќе им образложам зошто не треба да мислат така за него. 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? Да ужива во детството максимално и да биде што е можно посвесно за тоа. 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? Да. 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? Да. Уметноста... 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? Начниот на размислување. 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? Сите сме различни. Оние кои го имаат она што го имам јас, не обрнуваат внимание на тоа туку на нештото кое им недостига. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? Не знам. 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Да. 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Шведска. 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? Не. 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Задоволна сум од тоа што сум. 22. Зошто си ти тоа што си? Природата... 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? Да. 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? Губење контакт со близок пријател кој живее блиску, 25. За што си најмногу благодарен? За здравјето. 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? Не. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? Да. 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? Да. 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? Не, воопшто не е. 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? Има многу, сите на свој начин се посебни и заслужуваат место во моето срце. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? Не се сеќавам. 32. Ако не сега, тогаш кога? Никогаш. 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? Достоинството, статусот, моралот. 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? Да. 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? Бидејки луѓето се полни со омраза, а тоа не е обусловено од религијата. 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? Да. 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? Зависи до работното место. 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? Да работам повеќе. 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? Да. 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? Секој ден шетам по истата улица, која се наоѓа низ лавирнтите на мојот ум. 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? Мојата мајка. 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? Да! 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? Нема разлика. Едноставно ако се чувствуваш жив живееш вистински. 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? Сега. 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? Бидејки имаат последици. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? Би ѓи легализирала геј браковите во Македонија. 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? Не се сеќавам. 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? Моментално сакам многу работи. Не. 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? Да, доколку во текот на тие денови се случило нешто значајно. 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? Ѓи носам за себе.
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? -18 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? -да доживееш неуспех 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? незнам 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? зависи во кои ситуации 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? љубомората и зависта 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? да се среќни луѓето 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? го правам она што го верувам 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? па не би сменила ништо 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? го контролирам во нормала 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? ги правам вистинските работи 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? ке им кажам дека не е во ред да се зборува за некој што не е присутен 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? да не плаче 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? секако 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? да 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? добрината,трпеливоста, 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? секој има одреди работи кои што го прават среќен постојат различни карактери тоа мене што ме прави среќна некого не и обратно 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? би ги земала братучедите кај мене да живеат, несогласувања 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? да 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? њу јорк 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? хахахаха да го притискам но не мислам туку навика 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? среќен глупак 22. Зошто си ти тоа што си? затоа што сум единствена 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? да 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? губење контакт со добар пријател 25. За што си најмногу благодарен? за моите што ме изведоа на прав пат и ми овозможија раскошен живот 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? би ги избришала старите 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? можно е 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? да 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? не 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? кога ми купиа велосипед.. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? во неколку 32. Ако не сега, тогаш кога? утре 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? колку можам да изгубам толку можам и да добијам 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? да 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? каде што има љубов има и рат 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? незнам 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? не 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува? да работам повеќе 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? да често 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? не се сеќавам 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? дечкоми мајками и таткоми 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? не 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? да бидеш жив само се мисли да живееш како да преживееш а да живееш вистнски е да ти исполнува секој момент од животот 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? сега 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? бидејки ни е страв да не тагуваме 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? би донела закон да се укинат сите казни 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? преека 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? да секогш го правам она што го сакам 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? ако направам нешто интересно секако дека ке го памтам 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? сама за себе
1. Колку години би имал, кога не би знаел колку години имаш? 16-17 2. Што е полошо: да доживееш неуспех или никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? второто 3. Ако животот е краток, зошто, сепак, правиме толку многу нешта кои не ни се допаѓаат и ни се допаѓаат толку многу работи кои не ги правиме? Кај мене не, ноеве општо да зборувам.Понекогаш добиваме притисоци од другите а понекогаш правиме работи кои не ги сакаме само за другиот да се чувствува подобро , во тие моменти не ни помислуваме на тоа колку е краток животот. 4. Кога е сè кажано и направено, дали си кажал повеќе од она што си го направил? .. 5. Која е единствената работа која сакаш да се промени во светот? Samo da rata ne bude....Ludila megju ljudima.... 6. Ако среќата би била национална валута, каква работа би те направила богат? Целата работа е што среќата не е национална валута. 7. Дали го правиш она во што веруваш или се помируваш со она што го правиш? Го правам она во што верувам 8. Ако просечен човечки живот би изнесувал 40 години, како би го изменил твоето секојдневно живеење? Шетајќи го светот запознавајќи нови луѓе и најбитното, сајакќи ги оние кои ме сакаат. 9. До кој степен го контролираш текот на твојот живот? ... 10. Дали повеќе се грижиш да ги направиш работите на вистинскиот начин или пак ги направиш вистинските работи? Ги правам вистинските работи 11. Замисли си дека си на вечера со тројца луѓе кои ги почитуваш и им се восхитуваш. Сите тројца ќе почнат да го критикуваат твојот најдобар пријател, притоа не знаејќи дека ти е пријател. Што ќе направиш? Нема повеќе да им се восхитувам и почитувам 12. Хипотетички, ако би можел да му дадеш совет на новороденче, што би го посоветувал? .... 13. Дали би го прекршил законот само за да ја спасиш личноста која ја сакаш? Само доколку таа личност би го прекршила законот за да ме спаси мене 14. Си видел ли лудило кое подоцна се претворило во креативност? дА 15. Што е она што те разликува од другите луѓе? Ако почнам да пишувам одговоре на ова прашање до утре нема да завршам.Едноставно сум различна од другите....Не би сакала да набројувам бидејќи долга е листата 16. Како е можно нештата што тебе те усреќуваат, да не ги прават среќни другите луѓе? Некои луѓе се премногу ископлексирани за да ги прават среќни оние нешта кои што мене ме прават среќна.Затоа што јас среќа можам да најдам и во најмалите нешта, ќе сватат и тие но ќе биде доцна, ќе сватат дека целиот живот му поминал во мали нешта за кои не биде среќни. 17. Која е онаа работа што сакаш да ја направиш, а не си ја направил до сега? Што те спречува? Да отпатувам далекуууу......Ме спречува се...Моите , возраста можам да кажам и недозреаноста 18. Дали си приврзан за нешто од кое веќе е време да се ослободиш? Моментално не 19. Ако треба да се преселиш во друг град или држава, која би била таа? Франција ,Париз 20. Дали го притискаш копчето на лифтот повеќе од еднаш? Дали навистина мислиш дека така побрзо ќе дојде? 21. Дали попрво би биле загрижен гениј или среќен глупак? Среќен гениј 22. Зошто си ти тоа што си? 23. Дали си онаков пријател со каков што би сакал да си опкружен? Да 24. Што е полошо: кога добар пријател ќе се отсели или губење контакт со добар пријател кој живее блиску? губење контакт со добар пријател кој живее блиску 25. За што си најмногу благодарен? За љубовта која ми е пружена од луѓето кои ги сакам и разбирањето 26. Дали попрво би ги избришал сите стари спомени отколку никогаш повеќе да ја немаш можноста да создадеш нови? Старите спомени остануваат без разлика дали ние тоа го сакаме или не а новите си доаѓаат самоте по себе. 27. Дали е можно да ја дознаеш вистината без претходно да ја предизвикаш? ... 28. Дали твојот најголем страв некогаш станал реалност? Уште не 29. Дали се сеќаваш на мигот кога пред 5 години беше многу лут и вознемирен? Дали е тоа навистина толку важно сега? Не е 30. Кој е твојот најсреќен момент од детството? Зошто е тој толку посебен? Имам многу моменти од детството кои ќе ги паметам.Ама најсреќен ми беше кога дознав дека симпатијата од градинка веќе подолго време ме сака Паа затоа што сега се смееме на тие моменти и ми е многу чудно. 31. Во кој момент од твоето минато си почувствувал голема страст и живот во себе? ... 32. Ако не сега, тогаш кога? Го имам целото време на планетава 33. Ако уште не си го постигал тоа, што имаш да изгубиш? ... 34. Дали некогаш си бил со некого, без двајцата да проговорите ни збор, а си почувствувал дека тој бил најдобриот разговор во твојот живот? не 35. Зошто религиите кои ја поддржуваат љубовта, предизвикуваат војни? .... 36. Дали е можно да знаеш што е добро, а што зло без притоа да се посомневаш? да 37. Ако добиеш милион долари, ќе дадеш отказ на работа? ... 38. Што сакаш повеќе: да имаш помалку работа или да работиш повеќе, но тоа да те исполнува?д да работамповеќе, но тоа да ме исполнува 39. Си почувствувал ли некогаш дека овој ден го имаш проживеано милион пати досега? ауф не 40. Кога последен пат си шетал по темна улица, каде единствената светлина била твојата сјајна идеја во главата? Јас постојано имам сјајни идеи сво главата а и постојано немаме кај нас улични светилки така да сигурно било од неодамна 41. Хипотетички, ако знаеш дека сите што ги сакаш ќе умрат денес, кого би посетил прв? мајка ми , татко ми и сстра ми 42. Дали би го намалил својот животен век за 10 години, а на сметка на тоа да бидеш помлад и славен? не.. 43. Која е разликата помеѓу тоа да бидеш жив и да живееш вистински? .... 44. Кога е вистинското време да се престане со пресметување на очекуваните ризици и признанија и да се прави само она што ти мислиш дека е вистинско? Секогаш 45. Ако сакаме да учиме од нашите грешки, зошто толку се плашиме да ги направиме? Затоа што нас не ни е страв од грешките туку од тоа како луѓето околу нас ќе гледаат на тие грешки. 46. Што е она што би го направил различно, ако знаеш дека никој нема да те осудува? Би го поминувала секој ден различно, со различни активности и нови доживувања 47. Кога последен пат си го слушнал звукот на сопственото дишење? .... 48. Што е тоа што го сакаш? Дали работите кои ги преземаш, отворено ја искажуваат таа љубов? да 49. За 5 години од денес, дали ќе се сеќаваш што правеше вчера? Или завчера? Или денот пред тоа? Не...Затоа што животот секојдневно ни пружи нови доживувања и предизвици 50. Одлуките се донесуваат веднаш. Прашањето е: дали ги донесуваш за себе или дозволуваш другите да ги донесат за тебе? Ги донесувам за себе
1. 18 2. Да доживееш неуспех 3. Бидејки незнаеме што сакаме 4. Да 5. Да нема гладни луѓе 6. Да бидам со луѓето што ги сакам 7. Го правам она во што верувам секогаш 8. Би уживала во секој миг 9. Не го контролирам. Препуштам на судбината 10. Да ги правам вистинските работи 11. Ке им кажам дека ми е пријател и ке застанам на негова страна 12. Секогаш биди тоа што си 13. Да 14. Не 15. Преголемата емотивноста 16. Сите сме различни 17. Да прошетам низ целиот свет, а финансиите ме спречуваат 18. Да , за жал 19. Шпанија 20. Да 21. Загрижен гениј 22. Поради моите размислувања 23. Да 24. Губење контакт со пријател кој живее близу 25. За правото на живот 26. Би ги избришала старите спомени 27. Да 28. Не 29. Не 30. Кога се роди брат ми 31. Кога се запишав на факултет 32. Некогаш 33. Време 34. Да 35. Не е виновна религијата, туку лугето 36. Да 37. Не 38. Повеќе работа, но да ме исполнува 39. Да 40. Не ми се случило 41. Мајка ми 42. Не 43. Голема 44. Сега 45. Од последиците 46. Се што не сум пробала 47. Во моментов 48. Да бидам срекна 49. Можеби 50. Секогаш за себе
1. 20 2. Да не се обидеш никогаш е полошо 3. Заради тоа што е морално.. 4. Да 5. Животот да биде по фер.. 6. Маж ми, моите и некој блиски пријатели 7. Да 8. Би се трудела помалку да спијам, цело време да одам некаде и да правам нешто 9. Паа..90% 10. Вистинските работи ми се секогаш побитни 11. Ќе пробам да ја сменам темата или да укажам дека не е добро да зборат така.Или па ќе им кажам дека ми е пријател. 12.Да верува само на себе, и би му покажала дека животот е суров. 13. Да 14. Даааааааааа 15. Тоа што сум различна своја..Мислам дека е и неможно да има 2ца исти.. 16. Зависи од тоа што ме усреќува..Не сме сите исти 17. Нема за сега таква работа 18. Не 19. Канада,или некаде низ Скандинавија <3 20.Хахахаха даа 21. Среќнаааа! 22. Затоа што така се чувствувам најубаво 23. Да 24. Полошо е да изгубиш контакт.Не е важна далечината. 25. За многу работи. 26. Не би ги бришела.. 27. Зависи.. 28. Нееее 29.Хахаха не е воопшто важно...Дури е и глупаво и безвредно 30. Многу ги има 31. Кога се преселив во Софија, и кога си дадов уште една шанса..Одамна 32. После! 33.Имам многу работи што не сакам да ги изгубам. 34. Да 35. Затоа што религијата е глупост! 36. Не 37. Не 38. Повеќе е помалку 39. Да 40. Пред неколку месеци 41. Би ги собрала сите и ќе поседиме заедно, а после со Мм.. 42. Не 43.Џабе е да си жив ако не си барем малку од тоа што го сакаш.. 44. Се е до нештата.. 45. Затоа што во моментот незнаеме дека ќе биде грешка 46. Би направила да нема пари 47. Вчера 48. Делумно 49. Да 50. За себе!
1. 15 2. никогаш да не се обидеш да го направиш тоа? 3. дека требало во моментот или ради реда 4. да.. 5. да престанеме да се мешаме во туѓи животи 7. го правам она во што верувам 8. ..... 9. целосен 10. да ги направам вистинските работи 11. ќе го бранам пријателот, и ќе им кажам дека имаат погрешно мислење за него 12. да го живее животот како сака и ич да не му е гајле шо мислат другите 13. Да 14. Да 15. Незнам..тоа што сум своја 16. Сите исто не усреќува среќата 17. Да патувам низ светот..тоа што немам пари... 18. Не 19. Шпанија, Барселона 20. Хах, не, само еднаш 21. Среќен глупак 22. ....-.- 23. Да! 24. губење контакт со добар пријател кој живее блиску 25. За тоа што сум се родила хохо 26. Би ги избришала 27. Не 28. Да 29. Не 30. Ехх има мноооогу... 31. пред 1 година 32. утре-.- 33. . 34. ДАДАДА 35. Незнам.. 36. Да 37. Не 38. Да имам помалку работа 39. Да,секоја година..денот пред родителска 40. 1 недела 41. ..... 42. НЕ 43. шо дека живееш, ако не живееш вистински 44. Сега 45. -.- 46. не ме интересира што мислат другите..ќе си уживам во животот 47. Леле прашањава-.- 48. Сакам да ми се оствари желбата,да 49. Не 50. сама