8 часовна диета (intermittent fasting)

Дискусија во 'Диети' започната од Maci12345, 17 март 2013.

1. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.980
    Допаѓања:
    6.248
    Вклучи и вежбање плус

На Leptir123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rubi99

Rubi99 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    11
    точна е оваа диета, јас за 2 месеца ослабнав 7 кг. и сеуште си стоам на истото да не јадам после 18 часот искрено и немам желба веќе воопшто ниту ми траже организмот

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maelina

Maelina Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    745
    Дали во саатите додека се држи fasting смее да се пие кафе? Без доручек некако и можам да поминам, ама без кафе тешко..

4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    947
    Допаѓања:
    4.102
    Чај и кафе без шеќер можеш..

5. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    466
    Колку е ефективна диетава?

6. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    2.202
    Не е диета ова

7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.958
    Допаѓања:
    10.034
    Може да, но без додадени калории како од шеќер, млеко, итн.
    Не е диета, вид на постење е. Целта е да го ставиш телото во режим да троши од складираната енергија т.е салото.

На majicka, AAKG, lorenn и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Свемирка23

Свемирка23 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да почнам и јас 16:8 имам за цел -15кг. Каде можам да најдам добри и убави рецепти?

9. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    947
    Допаѓања:
    4.102
    Нема специјални рецепт за ова не е класична диета.. Ако сакаш 16:8, 16 часа постиш односно не јадеш ништо само кафе и чај без шеќер можеш, а другите 8 часа јадеш што сакаш. Сепак не треба во тие 8 часа да претеруваш со храна, да се прејадуваш или да јадеш дупло количина на храна од обично што јадеш...

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Duska.M

Duska.M Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    43
    Ако планираш на долги стази да слабееш а да не се одрекуваш од храна што ја сакаш па дури и благо, тогаш оваа диета е за тебе, ако очекуваш брзи резултати тогаш не ни почнувај. Колку и какви ќе бидат резултатите зависи од вашиот метаболизам, но она што е сигурно нема килограмите да одат нагоре, и здравствената состојба ќе ви се подобри. Не бидете толку строги, па да као животните на товење јадете баш по саат. Во оваа диета е најбитно паузата од последниот оброк а не тоа дали ќе јадеш 8 или 10 часа. Значи најбитно е да имаш пауза од 14-16 часа од последниот оброк за да може организмот да ја процесира храната и да почне да зема од резервите. Инаку оние што пијат кафе не мора баш да го пијат горко, 1 лажичка шеќер нема да направи којзнае каква штета. Затоа што оние кои пијат засладено кафе ако се принудени да пијат горко им се засилува апетитот и нема да можат да додржат или потоа ќе јадат многу повеќе.
    Најбитно со оваа диета е што нема штетни ефекти, туку му помага на организмот да закрепне и да се исчисти од сето она што го внесуваме. Не е проблемот што јадеме повеќе или јадеме благо, проблемот е што ние дотураме постојано и организмот не може да ја искористи енергијата од претходно внесената храна па мора да ја спакува во масти и да ја чува како резерва. Е со оваа диета го тераме организмот не да складира туку да зема од натрупаните резерви.

На Снегулк@23 и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  11. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    1.713
    Здраво.Ве читав наназад неколлку страни и приметив дека скоро сите имате напишани како сте почнале со овај начин на исхрана но никој нема пишано дали ја постигнал целта.Јас сум веќе еден месец со овој пост,и за сега ми е добро,не сум мерена но се чуствтвам некако полесно и подобро. Целта ми е да намалам околу 15 кг ,во комбинација со вежбање дома,избегнување на благо,бело брашно грицки.

12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.301
    Допаѓања:
    4.956
    Јас со години сум на овој режим и ниту слабеам ниту се дебелам

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.643
    Допаѓања:
    26.159
    Сè се сведува на тоа колку калории внесувате наспроти колку трошите, небитно дали јадете само 8 саати.