i jas imam slicen vakov kristal na Crystal, so istata sostojka i sum prezadovolna i go preporacuvam na site.Vredi za sekoj denar.Istiot problem go imav kako tebe..se spasiv od potta
Јас го видов вчера во DM, до сега користев на Балеа обичните антиперспиранти ама некако не траат многу и после 1-2 часа морам пак да ставам сегд го носам со мене за да не мирисам. Ме интересира кристалот на Балеа до колку часа не чувствувате на себе мирис на пот?
Мислам дека си направила грешка при купувањето. Еве и зошто Спојлер: како да го одбереш вистинскиот кристал стик Natural crystal deodorants have become very popular in the last few years. The natural deodorant is made from potassium alum, which is a naturally occurring mineral salt found in quarries throughout the world. Potassium alum’s appearance can be described as a translucent crystalline stone that contains veins like those found in marble. Potassium alum has many commercial applications, as well as varying natural benefits, but for the purpose of crystal deodorant, it prevents odor by stopping odor causing bacteria produced in sweat from growing. Therefore, it is quite different from traditional deodorants which use heavy fragrances to mask odor, or antiperspirants which use chemicals to clog pores and block sweat. When potassium alum is used for deodorants it is commonly referred to as alum stone, crystal deodorant or deodorant stone, however they remain one and the same. And, it acts as a very effective odor preventing deodorant. However, many people don’t know that synthetic deodorant stones do exist. Synthetic (non-natural) deodorant stones are chemically manufactured by synthesizing aluminum hydroxide with acid. And the final product looks very similar to the natural potassium alum stone. But, you can observe the difference between the synthetic stone and the natural stone – the synthetic stone is almost completely opaque, due to the presence of aluminum hydroxide, and the natural stone is translucent. Natural Crystal Deodorant Test Remember, just cause the label says it is natural, does not mean that it really is. The term natural is unregulated and over used. So, be careful what you believe. The best judge of crystal deodorants is your own eye. Here’s a quick way to test if the deodorant stone is natural. Examine to see if the stone is translucent or opaque. Before purchasing, hold the stone in your hand, and if you can see your fingers and colors on the other side, then it is mostly likely natural. If you cannot make out objects or colors when holding the stone, it is most likely synthetically made. http://www.naturalcosmeticnews.com/focus/crystal-deodorant-stone-natural-or-not/ Затоа ќе ја прашам @Feminka22 дали преку нејзиниот камен Crystal може да ги види предметите односно да ги разликува боите како што е кажано во спојлерот? И јас сум во потрага по ваков стик ама сакам навистина да е природен. @Biodevojka знам дека се проверуваш па дали можеш да ми предложиш некој
@kolovoz мене ми требаше кристален камен и единствен кој може да се најде на нашиот пазар е со состав Ammonium Alum, кој не е проѕирен но не содржи алуминиуми. Jас кога истражував го најдов следново: Спојлер: Кристален камен The Crystal deodorant is hypoallergenic, doesn’t make your skin angry, vegan and is even recommended by many cancer treatment centers. It does not have parabens, propylene glycol, chemicals, aluminum chlorohydrate or aluminum zirconium. It does not have any fragrance and if you use it–you won’t have any “fragrance” either. The only ingredient is ammonium alum. Doesn’t ammonium alum contain Aluminum? Isn’t aluminum bad? Should I be concerned about the safety of Ammonium Alum or other Aluminum products in deodorant? Yes and no. Gasoline, Sugar, Water and Hydrochloric acid all contain Hydrogen and/or Oxygen–some will kill us and some are necessary for life. There are two main differences between Ammonium Alum and Aluminium Chloride/Chlorohydrate/Zirconium (the toxic aluminums). These latter toxic aluminum compounds react with the chemistry in the skin to form a gel which blocks your sweat ducts and glands and keeps you nice and dry. Instead of forming a pore-blocking gel, Ammonium Alum stays on the surface of the skin where it prevents the bacteria (responsible for causing B.O.) from multiplying. You will still perspire, which is healthy–but you won’t smell. I hope you will give it a dry and enjoy a deodorant that has only 1 ingredient instead of the usual (Dove Original Ingredients) Cyclomethicone, Aluminium zirconium tetrachlorohydrex GLY, Stearyl alcohol, C12-15 alkyl benzoate, PPG-14 butyl ether, Hydrogenated castor oil, Dimethicone, Polyethylene glycol, Steareth 100, BHT, Citric acid, Alpha isomethyl ionone, Benzyl benzoate, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Citronellol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Limonene, Linalool. И Биодевојка беше прашана за составот на дезодорансите на Crystal (тука). На твојот линк се зборува за Potassium Alum, кој е алуминиум помешан со калиум и може да биде природен или синтетички. Но, Potassium Alum сепак е алуминиум, а Ammonium Alum е минерална сол и не е токсичен.
Искрено не се разбирам многу во хемија. Од она што јас го најдов е дека и двата се природни минерални соли но и дека и двата содржат алуминиум. Самошто тој алуминиум поради начинот на кој е сврзан во овие елементи, поради неговата големина се смета дека неможе да влезе во нашите пори. Но сепак никој тоа неможе со сигурност да го докаже. За разлика од обичните дездоранси каде тој е добро разреден па лесно влегува во нашето тело. Но никаде не најдов дека едниот е подобар од другиот.Секаде и двата се споредуваат дека се исти. Ако можеш испрати ми линк каде сеспоредуваат кој е подобар. Зошто јас неможам да најдам. Или се зборува за едниот или за другиот. Јас ти потенцирав дека си направила погрешен избор само поради неговиот мат изглед. Јас сум по потрага по онаков како што е опишан во постот кој ти го постирав. Сакам да биде чист минерал поради фактот што доколку е смешан со нешто може полесно да навлезе алуминиумот кој го содржат.
Гледам од денес на попуст го има спрејот на Алверде исто без алуминиум. Дали сте го користеле и дали штити од лоша миризба? Веќе 4 месеца го користам овој кристал ама сега кога е многу потопло и кога се потам често воопшто не штити од лоша миризба.
@koritsaki одличен е, штити од непријатна миризба но ако имаш чувствителни пазуви не би ти го препорачала поради алкохолот што го содржи. Комотно можеш да го користиш во комбинација со кристалниот камен.
Го имав тој со зелен лимон ама кога е мн топло и се потам не ми помага,денеска го земав кристалниот камен на Балеа мислам дека го фалеше некој тука
Сега @Biodevojka да каже дали кристалот на Балеа е добар за употреба да знам дали да го пробам пошто читам различни мислења?
Здраво драга, јас го имам користено и мене одлично ми одговараше. Штити од лоша миризба и ти дава свежина. Јас имам чувствутелна кожа ама кај мене беше ок. Инаку точно е дека има алкохол на повисока позиција од ролоните кои се понежни, ама мене лично не ми пречеше најверојатно затоа што сепак има и триетил цитрат. Пробај го, додека не пробаш нема да знаеш. п.с. доколку имаш некоја иритација под пазувите како црвенило или алергија во тој случај не ти препорачувам. Здраво драга постирај ми декларација, вака не би знаела затоа што го немам пробано. Поздрав.
Ammonium Alum има многу слично дејство на Potassium Alum, односно е антиперспирант. Помалку од алуминиумовата сол, меѓутоа сепак го спречува потењето.
@Biodevojka штетен ли е според тебе? Дали би го користела? Доколку не препорачај некои природни спрејови или стикови по можност да се поефикасни за на ова топло време. Ако не ќе си останеме на хемија
Здраво на двете без да се осврнам на ниеден производ ниту па да критикувам производи, зборувам општо за состојката потасиум алум или амониум алум. Како што реков дејството е слично на алуминиумовата сол со оглед на тоа што е антиперспирант односно го спречува потењето, меѓутоа дејството на овие два за разлика од алуминиумовата сол е побавно иако крајниот резултат е ист. Не би си дозволила да судам дали е штетен или не и дали да го користите или не, но ќе кажам лично за себе дека би избрала некоја поприродна варијанта на пример алверде (сите део и рол он), лавера, гамард, др. хаушка. Овие се на база на триетил цитрат. Е сега ниеден органски деодоранс не е антиперспирант (доколку не содржи алуминиум) така да ефектот во никој случај не може да биде ист како обичните антиперспиранти. Органските ја неутрализираат лошата миризба ама оставаат да се потиш. Точно е дека е потребно повеќепати да се нанесат во текот на денот (во зависност од составот, мирисот и нашата пот секако затоа што не сме сите исти), меѓутоа не може сѐ да добиеме со еден производ нели. Поздрав.