1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Air fryer-готвење со жежок воздух

Дискусија во 'Дом' започната од GirlyGirly, 17 јуни 2019.

  1. Miss_S

    Miss_S Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.523
    Допаѓања:
    5.125
    Пол:
    Женски
    Дали сте пробале печени јаболка или тиква, како ќе испаднат?

    Гледав на YouTube некои рецепти.

    Сакам да пробам бидејќи и претходните години често јадевме меѓутоа печени во рерна. Е сега за 1-2 не ми се вклучува рерна, па можеби AirFryer-от би бил добра замена.
     
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.226
    За што конкретно?
     
  3. sani99

    sani99 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.311
    Za blago, meso
     
  4. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.226
    Благо немам правено во а.ф.
    Месото ако е стек или каре, малце со раце го подмачкувам со масло, додавам зачини и го ставам на некои 20-25 мин на најјако. Плескавици и ќебапи не подмачкувам, така ги ставам на некои си 15-20 мин, а панирано пилешко, нагетси, крокети и кромид, ги печам до кај 10 мин. Мантиите така замрзнати ги ставам право во а.ф. на 15-20 мин, а замрзнатите переци на само 2-3 мин.
    Исто така имам ставено обични кришки леб (со томатело, оригано, кашкавал), на 3 мин, крцкави испаѓаат.
     
  5. yahoo123

    yahoo123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    40
    Zenski, ima nekoja praveno tikvicki vo air fryer? Ako moze recept
     
  6. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    298
    Пол:
    Женски
    Во air fryer имам печено поховани пилешки медалјони и излегоа многу подобро отколку пржени во масло. Е сега сакам да пробам да испечам пирошки и топчиња со компир и сирење . Ме интересира дали некоја од вас има пробано вакво нешто?
     
  7. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.226
    Јас правам топчиња од компир и супер излегуваат, баш како што велиш за похованите медаљони, многу подобро од пржени во масло.
     
    На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flawless.

    flawless. Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.151
    Пол:
    Женски
    1. Обично, на кругови само зачинети со сол, бибер и буковец, на хартија.
    2. Полнети со пилешко, домати и кашкавал (поголеми тиквички ги сечеш на половина во должина, го вадиш колку може внатрешниот дел и го пржиш со кромид и пилешкото, ги полниш и горе ставаш и домат по желба, и откако ќе се испечат, додаваш и кашкавал за да се стопи)
    3. Ги рендаш тиквичките, ги цедиш од вода, додаваш јајце, пециво, брашно и зачини и формираш ќофтиња, печеш на хартија пак.
     
    На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rama

    Rama Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    Пол:
    Женски
    Го хејтав фраеров кој со месеци така ми стоеше, ама деновиве се опседнав со печење 'брускети' во него:D
    Сечам парчиња лебче, ставам од горе разни зачини и семиња, малку маргарин и малку сирење, печам 2 минути на 200 степени и ептен се вкусни и крцкави.
     
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    298
    Пол:
    Женски
    Значи мафиниве во air fryer ми се погодија сон, како за прв пат.
    Матев две јајца па додадов 1филџан млеко( филџан од Браво кафе ), пола филџан зејтин, пола пециво, малку сол, вегета и др зачини, лажичка кечап, малку рендана салама и чаша ипол (голема чајна) брашно.
    На изглед не излегоа убаво оти ги печев во обични хартии оние за колачи ама претпоставувам дека во силиконските корпички ке бидат чудо.
     
    На MissChievous и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  11. Snowflake92

    Snowflake92 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    4.811
    Пол:
    Женски
    Немаш потреба од многу масло во мафините.

    Инаку
    Еве да споделам и јас еден рецепт ако може да се каже за благи мафини. Се пасира банана се додава какао овесно брашно бело брашно млеко малку јајце мед наместо шекер и пециво може да се додаде и замрзнати малини јагоди било какво друго овошје мн вкусни се од око ставам немам посебна мерка. Смесата треба да е течна но густа.
     
    На MissChievous и **MajkaE ** им се допаѓа ова.
  12. Кена Рис

    Кена Рис Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    5.013
  13. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.219
    Допаѓања:
    162.748
    Пол:
    Женски
    Ме интересираат неколку работи:
    • Дали можам да користам алуминиумска фолија и хартија за печење внатре?
    • Дали можи да ја извам решетката и да готвам долу?
    Многу ми е конфузно зошто пиши дека можи торта да се прај ама со решетката внатре ( ко је се вади ама не знам шо улога има) и без хартија за печење, не сфаќам како би се извело.

    До сега само помфрит делкам. Конкретно го имам овој Star на Делимано.
     
  14. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.226
    Јас имам Pro, малце е поинаков од Старот, ама имам користено хартија за печење и месото остана полуживо за истото време за кое го печам без хартија. Дупките од подлогата се затвараат со хартија и воздухот не може да циркулира. Во секој случај можеш да ја користиш хартијата, а по некоја логика би можело и алуминиумска, зш фраерот е ко мини рерна.
    За торта мислам дека треба дополнителен дел, барем така е за Про моделот, има еден сад што се докупува. Језда мислам дека би функционирало и со било кој друг сад, ако имаш некој со соодветна величина.
    Иначе, имам користено малечок глинен сад (правев јајце на око со кашкавал) и супер опција е за да си направиш некој мини оброк.
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.219
    Допаѓања:
    162.748
    Пол:
    Женски
    Фала! Јас гледав рецепти на јутуб со силиконски модли, и баш думав да земам еден со соодветна големина за мини тортици, или работи шо можи ептен да ми закашкаат. За глинен сад ич не ми ни текна, а баш и имам. :wasntme:

    Исто и за додатоци, искрено сакам, ама превртив страната на делимано кога беше BF и не најдов. Па си викам нека помини 30ти и можи ќе вратат додатоците. Сем ако е до мене и не ги наоѓам. Знам пред некој месец гледав додатоци за пица и онака на wish list ми е тој додаток. Од тебе дознавам дека има и за торта. Додај и то на wish list. :rofl:
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tanjita

    tanjita Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.775
    Пол:
    Женски
    Имам друг модел, но ставам хартија за печење наместо алуминиумска. И исто така ја имам извадено решетката за калап да ставам и беше ок.
    Сестра ми има на Делимано , не знам за модел. Но истото го има направено.
    Да се надополнам , бидејќи сега видов дека пиша за силиконки калап.
    Печам со силиконски калап вафли. Од али експес ми се нарачани калапите.Немало проблем никаков.
    Пробај.
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.219
    Допаѓања:
    162.748
    Пол:
    Женски
    Фала! Дур се опуштам можи и за ситници да прашвам вака, ама ко ќе се опуштам мислам дека нема толку да се стегам. :D
     
  18. tanjita

    tanjita Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.775
    Пол:
    Женски
    Јас на почеток почесто го вадев садот да не се запалило :) Сега мака немам.
    Можеш се да правиш во него. Ми беше многу згоден за на училиште за дететео за кифли, пирошки и сл и печев пред да оди од тие замрзнатите. Ем топло ем брзо :)
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.179
    Пол:
    Женски
    Баш имаше објавено beautyanica стори дека и се запалила хартијата во него, од тогаш ме исплаши и не ја користам веќе :D а претходно ми беше полесно за чистење со хартија..
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Snowflake92

    Snowflake92 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    4.811
    Пол:
    Женски
    Се запалила ако допирала на греачите, јас често печам со хартија мака нема.
     
    На Ladybug98, tanjita и theowndemon им се допаѓа ова.