И јас сакам да ми ја објасни некој комплетната процедура за започнување на ваква дејност. Дали има потреба да се регистрира фирма, каде треба да се пријави приходот, кој тип на сметка и картица се најисплатливи итн... Благодарам
Другар издава стан преку Booking.com ама мислам дека и со AirBnB e исто. Фирма не треба да се регистрира. Приходот го пријавуваш во УЈП. Сметка можеш да користиш било каква. https://chatgpt.com/share/a4b5674c-05bf-4a8b-8073-932c87f40fad
Хај луѓе, ми треба помош. Веќе скоро цел месец имам објавено стан на букинг и на аирбнб. Аирбнб ми се допаѓа ептен, бидејќи си го поврзав со Payoneer, вратата ми е со кодови за self check-in, давам код на гостите и не мора да ги чекам кога ќе стасаат за да наплатам. Ама проблемот е што скоро сите резервации ми се преку букинг Ептен помалку се користи аирбнб. А букинг не ми дава опција за да ги примам парите, т.е. да наплаќам преку букинг. И мора да ги чекам во станот, или јас ако не можам, да задолжувам друг. Претежно се Срби, и скоро секој ден различни... Некои стасуваат подоцна, некои воопшто не кажуваат, други доцнат... Многу глупаво. Дали може некој кој има искуство да ми даде совет? Како да сетирам за наплата преку Букинг. Не ми ја дава опцијата Payments via Booking... Како наплаќате?
Не е точно.. Има еден куп сместувања на букинг каде што се плаќа однапред. Тоа што знам е дека правно лице бараат да си.. Така беше порано. Сега што смениле не знам..
Прашај ги во супортот за виртуелна картичка, има таква опција. Ама.. не е исплатлива за кај нас искрено, ние се откажавме од старт и тераме со кеш сега за сега
Вие сте регистрирани како физичко или правно лице? Инаку, колку проценти зимаат од наплата со виртуелна картичка? Вака зимаат 12%. И плус данок што се пријавува во УЈП.
Женски, може прашањето не е за овде ама ми треба совет. Издавам стан на аирбнб и букинг и гостите ги пријавувам секогаш за адреса. Денес некој од комшиите пријавил во полиција а има гости кои дојдоа попладнево на едно ноќевање и ги немав пријавено. Дали некој имал ваква ситуација и како постапил? Од полиција ми рекоа дека била редовна проверка но прашав кај комшиите и кај нив немат отидено.
Може некој да ми го објасни принципот на плаќање преку аирбнб? (Подетално: кога ќе завршиш до букирање на апартманот, колку имаш време за исплата/дали има чекори кои водат до уплатата и што всушност се внесува за уплата). Плаќањето е само со картичка преку трансакциска? (Во девизи или денарска).. Притоа, не е провизијата поголема така? Никогаш не сум патувала и уплаќала преку ова, па затоа сум цела во збунка…