На ибеј ми се случи, има и таму лажови. Наводно пратката испратена, на мое барање ми прати тракинг број (најверојатно лажен) и по неколку дена селерот кинез го суспендираа. Јас се надевав дека ќе стигне и чекав ама ја немаше. Парите си ги побарав, ми ги вратија и на крај нарачката никогаш не стигна. Побарај го истиот фустан кај друг селер, макар да е малце поскап али да стигне и да е ок. @Madam-A ако селерот не ти одобри откажување на нарачката, постои шанса да ти ја испрати без мин. ордер и без да платиш шипинг, само контактирај го, види што ќе ти каже. Не знам како ќе му се исплати ако има толкав мин. ордер, но може и тоа да се случи. Повеќе пари да ти земе од тоа што веќе си платила за ланчето без твое одобрување и тој не може. Поодамна јас исто набрзина нарачав нешто од 8-9$ без да приметам мин. ордер 10$ ама селерот сепак ми ја испрати нарачката без доплата. Можеби дека сепак беше приближна сумата, па се смилувал. Така да најдобро е добро да ги проверите правилата на продавачите пред да платите .
Луѓе, мене ми стигна маил дека ми е откажана пратката поради Х причини, а истиот ден поштарот ми ја донесе дома.
фала на одговор sunfemina, му пишав и срцка испадна, ми рече: Please cancel your order, the system will return your money in 24 hours.Please select the reason "buyer put the wrong products in" or "buyer make a repeat order" Thanks. Е сеа јас отидов да откажувам и ми стоеше таму кај статусот: Fund Processing, тоа значи дека ми прифатило некој од претходните репорти и дека процесира додека да ми ја откаже?
^^Битно стигнала, и да ти ги вратат парите и да не ги вратат, порачката ти е во раце. Инаку за невестинскиот фустан на девојката, вака овие фустани јасно си пишува дека ги изработуваат тие , а сликата е само модел, така да пред да порачата фустан шиен од нив, најдобро е да побарате слика, а и да ги читате коментарите. Ова е фустан изработен од уникатна чипка, и јас никако не би се надевала дека ќе стаса потполно ист. Исто е и со сите други парчиња, секаде има и задоволни и незадоволни. Ко и кај нас да одиш на шнајдер може ќе ти го утне, ама може и да се погоди. Да Мадамко, откажена е !
О Боже Боже!!! Јас поради ова не сакам да нарачувам ништо скапо, а не камо ли венчаница да нарачаш од али мислам дека треба да ти чури мозокот, стварно.
Нарачав трендафили во сите бои.Внимателно го посеав семето но не ми никнаа.Веќе два месеци се посеани во пластични чаши под најлон и ништо.Дел од семчињата пробав да ги изртам во памук и пак ништо. Дел оставив и чекаат ваш совет како да ѓи изртам. А прекрасни се на слика неверојатни. Не ми е жал за пет евра,жалам што не успеваат во нашето поднебје.
Пред 46 дена ми ја прати селерот порачката, но уште не се стигнати патиките почна паника да ме фаќа, не можам ни да ги следам со tracking number-от, а кога го кликам линкот вика not found значи ги повлекол од продажба . Прва порачка ми е и не знам дали да напраам open disputе , дали така ќе ми ги вратат парите? И ако ги враќаат одприлика за колку време ќе ми легнат на картичка?
....... Е сега се предомислив за фустанот што го сакав, не е многу околу 20тина евра амааа ризик.....
Колку нема врска ова, си пишува од се од каков материјал е направано, толку детално пишува се што е греота да се пожалите. Ако има една слика, а доле описот е друг следето го описот и коментарите под производот. А има и можност доколку производот не е како што стои во описот да го вратите и да ви ги вратат парите, така да ова е само една голема глупост според мене. Другарка моја си нарача венчаница од аиекспрес баш за 150 долари, ја чекаше околу 3 месеци затоа што и ја изработуваа 1 месец и цело време и праќаа слики од изработката за да знае до кај е што и да може да се консултираат со димензиите и деталите, фустанот и стигна баш како што сакаше. Може да има и вакви случаеви не викам не ама затоа ќе си барате селер со висок рејтинг и ќе ги прочитате сите коментари пред да нарачате нешто поскапо.
Истото го напишав и јас , а и го трубам по темава цело време, дека треба да се чита и тоа убаво. Секој ама секој производ е убаво опишан, на сите ,посебно овие свечени фустани, си пишува дека ги изработуваат тие. Може слободно да им побарате слика , да ви пратат како го изработиле, па потоа да правите порачки, за да не биде али крив, и да се шират дезинформации. Јас имам големо искуство, и баш се ми се има погодено, ама ги читам коментарите, прашувам на селерот што не ми е јасно. Споредувам со други селери и на крај си правам нарачка. А посебно кога се работи за вакви "големи" работи. Не се залетувајте само по цената, ќе видиме оп малку поефтино и веднаш летаме, и оп после Кинезите вакви и онакви. Најпрво да се научиме како фнкционира странава а после да правиме порачки , и барем минимално познавање на англискиот јазик, за да комуницирате со селерите.
Доколку убаво се разгледа се што е напишано од каков материјал е и другите информации како и рејтингот на селерот па и да му побараш да ти прати слика од вистинскиот производ не можеш да погрешиш. Јас имав порачано фустан од 43 долари и ми стигна за 40 дена. Се беше во ред, материјалот како што пишуваше, димензиите си беа точни. Конкретно за фустанот како мојот има и многу поевтини но материјалот си е памучен а тоа си го пишува во описот. И ако некој не се информира, после али ќе им биде крив дека става лажни слики. Затоа треба многу внимавање и споредување со други селери. За овој фустан се работи http://forum.femina.mk/moda-i-stil/onlajn-proizvodi-iskustva-i-kritiki-t20081/100.html#p2036199
И јас ќе потврдам дека само треба читање , јас имам досега околу 100 порачки направено , сум купувала за ќерка ми облека,за мене,шминки,најчесто од ибеј ама и овде облеката е кинеска така да, си пишува состав на облеката секаде,барем досега не ми се случило,едно да пишува а друг материјал да испадне на крај. Треба читање и да гледате рејтинг. За венчаницава си пишувало од што материјал е сигурно, сега ако таа не читала нејзина грешка
Тоа со венчаницата и ја мислам дека е маркетиншки трик, ама нема везе. Јас никогаш немам порачано ништо од Алиекспрес. Мене нешто друг не ми е јасно. Моја пријателка се облече во актуелната колекција од ЗАРА од глава до пети, преку алиекспрес. Таа тврди дека и етикетите и се што има на гардеробата порачана преку алиекспрес, е идентична со понудата на ЗАРА кај нас. И сега не ми е јасно ШТО НЕ Е ОРИГИНАЛ, гардеробата во бутикот ЗАРА во МК или пак она што стигнува со Алиекспрес, или пак Алиекспрес ја снабдува и ЗАРА во МК!?
Другарка ти да не мути нешто, на Али освен Zara Home друго немам сретнато, а поготово па од најнова колекција
^ Има Зара со сигурност само како и многу други брендови не се пребаруваат со цело име Е сега не знам каков им е квалитетот, ама што имам читано фидбек поприлично е позитивен.
Па јас видов три блузи и сако, на кои пишува ЗАРА , со етикети со се! Јас незнам, во ЗАРА не пазарам ни од Алиекспрес не пазарам, ама факт е дека ги покажа на интернет од актуелната колекција на ЗАРА се. Не е валјда да купува од ЗАРА во МК а да ми кажува дека ги купува о дАлиекспрес за поефтини пари нема логика. еве што има таа купено од алиекспрес, што јас сум го видела http://www.zara.com/mk/en/woman/shirts/ ... 53035.html и http://www.zara.com/mk/en/woman/outerwe ... 22534.html
Така е, има Зара, а и многу други брендови, ама никако не можете да ги пребарувате под целото име, туку сите си имаат кратенки.
И мене ме тоа интересира и не само за Зара туку и за сите други брендови, најк патики, старки, манго колекцијата итн, итн...