Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

AliExpress

Дискусија во 'Мода и стил' започната од pamelche, 27 февруари 2013.

1. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    Онлајн шопинг

А од кој seller? И јас сакам да си купам ташни, а гледам задоволна си и за брзо време ти стигнале, па ако не е проблем сподели. Фала

2. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    Онлајн шопинг

сеуште не се пројдени, 7 дена пројдоа. Отсега кога ке ставите линк од продавач пишете и колку време му треба да ја прати, ова нема смисла, кај чекаме да стигне, мора да чекаме и да се накани да ја прати.

Ти што направи со нарачката, се договори ли со неписмениот?

3. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Онлајн шопинг

Не е лоша идеата да пишуваме време колку процесира.
    Си чатувавме :D ми се извини што не ми вратил претходно на пораките, и ми пушти линк дека ми стигнала нарачката кај нас и тоа пред 2 недели, па сега идам до пошта да се распрашам, можеби стварно не е до него проблемот, може нашиве зафаваат.
    Битно го продлжи времето до следниот месец па до тогаш ќе најдеме решение вајда.
    Jaс ептен сум задоволна од овој го пишав претходно, http://www.aliexpress.com/store/712812 за 24 часа ми ја прати, плус експрес е во комуникација чичето, одма ми ро реши проблемот, ни а ни б.
    Утопија бе, утопија :rofl:

На LilBaby му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    Онлајн шопинг

овие неколку дена им било државан празник на кинезиве и зато ане работат не очекувајте дека ке ви пратат порачки овие 2-3 дена
    така ми пиша мене еден од продавачите

На ivinakit му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Онлајн шопинг

И мојот случај дојде до развршница, не лажел кинезов стварно стиганала во Скопје и тоа на 17 мај, а пошто мојот глуп поштар, напраил грешка картончето го изгубил или го стаил кај некој мој комшија не ми стигна никакво известување.
    И виделе не видела на 27 ја вратиле назад нарачката.
    Сега е на пат за Кина, кај и да е за некое време ќе му стигне.
    Се јавив на бројов, иначи работи од понеделни до петок до 8 саат- 022401676 и ми кажа се точно кога стигнала каде што и кога ја вратиле.
    Можда на некој друг ќе му биде од корист.
    Памет за друг пат, а поминат 30 дена, јавување во пошта за секој случај да не ми стигнало нешто, зашто ова втор пат ми го прави, ај тогаш со Асос се реши во два потега им објаснив и одма ми ги вратија парите зашто и за 14 дена им стигна назад.
    Вајда и на чичево ќе му стигне барем за 2-3 недели веќе 17 дена е на пат.

6. ivancekitty

ivancekitty Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    6.539
  7. temjanuskaaa

temjanuskaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    773
    Онлајн шопинг

Женски до сега има нарачувано од алиекспрес така нешто ситно бижутерија ова она и се ми има стигнато со free shipping е сега пред некој ден си нарачав ташна и на неа е free shipping арно ама кога ќе треба да си ја земам од пошта дали ќе треба нешто да доплаќам пошто пакетот ќе биде поголем? :^) Ако знаете со сигурност како одат тие работи за какви пакети се плаќа по вредност или по тежина или нешто слично зашо не се разбирам ич кажете ми мисла ме тепа деновиве за тоа како ќе е што ќе е. :^)

8. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    Онлајн шопинг

ДДВ и царина, се плаќа ако една порачка го надмине лимитот или за месечно порачки ако се над лимит?

9. Ducky

Ducky Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2010
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    1.633
    Онлајн шопинг

Не, само ќе ти стаса известување дека пакетот ти е пристигнат и треба да си го подигнеш од пошта. Најчесто кинезиве тоа не го прават, ама има некои што го означуваат со некоја ознака (веројатно нешто како важна пратка) и тогаш се плаќа, обично по 200 денари.

Се плаќа ако единечна порачка има вредност поголема од 45 евра (тука влегува и цената за шипинг).

10. temjanuskaaa

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    773
    Онлајн шопинг

Ама кинезите не ја пишуваат вистинската вредност на пакетот на пример ако 2/3 ташни чинат 50 долари тие на пакетот пишат на пример 10 долари...се плаќа на сумата што ја пише не пакетот или овде ја проценуваат неговата вредност?

11. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Онлајн шопинг

Како договор сум направила со кинезов, абре само за трговија сум, и тоа ми понуди и некој гифт по моја желба ако успееме да го средиме ова со нарачкава :D
    Поштени се кинезиве бре, добри луѓе се шала на страна :)

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.231
    Допаѓања:
    157.177
    Онлајн шопинг

^ Абе ај? Жити се! Доста царини и ДДВ,вие паметните сте презеле у свои раце и вие да не бевте ние пари се откинавме од давање. А што ќе се деси сега ако те пријавам дека продаваш под бренд,а не си ниту овластен дистрибутер, ниту дилер? А што е потрагично,не ти се ни оригинални производиве со цениве од 3800 денари.
    Што си мислите бе, народот нафта пие?
    Истиве овие на Алиекспрес 30 долари преку сила се. Се занесувате!
    Едит. Го избришале мислењето со дотичниот што се рекламираше,но нејсе... ист ми е муабетот пошто како и да е ќе прочита.

Дечки ова со над 45 евра и не е баш така.
    За повеќето работи не се плаќа царина, ниту ДДВ. Сменет е законот и според номенклатура по шифра се гледа. За некои работи и над 45 евра не се наплаќа царина,а ниту ДДВ,а за некои се наплаќа само ДДВ (за техника обично).
    На страната на царина имате начин како да проверувате,ама прво треба да ја најдете шифрата на производите.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ducky

Ducky Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2010
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    1.633
    Онлајн шопинг

Не знам што точно гледаат, ама знам дека еднаш нарачав оригинални Реј Бан наочари од ибеј (од САД) што вредеа повеќе од 45 евра, па затоа ги замолив тие да напишат дека вредноста е помала и дека се подарок. И покрај тоа што го направија тоа, мене пак ми се јавија од царина и ми побараа извештај од банка од минатиот месец т.е. од месецот кога се нарачани наочарите за да пресметаат точно царина. Ми додадоа 18% ДДВ и 15% царина. Од тогаш не нарачувам поскапи ствари, не толку за царината, колку што ме измалтретираа буквално и на крај требаше да одам до аеродромот да си ги подигнам.

14. temjanuskaaa

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    773
    Онлајн шопинг

Не знам што точно гледаат, ама знам дека еднаш нарачав оригинални Реј Бан наочари од ибеј (од САД) што вредеа повеќе од 45 евра, па затоа ги замолив тие да напишат дека вредноста е помала и дека се подарок. И покрај тоа што го направија тоа, мене пак ми се јавија од царина и ми побараа извештај од банка од минатиот месец т.е. од месецот кога се нарачани наочарите за да пресметаат точно царина. Ми додадоа 18% ДДВ и 15% царина. Од тогаш не нарачувам поскапи ствари, не толку за царината, колку што ме измалтретираа буквално и на крај требаше да одам до аеродромот да си ги подигнам.[/quote]

Јас порачав неколку ташни и обувки ама не се марка обични кинески се ги начекав на една специјална промоција која траеше многу кратко време и за речиси ич пари порачав многу работи е сега ако на тоа ме натераат да платам повеќе отколку што би дала не плаќам нека ја вратат нарачката назад па уште тебе те натерале и од аеродром да си ги земеш не ми се допаѓа услугата јас како што не сум од ск па и да ме натераат до таму да одам за една нарачка не ми се исплаќа...ама рано е уште да калкулирам зашто енос пред 2/3 дена порачав па здравје кога ќе биде работата ќе пишам искуство.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.231
    Допаѓања:
    157.177
    Онлајн шопинг

Имам намера да си порачам Старки... арно ама, огромна е веројатноста да ми ги царинат зошто веќе има Конверс во Македонија... Претежно се помеѓу 16 и 30 долари. Од еден селер побарав слика...верни на оригиналот,споредени со овие дома,не се разликуваат во ништо.
    Што мислите?!

16. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Онлајн шопинг

Јас порачав, ризикував и треба деновиве да стигнат,па ќе пишам во темава.Инаку и друг пат имам порачувано бренд патики, Адидас и Најк, ама не ми ги царинеа.

Инаку некој работи многу брзо стигнуваат, а некој ги чекам веќе 2 месеци.
    Да го пофалам селеров, работите ми стигнаа за 20-тина дена.
    http://www.aliexpress.com/store/220516

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Perina

Perina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    321
    Онлајн шопинг

Знаете уште некоја страна за тракинг? Пошто на оваа China Post Air Mail више 10тина дена нема ништо ново...

18. ivancekitty

ivancekitty Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    6.539
    Онлајн шопинг

http://www.17track.net/index_en.shtml
    На оваа страна секогаш ја покажува точната локација на производот(откако ќе поминат 10дена од денот кога ќе биде исратен)

На Perina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.231
    Допаѓања:
    157.177
    Онлајн шопинг

У теорија, треба да бидат царинети,амааааа... не сакаме!!! Плус у нашава државичка...Ајде да видиме...

20. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Онлајн шопинг

Лилит зашто по теорија треба да бидат царинети?
    Дека веќе има кај нас Конверс или?
    И јас мислам дека нема да ти ги царинат, ако се до 45 евра.
    Башка не се оргинал или јас грешно те разбрав?
    Секогаш може да кажеш дека се само добра копија на оригиналот.
    Многумина имаат нарачувано патики адидас па не се царинети, а кај нас има Адидас продавница, така да од тоа искуство не би требало ни тебе.
    Не знаат веќе ни они што како треба да биде правилно, секој ден нешто ново слушам.