Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

AliExpress

Дискусија во 'Мода и стил' започната од pamelche, 27 февруари 2013.

1. Monroe

Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    416
    Пред извесно време порачав еден производ од алиекспрес, ми стигна за просечно време од предвидениот рок, добро спакуван, нов и во добра физичка состојба, меѓутоа не ги задоволува карактеристиките кои што се дадени во описот, значи не одговара со нив. Не сум задоволна затоа што не одговара на она што е напишано во самиот опис, и има послаби способности од понудените, па му пишав на селерот за проблемот и му побарав дали би се согласил да ми врати барем делумна сума од вкупната вредност на самиот производ, но одговор од него нема веќе 4 дена.
    Сеуште немам потврдено дека ја имам примено пратката, и се мислам дали да одам со open dispute.
    Досега не ми се има случено вакво нешто, а и не сум многу упатена дали загарантирано ќе ми бидат вратени барем дел од парите. Што би било најпаметно да се прави ?

2. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.691
    Допаѓања:
    5.468
    Девојки да препорачате селер за маски за iphone со дизни дезени?

3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Ако можеш да докажеш дека добиениот продукт не е како што е опишан од селерот, можеш да си ја бараш назад целата сума :) Отвори Диспјут, образложи со зборови и слики што е проблемот и немај галје, парите ќе ти бидат вратени.

4. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    Дечки имам проблем
    Нарачав пред 1 месец ланче и не ми стигна
    и идам cancel order и продавачот ми прати 532523 пораки у стил демек
    немаме веќе такви ланчиња и те молан селектирај buyer reason ке ти ги вратиме парите , за да не ни ја затворат продавницата
    а од овие понудените нема ни едно buyer's reason

Прикачени фајлови:

• 1.png
      1.png
      Големина на фајлот:
      15,7 KB
      Прегледи:
      396
  5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Поминаа месеци откога последен пат правев диспјут ама мислам дека баш тоа што го имаш постирано е buyer's reason :) Во твојот случај треба да ја избереш 4та опција и да си побараш да ти ја вратат целата сума.

6. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222

Пишав и им пратив слика дека овие ми ги дава разлози , ама пак напна ке ми ја затворат продавницата па ке ми ја затворат избери buyer's па избрери
    аман како да го најдам тоа не ми дава такво нешто у понудени опции
    100 пати избрав било кое од овие дадениве и пак ме враќа на исто утредента
    Extend Processing Time Request Order Cancellation

7. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Сега баш го прогуглав тоа buyer's reason и изгледа селерот сака ти да избереш едно од првите две наведени опции т.е да испадне дека ти си крива (си избрала дупликат/ си порачала погрешен продукт) и он нема да биде казнет. Повеќе имаш на следниов линк http://help.aliexpress.com/topquestions ... order.html
    Дали навистина ќе се согласи да ти ги врати парите ако ти признаеш дека си крива, тоа он си знае. Јас лично мислам дека те мафта-лани пред да почнам да порачувам од Али читав дека ова е стандарда финта на некој селери, ќе те убедува дека ќе ти ја врати целата сума, дека ќе ти и прати поклон итн само да не отвараш диспјут или диспјутот да го решиш во негова полза и кога ќе се заврши, ќе го снема и после ни глас нема да има од него а ти ништо повеќе не му можеш.

8. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    A ако идам цело време да наведувам разлози од овие дека он е крив , ке ми бидат ли вратени парите?

9. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Ај да ви кажам една работа. Никогаш не порачувајте ланчиња, прстени и такви слични ситни работи. Зошто? Поради тоа што многу ретко можете да најдете да се продава ЕДЕН прстен. Најчесто се продаваат лотови, поточно кажано цел пакет прстени кој вклучува над 20-30 прстени. И плус, не им се исплаќа да праќат еден прстен до Тунгузија или незнам каде, безразлика вие колку ќе платите. Јас се за*бав така едншка. И ми беше дури чудно зошто цената на прстенот е толку висока, ама многу ми се бендиса и викам ај. И ми стига дома цел пакет прстени. Ох мори мајко. И фино лепо, излегов од дома со кутијата под мишка и на децана од маало по 5-6 прстени на сите.

TIP: Што и да порачате, секогаш порачувајте ги производите за кои не се плаќа царина. Едноставно штиклирајте Free Shipping, и ги имате истите производи што сте сакале да ги порачате, само за многу пониска цена и плус без царина.

10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Haritiela, би требало :)

skinnylove, како бе не живеев и јас во твое мало :rofl: Не сум дете ама сакам прстени :D Шега на страна, тука можеш да си порачаш прстени ако сакаш, селерот нема минимална порачка а и релативно брзо стигаат http://www.aliexpress.com/store/group/R ... 16108.html

11. simona.7

simona.7 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    11
    сакав да прашам дали превозот е вклучен во цената или дополнително се плаќа за превоз кога ќе ти стигне производот ? :)

12. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Зависи од селер до селер но еден продукт вообичаено го има кај повеќе селери така да големи се шансите да го најдеш без да има потреба да доплатиш шипинг. Исто така, на Али имаш опција да ги прегледуваш продуктите за кој не се наплаќа шипинг те free shiping :)

13. magic.girl

magic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    204
    можно е овој селер да нема минимум ордер ? барав насекаде и на производите и не пишуваше никаде ?
    http://www.aliexpress.com/store/1048419

14. magic.girl

magic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    204
    Девојки селеров на сите производи има ставено попуст 95%
    сакам да си порачам но страв ми е дека нема да пристигнат ?
    ваше мислење ?
    http://www.aliexpress.com/store/1037076

15. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    117
    и двата селери се сомнителни
    кога порацувам обицно го гледам фидбекот -добар селер има фидбек-другите ке ти ги земат парите ке ги задрзат 10-дена па ти ја отказуваат нарацката и ти ги врацаат парите ама ке изгубис и време и нерви цекајки
    совет барај селер со добар фидбек и гледај колку дзвездицки има

16. prolet2014

prolet2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    eve pak jas so prasanje dokolku nekoj saka da mi pomogne..
    Na 25 .07 poracav cizmi preku aliexpress i toa 45$ bea i processing time bese 7 dena i utre istekuva sedmiot den .Mu pisav poraka na prodavacot pred 2 dena i eve sto mi vrati vcera
    >>Prepare shipping, 48 hours to upload the tracking number<<
    Dali ke mi se otkaze avtomatski narackata ili treba nesto jas da napisam ,da prijavam i dali ke mi gi vratat site pari???

17. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Нема минимум :)

prolet2014, ако не ги прати до истекот на времето, автоматски се поништува порачката и ти ги праќаат парите меѓутоа штом така ти пишал, веројатно се е во ред :)

На prolet2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. prolet2014

prolet2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    Фала Nausicaa!!!
    Читам дека доста добро упатена си на оваа тема па уште една нејаснотија со порачкиве имам,доколку знаеш што може да биде/
    На друга порачка селерот ми прати број за следење ама пишува Fund processing ,му пратив порака што значи тоа и еве што ми пишал?

Mean on the handle.,
    it is not reach my account yet.,
    Simon Wan
    2014-08-02 16:17:13
    RF253039689SG

2014-07-31 22:32, Information Received (This is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article)
    ======================================

19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Штом пишува Fund processing веројатно се работи за рефундација, проверувај си го мејлот, би требало да ти стигне известување од Али ако станува збор за нешто такво. Англискиот на селерот е толку лош, навистина не можам да се снајдам :(

20. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Хахахха, цел пакет бе, па што не си напраи една страна на фејсбук и продавај ги по 500 денари ко што прават останативе :D
    Јас имам доста вакви дрангулии порачувано и од Али и од Ибеј. Секогаш ми стигале во најдобар ред по една парче, точно како што е опишано така да треба убаво да се прочита пред да се нарача.
    Инаку шипинг и царина не е исто. Царина се плаќа за бредирана роба и порачка над 45 евра мислам. А шипингот го плаќаш за транспорт, превоз како сакате и тоа си е индивидуално кај продавачите, некој го наплаќа, некој не и тоа стои во описот на производот. :)