Добро е, пак е помалку од 2500 денари за нивни трошоци. Само мене пак не ми е јасно зошто фино лепо не ја убацат лежарината во цената на шипингот. За 1000 денари можеле и една инфузија да и стават додека лежела во магацин. Или гледаат дали ќе помогне првата, па ако треба уште некоја да се доплати.
Највероватно е тоа, како да извлечат пари. А иначе коректни беа, фини и брзи, денеска ја доставија за 10 дена, порано два дена од предвиденото. Негативно е тоа шо производот кошташте дупло помалце од доставата и нивните трошоци, прескапо..
За пратка од 180 ден, треба ли да платам нешто дополнително. Денес прв пат слушнав дека се плаќа нешто дополнително на алиекспрес? Може некој да ми објасни како оди ова?
Се плаќа ДДВ 18% по новиот закон за сите пратки кои идат од надвор. Тему директно го пресметува ко ќе ти наплаќа и не плаќаш дополнително, но Али Експрес не пресметува, па затоа треба да доплатиш на курирот бидејќи тие ги средуваат давачките кон државата.
Подетално се распрашав околу ова за али. И го дознав следново. Дека од Тему не може да биде вкалкулирано ДДВ во производ што треба да легне на друга држава, туку се одложило ова со плаќањето на ДДВ од тему , што значи дека кога тогаш и за тие пратки ќе се вововеде. Во врска со Али, чат џпт вика дека се плаќа 100 до 300 ден ако е отварана пратката демек за повторно пакување од царина , на пратки до 90 евра, и од 40 до 70 ден за поштарина. ДДВ 18% нормално. Затоа сите се ко зависни од Тему. Кога ќе ми стаса пратката ќе пишам апдејт колку платив. Инаку фала ти на одговорот.