Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

AliExpress

Дискусија во 'Мода и стил' започната од pamelche, 27 февруари 2013.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Онлајн шопинг

Верувам дека ќе стигне, има уште многу време до 1ви Април.
    Пиши му на продавачот и прашај го кога најбрзо може да го прати и дали работат поштите.

На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    Онлајн шопинг

дали сте приметиле кога треба да ви бидат вратени пари од али, по која стапка ги рачуваат? Имено пред 10 дена ми беа вратени 20 долари, сега гледам на сметка само 766 ден вратени, ми изгледа како многу малку :(

3. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Онлајн шопинг

Прееска ми се јавија од пошта и ми рекоа да си ја подигнам пратката. Тој што ми се јави, ваљда поштарот беше, ми кажа само оди подигни си ја пратката, и јас сите можни пошти ги свртев и на крај 5 до 12 отидов кај мојата во населба и си ја подигнав пратката. :rock:
    И така.

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Онлајн шопинг

Веројатно по курсот на денот на кој се вратени..
    По некоја моја претпоставка..

5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Онлајн шопинг

Не ги враќаат сите пари одеднаш, почекај уште неколку дена. Ако и понатаму има проблем, исконтактирај ја банката од каде ти е е извадена картицата :)

6. Katty-Lolly

Katty-Lolly Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Онлајн шопинг

Јас си порачав неколку работи од алиекспрес ама порачав бижутерија за 2 долари (а пишуваше минимална цена 9долари). Ми пишаа порака дека треба да доплатам или незнам што таму и јас не доплатив и кликнав на тоа да се откажи порачката па почна да ми одбројува некои дрнови, а сега гледам дека кај тие 2-3 производи ми стои confirm order, па да ве прашам дали и ако се помала цена од дозволената и ако кликнав да се откажи проачката ми ги имат пуштено производите? Ви се случило вас ?

7. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Онлајн шопинг

Еве ти селери кај кои нема минимален износ
    http://www.aliexpress.com/store/100751
    http://www.aliexpress.com/store/516399

Порачката веројатно е откажана, не им се исплати да ти ги пратат. Провери на картицата дали ти ги имаат вратено парите.

8. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    Онлајн шопинг

и јас мислев така, но излегува дека доларот тогаш бил околу 38 ден, а нилогаш не се случило доларот да падне под 44 ден, ја проверувам курсната листа од време на време.

:o ке почекам па ке видам што ке биде, од стопанска ми е картичката.

9. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Онлајн шопинг

На нлбтб имам забележано дека кога трансакцијата стои резервирана стои една сума, потоа кога ќе се прокнижи секогаш се одзема нешто повеќе од резервираната, а во случај кога се рефундираат парите е пониска и помалку пари се враќаат од тоа што имам платено.
    Претпоставувам дека на различни начини пресметуваат по курс (куповен, продажен,среден..) во зависност од типот на трансакција. Веројатно кога плаќаме по продажен, а кога ни враќаат по куповен. На некој начин како да правиме менување на пари од денари во долари (или друга валута) и обратно, а тоа не е исто и затоа кога ни се рефундираат пари испаѓа помалку.
    Ова е само моја претпоставка, не знам дали е тоа причината! :) ;)

10. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.983
    Допаѓања:
    67.805
    Онлајн шопинг

Девојки, ве читам тука, повеќето нарачувате од aliexpress.

Баш го разгледував нивниот сајт, пишува дека преку china air post доставата е бесплатна, дали навистина тоа е така? Вие преку која пошта ги нарачувате?
    Имаше таму и DHL. Не дека не се најдобри, ама воедно се и најскапи, така да таа опција не доаѓа во предвид. :)

Исто, кај секој продавач на сајтот пишува на пр. min. 10$. Дали тоа е минимумот што мора да се нарача ако правиш порачка (ме фати збунка, што значи min. во случајов)?

11. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Онлајн шопинг

Ако пишува на конкретен производ дека доставата е бесплатна до МК тогаш навистина е бесплатна, што не е секогаш случај. Има продавачи кај кои се доплаќа за shipping и пишува точно колку. Иако најчесто пратките одат преку china post, се сретнуваат продавачи кои користат и други пошти, а има и такви што не испраќаат во МК.
    Минимална нарачка (пр.5$,10$,15$) кај тие продавачи што пишува мора да се направи за да ја прифати и испрати нарачката, но не е така кај секој, има и продавачи кај кои нема такво ограничување.

12. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.983
    Допаѓања:
    67.805
    Онлајн шопинг

Благодарам на одговорот sunfemina! :)

13. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Онлајн шопинг

Ми стигна уште една пратка. Џабе паничев. :lol: :party: :dance:

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.838
    Онлајн шопинг

Дали има некој порачувано од AliExpress ? За колку време стигаат пратките? Дали е безбедно?
    Конкретно сакам да порачам конверс патики, многу се поевтини отколку овде.

15. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Онлајн шопинг

Мислам дека темава треба да се преименува во Алиекспрес, скоро сите постови што се тука се за Али :) Порачките треба да стигнат за максимално 60 дена но најчесто стигаат меѓу триесттиот и четириесеттиот ден, барем судејќи според моето искуство. Безбедноста е на завидно ниво но сепак треба да внимаваш од кој селер порачуваш - секогаш раководи се според рејтингот на селерот и продуктот, како и според коментарите :)
    Ти посакувам убав шопинг :)

На duffi и WarriorAngel им се допаѓа ова.
  16. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    Онлајн шопинг

е луди се значи стварно
    прво ми пише селерот фустанот е вратен кај нив во кина имало некој проблем вика ке ти вратиме парите ок викам кога еве ти го ми стигна фустанот а парите веке ми ги врати и сега ?
    друга порацка па нитр пари нит порачка и кај тимот на али се обратив ми пишаа ке провереле и ке ми писеле и ги нем аедна недела значи да те полудат се непредвидливи до 100 и назад

17. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    Онлајн шопинг

Ај малце помош
    На Алиекспрес порачувам ,ставив пари на картичката и порачав едно ланче и четка за пудра , за четката си има tracking number a за ланчето extend processing time и ако пишам одредена бројка ми се покачуваат деновите , не ми е јасно стварно , подигнати ли се парите од продавачот , ке ми ја прати ли ?
    :)
    нема tracking number nisto
    стои extend processing time , тоа треба да се пополни , и има уште 2 чекора shipping i complete order...

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    4.608
    Онлајн шопинг

па ти се процесира нарачката,не е уште пратена..различни продавачи имаат различно време на процесирање,четката е пратена и затоа има тракинг бројче,сега треба да почекаш да ти го пушти продавачот ланчето па потоа ќе имаш тракинг бројче..не чепкај во extend processing time зошто само ќе му го продолжиш времето на продавачот за процесирање и повеќе ќе чекаш

19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Онлајн шопинг

eva11, со здравје да си го носиш фустанот :)

Претпоставувам дека кога ќе отвориш My Orders ова ти стои кај порачката Awaiting Shipment а кога ќе одиш на детали кај статус имаш The supplier is processing your order и ти одбројува уште колку денови има за да ти ја прати? Ако е така, се е во ред, кај некој селери има подолг период на чекање :)

едит
    Додека сум пишувала, doubleinfinity веќе ти објаснила :)

На eva11 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Онлајн шопинг

Само преку картичка од стопанска банка може да се пазари од АЛИЕКСПРЕС или? Ви благодарам. :)