Затоа што е вештачко. Форсирано. Не ти почнува телото само да се спрема за пораѓај, со самото тоа за мене е многу е поболно. Да се разбереме, не е кај сите исто. Меѓутоа јас бев со неколку провокации неуспешно, цела ноќ имав контракции а отидена со 2,5цм грло и 3 прста отворена. Со 3 провокации се отварав 3 дена. Кај мене мораше зашто бебка беше тахикардична, инаку никогаш не би се нафатила. Иако како што кажа Чери, на Гак форсираат природно, до крај ме тераа да родам природно на крај завршив и со вакум за жал. Кај тебе може и да биде прелесно, секој пораѓај е приказна за себе и не значи дека ако кај мене траело толку ќе трае и кај тебе Со лесно само мисли позитивно, јас веќе ја заборавив болката. На крајот вреди.
Зошто да имаш потреба? Освен ако го надносиш а не почнува процесот обично не даваат индукција. Те читам дека одиш кај Симонида, она ќе те подотвори на преглед и со тоа ќе ти стимулира процес. Дали таква ѝ е праксата не знам ама имам читано и од други членки вака кај неа, а и кај мене беше така. При вагинален преглед веројатно ме подотвори и почна процесот. Следниот ден се вратив 4прста отворена со регуларни контракции. Инаку во тек на пораѓај ставаат ако сметаат дека има потреба. Болките се поинтензивни со провокација и на пократки интервали се. А од старт со индукција вториов пат, кога почнаа болки почнаа одма прејаки и на секоја минута доаѓаа.
затоа што бебе е понапредно со мерки 3недели, а протоците се намалуваат, постелката почнала да зрее. Тоа беше во 36+5, сега ме викна во 37+6 да видиме дали ќе биде исто…. Цела бременост правевме и вагинален преглед рсди цервиксот што ми се кратеше. Сега еден медец не ме проверила…
Па може и баш поради овие причини спонтано порано да почне се, плус со скратено грло си била. Мене не ми се скрати ни покрај 3 дена форсирање во 41 недела..
Да не се секираш во добри раце си, ќе те провери сигурно и да не почне сам процес и да треба провокација, верувај ѝ на докторката. Нема да те остават 2 дена да се мачиш во никој случај. Факт е дека нема подобро од природен пораѓај без анестезии и провокации, ама кога се мора-се мора.
веќе ми беше под 24мм одамна (користев терапија и пак се намалуваше секоја контрола)ќе видиме здравје сега неделава како ќе биде