Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Baby-Led Weaning (бебињата јадат сами)

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 28 април 2021.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Мислев на традиционалниот пристап на воведување жолчка па белка (по препораки на мз некој прирачник имам, жолчка на 6м се воведува, а белка на 12м).
    И тоа мислам дека само кај нас е така.

На Hipiti Hop му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не е само кај нас, скоро секаде е така.
    Белката е многу поалергена од жолчката. И на жолчка може да покаже алергија, ама почеста е алергија на белка и затоа не се дава до година кога веќе е имуниот систем посозреан и веќе е побезбедно.

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Препораки од педијатри во Америка и Канада се алергените да се внесат што порано, од 6-8м.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Vcera bevme na kontrola,maticnata vika stom ti jade davaj i meso i jajce. Ama za mesoto rece nemoj parce pogotovo ne telesko,a jajceto oddelno prvo zolcka pa belka. Moeto e skoro 7. Jas veruvam deka crevata nivni ne se dovolno razvieni za se oddednas da im se dade ne samo radi alergii. Od istata pricina i pazev sto jadam za da namalam grcevi na pocetokot. Im treba vreme da se naviknat. Denes se se utepa od kenkanje i placenje dur da se iskaka ubavo cel den se macese. Taa ke jade sto i da i dades ama posle maka ke si ima. Uostalom cel zivot ke jade nema potreba od brzanje

На Nefertiti., IRBBB, Lovebug01 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.373
    Исто. Не знам зошто, ама мене пологично ми иде белка прво па жолчка. Ама тоа по мојата шашава логика :rofl::rofl::rofl:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Мами давајте идеја малку од малку по културно да се шлакаме со јадењето :rofl: Сериозно уште кај комшијата не прљаме.
    На хранилка, целосна лигавка ама џабе. Пага во скут, тогаш баш око ја зачешува кога е лом во рацете па после баш кај тилот и додека да стигне цела коса лом (facepalm)
    Не се нервирам ама се уморувам веќе со чистењето ми одзима многу време и нејзе додека ја средам...
    Каде ли грешам или секаде е вака ?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ако можам вака да ти помогнам, ова упали кај нас (само предупредување, почна опсесивно да се брише). Влажните до вас и кога ќе ја испрља раката баш покажи со доза гадење дека е нечиста раката (не памтам колкава ти е ќеркичката ама пример ако разбира можеш со зборови да и кажеш да ја избрише раката или едноставно покажи и на начин на кој се разбирате), дека треба да се избрише. Повторувај неколку пати и ќе научи. На крај миење раце и лице.
    Јас вака го научив постепено и сега ако ги заборавам влажните, тој трча да ги земе и без нив не почнува. Само сега мала беља си направив, на секое залче се брише, почна и тањирот да го брише (facepalm)
    Инаку, така е секаде нечисто, лом се прават, јас кренав раце.

На the12345 и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    За некој ден 9 месеци ќе е.Фала ти Јаничка ќе пробам и така да се учиме. Веќе си влече сама марамици за бељи кога и се прават :rofl::hug:

На IRBBB и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Има некој да сподели успешно искуство со блв и предвреме родено бебе ? Кога почнавте и дали преминавте од каши на парчиња..
    Бебето веќе трет месец е на немлечна дохрана - каши, почнавме од 5 и има два оброци. Сега е скоро 8 месеци, но е 6 месеци по корегирана возраст, и од скоро ги задоволува критериумите за блв.

10. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    3.058
    Банана како се дава по БЛВ? Сакам утре да пробам, да исечам парченце по должина да си го држи во раче или баш мало парченце, директно да може да го лапне?

11. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Screenshot_20211120-223120_Solid Starts.jpg

На Tiny Love и Marge им се допаѓа ова.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Остави од лушпата малку да не му се лизга во рачето. Исто како што ти прикачи на сликата @Pacient srna тоа за 6-9 месеци само остави до пола банана лушпа да има.

На Tiny Love и Marge им се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Можеш со лушпа, можеш ако е зрела бананата да ја излупиш и на среде да притисниш со прстот, сама ќе се подели на 3 долги парчиња.

На Ava.84, rainbow_bb, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Кажете ми како да дадам просо? Како топчиња-ќофтиња?
    Немам идеја.

15. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    3.058
    Фала мајки на советите, полууспешно беше јадењето банана, кога ја држеше во раче не знаеше што со неа, ама кога му подавав јас, гризаше убави парчиња и си ги џвакаше. Јас и вечерата не ја блендирам, така да си подџвакува по малку, навикнат е веќе, ама вака за парчиња да си кине сам, баш се плашев, ама супер поминавме.

На Ava.84, Lovebug01 и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Можеш како кашичка густа со пире од некоја овошка да измешаш и да зема со рачињата, или на мала лажичка да му дадеш

17. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Јас пред некој ден и дадов банана вака со лушпа малку, ја грабна од прва ја пикна у уста и одма откина парче поголемо.. ме потресе :whew::whew::whew:
    Дали вака ко парчиња долги поуспешно би и било..? Како давате на бебе од 7-8 месеци.?
    Бевево е 7месеци по корегирана возраст инаку 8,5.. у раскорак сум со ова возраста и развојот... личи за нешто понапредна , за нешто е по корегирана и баш за јадењево не знам што да правам, а најмногу ме плаши да дадам парчиња што не седи сама уште.

18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    На мене/нас старомодните мајки да ни објаснете зошто цели листови банана до 9 м?:$ Мене повеќе ми е страв вака да дадам па да апне пола лист отколку да и ги исечкам и да знам дека нема да се задави.Јас оти давам како од 9-18:?:.

Мојата каши одбива , само парченца сака|(.Сега ако и ја смели мм кашата повеќе и дробам лебче за да има што да џвака(facepalm) инаку не јаде.

Како е лепотанчето, се навикна ли да ручка?:inlove:

На gjoker4e, IRBBB и kanella им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Оти на 9м се очекува да го имаат развиено 'пинцета фатот' за да можат да земаат поситни парчиња. Можеби може и порано, ако можат да фатат. Пример, Јован ситните парчиња ги гмечи само, не можи да го фати со прстињата, а кога ќе ги фати со цело раче, ги носи до уста, го шмука рачето и кога гледа дека нема ништо, се нервира и не сака повеќе да јади. Јер цицка е сигурна ствар. :D
    Нема да се удави со поголемо парче, тоа што не можат да го совладаат, ќе го плукнат. Така учат и колкави парчиња треба да откинуваат. Сѐ е тренинг и за нив, и за нас.
    Ќе те лажам ако ти речам дека не ми е страв, на секој оброк мини срцев удар добивам. И давам храна само кога е тука и мм. Ама мора да имаме доверба во нив за да научат.

Мое мислење е и кога ѝ давате каша, да не е ептен ситна (освен ако ѝ е за мацкање како сосче) оти се збунети и тие, не знаат шо треба да прават.

Јован е.. Хмм.. Еден ден јадач, еден ден не погледнува јадење.
    Уште пробувам да му најдам идеален тајминг за оброк, да не е ни прегладен, ни сит и да не е ни возбуден, ни поспан. :^)
    Едно знам, сливи јајца и месо обожава. Па да видите како го глода мевцето, сензација е. :rofl:

@LjLj го изџвака или го плукна парчето банана?
    Син ми не сака банана (6+). Со лушпа ја држи в раче, ја носи до уста, лизнува и ја фрла, онака на 3 дела, фаќа и пушта со фацка дека не му е многу по кеиф конзистенцијата (јас барем така претпоставувам).

Последна измена: 21 ноември 2021
    На dromka, Lovebug01, rainbow_bb и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    @IRBBB jas i sama davav parcinja obrok srce u peti, ednas mi se zakasla od tikvicka loso izreagirav i se uprpav epten. Sea pomalce parcinja davam ama ston pocne vecera ke pojacam poso taman togas nie rucame. Vaka dorucek i rucek koga i e nikoj drug ne jade