Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Baby-Led Weaning (бебињата јадат сами)

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 28 април 2021.

1. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    4.180
    Хахаха :D кога е 7от скок?
    Твоето педантно бебе, јас 3 пати во денот го бањам во лавабото плус чистење, смачено ми е веќе ептен. А до хранилката стои правосмукалката комплет :(

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.578
    Од 41ва до 47ма недела по апликација.
    Педантен е оти не јади ништо, мора да е сѐ погодено по боја, форма, конзистенција, расположение, тајминг.. |(

На Ladybug98 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Trikot e ostaj da probuva. Sega e vreme za silikonsko ligavce za da si dosobere posle od nego.
    Ohrabri go so hrana sto ke mu uspee da ja jade so pribor toa kaj nas bese dobro. Ako e lazica oves i jogurt ili sto da e so jogurt da se lepi na lazicata. Pomeko ovosje za da bocka so viluska polesno ili omlet. Jas i ja drzev rakata zaedno da bocka/crpka za da skonta polesno. E sea koa e gladna mi dava da ja ranam ili jade so race dur se zasiti posle ne smees da cepnes i na kraj koa ima na cinijata zalepeno a znae deka ne moze da go fati mi go podava priborot. Jas sedam do nea i cekam ako go podade i pomagam ako ne sto pravi pravi. Pred nekoj den zema doma grasok mandza da jade sama sl lazica normalno groto u ligavceto zavrsi ama po nekoe vreme pocna da ja puni lazickat so grasok i so ednata raka drzi lazicka so drugata faka so prsti topcinjata bitno gladno da ne e.

На Knizhevnik11, nevermet18, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.624
    За некоја недела ќе сме 9 месеци и од сам старт со блв. И ако на почетокот не се грижев дали и колку ќе јаде пошто нели млеко примарна храна до 1 година, сега веќе ме фаќа паника како се ближиме до таа 1 година и си викам како ли ќе јаде ова дете. Јас стварно не гледам којзнае колкав прогрес за овие 2 ипол месеци. Се си мислам дека си преферира цице и ништо друго не ја занима. Каснува 5 мин и сега веќе разбира што е и почнува намерно да вади од чинија и да фрла. Што е најтрагично ни за каши не ми отвара уста, ај си реков да земам да ја наранам, не сака. Можда не е гладна многу, од друга страна се прашувам дали воопшто и е јасно дека сепак оваа храна може да ја најаде. А сега па уште и 3 оброци треба, а она ни за 1 не собира преку ден.;( И мислам дека последниов месец и нема мн качено кг.

5. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Од 6м до 1г треба да качуваат 50 до 80г неделно, така што не очекувај многу да качува, 200, 300г месечно му доаѓа просек

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Mami, od pricina sto prerano pocnav na rab maloto mi bese po 8h ostaveno so babi i normalno tie go ranea isklucivo so blendirano. Kako vobeduvav obrok plus jas se trudev so parcinja, no parcinja jadi samo ako jas mu gi stavam vo usta. Ja zema hranata ja gleda, ja gmeci, no nikako da mu tekni da stavi vo usta. Pocnuvam da se plasam bidejki za brzo ke trgni vo gradinka i ne znam kolku tamu ke go ranat dokolku ne se pusti sam da jade. Ve molam za sovet

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.578
    Јас колку што знам и во градинка до 2г ги хранат со блендирана храна.
    Покажува детето интерес за храна? Да ја допира, гмечи, игра со неа? Пробува да носи до уста воопшто? Му давате прибор за јадење? Соодветно ја сервираш храната? Дали јадите сите заедно за да може да ве гледа вас и да знае што и како треба да прави?

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Jas imam info deka bas ne se trudat da im ugoduvaat so nisto nitu pak so hranenjeto vo gradinka. Inace dq, projavuva interes za hrana, se posega po toa sto nie jademe, jademe i zaedno i posebno i so crtani i na tivko i so muzika i sekako i dzabe. Vsusnost e bebe koe i drugi raboti ne stava vo usta. Mu davam pribor sekako, si ja vrtka lazickata, jq tropa od hranilka no nikako vo usta. I so hranata, kako sto pisav, ja gmeci si igra no ne ja stava vo usta

9. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Стави повеќе од храната во чинијата и штом фаќа со раче, земај и ти со прсти од храната и јади пред бебето, да те гледа дека земаш од таа чинија и јадеш. Најлесно со ориз варен би ви било мислам. Штом зема со раце, евентуално ќе појде да стави и во уста, само мораш да бидеш упорна. После на ист принцип ќе го учиш малото и со прибор.

Со лесно мајка и сајли живци ти посакувам (fingers)

На IRBBB, Candyyy и Tiny Love им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.624
    Колкаво е? Земи парченце соодветно за неговата возраст, пример стапче сладок компир, како помфритче исечен (печен/варен) стави го едниот крај кај тебе во уста или со заби држи го и доближи се кон него да го земе со раче, делчето што ти е во уста џвакај го драматично со отворена уста да те гледа. Ако го пушти, земи ново компирче и принеси си го до уста и пак гризни и џвакај драматично да те гледа, па пак понуди му во раче или пак држи во уста кај тебе да си го земе. Ќе сфати дека е тоа за во уста за јадење.

На IRBBB, Tiny Love и Candyyy им се допаѓа ова.
  11. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Blagodaram mnogu

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Uste ova go nemam probano, blagodaram mnogu

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    119
    Здраво мајки,
    Ми треба совет како да ја научам сама да јаде со раче.
    Во хранилка и ставам смоки, но не носи во уста, ги пушта долу или пак ги фаќа со прстињата и се игра, и имам покажувано но не ми успева..Исто така и шишето додека пие не покажува интерес да го држи сама..
    Инаку фаќа други предмети си игра.
    9++сме

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.624
    Освен смоки што друго сте пробале да и дадете за да јаде сама?
    Спреми и привлечна колоритна, разновидна храна. Брокула, сладок компир, некоја палачинка, ќофте, ова е повкусно од смока. :)

Покажувај и како гризеш и џвакај драматично, да сфати дека тоа оди во уста, да гледа дека го јадеш. Дај и да ти зема од уста, касни пример од компирот приближи и се да го земе она со раче и пушти ја да си го принесе. Јадете заедно да ве гледа. Остави ја нека ја истражува храната, ќе фрла, ќе си игра. Мојата од почеток јаде сама, па фрла 70% од времето.

Земи шише што има рачки тие се лесни за фаќање и манипулирање.

На Anaroz1, tambelina, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    119
    Банана и смоки, останатото блендирано, до сега не сум форсирала бидејќи ми беше страв да и давам парчиња може е и моја вина...
    Фала многу на одвоеното време и советот.

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    Додека син ми јадеше блендирано, строго мазно, пасирано не, парче не, до скоро 2 години, ќерка ми од сам старт се пружа по храна и сака да јаде сама, брца во кашите со рака и си лиже прстиња, ја зема и лажичката и нормално се прави лом :D. Сега е 7 и пол месеци. Сум давала парчиња банана , јаболче , брокула и од минатата недела и лепче. Вчера , дури ручавме и дадов лепче, мислев дека и паднало во хранилка, она кинеше парчиња и голташе и кога ја земав во раце видов само мало корче останато во хранилката (facepalm). Сабајле и дадов пак , и едно парче и залетна ќе се засркнеше , се потресовме по дома и маж забрани давање парчиња.
    Дефинитивно ќе паузирам :doh:

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.578
    Прави како што ти најдобро се чувствуваш.
    Следен пат кога ќе даваш лепче, прво тостирај го, помала е веројатноста од гушење. Најважно од се е храната да е соодветно зготвена и сервирана.
    И секако спремни за не дај Боже, без разлика дали јади парчиња или каши, дали сама се храни или друг ја храни. Можноста е иста.

На Madam S, theowndemon, Tea SK и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.310
    Нема потреба да правиш пауза. Нека јаде детето, тостирај го лебот ако ти е страв. Реално, мора да научи, подобро е вака отколку со каши.

На Madam S, theowndemon, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    249.388
    Овде самоте педијатри форсираат бебето само да јаде. Те прашуваат дали има интерес за лажица, дали пробала парчиња. И инсистираат побрзо да научат сами да јадат. Јас некако не сум подготвена за парчиња.

На Madam S, Coco31, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    Она нема гајле.Сама зема кине и јаде. А малечка е , или мене така ми се чини….
    Ама ми се скрати животот вчера :sweat:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.