Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Baby-Led Weaning (бебињата јадат сами)

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 28 април 2021.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.205
    Допаѓања:
    111.876
    Нема потреба од такво форсирање ама најсериозно. Какви парчиња на човече што до вчера освен цицка/шише не видело друго? Која е поентата? Свашта |(
    Инсистирале бе (facepalm)
    Небаре постои на светот некој што останал на блендирана храна цел живот само затоа што не му дале како бебе парчиња да јаде.
    Катастрофа човече :|
    Ќе ги растеме бебињата пред време усилено. Ај важи ;)

На zuto, LadyD, kalinaka и 5 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    Не дека те тераат на сила, ама ти вели дека постепено мораш да пробуваш.
    Заболекарката на син ми пак, ми кажа дека после 6 ти месец да укинам ноќни подои оти забите се расипувале.
    Децава се учат од мали да се самостојни.

На Mari-Li, joy1 и fana им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.385
    Од детето си зависи.
    Значи големиот сачувај боже од блендираното да му залетнеше парче останато. Да фати во рака овошка, лепче, му идеа и ден денес му идат нагони за повраќање. И ден денес е таква педантерија. Сабајле му мачкам леб и путер, мора да е на коцки лебот и јаде со вилушка. На секој залак брише уста :D
    Оваа брца во кашата, па бута со рачето во уста, авокадо зема го гмечи и бута во усте, лепче со сласт си јадеше. Значи она е спремна ама мама не е :D

@fana во право си, ама јас имам траума од на другарка ми детето до 4 ,5 години јадеше само блендирано. Толкаво дете излезени на кафе она вадеше хипп кашите (facepalm) Заради тоа ни во градинка никогаш не одеше.
    И детето ќе си покаже само кога ќе е спремно.

На Tiny Love, Eli23, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    Иста е и мојава. Синко педантерија беше, ова е прасе:D. Денес отидов до кујна, она ја зеде чинијата со каша што и остана и ја фрли на подот(facepalm)
    Брка раце внатре, ми ја зима лажицата, ти велам прасе. Столот е во сите бои исфарбан(facepalm)
    Јас само бришам по нејзе. Сега ќе и купам блуза лигарник]:)

На theowndemon, Tiny Love и eli25 им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.385
    Исти нашиве деца Јуле:)

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.305
    Подобро од старт да се навикнува на текстура, отколку на лапни голтни. Покасно е потешко да го научиш да џвака ко што треба. Никој не останал на каши, ама не научиле да џвакаат правилно, оти џвакањето со непца се учи, не со заби. Ако не џвакаат, после криви заби, расипани заби, проблеми со желудник, пребирливи за јадење... Да бројам уште?

На Madam S, Yowannty, Mari-Li и 10 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.205
    Допаѓања:
    111.876
    Молам? :?: :|

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    13.395
    Точно е ова. И без заби може да џвакаат.

На IRBBB, Tiny Love и fana им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.305
    Па така е. Со непцата се џвака прво, после забите како што растат ја преземаат улогата на џвакање. Инаку ќе требаше до три години кога се комплетира целото забало децата да јадат само каши. Да не речам дека ако се џвакаше само со заби, бебињата ќе се раѓаа со комплет заби во уста.

На Madam S, Yowannty, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    Ана, а држи тоа дека и од ноќно доење може да се оштетат забите? Син ми имаше, а и еве и кај трајните заби кариес. И заболекарката тврди дека кај млечните што се расипаа било од ноќното доење оти лн не пиеше од шише, сокови не, благо не, сма цицаше до 2 години.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.403
    Допаѓања:
    38.335
    И мене стоматологот ми рече од тоа е. Јас до 2 и нешто го доев, од шише не пиеше, сокови почна многу подоцна.
    Шеските му беа залеани сите и пак се расипа една одма, а млечните веќе сите расипани беа и се тие што не се сменети.

@fana да видиш со непце како ме гризи сега во доењето дека ја чешкаат, оштри се непцата и тврди многу.

На JuLleE и fana им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.720
    Е јас може сум старомодна ама како @fana не можам да прифатам дека 5 месеци старо бебе треба да зема залаци од чинија. Знам и дека блендираната храна е проблем за покасно почнување со парчиња ама јбг,ќе блендам тоа е.
    Друго,цел тој неред што се прави, повеќе на земја отколку што каснало, па немаш ориентација колку изело. Цел ден треба да седи во хранилка и да јаде, а каде ми е другото дете, јадење за него, за нас?
    Ако детето само изрази желба да јаде, нормално дека нема да му го скратам тоа право, ама јас да форсирам, не.
    Секоја чест на вас што имате време, нерви и трпение за ова.

На Tea SK, LiquidLuna, Srcka28 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    Ќе земам ќе и ги укинам. Да воведам три оброка и толку е. Она и така само еднаш до два пати цица навечер.

Овде препораките се некде од 8 ми месец да се започне со парчиња храна. Значи од почетокот велат пасирано, ама еве бебе мое не сакаше така да јаде. Почнав со блендирано и полека ќе менувам текстура. Ќе давам да пробува и сама да јаде. Прво нека се научи да јаде и почне се да јаде, потоа и текстурата ќе ја сменам.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    И мене ова ме одвраќа, настрана и што бебе не сака засега. Како ќе знам колку јадела? Нередот, времето, имам и друго дете кои оди на школо. Не знам, ајде си велам поголема ко ќе е, па да комбинирам.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.476
    Допаѓања:
    201.305
    Па да, држи донекаде, иако помалку се расипуваат од доење отколку од шише. При доење млекото оди директно во грло, оти брадавицата е во задната третина од устата, а цуцлата на шишето е пократка. И генетиката игра улога тука.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.720
    Исто, плус големово не е дете што би зело леб и путер или крем, кроасан па ајде нека јаде. Он си е гурман, сака манџа, чорба, јајце готвено јадење секој ден, плус салата за ручек обавезно.
    Еве го 10 месеци направи, деновиве почна сам да бара и вода, трошки сам си става во уста( а немаше шанси јадење да стави сам во уста) завчера јадеше ориз со вилушка, банана со бисквита пасирана, лепче.... Ќе биде, само трпение треба.

На fana и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.639
    Пре би рекла генетика дека е побитна отколку било што друго за забите. Другото е плус. Јас сум пораснала на сокови до 3 год и ден денес , имам на 44 год , а имам 2 здрави млечни заби. Трајните ги нема никаде, и тоа тројки. Никогаш немав расипани млечни заби. Ама тоа ми е наследство од татко ми, он почина со сите 32 здрави заби. Е сега јас на мојава не и давам сокови, ноќе не пие млеко од пред година, незнам дали е на мама или на тато во забите. Муабетот ми е дека не може до толку на 8 месечно бебе да му смета еднаш до 2 пати ноќен подој до година, ако генетика поинаку кажува и не би укинувала до година, сепак мајчино млеко има бенефит.

На JuLleE, Srcka28 и fana им се допаѓа ова.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.578
    Без лутиш ама очигледно немаш ни прочитано за процесот, затоа си запрепастена. Прво општи препораки се дека до 6м бебе треба да е на ексклузивно доење/ад. Второ, за да се почне со блв, еден од условите што треба да се исполнат е бебето да седи самостојно. Јас не знам бебе на 5 месеци да седи само.
    И крајно, препораките се целото семејство да има заеднички оброци, да се храни исто, а не да чекаш да се најди едно, па друго дете, па ти да јадеш. Ти така повеќе губиш време отколку да јадите сите заедно и да чистиш неред.

На Madam S, Lovebug01, purple..m и 7 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.338
    Допаѓања:
    249.380
    Па не би рекла генетика оти и јас и маж немаме многу проблеми со забите. А еве и внуките исто. А родителите немаат толку проблеми. Не знам, кај мене цица пред да заспие, после околу уште еднаш после пола час од кога ќе заспие и еднаш се буди во текот на ноќта.
    Деновиве е возмемирена, мислам дека заб излегува.
    Синко многу мака има и затоа се ќе направам ако можам бебка да ја заштитам.

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.624
    И кога цицаат не знаеме колку цицаат па ги следиме нив кога сака колку сака, така е и со цврста храна. Основен животен инстинкт е јадењето, не може да утнат. :)

На Madam S, Pocahontas.93, Pacient srna и 5 други им се допаѓа ова.