Јас искрено не знаев за ова додека моето не наполни 5 месеци. Од 4 месеци почнав со кашички, блендирани и пасирани. Но за среќа малото прифаќа секакви текстури, уште од 8 месеци давав парченца со лажичка, а многу често и сам го оставав со рачињата да гмече. Прифаќа и сам да јаде, но искрено немам секогаш време и нерви да го чекам да заврши и да гледам се хаос.
Само што направи 9 месеци ми одби каши Парчиња и крај ! ако го види тањирчето со каша вришти пишти и врти со главата И даваме и ние до пола јадење пола сама си јаде Некогаш и скроз ја оставам ќе и наредам пред неа и си зима Имаше на почетокот како нагон за повраќање ама се случи само два три пати Они си имаат добро развиен инстинкт за тоа Парчињата во секој сличај ги правам тенки и убаво сварени,уште има само кецови кога ќе пораснат и другите запчиња уште полесно ќе е
Нема страшно не страшно, не дозволувајте вашиот страв да го кочи детето. Ако оно е спремно за ваква исхрана информирајте се добро и дајте му насока. Оди кај мајката ката на инста прашај ја за се шо не ти е јасно верувам ке ти помогне многу.
Какви грицки? Пример син ми од 7ипол јаде сам, грицки немам дадено. Имам купено, немам дадено. Купив хип и лино смоки и тие другите глупости што ги имаа и сите тие се со огромен ризик од загушување. Тотална спротивност од правилата на блв. Со палачинка и макарона не може да се задави, дури и да се задави тие се лизгави и по некоја логика треба лесно да се ослободуваат. Само храбро мајка, гушењето кај децата е најчесто од предмети, поретко од храна. Најчесри гушачи од храна се живо јаболко/круша, лижавчиња, бомбони, гумени бомбони, јатки, пуканки, грозје. Внимавај како ја служиш храната, тоа е најбитно. Добро послужена храна според возраста така шансите од загушување се 0
Чекај сега, ме стави во мисла... Јаде од оние огромните смоки за бебе, од пченка, без сол. Се топат во уста. Сакаш да ми кажеш дека може од тие да се загуши? Како?
Од тие Лино дадов да проба, на 8ипол месеци. Гризна големо парче и проба да го голтне. Парчето му се заглави позади зашто нели е лепливо. Фактички му се активираше гаг рефлексот ама заради тоа што е лепливо, ми се залепи за горниот дел од устата и не можеше да го исфрли надвор. Пробуваше и да го голтне, после некое време ваљда се растопи доволно и го голтна. Од тогаш немам дадено такви работи. Ама ако твоето бебе има усовршено како да ги јаде ваљда нема проблем. Сакав да ти кажам мене оваа сцена ми беше засрашувачка. А пример од макарона кога му се активираше гаг рефлексот, зашто е лизгава одма ја исфрла. И не се плашам од макарони зашто знам дека ги исфрла лесно. Истото важи и за другата храна што ја спомнав погоре.
Жено, ти и уште неколку други мајки на инстаграм ме престрашивте, му дадов банана, си јадеше детето најнормално. Плус добив зелено светло за јајце да воведам, ќе правам палачинки, ќе давам макарони и јас.
Епа ние се префрливме на парчиња целосно. Мака мачев со каши, не отвараше уста. Полека почнав со бејби палачинки на 7++ претходната недела и ручекот почнав на прчиња да го давам. Се преродив, нема веќе молење за храна. Сега воведов и вечера, обично само вечерата ќе биде кашеста форма, нешто со кисело млеко и слично ама не го одбива, барем вчера не правеше проблем. Се познаваше дека е спремна. Инаку нема ниеден заб. Ја оставам и сама да си зема и кога и е поголемо парчето сама го враќа. Едит: има 8 месеци
да, ама не сме full blw затоа што подлизнува од парчето што ѝ го сервирам па го фрла на земја или само го смачкува со рацете, па давам и пасирано со лажичка за да ѝ се рачунаат нештата како пробани вкусови. најчесто не ни прифаќа да биде ранета, затнува уста и забите ѝ се како штит. сѐ друго е поинтересно: лигавчето, појасите од хранилката, дрвјата низ прозор… најмногу количински што има изедено е кога ѝ полнам лажички за сама да ги земе и стави во уста (имам неколку различни и ги ротирам). до сега највеќе успех во парчиња сум имала со праска (обожава! цела ја тамани сама), банана, сладок компир и морков. чекам да воведам уште некои намирници, па да можам да спремам исти доручеци и за двете (модифицирани за неа секако) и да јадеме заедно истовремено, можеби така ќе биде позаинтересирана (секогаш мљацка кога нѐ гледа како јадеме).
Здравје во план сум кога ќе почнеме со дохрана по методов да тераме. Пробувањето на вкусови е класично, како со кашичките, така? По 3 дена нова намирница. Кажи ми, посетуваше некоја обука? Или од интернет статии почна? И колку е сѐ хаос после јадење?
Супер знам кое олеснување е моето дури на 16 месеци, стално одбиваше јадење што му нудев во кашеста форма се дури не ми пукна филмот и го зедов со мене в скут, ама тоа е кога ти е прво дете и без никакво искуство, сега веќе в хранилка му оставам нешто ќе пикне в уста нешто ќе гмечи ќе истражува, камо да знаев порано
сѐ од интернет, мами. јутуб и solidstarts.com јас така воведувам по 2-3 дена. она е цела лом, долу на земја не толку, ама сигурно хаосот ќе се зголеми кога ќе почне повеќе да јаде.
Да. 3000 денари обуката е 1час и половина до 2. Со додатно пратење и консултација низ процесот. Објаснува се за БЛВ и за нутритивни вредности за правилен раст и развој
Здраво мајки, Каде да барам идеи рецепти за блв? Пример, за вечера најмалку имам идеи и се завршувам давајќи и гриз или палента..
Многу сум заинтересирана за методава и би сакала пробам коа ќе почнеме со храна. Ама сакам и комбимирано да давам, некогаш кашичка, некогаш пасирано некогаш вака. Сакам да знае се да јаде. Е сега ова блв од кога се почнува, од прво пробување вкусови или како?
https://instagram.com/babyledfeeding?utm_medium=copy_link https://instagram.com/baby_led_weaning_cookbook?utm_medium=copy_link https://instagram.com/blwcookingclub?utm_medium=copy_link