Ja imas slusano? Ja ne znam ni kako bi pocnala t.e.kako treba a iskreno neam ni vreme ni nervi da baram da citam sea
Не сум знаела дека вака се вика, а сум го правела со двете деца Кога имаа заби веќе (малку подоцна им никнаа на моите) им давав и поцврсти и потегави парчиња. После годинка, годинка и некој месец отприлика, скоро се јадеа и успешно џвакаа- и јаткасти плодови и зрнеста храна. Дури и прибор користеа зошто сакаа да бидат „како големите“. Ме искара еднаш еден педијатар зошто на малата сум и давала пченка да јаде можела да се задави. Малата имаше година-две мислам (ако добро памтам)..јас си поќутев, ме изненади со забелешката..не сакав да и' кажам дека бадеми, лешници јаде, не па пченка.. И ова сакав да кажам- уште пред повеќе од десет години пријателка од Германија ми кажа дека и најмалите деца во нивните градинки не ги хранат учителките. Во послужавник добиваат парчиња, кришки и сл. и си јадат со гризање, со раце, немора да е со прибор. Дали се испрљало детето или масата не е битно. По јадење си знаат децата дека треба да си ги соберат парченцата и трошките во послужавник и да си го однесат послужавникот, да си го фрлат ѓубрето и сл.
Кога спремате парчиња ги сецкате соодветно препораките за BLW или ги ситните дополнително? Денес и насецкав макарона, батат, брокула, пилешко и морков и си земаше прстињата си јадеше, ама ептен ги иситнив. (Бататот е овде веќе изеден)
Не сум. Се информирав само. Почнав следејќи блв групи на Фб, има многу барај во search исто симни ја solid starts ти кажува според возраст како да ја сечеш храната и сервираш на бебе.
Многу се ситни овие срцка. Ако ве интересира повеќе https://solidstarts.com/ многу убаво е објаснето според возраста какви треба да бидат парчињата и која храна е соодветна
Треба да се ситни парчињата од 9-12 месеци, ама сепак доволно крупни за да не заборави да џвака, ако се преситни само ќе ги голта директно.
Житарици давам како големи топчиња помешани со : - павлака и жолчка - рикота (бебе урда) Така вежба и загриз, односно да јаде дел по дел од нешто. Може да се помешаат и со било каква кашеста смеса и да се даваат со лажичка. Според Solid Starts, треба да се гмечат со вилушка. Но, јас досега немам пробано да дадам чиста житарица непомешана со нешто друго. За почеток може да давате поситни житарки од типот на киноа, кускус и просо.
Use nesto...vcera pedijatarot mi spomna nekoi mrezicki za da stavis hrana vnatre i ko topce da go dades na bebe da smuka...ne ja ostaiv zenata da se dokaze kade gi ima tie da ne znaete? Ko sto razbrav nesto nalik gaza e...moze i so gaza ama ako gi ima negde napraeni da si kupam polesno
По аптеки ги има и во сите продавници за бебешка опрема. Има силиконски цуцли за овошје и зеленчук и тие ко со мрежичка. Да очекуваш само сѐ лом да ти е. Едно од сокот на овошјето/зеленчукот, друго од лиги на бебка.
Со опрема за варосување под хранилка. Инаку оваа цуцлава ме потсетува на внуче мое, кај шо јади праска додека се шета низ соби и се е искапено со праска и лиги, затоа така "те предупредив". Твојата е мала уште, ќе си седи и ќе си шмука.
Sakam so ova da i dadam da proba malce od sezonskoto sto posle ke go nema ko smokva,dinja,lubenica i sl
Конечно син ми пројаде сам. Мислев до 2г блендирано ќе го хранам. Се уште му давам јас затоа што е бавен. Ама сега на ручек сите заедно и он си јаде од нашето. Почнав се да му давам што јадеме. Еве мое искуство. Вртеше глава на се му понудив ќебапче гризна и од тој ден сака парченца. Му ставам во хранилка пола е на земја пола го јаде. Среќа имам куче-усисивач Дали смеат нозете да му висат? Нешто читав, на мојава хранилка не се мести тоа доле... чаре?
Син ми самостојно почна со јадење пред месец дена. 9++ е, ставам пред него тањир со јадење и лажичка лом прави се ама битно си знае дека треба да си земе од јадењето и во уста да си стави. Зрнестата храна исто му ја оставам во тањирче си зема и џвака. Добро не сега апла да изеде се ама важно разбира што треба да прави кога ќе го смрзи сам да зема се нервира и го доранувам. А шишето со млеко од 5+ месеци сам го држи и пие