Јас пробав два дена со брокула и морковче, ама бебе појма си нема што да им прави. Не ги носи накај уста, онака ќе ги допре и толку. Пробав и ги ставив во раче јас и зема да ги цица/ шмука. Затоа се откажав, можеби малку да порасне ќе пробаме пак. Инаку многу ми се допаѓа начинов на исхрана, следам и доста профили на инстаграм се едуцирам. Па се надевам ќе ни успее еден ден.
Исто брокулата само а држеше и така пипаво а чепкаше на два три пати а доближи у уста и беше ваков баш нагон одма ( а си а јаде брокулата во каши) па ја му кинев парчиња и така а јадеше морковчето го лижеше ама се раскенка од дада му , и оставиме за др пат. Му дадов еднаш од флипсот за бебиња , одма го управи во уста и си јадеше макаронки му давав ги јадеше сега да пробам сам. Само неможам со парчиња да се престрашам колкави да бидат за сам да ги зима а да не се засркне @Pacient srna јас а купив мрежичката од зегин 300ки е , му ставам овошки и си шмука , интересна работа е
Колкаво е бебче? Ние почнавме на 9 и пол месеци и уште се мачиме. 10+ е сега. Нови работи ги пипа со прстето ама прави гадливи фацки и не ги ни зема. Јаде само суви работи вака, палачинки, лебче, палента на коцки сечена, банана со лушпа, овошје или зеленчук извалкани во овесни снегулки. На коцки сечено јаде, а ако нешто не ѝ се допаѓа одма го фрла. Некогаш ѝ боцкам со вилушка и оставам пред неа да си ја зема, некогаш е успешно ама некогаш и тоа го фрла. Решив да бидам поупорна и да не ѝ давам веќе каши пошо и онака ги одбива и нив. Што помало е бебето тоа побрзо ќе се навикне, јас барем така мислам. Кога нудиш почни со ептен мала количина (на пример едно цветче брокула). Види како ќе ја прифати па следниот ден понуди 2-3 цветчиња. Од она што го имам читано, премногу храна послужена само ги збунува дополнително. После 2-3 дена послужи ја брокулата со морковче варено. Земи од тањирчето касни ти, да те види, држи го гризнато и дозволи му да ти го земе од уста. Од пример учат децата. На некои му треба помалку време а на некои повеќе за да научат што да прават со храната. Мојава е изглеа во тие вторите Одвај чекам да почнам тренинг со мајката ката па се надевам еден ден ќе лапка онака да ти е мерак да ја гледаш Инаку супер е методов со блв, за понатаму кога ќе бидат поголемки и кога ќе почнат сѐ да прибираат кога ќе се сретнат прв пат со цврста храна. Што помали, тоа полесно и за понатаму. Ми е криво што не почнав од старт така, ама тоа е. Ум за следното дете
Нозете треба да се потпрени. На мојата хранилка има потпирач ама не се подесува погоре-подоле па врзувам марами за да може да ги потпира нозете зошто не го достигнува уште.. И позади грбчето ставам пешкир за да седи скроз исправено (некогаш сака да се глупира па си прилегнува како во фотелја). Јас ја имам таа на Киндеркрафт 2 во 1 што е со дрвени ногарки, што се прави и како столче. Инаку јас почнав пошо веќе ми се смачи да готвам посебно за бебе, а и она почна да не сака каши. Вака готвам едно јадење и тргам настрана во нејзниото тенџерче истото само без сол. И зачини почнав да користам-лук во прав, рузмарин, босилек, оригано, копар, црн и црвен бибер. Нема врска што нејзиното го фрлам зошто не јаде но свесна сум дека ѝ треба време и нека се учи. Престанав дури да и ставам јас во уста зошто 90% се буни. Ка оставам што сака да прави и колку сака да јаде или не јаде. Ќе видиме до кај ќе тераме, се надевам нема да доослабне. Веќе и цело јајце ѝ воведов и готвењето ми е 100 пати олеснато,
@Lovebug01 Мала е 6++, ама имам голема желба за методов, ќе видиме како ќе биде, за некоја недела ќе пробам пак. Не сакам да ја научам само на блендирано, се мислам дека после потешко ќе оди адаптацијата на цврста храна. Можеби комбинирано ќе пробам за почеток, дел ќе и оставам сама да јаде пред неа, ама и дел да и давам за да внесува сепак нешто. Незнам немам сеуште конкретен план само размислувам гласно. Ќе се ориентирам според неа.
Да супер, а до тогаш биди и ти пример. Јади пред неа да те гледа. И што порано тоа подобро. Памти ми го зборов
Mozes da zapasiras samo so viluska da ne e bas kasa i probaj stavi vo lazicka i podaj i ja ili pocekaj da ja zgraba lazickata pa da i ja doneses do usta
Kazete recepti od kade crpite? Probuvam da smislam dorucek ama osven ovosje da dadam seceno drugo ne mi teknuva? Zitarkite kako da gi vovedam a da ne e kasa?
Не дека имам искуство некое ама знам житарици дека мацкаат овошје во нив. Пример банана, авокадо, јаболко да го извалкаш во житарици. А за рецепти симни ја апликацијата BLW meals. Btw, како ви оди? Јаде бебка? Заинтересирана е? Многу лом се праи?
Јас ѝ правам житарки каша погуста и сама со рака си ја јаде. Или мафини правам ама мојава е поголемка и сѐ имам воведено.
Мафини има многу избор со житарка и овошје. Омлет можеш од жолчка за доручек со спанаќ и некоја овошка. Не мора да е стриктно овошје и житарка. Палачинки овесни или спелтини правам често со овошје и ги давам, некогаш само палачинките бидејќи се прават со банана. Од Дм купував мусли и ставав кисело млеко или јогурт исто тоа многу сакаше. Не е баш каша значи си јаде со парчиња овес, просо и нз што друго имаше во нив.
Pa uste ne sum na parcinja nego pokrupno pasirano i zainteresirana e super. Bez problem tie 5-6lazici gi lapka i koa nejke veke jasno pokazuva. Se graba za lazicata i da ima lom frla lazica i paga na site strani i taka. Na primer na praskata se mrstese deka kiselko ama otvara usta jade....da ne ja urocam pa ke vidime
Иди на инстаграм Chinijata na Irma, цело патешествие со блв и е документирано на Теа во хајлајтс со рецепти, идеи, со све.
https://www.instagram.com/elroy_says_ho_jiak/ Овде имаш исто убави идеи. Ако одиш скроз на почеток на профилот се почетоците, поедноставните рецептчиња.
Zeni se prestrasiv i dadov parcinja banana....zurka bese,ama jas fakam so raka od tanjir stavam i dzvakam(ne banana moja hrana ali nejse) i ona probuva isto,pa i pagase pa probuvase pak,pa ke odgrize parce pogolemo i odma go pluka. Koa ke e pomalo se snaogase goltase(dali zadzvaka ne znam bas). Ke se zakasla ama nema gajle tera. Koga i ostanaa mnogu sitni parcinja i gi sobrav vo cinivce i polnev lazicki taa sama da si stavi vo usta...tesko odese uste neam soodvetni za blw i toa zema so race da go jade i da si igra po malce...na kraj normalno vo kada zavrsi
Супер што има интерес, терајте така. Мојава ништо не сакаше ни да погледне и многу ми е мака од старт што не почнав со тоа.