Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Baby-Led Weaning (бебињата јадат сами)

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 28 април 2021.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Bebevo jade na parcinja samo, se uci da dzvaka ama realno ne dzvaka ko sto treba. Vo pelenata gi gledam parcinjata hrana pa se mislam da ne i e tesko taka...mada ne ja gledam da se maci koga kaka neso posebno

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Нормално е да има парчиња, пократок е дигестивниот систем и нема време да се разложат. Не се секирај, на убав пат сте.

3. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Aj ke vidis...morkovot znaes kako se gleda...vie pocnavte li?

4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Не, здравје за 2 недели.
    Па, не давај морков, дај и нешто шо нема да се гледа. :D
    Дај му мевце на детето да се наручка убаво. :D

На elimkd и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Planiram naskoro i mevce i jajce i lebce vaka nekako tesko mi e da go smislam obrokot em da e na parcinja em raznovrsno

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Уште никакво мевце немаш дадено? Давај ајде.
    Месо, џигерчиња, риба, јајце, леќа.. Мора железо да внесува.

7. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Spanakot ni e hit sea za sea

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Смучкај и тогаш некој омлет или мафини со спанаќ.
    Леле едвај чекам да готвам, сум се опремила со тави со форми, небаре бебето разбра нешто. (facepalm) :D
    Си јаде убаво? Во споредба со лажичка?

9. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.373
    Срнче ај да те прашам нешто. И даваш кашички домашни ама сама да ги јаде? Ти да и полниш лажиче она да јаде? И дали поише сака така или парчиња?

10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Jade i taka i taka, so lazicka jas i davam taa samo siri usta i navaluva glava. Koga i davam parcinja si gi zima i si smljacka,dzvaka sto ja znam ama jade. Ke vidis. Ima momenti si mislis gotovo ke se zadavi kolkavo parce otkinala ama ne pravi sto pravi vo ustata go jade bitno,koga so zakasluvanje koga bez. Ima veke raboti sto gi saka i raboti sto ne gi saka. Koga e gotova zatvara usta i ne otvara pa sto saka neka e. Use so voda pienje da fatime redot. Verba vo deteto i nabljuduvanje samo. Sega veke mislam deka e spremna i za lebce i za se drugo

На kostovaivana и IRBBB им се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Nekako ne i odi so lazickata ke ja fati ama so drugata raka saka kasata da ja fati i na kraj niso ne stiga do usta ama ne pravi problem da i davam jas. Koga e parce ostaveno na hranilka si zima si jade bez problem dali ovosje dali zelencuk. Denes probav topce od oriz so spanak da napraam ama i se raspagase se naluti i cekase jas da i dadam so lazicka i taka se najade. Vcera peceni tikvicka i morkov sama gi izede duri mi bese zal pola tikvicka ispekov a mislam deka usts ke jadese da imase

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Тостирај лепче пред да даваш.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    @Pacient srna како ја научи така комбинирано и кашички и парчиња, ако добро разбрав, не се буни да голтне парченце по грешка без џвакање?
    И јас сакам да почнам со кашички па понатака со парчиња ама незнам дали ќе успеам

14. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Epa toa sto mi bese strav ili nemav izbor e kasa,drugo na parce. Na primer sabajle zitna kasa i pravam na holle i krupno pasiram ovosje vnatre. Po nekoj den pokraj toa i ostavam i parce ovosje sama da go jade. Taa go jade toa jas so lazicka kasa i davam. Ili 1 obrok e pokasest i ja ranam, eden na parcinja i sama jade. Toa sto e pokasesto ne i go ostavan na hranilka poso dzabe ke buta race ne moze da go fati. Probav ednas da napraam topcinja od kompir i spanak i oriz i spanak ne uspeav mn se raspagaa i zemav lazickata a taa pokraj lazickata i race lizese:D

Inaku taa parcinjata gi vrti vo usta pred da goltne ama ne e dobro izdzvakano posto gi gledan posle celi vo pelena. Ne e deka prai lapni goltni pa da se davi,mota nesto niz ustata. Koga i e pregolemo i pluka del,koga ne goltnala ubavo ne buta pak i ne otvara usta za lazicka na primer

На Solen☀ и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    Тоа и мене ми е замислата хибриден пристап, бидејки блв е повеќе запознавање одколку оброк и нели главно е млекото до 1год а моево не сака цуцли шише и нема да има како да го нахранат кога ќе тргнам на работа па останува да биде тоа каша а ужинките да му се парчиња Незнам дали ќе успееме ако има некоја мама подобар совет супер ќе биде да сподели

16. Doroti28

Doroti28 Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    51
    Може ли да споделите некои слики како им ја сервирате храната на бебињата по блв. Не ми беше во план по овој начин да се водам, ама веќе се нервирам, се исто јаде, не знам како да ја научам да жвака. Некогаш и давам корка леб дур јадеме ние и ја топи полека во уста, ама крв немам во мене дур ја гледам, вчера и остана големо парче во уста. Би пробала нешто комбинирано зошто само по блв тешко дека ќе се најаде, јаде по 3 каши од 200гр

17. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Abe jas i obrok i davam na parcinja ama jasno deka babite toa nema da go pravat. Kasi i e toa sto seuste nema kako ili sto mi bilo strav. So sekoj den se poveke se opustas ama na momenti si vikam da ne preteruvam sama sum doma koga jade.

Simni si solid starts app,imaat i insta se ima tamu kako se sluzi. Ako e pogolemo bebe jas bi davala kako na pocetok za da se nauci da grize i podzvakuva, ako e malo parce ke go faka i golta i poopasno mi e. Korka leb ne ti e bas dobra idea,bolje tostirano lebce na pola namackano so nesto ne suvo

На Oneo, Madrugada, Solen☀ и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Јас на почетокот почнав со блендирано, па пасирано, житните каши ги мешам со крупно пасирано овошје бидејќи немам мн идеи за како да ги спремам, зависи што давам за оброк така и комбинирам, сама не е уште навикната да ги фаќа парченцата се фрла на земја, затоа јас и давам мали парченца (исто како тебе ми е дали ќе се најаде)на пр. вчера и давав парченца јајце и домати а во меѓувреме к.млеко со лажичка, мислам дека и тие знаат кога е поголемо за да го жвакаат. Инаку сме 9месеци.

На Doroti28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Doroti28

Doroti28 Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    51
    Мојата е скоро 9 месеци, вака исто како тебе почнав, блендирано само првите неколку пати дадов, сега давам житарка со крупно пасирано, ама не жвака, само шмука. И давам некогаш и трошки леб и само тогаш праи како да жвака, а уствари ги брка низ уста со јазикот. Мислам до 3 години пасирано ке јаде. Лакомка е и одма шмука иста ко татко и, он и на 30г врти два пати низ уста и голта одма ‍(facepalm)

20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Epa daj i parce otkako ke se podzasiti malce. Prvo kasa i na pola stavi i parce na hranilkA. Jas ne serviram neso posebno stavam parcinja na hranilka,koa ke snema (padnato ili izedeno) dopolnuvam

На Doroti28 му/ѝ се допаѓа ова.