Ке си го следиш детето, сама ќе покаже знаци кога сака, некогаш мислам дека ние мајките непотребно си ствараме стресови, нема дете кое не научило да жвака кое порано кое покасно, наше е да пробуваме, пр мојата на почеток не сакаше да пие вода, за сега веќе да си пие сама од шишенце оние со клунче, кога и се наполнува устата со мн вода дека нагло го дига шишето си ја плукнува надвор, значи за се е потребно време.
Зошто млекото главен оброк до година? Еве конкретно моево имаше три оброци до 9 месеци, до година плус две ужини. Цицањето повеќе навика му беше, значително ми се намали млекото откако го замени со оброци. Цицаше до 14 месеци, а млеко во шише сеуште не пие, година ипол е. Затоа јогурт пие 200мл дневно, плус кисело млеко, павлака. Млеко само во оброци сака. И мене ми беше битно да си јаде до 9 месеци за да може да тргне во градинка. А за крупни парчиња во изметот еве се случува и кај моето особено со јаткасти. Има едвај 7 заби и не може да изџвака убаво, ништо страшно, не сме имале проблем досега.
Информирајки се за блв пристапот за дохрана (во US) што пратев на youtube се нагласува дека млекото останува како главна храна а зошто нагаѓам дека на парчиња не јадат количински многу бебенцата. Мене тоа ме буни зошто од друга страна моево само цице прифаќа со цуцли скаран е и битно ми е да има два оброка солидни дури аум на работа Ја сум збунка цела ама најправилно ми делува да почнам со кашички а да нудам парченца покасно
Не си во грешка Solen, до 1 година млекото е главна храна на бебето, а после 1 година е обратно. Значи до 1 година секогаш треба млекото да се дава пред оброкот (може некои 30мин до 1,5час пред оброкот, кај секое бебе ќе биде различно, ќе видите дали на оброк сепак е гладно или сеуште не), а после 1 година се прави обратно, секогаш оброците имаат предност пред млекото. Над 1 год доволно е само <500ml кравјо млеко дневно, или околу 3-4 подои во 24 часа (<1 год е мајчино млеко или формула). Јас почнав со каши пасирани со вилушка, па на 8 месеци преминав на парчиња. Но, всушност од 6-9 месеци е најбезбедниот дел од јадењето парчиња кај бебињата. Затоа ќе приметите како некои се фалат демек хранат по БЛВ давајќи краставици. Работата е што бебето не може да откине парче, само шмука или зима минијатурни залчиња. Потоа веќе од 9месеци отприлика почна да зима големи залаци и почна да станува пострашно. Затоа од 9-12 месеци обично се даваат мали парчиња, а на тој начин се зголемува и конзумацијата на храна. Од 9-12 месеци веќе е битно и колку јаде бебето, зошто тука е транзицијата од млеко на храна. Бројот на оброци ќе го одлучите по самото бебе. Ако приметите дека бебето почнува да кенка измеѓу оброци, може треба да воведете плус оброк за да видите дали е гладно. Моето бебе на 9 месеци се научи да пие од шише и од чаша со цевка, претходно не прифаќаше ништо. Али вежбајте секојдневно, за да може да пие течности додека сте на работа.
Ова е скроз дискутабилно ама да не одам оф топик. Ниеден доктор не ме советувал да давам млеко пред оброк, обично е обратно. Му даваш да проба нов вкус и му нудиш града/шише да се дојаде. Кога веќе има цел оброк скратуваш еден подој. И друга работа, мое мислење е дека на 9 месеци веќе треба да се учи да пие од чаша, а не тек да почнува да пие од шише.
@Jana06 да се вмешам во дискусија. Истиот муабет и Катерина на обуката ми го кажа. До година главен оброк млекото. Дохрана се нуди после 30мин- саат и пол после млеко. Не веднаш по млеко за да не е сито бебето, ама да не е гладно за да не залета по храната и да голта неконтролирано, без џвакање. Ова за блв, за кашички прво немлечна дохрана, после млеко.
Добро, и како би изгледал распоредот на оброците на 10месеци ако главна храна е млекото? Му даваш млеко на 3 саати пример и измеѓу по малку храна? Стварно не ми е јасно. Еве на моево не му стигаше моето млеко, друго млеко не сакаше да мирисне, шише да не види.
Мене ми рече да почнеме со еден до два оброци, зависи дали/колку ќе е заинтересиран да јади, а со доењето да продолжам на принцип кога и колку сака. За друго не би знаела да ти одговорам, ама топло ја препорачувам ако имаш некои дилеми, сигурна сум дека би те водела низ цел процес.
@Jana06 и ние откако почнавме со blw вака некако изгледаа деновите на 9-10 месеци. Само што јас давав прво храна па после ѝ давав да цица, а не обратно. Како што растеше така ми одбиваше да цица после јадење и веќе не ѝ нудам, и не бара.Сега веќе има годинка и цица само за заспивање, а јаде повеќе пати во денот по малку и конечно се научи да пие од чаша со цевка па пие јогурт, вода.. Инаку ѝ давам и од чашка знае да си ја фати сама и да си ја земе да се напие ама многу лом се прави па најчесто ѝ давам со цевка. Претходно дека не пиеше течности затоа повеќе цицаше. Баш и Сајковски го слушав пред некој ден на 0+ дека млекото е примарна храна до годината. Еве јас веќе мислам дека немам ни млеко незнам што цица ама ајде нека се лажи зошто поинаку не знае да заспие.
Jas po ova teram i sea sme ok...okolu 6 cica i zadremuva do 7, vo 8-8.30 dorucek pa spie posle cica okoli 13-14 rucek i ponataka samo cicka. Zaspiva okolu 19.30. Koga bi imala vecera bi bila okolu 17-18 casot izmegu cicka ako saka i noke mnogu bara ama ne ja znam kolku se ligavi kolku cica
Касно е за ова, може за следното бебе Инаку да, вака некако изгледаше и нашиот распоред само што јас комбинирав парчиња и пасирано, не бев до толку навлезена во блв. Зборот ми беше дека заменуваат млеко со оброци, се намалуваат подоите, па не ми беше логично да е примарна храна.
Да, ама бидејќи повеќе истражуваат отколку што јадат, особено од 6-9 месеци, не може да им се замени млекото со оброк. Оти во целиов процес нема мерење на храна, 3 лажички, 150 гр... туку колку сака да јади, толку. Некогаш повеќе, некогаш помалку, некогаш ич. Дури и некои експерти препорачуваат на почеток да не се дава дохрана секој ден, туку неколку пати неделно.
I jas taka kombiniram i isto jadenje ke pravam i taka i taka zaso nekad ke ja utnes pa da ima.alternativa. vcera na primer svariv i ispasirav tikvicka,morkov i kompir i malce ovesno brasno i gi napraiv ko parcinja i gi staviv da se pecat na maslinov. Korkata ispadna potvrda bebe ne gi sakase proba da smuka ama neso i se bendisa gi rasfrli. Imase i pavlaka i taa ne ja sakase. Ja presoblekov srediv so nea u raka da soberam pavlakata u frizider gledam me gleda i dadov lapna i taka stoejki so obicna metalna lazica pola caska pavlaka izede. Muabetot mi e da ostavev od smesata pasirana moze ke ja jadrse poveke
Е сега има тука некои поделени мислења на пример по блв белка се дава уште на сам старт, по традиционалниот пристап на 1 година, а и Сајковски кога го слушав рече не можеш на бебе од 6 месеци белка да му дадеш, као демек дигестивниот систем не му е толку спремен за да го обработи јајцето, се знае кои намирници кога се воведуваат и тоа не е заради алергии туку главно заради зрелоста на дигестивниот систем. И ми има логика. И за медот рече исто може и пред годината да се даде, а некои го одложуваат дури и до 2 години. И за кравјото млеко, он вика да не се дава ни како додаток под 1 година, и воопшто да не се дава кравјо млеко на дете (подобро јогурт или к.млеко) а јас од мојот педијатар уште на 10 месеци добив дозвола да го ставам во овесни каши и палачинки. Незнам искрено што е правилно, сите експерти различно си кажуваат.Јас еве на годинка сѐ имам воведено освен јагода, мед и киви-пошо јагоди нема свежи, киви не сум купила, мед ќе ѝ дадам за скоро. Друго јаде сѐ од алергени дури и путери од јатки.
@Lovebug01 само кај нас се дели жолчка и белка од јајце. И ич ми нема логика за жолчка да е спремен, за белка не.
Искрено постојано се менуваат работите па малку сум скептик и со овој модерен нов пристап.пр. за глутен беше никако пред 7м сега сајковски вика до 7 најкасно а американциве одма се даваат без некој ред освен што се поделени намирниците на меки и тврди. За големиот имаше други правила и прописи за дохрана пред 5год а сега сосема други ама дефинитивно има придобивки од овој пристап.
Јас дадов глутен до 7 месеци за да почнам со месо од 7+ хемоглобинот му беше низок. Ама тогаш беше лаком за јадење и со мерак му давав да пробува порано, до 9 месеци белка и јаткасти јадеше. Само мед и кикирики оставив за над година. Остај препораки, тие нека ти бидат само онака водич ако се изгубиш, следи си го детето најубаво. Штом имаш и друго детенце веќе значи си ослободена и си го поминала тоа.
Мене методов ми има смисла за мајки што се дома со децата. Цело време ќе ти биде под надзор. Вака кога ќе почне во градинка од 9 месеци јас на работа, секако таму нема да ја оставаат сама да јаде. Ќе јаде како сите деца, претпоставувам пасирано. Јас нешто слично како срна правам. Место играчки почнав да и ставам храна пред неа, да се занимава. Кога ја носи накај уста кога не, а во меѓувреме ја ранам со лажица. Некако тешко оди кај нас, 5 6 лажици максимум јаде. Пасирано многу не сака, блендер не користам воопшто. И давам парчиња, така повеќе јаде, знае и да џвака. Само што не јаде сама, туку јас да и ги давам парчињата во уста. Ќе касне малку и почнува да плаче, ја симнувам од хранилка и за 10 мин а некогаш и одма знае да се закачи да цица. Ако не и дадам плаче. Голема е веќе знае, си доаѓа во скут кај мене и бара. Се надевам кога ќе почне во градинка нема да ме гледа, нема цице па ќе јаде повеќе. Инаку остана гладна…. Вака сега за дома не ми е проблем уживам да ја дојам. Едит: За храна почетокот се водев по табелите, ама веќе ми здосади искрејно. Почнав се да и давам, не гледам ни прв ден, втор трет… И белка и дадов малку да проба пред некој ден. Сега ќе почнам палачинки, мафини, проја да и правам, бидејќи во леб се дави дете…. Како Јана ќе оставам само мед, јагоди и кикирики за после година.
За јајце, не за белка/жолчка одделно збореше докторот. Општо за сите врсти храна дека си има што кога да се даде.