Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Baby shower party...бебето доаѓа

Дискусија во 'Бебе' започната од Snow-Queen, 18 април 2013.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Јас познавам пар кои немаа спремено апсолутно ништо купено. Ниту количка, ниту креветче, ниту облека, ниту шишиња и цуцли. Ете они имаат таков став кон муабетот "На нероден Петко капа му кројат". Нивен план беше откако таа ќе се породи и кога ќе е во болница, мажот, сверквата, бабата да купат се.

Јас не би можела така бремена да терам 9 месеци, а особено не откако ќе дознаам пол. Од мерак мислам дека штом дознаам дека сум бремена ќе купам нешто. Па јас уште сега кога купувам подарок за некое бебе или дете со мајка ми во Ваикики се задржувам барем саат време. Пред некој ден со брат ми на поминување се чудевме колку се само слатки бенкиците.

Суеверен народ сме, голем дел од луѓето не прават одредени работи само ради помислата дека нешто може да тргне на лошо.

Апропо бејби шауер, можам да кажам дека е ептен фина замисла, секој што сака може да купи подарок за бебето, дружење пред жената да се изолира целосно. Ама па не ни чувствувам потреба да се "американизирам", имаме ние одење после 40 дена, па ем бебето ќе го видат, ем подарок ќе донесат.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.725
    Посебен став не би можела да заземам од ниедна страна. Прво,да,суеверни сме и прво помислуваме на лошото,па потоа на убавото.
    Но,од друга страна пак,ако така гледаме на работите,зошто и воопшто се прават свадби,кога ете и парови се разведуваат? Лошото ако треба да се случи,ќе го биде и никој не може против тоа.
    Но,премногу почнавме да ,,присвојуваме,,адети(и покрај многуте што ги имаме)од страна.
    Башка,оди објасни и ти на македонска баба/тетка/вујна/стрина дека по baby shower,веднаш по 40те дена не се доаѓа и гњави,бакнува и дере со ,,каци ти,,на бебе кое штотуку го видело светот.

На lizaname, sunmoonstars и simona_baby им се допаѓа ова.
  3. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Кај нас се е убаво додека не почнеме да прославуваме гламурозно.Мекиците порано беа многу поубави кога не се преоптоварувавме да бидат во кафеани со музики и триста чуда.И првите родендени изгор сегде цени која е таа сума шеќерна маса 200 е.Ова е убава традиција нормално се додека не ја направиме исто со такви прескапи маси а гледам дека ги прават на тој начин.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Ke se nadovarzam na tvojot muabet, "odi objasni i na makdonska baba deka ne se ide odma po 40te dena na gosti kaj bebe....." Taka nie drugarkite i organiziravme baby shower na drugarka, od pricini da i pomogneme okolu potrebnite raboti za bebe, cekase bliznaci, i ne e vo mnogu dobra finansiska sostojba, pa 7-8 drugarki sobravme pari za dve krevetcinja, (neli krevetceto pred vreme treba da bide kupeno). Baska so 2 bebinja, da ne ne ceka na gosti da i se izredime site, umorna ke e, nenaspana, pa plus zimni bebinja, zima se celo semejstvo vo edna soba kade sto e najtoplo......i na kraj pak po makdonska tradicija, site i se izredivme na gosti da gi vidime bebinjata.....:D
    Jas sum diplomiran arheolog i etnolog i pocituvam i sum tvrdo ZA nasite tradicii, no eve konkretno za toa "Povojnica VS Baby shower" glasam za vtoroto. Od pricini sto mene mi bese tesko da precekuvam gosti cel mesec dodeka se izredat site, drugarkite, pa zenite od drustvoto na mm, pa tetki, strini, vujni, bratucedi, komsii....a jas ziva nenaspana, umorna, bebe placlivo, non stop saka da visi na grada...:sweat::whew: ....a za podarocite pak, nedeka mi bese dojdeno da se voshituvam na podaroci, i ne se tie najvazni, no veke koga se potrosile finansiski i kupuvale so vnimanie, se mi bse so velicina od 3-6m, a bebe em pokrupno, em zimno vreme doma cel den sedime, pa se ostana neotpakuvano...na toj stud zimata i so malo bebe nemozev ni vo grad da odam da gi zamenam rabotite, epten neprakticna rabota. stvarno od nekoi tradicii veke nema smisla i se neprakticni, sum za makedonskoto no da e razumno, prakticno, racionalno.

Последна измена: 9 јули 2017
    На Naturel и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  5. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    764
    Другарка штотуку се породи и затоа што и е второ дете реши да не прави baby shower, а сигурно нема ни мекици да прави. Е сега, прашањето ми е , кога според вас би било во ред да се посети бебето? После 40 дена, порану/подоцна? И што би можело да се однесе за подарок за второ дете (под претпоставка дека имаат се од првото)?

6. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Јас лично и одам после 40 дена пред 40 дена никако и ко ќе не сум да речам чиста менс или односи шанса нема да појдам а и не сакам ни да ми идат до 40 дена ии да речамм нечисти.. А нема врска од прво второ дете однесии некое комплетче колекција бекутан или некоја друга ќе им се најде сигурно тоа или направи башка од комплетчето памперс торта и тие ќе му се најдат

На Belabelinakinder и karibian им се допаѓа ова.
  7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.613
    Па искрено, најубаво е да си ја прашаш мајката кога ќе и одговара на неа, оти многу мои познанички примаа гости уште 2та недела,по нивна воља, секако само без допирање на бебчето.

А за подарок, нешто практично како пелени, пудра, кремче, па може и алишта - сигурно не чува се од предходното, или пак некоја играчка која ќе си ја игра и кога ќе порасне.

Јас би така.

На DAngel, BlackNight, Troi и 2 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Штом ти е блиска јас би ја прашала. Според мене најдобро. Да не и се трупат дупли работи.
    А ако носам поклон без да ми кажат купувам патичиња поголеми и некоја играчка. Иако најчесто пари ми се прв избор.

На kukla21, Troi и Snow white им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А ти ќе ги прашуваш - извини имаш добиено? А сестрите во болница и нив ќе ги прашаш?

Муабетов ми е ептен без врска. Да имаат чиста мисла и срце луѓето е побитно од физиолошка појава

На didisi, orhideea, Dadusicka и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.004
    Допаѓања:
    40.314
    Мислам дека нема подобар подарок од пелени. Особено кога веќе имаат се од прво дете.
    Кај нас на мекици донесоа пелени и многу бонбониери. Секоја бонбониера да ја заменеа со мало пакетче пелени ќе беше многу подобро.

На didisi, karibian, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Ано мамичка како си како со бебушот се навикна

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Традиција е дека на мекици се носи блашко :)

На karibian и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Вистина или можеби колекција и слично ние сите бонбониери ги фрливме рокот им помина :)

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Не да ги прашувам ама секој треба да знае за дома како треба и шо треба да е свесен.... а сестрите фала богу дека неможиш ништо да им замериш оти си на болница ама за дома се знај како треба одсекогаш било така.. и баш мене ми е безврска ко ќе појдат бебево уште непојдено дома изнасобраноо најчестооо другарки да го виделе да го кренеле.. Тој шо си има совест и шо знај како треба шо треба нема да истрча да појди уште одма

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не беше муабетот за доаѓање одма, туку за тоа дека некоја е "валкана" ако има добиено и не е добредојдена.

На Nausicaa, theowndemon и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.904
    Допаѓања:
    31.431
    Јас сум била на Baby Shower во Америка и тоа неколку пати. Освен што се собираат жени на малку оговарање и играње едни досадни игри што сите се преправаат дека им се супер не е ништо посебно.

Е сега главната разлика од овде до таму е што таму мајката бира што сака да и се купи/донесе за бебето а потоа. Се регистира во една или неколку продавници и прави листа на производи што смета дека и е корисни. Потоа секој според можностите купува подарок од листата или носи пари. Ова ептен го поддржувам. Така поклоните нема да се дуплирани или непотребни.

Замена за baby Shower во одредени места во Македонија се мекиците. Ние на мекици добивме работи што беа и малку поголемки и скоро се износевме. Имаме уште работи што си ги чуваме за оваа зима и едно две за догодина. Зимски работи скоро ич не купивме за детето до сега.

Јас искрено немав нападни гости кои дојдоа веднаш или го земаа бебето и слично. Сите прашуваа дали да дојдат, кога ќе дојдеа ги праќавме на миење раце и потоа си го земаа бебето. Никој не беше нападен. Коаг му се јадеше ако имаше гости по дома јас си одев во друга соба со него. Ако му се спие го успивав во друга соба без разлика дали има луѓе или не. Редот си го терав на бебето не на гостите.

На theowndemon, mariz и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  17. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Да дека јас неодам никаде до 40 дена и несакам никој до 40 дена да ми иди.. така коментирав јас погоре ама нема врска.. ;)

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Може до утре да се убедуваме. Препрочитај што си напишала. По 40 дена и строго без менструација или односи.

19. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Da do 40 dena prasaj postari dotogas ako ti vlezi zena so mens na liceto sto ke mu izlezi poznavam edna drugarka so uste i den deneska si gi nosi i taa ne smao do 40dena fazla posedi kaj majkai za da ne iodat gosti uste edna nedela dve odnapara so imale... a posle 40dena nemenuva nisto dali ima ili nema mens ili odnosi.. a ima mn takvi so i do 40dena ti vikaat dojdi pa dojdi samo nikogas ne bi se osudila da vlezam

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Во бабини деветини не верувам. Ако од добиено искача нешто на бебе, ќе му излезе и од доктори/сестри во болница. Без везе.

На orhideea, Dadusicka, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.