Baby shower party...бебето доаѓа

Discussion in 'Бебе' started by Snow-Queen, Apr 18, 2013.

1. Snow white

Snow white Популарен член

Taka ostanalo jas licno za sebe si kazuvam deka ne odam i nesakam da mi idat do 40dena sekoj razlicno si ima svajkanje poznavam i so cekale 40dena da pominat a poznavam i od odma so vikale lujge doma

didisi likes this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Знчи и во болница ќе пазиш сестрите да не се со добиено или да не имале односи?
    Во денешно време со вакви работи се оптеретувате?!

didisi likes this.
  3. Momichka

Momichka Популарен член

Ние правевеме за неколку другарки Baby Shower. Ама ги правевме повеќе во забавна насока, отколку за подароци. Првата беше изненадување за другарката. За другите веке се претпоставуваше... Имавме неколку игри:
    1. Имавме макара/конец и сите требаше да претпоставиме колкав е обрачот на стомакот на бремената, кој ќе биде најблиску.
    2. Во неколку пелени, растопени чоклада, во стил на "кака" кој ќе погоди најточно за какво чоколадо станува збор (инаку и хартите од чоколадата беа оставени, за за можат да знаат меѓу што да бираат.)
    3. Кој набрзо ќе успее да подвие балон.
    4. Имаше неколку кашички, да погодат од што се.
    уф сум заборавила што имаше друго :wasntme: И кој најмногу точни одговори, имавме некој мини подарок.
    Беше забавно, нешто поразлично од собирање на куп жени на едно место и немање време за оговарање.:party:

едит: Имаше подароци, ама ситни. Торта од пелени, мали чорапчиња, некоја мини козметика.. нешто фино за разнежнување :inlove:

4. Ano

Ano Форумски идол

Добри сме да не се урочам. Битно фативме ред со цицањето, се друго ќе се учиме. Секој ден нешто менува.

Знам и јас така сум носела. Ама сега ги гледам дома кули од бонбониери, а слабо јадам чоколадо зошто демек не препорачуваат и мака ми прават.:D

5. mariz

mariz Форумски идол

Кај мене за да не им помине рокот и да ги фрлам како што кажа една членка погоре дека ги фрлила куп, почнав да ги давам на поблиски роднини и комшии.. нека се заблажат луѓето што :D
    Исто и од свадбата така направив... тогаш па ептен имав...

6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ќе викнеш другарки на помош ако треба :)

Ano likes this.
  7. fina erika

fina erika Популарен член

Значи што све не се изначитав.
    Правило кај леонка до 40 дена не би требало да се оди да се гледа бебето(освен мајка, татко брат сестра) и тие треба да се со усул а дека нешто останало од старите останало дека ноќе не би требало трудницата да искача,можеби во исклучителни случаеви.Кога јас би се породила абе два месеца нема да сакам човек да видам бебе плаче има грчеви ,родилка ненаспана па уште крвари бебе цица нецица сеедно.А таа ќе треба на маса со гости муабет да прави и да се смее, а уствари срце и спие и месато гости гледа кревет како да се струполи и некој да и го поземе бебето на 2 минути само да здивне малку. Снаа ми кога се породи чисто од мерак отидов да го видам бебето и тоа на 20 минути и толку и знам како и беше сирота.

didisi, mal.ecka, karibian and 2 others like this.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Јас кога излегов од болница сестра ми имаше добиено и ме праша дали да дојде па зарем да и го скратам тоа задоволство таа среќа.Си дојде го виде па мислам почисто бебе во лицето немаше воопшто не се исфрли ниту ништо чисто суеверие е тоа

9. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Тоа се глупости јас кај сестра ми спиев цело време и после 12 на полноќ се враќав од работа ете ја внуката 2 години здрава права ништо не и е сега ни тогаш не и беше

Јас па од двај чекам да се породам за да ги видам мојте зошто сум во друг град посебно внуката тие ке дојдат истиот ден кога ќе си дојдам од болница и братот на мажот ми а другите после 40 дена

Last edited by a moderator: Aug 25, 2017
    fina erika likes this.
  10. Luna91

Luna91 Популарен член

Лелее кој век сме уште со празноверие и со што рекле старите се оптеретувате. Ова со добиеново и со односиве чиста глупост. И јас одев кај внука ми со добиено па лицето стакло... Мене 2 недели ми требаа да закрепнам, сега си излагувам со бебушка, не мислам во сред лето да ја затворам во 4 ѕида. Воздух не е на одмет. Бев и кај моите дури. Па супер сме и двете. Во странство што не се замараат со вакви глупости ете сите се нафрлени по лицето и им фали нешто... Место да уживаме во мајчинството и да се раководиме по својот инстикт ќе слушаме бабски глупости што благе везе немаат со логика.

fina erika, mariz, duffi and 2 others like this.
  11. Petra777

Petra777 Популарен член

Како се наметнуваат амерички обичаи тоа чудо...
    Немам против, но јас не би правела. "На нероден Петко, капа му кројат"- така некако ми иде ова.
    Кај нас се знае, мекици. Полека изумираат наши обичаи и традиција, но тоа е. Голем број иселеници, социјани мрежи си го прават своето.
    А околу добиеното, имам слушнато, па дури и односи ако имаш не чинело. (facepalm)
    Глупости ама ете барем на мајката се кажувало.
    До 40дена јас најблиски само би викнала, не заради верувања, туку сметам тие денови треба бебето да се адаптира само на мал број луѓе, исцрпувачки е. Знам од други мајки, ќе се најави некој, дали да подсреди дома( таков менталитет сме) или 24/7 да се посвети на бебчето.
    До земање на голема молитва т.е 40дена, сметам дека треба да дојдат најтесен круг од семејство.

Sandrin4 and fina erika like this.
  12. ДомаСоЛеа

ДомаСоЛеа Активен член

Кај нас нема baby shower иако јас порадо би чекала гости со стомак отколку во сета гужва со бебето, таканаречените повојници.

А за тоа што е потребно за бебе, за некоја што првпат ќе биде мајка го спремив ова видео

13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Во странство незнам какви се обичаите ама кај нас ова е "насадено".
    Мене лично не ми се допаѓа.

Не ли е подобро прво да се роди детето па после да се забавуваме?

14. didisi

didisi Популарен член

Повикана сум на ваков настан и гледам се почесто и кај нас се практикува. Што мислите вие за ова и какви подароци се носат. Мене искрено ми е малце глупаво бидејќи на нероден петко капа не му се крои :?:

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Каков настан е ова? Прв пат сушам.

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Seriously? Baby shower?
    Зар почнаа и кај нас..досега не сум видела ,па се чудам.
    Да им се забрани инстаграм на некои треба,лесно им влијае :D

Според мене многу бзвз настан,и не ја гледам поентата на правење таква забава,дури бизарно ми е.

17. referentka

referentka Moderator Staff Member

На нероден Петко забава му прават|(

18. forumce

forumce Форумски идол

Американска измишљотина

19. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Знаев дека ќе почнат и кај нас да го прават ова, сериозно целиот ваков настан или прослава како да ја наречам ми е многу глупа и безсмислена. Пуста желба да се 'американизираме'.
    Искрено не знам што се носи како подарок, најверојатно некоја играчка или некое оделце за бебе.

didisi likes this.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Па и не е нешто страшно.
    Пострашни ми се собиранките кај бебе на неполни месец дена.
    Секако купуваме нешто да имаме за почеток, зашто да не па најблиските да го донесат како поклон.
    Цуцли за почеток, тетри пелени, бодиња, пешкирчиња.
    Не ми е страшно, баш ми е ок дури.
    Секако мајката купува за бебе, пред да се роди. И тогаш е нероден Петко, па мора да се купи.

Kitten, dayla, FreeMind and 15 others like this.