Да мене од 2,2 цм во 30 недела за една недела ми се качи на 3,1 цм примав утрогест 3 на ден вагинално и магнезиум. После тоа пак се намали и одмарав до 37 недела се породив точно 39+0
На почетокот лежев на страна со перница под карлицата и тоа претежно на левата страна. После се опуштив малку не ставав веќе перница, лежев и полу легната и ќе си направев нешто ептен брзо и лесно да јадам (раква ми беше ситуацијата сама со маж ми во странство а тој до 16 на работа), После 37ма недела правев се, колку што можев шетав, работев, готвев и се породив 2 недели подоцна точно 39+0 Ви посакувам на сите да си истерате до безбедна недела
26+5 sum so funeling 14mm i skrateno grlo na matka 20mm neotvoreno, pravev serklaz sega pred nekoj den, do 32-34 nedela ke si lezam, ama nikako nemozam da se namestam, ni na leva ni na desna strana, koga spijam so pernica spijam megu noze nemozam da se namestam nikako so pernica pod gz sve me boli. Poise sum iskrivena nego sto mi e karlicata podignata…
Земи перница за трудници од лала од инстаграм, не ги рекламирам, но втора бременост сум преееепородена. Првата ја лежев константно. Само ги благословувам...
Не знам точно пред 3 год ја земав, сега ја користам пак за втора бременост. Мн тешко се откажав од неа коа се породив. Многу ми помогна.
И јас сум со перница меѓу нозе и ми помага доста. Наместисе како што ти е најудобно, нормално дека не можиш да си во една позиција преку цел ден, менувај страна.
Nikako ne mi e udobno lezam na leva strana cela leva strana me boli, menjam na desna po 15 min i taa me boli, na pola saat se vrtam si ja naracav i pernicata za trudnici utre ke ja zemam, kako i da e toa e ke si izdrzam..
Мене ми е криво премногу што не си купив перница, сега овие месеци верувам многу ќе ми се најдеше, сега редам 5 перници околу мене, зад мене пред мене мегу нозе.. хаос сум Порачај си мислам нрма да згрешиш според мене
I ja da se priklucam vo temata bed rest Skraten cerviks 3mm e pricinata i iskreno malce se isplasiv, ama i malce mi e strav kako jas ke izdrzam legnata, ama za bebush mora da se da se izdrzi neli? Nekoj sovet sto pravite da vi proaga vreme?
Најпрво која недела си? Колку ти беше претходно? Многу е битно дали цела бременост е толку и наеднаш се подскратило? Има ли фунелинг или е затворено? Дали те провери за омекнато грло?
30+2 sum i prethodno ne znam kako mi bilo maticnata denes prv pat mi kaza takvo nesto veruvaj deka ne znam ni funeling sto e ni nisto. Nemam um vekje ni sto da pravam...
Не се паничи, не е страшно за таа недела, одмарај повеќе само. Јас сум со таа должина од почеток, сега малку во 22 недела се подкрена бебе па дојде до 34мм. Ме следат постојано, но е затворено и цврсто па јас не ни одмарам многу. Следи ја состојбата, ако почне да се крати, ќе лежеш постојано, ако не мислам дека ќе си истераш нормално до крај.
Fala ti zence jas nejze koga ja prasav sto znaci toa sto e skrateno reche toa znaci miruvanje i boleduvanje i iskreno me isplasi malce a upatot za na GAK mi e tek za utre vo 12h daj Boze da e se kako sto treba i kaj tebe i da si guskame bebinja koga e termin
Bez grizi i kaj mene vo 30 ta nedela bese skrateno , bed rest 2 nedeli pa dojde do 35mm. Samo lezi odmaraj i ne misli na toa.
Iskreno ja se isplasiv ne deka ne ama mnogu od okolu mi zborat i me vadat od pamet i nemam um se osekwm kriva ako sednam malce na vozduh