Ако е вистина она што се пишува дека татко и живеел во иста зграда со неа и со мајка и.. не ме чуди тоа да е претставено во делот со комшијата кога трча кај нив гола да спаси од мајка и, и кога ја оставаат во дом, а он не мрда ни куферите да ги земе..
Вајлд она не беше навикната да каже не. Она мислеше дека тоа го заслужува. Дека тоа е љубов, дека така ја ценат.. А бе пореметена психа од живот никаков. Трауматизирана жена која доаѓа во Холивуд...
Истово го помислив на почетокот... Дури и мислам дека жената сфатила и затоа одбрала да ја даде во дом.
Gurl no. Можи на милиони начини да се едуцираме за траума и да се доведиме до "тебе да ти се случва" иако не ја сфаќам потребата од "своеволно" трауматизирање место да се ослониме на основна емпатија. Треба да сме способни да сме емпатични без да мора да се "самотрауматизираме" за да сфатиме другата страна. И да. Фетишизиран е филмот. На големо. Фетишизирана не е само сексуалноста туку и болката и смртта. И дехуманизирана е Монро особено за тие шо ќе мислат дека е по вистински настани, а не по книга шо е базирана на оговарање. А во врска со Мерилин сама по себе, како чоек, а не како карикатура во Блонди, само стегам лајкови кај Енџи оти то е се шо мислам и нема смисла да се повторвам.
Jas ne go gledav taka. Na nekoj sto vekje mu se slucilo, mu treba empatija, ne 'lekcii za toa kako trebalo'
Греота бе. Ужас невиден. А и баш читав дека она го нашла татко и ама не сакал да слушне за неа.. Мислам дека тоа е прикажано во писмата што синот на Чаплин и ги пишуваше.. И на крај кога умре и донесе писмо непостои твојот татко.. Со тоа симболизира разочарувањето на Норма во барање на таткото и неговото одбивање. Мајка и ја кривела дека заради неа ја оставил.. А бе ти викам, истрауматизирана жена, жичка на психоза наследна од мајка и, холивуд, апчиња, алкохол, трауми.. Се кога ќе собереш.. Ужас.
Жртви на било какво насилство најчесто знаат да се гаслајтнуваат сами себе дека не е толку страшно и само да ја потиснуваат траумата. Како ќе кажеш не, кога и сам не си убеден дека тоа што ти се случува е нешто лошо?
Ако сакате на темата за тоа каков бил Холивуд тоа време гледајте ја https://m.imdb.com/title/tt9827854/?ref_=ext_shr_lnk Прочитајте прво : https://time.com/5828209/hollywood-true-story-netflix/
Откако виделе што се случува во Холивуд, после првата траума и сексуално вознемирување, можеле да си заминат, да запишат некој курс или факултет, да се вработат, да си најдат фин поштен електричар, возач на автобус, учител, доктор, продавач...и да си живеат горе-долу мирен нормален живот. Ама не, ѕвезда да будем. Луѓе генијалци не живеат во богатство и раскош а заслужуваат, со што заслужиле овие да се едни од најплатените личности во светот?
За платена не била најплатена. Имаше и таква споредба во филмот. Ама како што кажа, можела да замине. Никој за гуша не ја држел.
И без гледаност на филмот ќе кажам дека не знаела што ја чека. Мерилин е икона денес, но тогаш славата и била наклонета и едноставно и ласкаше. Сите ја сакаа и посакуваа,едноставно можеше да бира. Но, не можеше да има приватен живот кој многу сакаше да го има,добар брак и деца. Мистерија е нејзината смрт. .
ne e misterija. Se predozira. Narkoman bese po naracka na Holywood. Isto kako sto se eden kup drugi, denes... posebno vo modnata i filmskata industrija.
Пронајдена е така, но други статии укажуваат дека е убиена. Требало да се мажи за Кенеди, дента се пакувала и изгледала среќно. Што ја променило нејзината среќа во рок од еден час да се одлучи на таков чекор.
Kako ne ke se mazela za Kennedy Tie se amerikansko 'aristokratsko' semejstvo. Nema sansi da ja ostavi Dzeki, za nekoja starleta.
Абе што сакате можете да кажете ама жената да живеела живот кој го посакува немало да се самоубие на 36 години. Само малку повеќе емпатија треба и толку.
@buba4e89 за тоа дека ќе ја женел Кенеди имам читано, ама мислам дека е пуста желба на некој. На Кенеди му биле носени на тацна старлети тогаш.. И сама Џејн Мансфилд била со Кенеди и ред други .. Така да бе ми се верува. Јас мислам дека не е ни убиена и ниту се самоубила туку е несреќен случај се предозирала со апчиња и алкохол и толку требало.
Уште не ми е изгледан филмов, набрзо ќе бифе, ептен ги сакам филмовиве за познати личности (не само од шои бизниз!), иако знаеме дека не се најмеродавни како и што било. За Мерилин одамна имам изгледано куп документарци, читано книга од нејзината куќната помошничка, со Кенеди не требала да се мажи никогаш, вакво нешто нема, ниту дента кога ја нашле мртва не била среќна. Долг период претходно била занигде (не зборувам генерално за трагичниот нејзин живот), Кенеди ја откачувал нормално, а и ако заприметите по сликите од последните нејзини години и на изглед се гледа дека веќе не е таа "таа".